Évről évre több embernek van munkája és egyre kevesebben élnek szegénységben Magyarországon – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján szerdán megjelent válaszban az olvasható, hogy ma már a magyarok mindössze 14,5 százaléka él a szegénységi küszöb (azaz a mediánjövedelem 60 százalékánál kisebb jövedelem) alatt, szemben az Európai Unió 17,3 százalékos átlagával.

Hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek is köszönhetően folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, míg 2010-ben mintegy 3,7 millió embernek volt munkahelye Magyarországon, addig ez a szám mára mintegy 4,4 millióra nőtt.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét ezért úgy állapították meg, hogy segítséget nyújtson azokban az időszakokban, amikor sem nyílt munkaerőpiaci, sem közfoglalkoztatási lehetőség nem biztosítható. A közfoglalkoztatási bér összege 2016-ban 79 155 forint volt, amely 2017-ben 81 530 forintra emelkedett. Tehát a közfoglalkoztatás – amellett, hogy hozzájárul a munkavégző képesség fenntartásához –, a segély összegénél jelentősen magasabb mértékű jövedelmet biztosít – fűzte hozzá az államtitkár.

A munkaerőpiacra történő visszatérés támogatása a megváltozott munkaképességű emberek esetében is alapvető célkitűzés. A foglalkozási rehabilitáció területén végrehajtott intézkedések sikeresen szolgálják a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci aktivitásának elősegítését, megnövelték a támogatott foglalkoztatásban résztvevők létszámát.

A tranzitfoglalkoztatás intézményének bevezetése és a munkaerőpiaci szolgáltatások rendszerének kialakítása következtében javultak a nyílt munkaerőpiacra kikerülés feltételei.

Minden évben az akkreditált foglalkoztatásban pályázat útján 34 milliárd forint költségvetési forrásból támogatják a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását.

Megváltozott munkaképességű ember rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatása esetén a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulási adót, amely januártól 22 százalékos kedvezményt jelent – írta az államtitkár.

A rehabilitációs ellátásban részesülők munkaerőpiaci részvételének hatékonyabb támogatása érdekében módosult az ellátás mellett végezhető keresőtevékenységre vonatkozó korlát. Ennek értelmében a rehabilitációs ellátás mellett folytatott keresőtevékenységnek sincs munkaidőkorlátja, azonban az ellátást meg kell szüntetni, ha a jogosult jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát – tette hozzá.

Közölte azt is, a közszférában végrehajtott és a jövőre nézve elhatározott jelentős ágazati béremelések inkább a nők bérezési pozícióit érintik kedvezően, mivel a közszférában magasabb a női foglalkoztatás részaránya.

A versenyszférában a szociális partnerek felelőssége a nemek közötti esetleges indokolatlan bérkülönbségek mérséklése, megszüntetése.

Az idősek és fogyatékossággal élők gondozásának felelőssége a családot és az államot egyaránt terhelő feladat. A szociális biztonsághoz való jogot az állam a pénzbeli és természetbeni ellátásokon túl személyes gondoskodást nyújtó intézményhálózat kiépítésével, folyamatos fejlesztésével és működési költségeinek hozzájárulásával segíti.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@dr. prédikátor: Ne felj, nem mer lemenni, fosik rendesen... Nem csodalom,... De vajon mitol van neki mar harmadik napja permanens szofosasa? Ki a franc kerdezte???
Ezek a rohadekok egy epkezlab mondatot nem birnak osszekotorni, ha valaki ujsagiro kerdezi oket, de abban a pillanatban omlik a szajukbol a hazugsag, ahogy egy mikrofont meglatnak, es egy elore megirt papirt nyomnak a kezukbe...

Rohadt tetvek, remelem, mielobb szembetalalkoztok az IGAZI magyar lettel, a rengeteg ehezovel, nyomorgoval, meg a kezukben levo fegyverrel is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
havasigyopár
Rétvári egyre jobban él, ezt hiszi másokról is. Téved, mert az ő és társai gyarapodását másoktól veszik el. Ezért a többiek szagényednek. Fel kellene világosítani!!!
X-ray
rétvári! Muszáj ismételnem magamat, mert te is hülyeségeket dumálsz:

" Tízezreket hagy megint a kormány az út szélén
/2017. február 10. 12:05/
Kiveszik a központi nyilvántartásból az egészségügyi okokból nem foglalkoztatható álláskeresőket. Ezzel elveszítik az összes ellátásukat: így egy fillért sem kapnak majd az államtól, nem kapnak kedvezményes utazási lehetőséget és nem lesznek jogosultak az állami egészségügyi ellátásra sem.

Kormányzati becslések szerint 132 ezer olyan ember szerepel a munkaügyi nyilvántartásban álláskeresőként, akik tartósan a nyilvántartásban szerepelnek, mégsem közvetítették ki őket egyetlen munkahelyre sem, vagy kiközvetítésük rendszeresen sikertelen volt, foglalkoztatásuk folyamatosan az egészségi alkalmassági vizsgálatok eredménye miatt hiúsult meg, illetve a járási hivatal által is ismert szociális, mentális, vagy egészségi problémával küszködnek, valamilyen egészségi ok miatt képtelenek elhelyezkedni."
bakcsubakka
Te kereszténynek látszó álnok ! Mit szólsz ahhoz ,amit itt előttem leírt X-szari ???
Mi legyen az ellátatlanokkal ? Azoknak regélj,hogy nincs is szegénység!
Macskaszem
Egyre kevesebben élnek szegénységben? Hol vazze, Budán??? Vagy a Nyírségben?
Borsodi
Valóban egyre kevesebben élnek szegénységben,mert szép számmal elhaláloztak,sokan öngyilkosok lettek.Akik tudtak elmenekültek a nyomorból.Rétvárinak is le kellene venni a szem ellenzőjét,hogy lásson oldalra is,ne csak maga elé.Egy körutazást tehetne Borsodban úgy,hogy ébren van.
Borsodi
@karma1: Már itt lenne az ideje,de attól félek már kevés az igaz Magyar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél