Évről évre több embernek van munkája és egyre kevesebben élnek szegénységben Magyarországon – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján szerdán megjelent válaszban az olvasható, hogy ma már a magyarok mindössze 14,5 százaléka él a szegénységi küszöb (azaz a mediánjövedelem 60 százalékánál kisebb jövedelem) alatt, szemben az Európai Unió 17,3 százalékos átlagával.

Hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek is köszönhetően folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, míg 2010-ben mintegy 3,7 millió embernek volt munkahelye Magyarországon, addig ez a szám mára mintegy 4,4 millióra nőtt.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét ezért úgy állapították meg, hogy segítséget nyújtson azokban az időszakokban, amikor sem nyílt munkaerőpiaci, sem közfoglalkoztatási lehetőség nem biztosítható. A közfoglalkoztatási bér összege 2016-ban 79 155 forint volt, amely 2017-ben 81 530 forintra emelkedett. Tehát a közfoglalkoztatás – amellett, hogy hozzájárul a munkavégző képesség fenntartásához –, a segély összegénél jelentősen magasabb mértékű jövedelmet biztosít – fűzte hozzá az államtitkár.

A munkaerőpiacra történő visszatérés támogatása a megváltozott munkaképességű emberek esetében is alapvető célkitűzés. A foglalkozási rehabilitáció területén végrehajtott intézkedések sikeresen szolgálják a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci aktivitásának elősegítését, megnövelték a támogatott foglalkoztatásban résztvevők létszámát.

A tranzitfoglalkoztatás intézményének bevezetése és a munkaerőpiaci szolgáltatások rendszerének kialakítása következtében javultak a nyílt munkaerőpiacra kikerülés feltételei.

Minden évben az akkreditált foglalkoztatásban pályázat útján 34 milliárd forint költségvetési forrásból támogatják a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását.

Megváltozott munkaképességű ember rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatása esetén a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulási adót, amely januártól 22 százalékos kedvezményt jelent – írta az államtitkár.

A rehabilitációs ellátásban részesülők munkaerőpiaci részvételének hatékonyabb támogatása érdekében módosult az ellátás mellett végezhető keresőtevékenységre vonatkozó korlát. Ennek értelmében a rehabilitációs ellátás mellett folytatott keresőtevékenységnek sincs munkaidőkorlátja, azonban az ellátást meg kell szüntetni, ha a jogosult jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát – tette hozzá.

Közölte azt is, a közszférában végrehajtott és a jövőre nézve elhatározott jelentős ágazati béremelések inkább a nők bérezési pozícióit érintik kedvezően, mivel a közszférában magasabb a női foglalkoztatás részaránya.

A versenyszférában a szociális partnerek felelőssége a nemek közötti esetleges indokolatlan bérkülönbségek mérséklése, megszüntetése.

Az idősek és fogyatékossággal élők gondozásának felelőssége a családot és az államot egyaránt terhelő feladat. A szociális biztonsághoz való jogot az állam a pénzbeli és természetbeni ellátásokon túl személyes gondoskodást nyújtó intézményhálózat kiépítésével, folyamatos fejlesztésével és működési költségeinek hozzájárulásával segíti.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@dr. prédikátor: Ne felj, nem mer lemenni, fosik rendesen... Nem csodalom,... De vajon mitol van neki mar harmadik napja permanens szofosasa? Ki a franc kerdezte???
Ezek a rohadekok egy epkezlab mondatot nem birnak osszekotorni, ha valaki ujsagiro kerdezi oket, de abban a pillanatban omlik a szajukbol a hazugsag, ahogy egy mikrofont meglatnak, es egy elore megirt papirt nyomnak a kezukbe...

Rohadt tetvek, remelem, mielobb szembetalalkoztok az IGAZI magyar lettel, a rengeteg ehezovel, nyomorgoval, meg a kezukben levo fegyverrel is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Rétvári szerint adtak 13-ik havi nyugdíjat is! Hogy jön ki a 13-ik havi nyugdíj azoknál akiknek 300 - 500 forinttal emelték a nyugdíjat? Nem tud számolni gondolkodni?
Lepényleső
Igaz,ugyanis a szegényeknek van valamijük,azokból egyre kevesebb van. Itt azokból van több akiknek semmijük sincs,azokból meg még több,akiknek csak adósságuk van?
havasigyopár
Rétvári egyre jobban él, ezt hiszi másokról is. Téved, mert az ő és társai gyarapodását másoktól veszik el. Ezért a többiek szagényednek. Fel kellene világosítani!!!
X-ray
rétvári! Muszáj ismételnem magamat, mert te is hülyeségeket dumálsz:

" Tízezreket hagy megint a kormány az út szélén
/2017. február 10. 12:05/
Kiveszik a központi nyilvántartásból az egészségügyi okokból nem foglalkoztatható álláskeresőket. Ezzel elveszítik az összes ellátásukat: így egy fillért sem kapnak majd az államtól, nem kapnak kedvezményes utazási lehetőséget és nem lesznek jogosultak az állami egészségügyi ellátásra sem.

Kormányzati becslések szerint 132 ezer olyan ember szerepel a munkaügyi nyilvántartásban álláskeresőként, akik tartósan a nyilvántartásban szerepelnek, mégsem közvetítették ki őket egyetlen munkahelyre sem, vagy kiközvetítésük rendszeresen sikertelen volt, foglalkoztatásuk folyamatosan az egészségi alkalmassági vizsgálatok eredménye miatt hiúsult meg, illetve a járási hivatal által is ismert szociális, mentális, vagy egészségi problémával küszködnek, valamilyen egészségi ok miatt képtelenek elhelyezkedni."
bakcsubakka
Te kereszténynek látszó álnok ! Mit szólsz ahhoz ,amit itt előttem leírt X-szari ???
Mi legyen az ellátatlanokkal ? Azoknak regélj,hogy nincs is szegénység!
Macskaszem
Egyre kevesebben élnek szegénységben? Hol vazze, Budán??? Vagy a Nyírségben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél