Évről évre több embernek van munkája és egyre kevesebben élnek szegénységben Magyarországon – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján szerdán megjelent válaszban az olvasható, hogy ma már a magyarok mindössze 14,5 százaléka él a szegénységi küszöb (azaz a mediánjövedelem 60 százalékánál kisebb jövedelem) alatt, szemben az Európai Unió 17,3 százalékos átlagával.

Hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek is köszönhetően folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, míg 2010-ben mintegy 3,7 millió embernek volt munkahelye Magyarországon, addig ez a szám mára mintegy 4,4 millióra nőtt.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét ezért úgy állapították meg, hogy segítséget nyújtson azokban az időszakokban, amikor sem nyílt munkaerőpiaci, sem közfoglalkoztatási lehetőség nem biztosítható. A közfoglalkoztatási bér összege 2016-ban 79 155 forint volt, amely 2017-ben 81 530 forintra emelkedett. Tehát a közfoglalkoztatás – amellett, hogy hozzájárul a munkavégző képesség fenntartásához –, a segély összegénél jelentősen magasabb mértékű jövedelmet biztosít – fűzte hozzá az államtitkár.

A munkaerőpiacra történő visszatérés támogatása a megváltozott munkaképességű emberek esetében is alapvető célkitűzés. A foglalkozási rehabilitáció területén végrehajtott intézkedések sikeresen szolgálják a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci aktivitásának elősegítését, megnövelték a támogatott foglalkoztatásban résztvevők létszámát.

A tranzitfoglalkoztatás intézményének bevezetése és a munkaerőpiaci szolgáltatások rendszerének kialakítása következtében javultak a nyílt munkaerőpiacra kikerülés feltételei.

Minden évben az akkreditált foglalkoztatásban pályázat útján 34 milliárd forint költségvetési forrásból támogatják a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását.

Megváltozott munkaképességű ember rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatása esetén a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulási adót, amely januártól 22 százalékos kedvezményt jelent – írta az államtitkár.

A rehabilitációs ellátásban részesülők munkaerőpiaci részvételének hatékonyabb támogatása érdekében módosult az ellátás mellett végezhető keresőtevékenységre vonatkozó korlát. Ennek értelmében a rehabilitációs ellátás mellett folytatott keresőtevékenységnek sincs munkaidőkorlátja, azonban az ellátást meg kell szüntetni, ha a jogosult jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát – tette hozzá.

Közölte azt is, a közszférában végrehajtott és a jövőre nézve elhatározott jelentős ágazati béremelések inkább a nők bérezési pozícióit érintik kedvezően, mivel a közszférában magasabb a női foglalkoztatás részaránya.

A versenyszférában a szociális partnerek felelőssége a nemek közötti esetleges indokolatlan bérkülönbségek mérséklése, megszüntetése.

Az idősek és fogyatékossággal élők gondozásának felelőssége a családot és az államot egyaránt terhelő feladat. A szociális biztonsághoz való jogot az állam a pénzbeli és természetbeni ellátásokon túl személyes gondoskodást nyújtó intézményhálózat kiépítésével, folyamatos fejlesztésével és működési költségeinek hozzájárulásával segíti.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@dr. prédikátor: Ne felj, nem mer lemenni, fosik rendesen... Nem csodalom,... De vajon mitol van neki mar harmadik napja permanens szofosasa? Ki a franc kerdezte???
Ezek a rohadekok egy epkezlab mondatot nem birnak osszekotorni, ha valaki ujsagiro kerdezi oket, de abban a pillanatban omlik a szajukbol a hazugsag, ahogy egy mikrofont meglatnak, es egy elore megirt papirt nyomnak a kezukbe...

Rohadt tetvek, remelem, mielobb szembetalalkoztok az IGAZI magyar lettel, a rengeteg ehezovel, nyomorgoval, meg a kezukben levo fegyverrel is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Retekvári !!! NE HAZUDJ!!!Bazdmeg , gyere le vidékre oszt majd meglátod a valós helyzetet.Ne a parlamentből pofázz!!! Geci!!!
karma1
@dr. prédikátor: Ne felj, nem mer lemenni, fosik rendesen... Nem csodalom,... De vajon mitol van neki mar harmadik napja permanens szofosasa? Ki a franc kerdezte???
Ezek a rohadekok egy epkezlab mondatot nem birnak osszekotorni, ha valaki ujsagiro kerdezi oket, de abban a pillanatban omlik a szajukbol a hazugsag, ahogy egy mikrofont meglatnak, es egy elore megirt papirt nyomnak a kezukbe...

Rohadt tetvek, remelem, mielobb szembetalalkoztok az IGAZI magyar lettel, a rengeteg ehezovel, nyomorgoval, meg a kezukben levo fegyverrel is...
Cefi
@dr. prédikátor: Teljesen mindegy, hogy megy-e vagy nem. Mint minden fideszállatnak, neki is csőlátása van; csak a saját zsebéig lát. Az pedig tele van.
Nessy
Stoppolják már be ennek a jó embernek a száját! Háry János hozzá képest az igazmondás bajnoka!
Most már minden nap mond valami bődületes valótlanságot!
Mikor látott már élő embert a horda tagokon kívűl?
Igaza van karmának! Csak buszok, rendőrök, TEKesek védelmében, csoportosan mernek közlekedni. Már terveztetik a lécső járó páncélozott autót, hogy még véletlenűl se kelljen belőle az utcán kiszállni!
Bamba az ellenzékünk! Ezeket az adatokat kézből lehetne és kellene kontrázni! Anno Cser Palkovics, meg Rogán naponta háromszor tartottak sajtótájékoztatót, hol valakinek a lakása előtt, hol a Balaton közepén.
papa.49
Hazugszarházibence megkeresünk és beleverünk abba a hibbant tökfejedbe szarházi!!!
papa.49
Igen egyre kevesebben szegények, mert a szegények meghalnak, éhen, megfagynak a saját lakásukban fűtés híján, de ezzel talán nem kéne dicsekednek takonybence!!!
nyanya001
Miről beszélsz ? A főnököd egyre éhesebb és egyre jobban elszegényedik.
Clavigo
Valószínű,,családlátogatáson volt a Gazdaállatnál...Ott meg nem talált szegényeket...
karma1
@nyanya001: Valoszinu belferge lehet, ...:o))) Tudod, amikor valaki egyre "ehesebb" es bar egyre tobbet "eszik",... egyre "sovanyabb"...:o)))
Perwool
Pofátlanul, rezzenéstelen arccal mondja az aznapi hazugságot.
Ha igaz lenne, hogy jobban élünk, mindenki saját bőrén érezné és nem kellene kiplakátolni ...
Kotorék Bence 2016-tol már a létminimum alatt élők számáról sincs pontos információnk..mert a KSH megszüntette a mérést...Talán nem ártana budapesti lakásból elmenni néha valamelyik piacra, vagy betérni egy két bosrodi kocsmába.
Utóbbi esetben szakadt munkásruha, borostás arc, valamint három cent vegyes meg egy kisfröccs fogyasztása ajánlott. Ezt minden nap egy hétig, és megnyílnak előtted a törzsvendégek, képbe kerülsz a magyar vidék helyzetéről.
magyarbakancs
"Rétvári szerint egyre kevesebben élnek szegénységben"
nyitva maradt az elme osztály ajtaja.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/09/11/szerintem-inkabb-takarodj-a-fuggony-moge-es-a-sajat-erdekedben-hagyd-abba-a-hazudozast/
A Policy Agenda nevű intézet a hagyományos módszer szerint elvégezte a tavalyi évre vonatkozó létminimum­ számítást , ami egy felnőttnek 88 016 forint, egy átlagos (két felnőtt + két gyerek) családnak 255 246 forint lenne. Mivel a nettó minimálbér 68 775 forint csak tavaly érte el a 2009-­es szintet, a létminimum alatt élők száma tovább nőtt, elérve a 41 százalékot. Hárommillió koldus országából négymillió koldus országa lettünk. Nem én mondom, nálam jóval okosabb emberek. Rétvári okleveles csúsztató állításai ellenére tény, hogy a 2016 márciusi Eurostat adatok alapján Románia és Bulgária után Magyarországon a legmagasabb a gyermekszegénység kockázata az Unió országai közül. Minden korosztály átlagát tekintve 31,8 százalék volt a veszélyeztetettségi arány. Gyermekek esetében ez drasztikusan megugrott és már 41,8 százalékuk lett veszélyeztetett a lecsúszástól. Magyarország ezzel Románia 51 százaléka és Bulgária 45,2 százaléka után a harmadik legnagyobb gyermekszegénységet produkáló ország lett az unióban.
aremy
@nyanya001: hát igen elszegényedik semmi hozzáköthető vagyona nincs.de azért még két kanállal eszik inkább fal.
kiscsillag66
A Kossuth-térről bizonyára így látszik. Talán ha közelebb menne az emberekhez???
evacica
Bencike! Gyorsan a toxinkálóba! Ilyen marhaságot józanul nem mond senki! Ha meg igen akkor menjen oda ahová gondolom, és vigye magával a többi pihent agyút is! Ja és vissza se jöjjenek!
tothjani
Hol a munka aljaskáim, húzzatok már le a Dél-alföldre, és találjatok 3 hónap alatt munkát, de ne úgy hogy én vagyok a Diktátor komája és nekem jár egy naplopó állás havi 1 millióért a hivatalban!!
De örülnék neki a hétvégi rendezvényen a ti kezetekben lett volna a lapát amivel a közmunkások a lovakon vonuló új nemesség után takarítottak, igaz csak a városközpontban másfelé pedig a járdák jól le vannak sz...va.
nezelodo
"egyre kevesebben élnek szegénységben Magyarországon" Tökéletesen igaza van, mert hamar belehalnak. A baj, hogy nem apad az utánpótlás ebben a csoportban.
Tekla
Ezek az emberek járnak néha vidékre is ? Vagy tudják, hogy mit beszélnek. Falvakban olyan nagy a szegénység , nincs is talán olyan aki többet keres mint a minimum. Már akinek van hol, mit keresni. Mert a fő foglalkoztató az önkormányzat. Boltok zárnak be ! Este végig autózhat egy fél megyét mire talál egy vendéglátó helyet ahol ihat egy kávét. 2500 fős településen nem él meg a zöldséges ! Utcák vannak , épp-kéz-láb ember nélkül, csak magukra maradt fázós éhes öregek a lepusztult házaikban.
quadrocopter
Persze, hogy kevesebben élnek szegénységben - itthon, mert a többségük külfoldön van emberibb körülmények között!
Borsodi
Egyre kevesebben élnek szegénységben,mert egyre többen menekülnek a halálba önként,vagy megfagynak az otthonukban.Rétvárinak nem maga körül kellene csak szét nézni,ha nem a még dolgozni akaró emberek között.Nem a statisztikán javító közmunkákra gondolok ami azért van,hogy tudassák az emberekkel, Azért is meg kell dolgoznod,hogy éhen tudj halni.mert ez a pénz alamizsna.Öt milliós havi fizetésekkel könnyű osztani az észt és megelégedett mosolygós pofát vágni.Én ennyi nyomorgó éhező kilátástalan helyzetű,megtört embert mint Borsodban régen soha nem láttam az biztos.Igaz ennyi ingyen élő seggnyaló milliomost sem, élükön a politikusainkkal.
Grafix69
Bence , hogy rohadnál meg , ha téged bevágnálak egy borsodi eldugott kis faluba , csak a szemüveged maradna meg mert megennének, de okádnának is ha megmondanám ki volt az ebéd . Keresztény demokrata aljas politikus.
vadsanca
Ez a Rétvári melyik mesét olvasta? Mi van azokkal akik pl. külföldön dolgoznak? Ők az igazi szegények. Másért nem is de lelkileg igen. Szétszakadt családok, elveszett idő amit nem a szeretteivel tölt az ember. És ez csak azért, hogy meg tudjon élni! De milyen élet ez?
Erre csak egy megoldás van! Tisztességes EU-bérek. (A melósnak is!) Ha már az árak azon, -esetenként magasabb- szinten vannak, akkor ez elvárható lenne.
solidedge
Rétvárinak igaza van. Elfelejtette azonban hozzátenni, hogy a mélyszegénységben élők száma viszont jelentősen nőtt.
Desischado
Mocskos hazug! Mi lenne, ha kidugná a retkes fejét a Parlamentből és a főnöke hátsójából, és megnézné a valóságot, hogyan élnek valójában az emberek! Hányinger ez a parazita!
kukac50
Rétvári szerint adtak 13-ik havi nyugdíjat is! Hogy jön ki a 13-ik havi nyugdíj azoknál akiknek 300 - 500 forinttal emelték a nyugdíjat? Nem tud számolni gondolkodni?
Lepényleső
Igaz,ugyanis a szegényeknek van valamijük,azokból egyre kevesebb van. Itt azokból van több akiknek semmijük sincs,azokból meg még több,akiknek csak adósságuk van?
havasigyopár
Rétvári egyre jobban él, ezt hiszi másokról is. Téved, mert az ő és társai gyarapodását másoktól veszik el. Ezért a többiek szagényednek. Fel kellene világosítani!!!
X-ray
rétvári! Muszáj ismételnem magamat, mert te is hülyeségeket dumálsz:

" Tízezreket hagy megint a kormány az út szélén
/2017. február 10. 12:05/
Kiveszik a központi nyilvántartásból az egészségügyi okokból nem foglalkoztatható álláskeresőket. Ezzel elveszítik az összes ellátásukat: így egy fillért sem kapnak majd az államtól, nem kapnak kedvezményes utazási lehetőséget és nem lesznek jogosultak az állami egészségügyi ellátásra sem.

Kormányzati becslések szerint 132 ezer olyan ember szerepel a munkaügyi nyilvántartásban álláskeresőként, akik tartósan a nyilvántartásban szerepelnek, mégsem közvetítették ki őket egyetlen munkahelyre sem, vagy kiközvetítésük rendszeresen sikertelen volt, foglalkoztatásuk folyamatosan az egészségi alkalmassági vizsgálatok eredménye miatt hiúsult meg, illetve a járási hivatal által is ismert szociális, mentális, vagy egészségi problémával küszködnek, valamilyen egészségi ok miatt képtelenek elhelyezkedni."
Macskaszem
Egyre kevesebben élnek szegénységben? Hol vazze, Budán??? Vagy a Nyírségben?
Borsodi
Valóban egyre kevesebben élnek szegénységben,mert szép számmal elhaláloztak,sokan öngyilkosok lettek.Akik tudtak elmenekültek a nyomorból.Rétvárinak is le kellene venni a szem ellenzőjét,hogy lásson oldalra is,ne csak maga elé.Egy körutazást tehetne Borsodban úgy,hogy ébren van.
Borsodi
@karma1: Már itt lenne az ideje,de attól félek már kevés az igaz Magyar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.