Jogsértőnek találja az idei szakmai érettségi az oktatásügyi ombudsman. Az alapvető jogok biztosa múlt héten a szakgimnáziumi rendszer bevezetését és a diákok nyelvvizsgához kötött felvételijét ítélte jogsértőnek – olvasható az Index cikkében.

A szakmai érettségivel az a baj az érettségiző diákok, szülők és tanárok szerint, hogy pár hónappal a nagy megmérettetés előtt változtak megint a szabályai:

- csak 2016 végén derült ki egyáltalán, hogy milyen tantárgyakat és feladattípusokat, és azokat milyen szinten kérik számon;

- rengeteg szakmai óra elmaradt az állandó átszervezések és tanárhiány miatt;

- a tanulási nehézségekkel élők nem élhetnek a részükre járó felmentésekkel;

- megemelték az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét, de azokhoz gyakorlókönyveket, feladatsorokat nem adtak.

Az utóbbi probléma 30 ezer gyereket érint, ám az értük aggódó szülőket, tanárokat, és magukat a diákokat sem hallgatta meg senki az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Hiába írtak levelet Balog Zoltán miniszternek, ő nem válaszolt rá, Palkovics László oktatási államtitkár meg azzal takarózott, hogy a követelményeket 2011 óta lehetett tudni – pedig nem.

Fogadta viszont a diákokat az oktatásügyi ombudsman, Aáry-Tamás Lajos, aki elismerte a panasz jogosságát, a jogsértés tényét.

Hasonlóan nyilatkozott még a múlt héten Székely László, alapjogokért felelős ombudsman, aki szerint a szakgimnáziumi rendszer bevezetése és a továbbtanulás nyelvvizsgához való kötése sérti a diákok alapjogait.

A diákok most azt szeretnék elérni, hogy az ötödik érettségi tantárgy szabadon választható legyen, és halasszák későbbre a nyelvi érettségi átalakítását. Aáry-Tamás viszont csak annyit tehet, hogy megállapítja a jogsértést, és indítványozza az ügy mielőbbi megoldását államtitkári és minisztériumi szinten. A megoldáshoz viszont törvénymódosítás lenne szükséges, amihez össze kellene hívni a parlamentet – olvasható az Index cikkében.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
Megint megy a hiszti! 4 év nem elég a felkészülésre?! Sok a kifogás!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Designer
Megint megy a hiszti! 4 év nem elég a felkészülésre?! Sok a kifogás!!!
glorianna
@Designer: 4 év elég lenne, de 4 hónap nem, noch dazu a konkrét követelményeket sem dolgozták ki, úgyhogy jelenleg csak azt lehet tudni, hogy kötelező. De hogy mi az, ami ennyire kötelező, az sajnos egyelőre nem tudható.
qxy
oktatás,??? vizsga??? mit tud a gyerek,?? kellett egy üzem vezető aki tényleg ért is ahhoz amit az üzem gyárt. nem csak az időt töltötte el az iskolába illetve meg is oktatták arra amiért oda járt. 12 jelentkező volt, jobbnál jobb papírokkal. egy sem volt olyan hogy na, ez tudjaazt amiért " kapta ezt a diplomát. Kit neveztekki?? ja. engem. Kinek kellett el végezni a sulikat utólagosan, ,? Nekem. Na de jöhettek a melósok hogy ezt nem lehet meg csinálni, Oda tudtam állni, meg tudtam mutatni, és " értettem hozzá. " Na ez nem mind 1
F_Viktor
A fityeszes szavazo-gepezet szamukra fontos orban agymeneseit 2 nap alatt torvenyre tudta emelni anno, akkor ez sem lehetne problema.
30 ezer erettsegi elott allo diakrol van szo!
Nagy Mária
Látjátok? Ez a probléma az oktatásban, előbb mozdul a kéz, aláír eszement törvényeket, aztán mozdul az agy, hogy jaj, de hülyeséget csináltunk.
quadrocopter
Ó, kedves ombdsmanus, ha csak itt lenne, ebben a tárgyban törvénysértés, ma már a törvénysértésről is törvény van!
petike
@Nagy Mária: Nem, az "agy" még nem mozdul. Egyelőre csak a tanárok, a diákok, és a szülők tudják, hogy káosz az egész ( a gyerekem idén fog érettségizni)
Nagy Mária
@petike: Nagyon szorítok. Nekem is sok volt tanítványom fog most érettségizni. Félnek szoronganak a drágáim, sajnos joggal.
Designer
@glorianna: Tudod ki nyafog legtöbbet?! Aki nem éppen 5-ös, hanem 1/2! Azok eddig sem olvasták el a követelményrendszert, amíg gimnáziumnak, szakközépiskolának, szakképző iskolának hívták az intézményt!
Én tanítok középiskolában is, sajnos látom a hozzáállást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.