Az Egyesült Államok továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és a NATO európai lábának megerősítésében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Szijjártó telefonon beszélt az amerikai külügyminiszterrel

Szijjártó Péter hozzátette: amerikai kollégája köszönetet mondott azért, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben. Magyarország pedig büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amelyek valódi katonákat küldenek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harchoz, és ezt a szerepvállalást fenn kívánják tartani.

A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel (Donald Trumppal) abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt.

Rex Tillerson meghívta magyar kollégáját március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét.

A magyar külügyminiszter biztosította kollégáját arról, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök azon elképzelését, hogy a NATO-t – és főleg annak európai lábát – meg kell erősíteni,

és mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk.

A két külügyminiszter telefonos beszélgetésén szó esett Oroszországról is. Szijjártó Péter szavai szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre, "hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét". Úgy fogalmazott: Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években.

A két politikus egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben tájékoztatta Rex Tillersont, hogy a magyar beruházási környezet úgy alakult az utóbbi időszakban, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, amelyek összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak. Az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban – tette hozzá.

Ezen témákon túl Szijjártó Péter gratulált az új amerikai kormányzat győzelméhez, hiszen – mint mondta – a magyar kormány (az elnökválasztáskor) a republikánusoknak szorított, Donald Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, amely sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson kijelentette: az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nyalj prüntyi, nyalj. Ki tudja meddig nyalhatsz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Nyalj prüntyi, nyalj. Ki tudja meddig nyalhatsz.
RonaGyuri
már megint a lábak, na ja foci állam vagyunk
quadrocopter
Lenyomott a Zselézett agyu egy szép, méretes nyálast! Ránk támaszkodhat a NATO, mind a 14 (van még ennyi?) bérelt Gripenünkre!
Cefi
Szijjártó telefonon kedveskedett Trump miniszterének.

Hová nem fejlődnek az okostelefonok? Már rajtuk keresztül is le lehet cuppantani amerikából egy másik pasit?!?
F_Viktor
Szijjas beszelt a letelepedesi kotvenyrol, orban szomszedjarol es a havi 800 orosz vizumrol, mikor szoba hozta ok, a magyar kormany hogyan, milyen eszkozokkel harcolnak a terrorizmus ellen?

"A két politikus egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább."

Demokracia??
Geco, hazudtal neki, vagy behuztad fuled, farkad, mikor szoba kerult a demokracia?
Equus
a beszélgetés után szépreményű külügyérünk letörölte a szart a szája sarkából és mosolygott.
papa.49
@Cefi: @human: Pippantott egyet a futsalosmajom...
Nessy
Erősítjük a NATO lábát!
Úgy, mint anno őseink. " Vitam et saqvinem!", de zabot nem adunk!
Mi is mindent és mindenki támogatunk, erősítünk, stratégiai partnerré fogadunk, a pénzt kérjük a jobb zakó zsebbe, melyért vállalunk heti egy igehirdetést a témában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.