A magyarországi választási névjegyzékbe történő regisztrációt segítő honlap elindítását jelentette be Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón, melyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével közösen tartott.

 Új honlappal buzdítják választási regisztrációra a romániai magyarokat
Fotó: MTI

A két alakulat által közösen létrehozott Választás.info honlapon a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos információkat közölnek, és a regisztráció több változatát ajánlják fel az internetes oldal látogatóinak. A honlapon a személyes, illetve telefonos regisztráció választása az EMNT valamely irodájába, illetve telefonszolgálatához, az internetes és a postai úton történő regisztráció a Nemzeti Választási Iroda honlapjára irányítja az érdeklődőket.

A jogosultaknak csak a negyede szerepel a névjegyzékben

Sándor Krisztina elmondta: eddig mintegy 570 ezer erdélyi magyar szerzett magyar állampolgárságot is, közülük mintegy 510 ezren nagykorúak. A választási iroda nyilvántartása szerint azonban csak közel 129 ezer személy szerepel a választói névjegyzékben. Hozzátette: az EMNT irodahálózatába bármilyen ügyben betérő személyek számára felajánlják a segítséget a regisztrációhoz is, és a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés online aláírásához is.

Szilágyi Zsolt kijelentette: a regisztráció és a magyarországi szavazáson való részvétel nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy, ezért arra kérik az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy akár az EMNP, akár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) segítségével regisztráljanak. Az RMDSZ és az általa működtetett Eurotrans Alapítvány korábban a Regisztráció.ro honlapot hozta létre ugyanerre a célra. A politikus megjegyezte: a választásra épp Erdély és Románia egyesülése centenáriumának az évében kerül sor, és a regisztrációval, valamint a szavazással az erdélyi magyarság azt üzenheti, hogy a százéves szétszakítottság ellenére is együtt van a magyar nemzet.

Az EMNP elnöke a centenárium kapcsán kijelentette: a térség népeinek minden történelmi trauma ellenére empátiát kell tanúsítaniuk egymás ünnepei vagy sorsfordulói iránt. Szilágyi Zsolt üdvözölte a Szijjártó Péter magyar és Teodor Melescanu román külügyminiszter szerdai bukaresti találkozója után bejelentett megállapodásokat. Megjegyezte: a kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozása régóta várat magára. Azt is kívánatosnak tartotta, hogy a centenárium évében sikerüljön közös, mindenki számára elfogadható értelmezést adni az első világháborút követő békerendszernek.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A Fideszre szavazó Erdélyieknek hasonló diktátort kívánok Romániában.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
szép gondolat. Remélem, minél többen regisztrálnak és szavaznak majd - a DK-ra, mert erős anyországot akarnak.
solidedge
A Fideszre szavazó Erdélyieknek hasonló diktátort kívánok Romániában.
RonaGyuri
pénzért az anyjukat is! =))
Nem véletlen az orbáni rendszerrel való nagy összeborulásuk! Bár az igazat megvallva, ha igazán orbániak lennének nagy ívben lesz.. nák Orbánt, mint ő teszi az EU-val, miközben a pénzt nagy pofával követelik! =))
CsipkeRózsa
Gondolom, a mi költségünkre megy ez a munkájuk is.

Szerencse, hogy romániai politikusok, újságírók csinálják a honlapot, legalább megjeleni román nyelven is, hogy a magyarul nem tudó szavazóik is megértsék.
staro2
Megnézte a regisztracio.ro lapot.
Ilyen szintre lealjasodni,kedves erdélyi magyar véreim,kedves eurotrans alaítvány!
Különösen a :
Még nem magyar állampolgár?
IGÉNYELJE MOST!- tetszik..
Olyan tesco kártya szinten mozog
Még nincs?
Igényelje most!
RonaGyuri
azért lenne egy szakmai kérdésem is; túl azon fenntartásomon, hogy milyen alapon tekinti ezeket az irodákat hitelesnek az NVB, telefonon??? ezt viccnek szánták? =))
Bár tudjuk alapvetően a többi is erősen sántít, lévén alapvetően nem biztosítja, hogy valóban az adott személyről van szó! Ennél az igazolással szavazás sokkal megbízhatóbb! =)) De ugye ők nem szavahatnak levélben, mert nem megbízható! =))
quadrocopter
Aha, a külföldön dolgozó magyarok meg utazzanak el Argentínába, onnét hívják fel a párizsi konzulátust, jelentkezzenek be, majd lovasszekéren utazzanak Guatemalába, minden ott élő magyarral fogjanak kezet, üljenek repcsire és a Dél-Afrikai Köztársaságban leadhatják szavazatukat, miután bepecsételtették a burundi vízumot!
a helység kalapácsa
Romániában lecsukják az orbánféléket.
Romániában már van időterv az EU bevezetésére, és ott nem csak ígérgetnek.

A Romániában élő magyarok, egy Romániában már régen a börtönben rohadó gazembert szavaznak meg a fejünk fölé (igaz, ez én fejem fölé már nem, mert addigra Hasta la vista, baby!)

Ez igazából beteg, és undorító - kb úgyannyira, mint a jelenlegi fideszes vezetők, meg a szavazóik (a savas bácsi kisnyugdíjasnak sósavra még telik - látod a lelki szemeid előtt, ahogy a remegő karjával tolja haza a kiskocsin azt a sok sósavat, miközben kibuggyan a nyál a szája szélén?).
a helység kalapácsa
A savas bácsinak üzenem: lúgosíts.
Kétféleképpen teheted ezt:
Megnézed egymás után az összes Lugosi Béla filmet.
Vagy egy pohár vízbe almaecetet öntesz, és mézzel elkevered. Ezt reggel és este.
A sósavat ne öntsd ki. Jó fertőtleníteni vele a vécét. Nem mindennap, csak egy hónapban egyszer.
Pálinkás Pál
Amelyik határon túli szavaz,az semmivel nem jobb egy darab szarnál!!!s azt ne felejtsétek románok...nyilván van tartva ki szavazott!!!
dr. prédikátor
Magyarul is beszélő románok! Ti csak beszélitek a magar nyelvet de SOHA NEM VOLTATOK MAGYAROK!!!Egy kis koncért az anyátokat is eladjátok!!!Száradjon le a kezetek amiért ide mertek szavazni!!!Aljas gerinctelen népség vagytok ,soha nem volt becsületetek!!!De ezután még annyi sem lesz!!!
egyvandor
Én azért kíváncsi lennék melyik réteget célozzák ezzel a honlappal. Gondolom azzal kalkulálnak, hogy tisztességes ember nem avatkozik bele mások dolgaiba.
egyvandor
@dr. prédikátor: Lehet hogy a szavazók többsége a maffiára adja a szavazatát, de ez messze nem fedi le a külhoni magyarokat. A szavazók többnyire (sokszor azok tudta nélkül) külhoni fidesz érdekeltségek szervezésében küldi a szavazó leveleket. Ezért nem kéne általánosítani.
egyvandor
@RonaGyuri: "ha igazán orbániak lennének"űGorbán nem tűrné a konkurenciát neki engedelmes alattvalók kellenek. Ezeket meg ki tudja fizetni a számbeli többséget alkotó ellenzék adó forintjaiból.
human
Már a nevében benne van, hogy "nemzeti". Ezt a szót a fidesz a mutyi szinonimájává tette.
papa.49
@egyvandor: Gondolod ez problémát okoz a fütyisznek, NEM HISZEN ERRE KELL EZ AZ ELLENŐRIZHETETLEN RENDSZER, akármennyien szavaznak még ráhazudnak 2, 3 X annyit, kifogja ellenőrizni a ,,tésasszony,, a választási bizottságban !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.