Akár több mint 30 ezer forint pluszpénz is juthat az átlagnyugdíjasoknak novemberben, ha bejönnek a kormány számításai.

A nyugdíjprémiumnak és a nyugdíjkorrekciónak köszönhető a prémium, aminek kifizetését legutóbb Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erősítette meg.

„A gazdaság jól teljesít, a közös sikerből és teljesítményből pedig a nyugdíjasoknak is részesülniük kell”– indokolt Lázár, de pontos számokról nem beszélt.

Jelenleg a gazdasági adatok értékelését végzi a nemzetgazdasági tárca, ezt követően derül ki mennyi lesz az annyi.

A kormány még mindig 4 százalék feletti GDP-növekedéssel kalkulál az idei évre, míg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése csak 3,6 százalékot vár. Ez jelentős különbségeket eredményez a nyugdíjasok számára:

ha például 4,1 százalékos GDP-növekedés után fizetik a prémiumot, akkor 12 ezer forintot kapnak, ha pedig a jegybank számai szerint fizetnének, akkor alig kétezer forint járna fejenként. A 12 ezer forintos nyugdíjprémium szinte biztosan borítékolható, mivel idén 24 milliárd forintot csoportosított át a kormány erre a célra a 2 millió nyugdíjas számára.

A nyugdíjkorrekciónál is az idősek javára kedvezhetnek, a kormány ugyanis még legutóbb is 3 százalékos infláció­val számolt, míg a Központi Statisztikai Hivatal és a jegybank szerint is 2,4 százalékos volt a pénzromlás mértéke. Az előbbi esetben egy 120 ezer forintos átlagnyugdíjas 20 ezer forintot kaphat kézhez a Blikk számításai szerint, az utóbbi esetben csak 12 ezret.

Mindenképp kapnak pluszpénzt a nyugdíjasok novemberben, de nagy kérdés, hogy mennyit

(Fotó: Pixabay, CC0)

És itt még nincs vége: a tavaly tízezer forintnyi Erzsébet-utalvány után idén elképzelhető, hogy ennél nagyobb összeg ütheti a markukat.

– A gazdasági eredményekből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, ezt törvény szavatolja. A kormány nyilván tisztában van azzal, hogy az elégedetlenség csökkenését hozhatják a kifizetések – értékelte Kiszelly Zoltán politológus.

A nyugdíjprémiumot a következő, nem túl egyszerű módon kell kiszámolni a jogszabály szerint: a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséből ki kell vonni 3,5 százalékot, az így kapott összeget össze kell szorozni a novemberi nyugellátás 25 százalékával, de legfeljebb húszezer forinttal. Ez azt jelenti, hogy 4,1 százalékos GDP-növekedés esetén 12 ezer forint lenne a prémium a nyugdíjasok többségének.

(Blikk)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
"A nyugdíjkorrekciónál is az idősek javára kedvezhetnek,"
Elmennek ám a jó francba!
Ez a pénz januártól járna de a szándékosan alábecsült infláció miatt nem lett kifizetve.
Ezek a tolvajok ha mást nem,akkor a novemberi kifizetésig elhunyt jogosultak pénzét símán megspórolták, tehát ez az összeg az ellopható kategóriába került.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
staro2
"A nyugdíjkorrekciónál is az idősek javára kedvezhetnek,"
Elmennek ám a jó francba!
Ez a pénz januártól járna de a szándékosan alábecsült infláció miatt nem lett kifizetve.
Ezek a tolvajok ha mást nem,akkor a novemberi kifizetésig elhunyt jogosultak pénzét símán megspórolták, tehát ez az összeg az ellopható kategóriába került.
elnyomott
@staro2: - itt azért picit pontosítanék. Nem a Fidesz védelmében, hanem mert a törvény másként rendelkezik.
Ugyanis a nyugdíjas halála után, ha van örökös, még egy hónapnyi nyugdíj és az év végi plusz juttatás még jár.
Akkor lehet csak szó ellopható kategóriáról, ha nincs örökös.
Nessy
Viszont az utólagos kifizetésre nincs kamat. Annál a pár milliárdnál nem elhanyagolható! Az inflációt meg majd úgy állapítják meg, hogy minnél kevesebbet kelljen fizetni. Igaz, olcsóbb lett a toronydaru, meg a LED tv.
Viszont az élelmiszer, gyógyszer, szolgáltatások ára közelíti a két számjegyű inflációt.
Tessenek havonta cserélni az okos telefont, a tv-t, nem kaját venni!
Fradigege
Akár 30 ezer! Hoppá! Dehogyis van ennek köze a választásokhoz! Ugyan-ugyan. Ha a strómanok a zsebembe tolják a milliárdjaikat, na jó nem lesz lámpavas.
Visszatérve. A nyugdíjasok nem éppen termelnek, ezért, ha a gazdaság jól "teljesít", az nem a nyugdíjasok miatt van. Tehát a szavazatuk kell a zsírmorénak.
Nessy
@Fradigege: Az tény, hogy ma már "nem termelünk". Viszont évtizedekig azt tettük. Azt, hogy jó részét ellopják, elherdálják, arról már nem minden nyugdíjas tehet! Akinek 10 20 ezerért meg lehet vásárolni a szavazatát, nem a mi bűnünk, hanem pártunk és kormányunké!
simmering73
Minek itt aprózni széltolók. Ha ilyen remekül teljesít a gazdaság (már évek óta), nosza adjátok vissza a 13. havi juttatást mindenkinek, akiktől az a sorosbérenc lator szocialisták elvették.
Fradigege
@Nessy: Ti anno termeltetek, az akkori nyugdíjnak és gazdaságnak. Ma már másként van, 20-30-100 év múlva is másképp lesz. A nyugdíjban lévők nem termelnek 100 évvel ezelőtt sem és 200-3000 év múlva sem. Ezért csak a szavazat miatt van ez. Ezért hazudják, hogy jól megy a gazdaság. Már az előző választások után kezdték ezt a lóvét félre rakni, hogyha majd választások lesznek, akkor ebből megszorják a nyugdíjasokat. Átlátszó trükk. Évtizedek óta ez egy bevett politikai buli.
Nessy
@Fradigege: "jól esnek" a soraid. Csak hát a kirovó - felosztó rendszer sok évtizede így műkszik! Sajnos, mi becsülettel "megtermeltük" elődeink nyugdíját, neveltük a jövő generációját, aztán most a "mór megtette kötelességét, a mór mehet! Lehetőleg gyorsan, csendben, de előtte ássa meg a sírját is!
Gondolod, hogy 10 - 20 ezer forintért mindenki elfelejti, hogy a gerincesekhez tartozik? Humanum errare est...
Eladott Ország
Akkor kell pofázni, ha tudjátok már hogy mennyi. Nem korrekció kell, hanem 13. havi nyugdíj és svájci indexállás, ezt ugyanis a fidesz nem adta vissza.
papa.49
Idebasznak 3 tízezres ,,bőskét,, oszt. jónapot , de azt is szigorúan az ünnepek után ))))))))))
Nessy
Árulja már el valaki, hogy amikor a törvény által előírt pénzt novemberben szíveskednek ideadni, attól nekem miért kell meghatódnom? Esetleg még kézcsókra is járulni?
Jó, a Böske utalvány nem törvényi előírás, de az nem akkora összeg, hogy Te Deumot mondjak érte!
namihami
Csak nem választás lesz valamikor a közeli jövőben? Esetleg szükség van a voksok számának növelésére?
Nem hiszem, hiszen a mi Vezérünk egyáltalán nem ilyen számító fajta...
Bár, ha jól emlékszem, évekig nem volt hasonlóra példa.
Nessy
@namihami: Persze hogy nem, mert igyekeztek úgy számolni az inflációt, hogy az 0,5 - 1%-kal legyen alacsonyabb, mint az év eleji emelés, ergo nem volt kiegészítés.
Desischado
Elmentek a náthásba! Év elejétől járt volna már ez a pénz! Arról nem beszélve, ha olyan jól "hasítunk" akkor miért nincs svájci indexálás, és 13, illetve 14 havi nyugdíj?!
papa.49
Ugye a ,,böske,, nem számít bele a nyugdíjba, így az éveleji emelésnél SE KELL FIGYELEMBE VENNI !!!
Fütyisz hogy rohadna rátok a bőrötök !!!
magyarbakancs
Selmeczi Gabriella meg védte a nyugdíjasokat ezért kapnak két valamit.
egyet a házsóba ,hogy el ne felejtsük mi van a kezünkbe.
egy nagy ló legnemesebb szerve.
Fradigege
@Nessy: Ez egy mindig aktuális fogás lesz. Én is leszek nyugdíjas(remélem nem kapok agyvérzést ezektől). Akkor, majd nekem is elhúzzák a mézesmadzagot az orrom alatt. Ez egy választási trükk. Csak a nyuggerek a pajzs. Ha olyan krv király a gazdaság akkor svéd asztal van reggelire a traumatológián. Vagy az összes kórházban. Itt bukinak a gyíkok. Innen s látszik, hogy fulldoklunk. Ha nem lennének az eu-s pénzek, akkor -1,78% lenne a GDP.
"-Láttjátok! Annyira buli a gazdaság, DIKKKK! Hogy gyorsan mehet a nyuggere
knek 30 ezer."
Nettó or bruttó? Általánosan, az egyik majd lát 2-3 ezret, és a max a 30 ezer.
Nessy
@Fradigege: Akinek ötszáz - hatszázezer a nyugdíja, az bizony a tízezerrel szemben majd hatvanezret kap. A "prémium" egy formán tizenkétezer.
evacica
A szavazatom nem eladó Viktor! A pénzt meg nem te adod, az a mi pénzünk,meg az is amit ti vágtok Lőrinc baráttal zsebre!
nyanya001
A nyomorultakat megvehetik - sajnos -
mocskos aljas bűnöző banda !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.