Már tizenhat éves kortól biztosítaná a szavazati jogot az LMP. Ennek érdekében alaptörvény-módosítási javaslatot nyújt be az ellenzéki párt.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki tömörülés szóvivője sajtótájékoztatóján közölte: a választójogot először a 2019-es önkormányzati, majd az Európai Parlamenti választásokra terjesztenék ki. Hangsúlyozta: kezdeményezésük a passzív választójogon nem módosítana, vagyis továbbra is tizennyolc éves kortól válhatna valaki jelöltté.

Beszámolt arról is:

Ausztriában és Skóciában is tizennyolc éves kor alatt biztosított az aktív választójog, míg például Málta vagy Észtország a helyi választásokon ad lehetőséget a fiataloknak a véleménynyilvánításra.

Apostol Klaudia, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő társelnöke szerint a változtatás aktivizálná a fiatalokat a közügyek iránt, a mindenkori kormányokat pedig arra kötelezné, hogy ezt a korosztályt is képviseljék.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Pixabay cco

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Aztán már átveszi Kósa ötletét is, szavazzanak a szülők a kiskorú gyerekek helyett, az idősek pedig már ne szavazhassanak. (mert hülyék?)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kookas
ami azt illeti 18éves sem érett még a szavazásra de a 16éves még gyerek.béjla csak neked ha most elkezded fényezni az lmpt akkor te csak egy 18éves vagy!!!
CsipkeRózsa
Aztán már átveszi Kósa ötletét is, szavazzanak a szülők a kiskorú gyerekek helyett, az idősek pedig már ne szavazhassanak. (mert hülyék?)
RonaGyuri
Te Béluska ezt azért megmagyarázhatnád! =)) Gondolod hogy így több a reményetek?
solidedge
A Fidesz szavazóbázisa eltolódott a nyugdíjasok felé. Most feccöl bele a Fidesz 3 % nyugdíjemelést az idősek nyájba terelésébe. Ezért foggal körömmel harcolni fognak a fenti javaslat ellen.
reagens
Magam inkább szűkíteném ezt a jogot. Legyen minimum nyolc osztályhoz kötve. Analfabéta bunkók ne vakogjanak bele abba, amit nem is értenek!
Eriksson
@reagens: Hülyeség. Némely analfabétának több sütnivalója van, (józan paraszti ész) mint némely pártpolitikával megvezetett diplomásnak.
Eriksson
A valódi szavazói nagykorúságot én 21. évben állapítanám meg. Sőt, inkább 24.-ben
ittott
LMP egy nagy rakás szar. az elmeosztályra kihelyezett fidesz tagozat
human
Előbb talán az oktatási rendszert kellene megreformálni úgy, hogy már kis korban a tudatos felnőtti életre kezdjük nevelni őket. Akkor 16 éves korra talán olyan állampolgár válik belőlük aki tudja mit akar, aki önálló gondolkodású.
human
Mondjuk ha belegondolok az öcsényiek is szavazhatnak. (Ezzel nem degradálni akarom őket. Arról nem ők tehetnek, hogy átmosták az agyukat és sem idejük vagy lehetőségük utánajárni egyes dolgoknak.)
szep napot
Szerintem a gyerekek a szavazozolapon tanuljanak meg x-et rajzolni. Segitsuk az ovodakat.
Pálinkás Pál
Tisztán látszik mekkora egy hülye csoportosulás az LMP...Egy 16 éves gyerek nem tud felelősen szavazni,tenném hozzá a 18 éves sem...én inkább felemelném minimum 21-re..Eddig sem volt a szívem csücske ez a társaság...de egyre jobban az a meggyőződésem hogy kár hogy bezárt az OPNI...a "naccsasszonynak" is bérelt helye lenne ott!!
Sámannus
@Pálinkás Pál: Könnyebb őket befüvezni. Má a ragasztó is szavazat növelő lehet.
Én inkább felemelném 30 évre. Ne tudd meg miért.
Csizmás Kond
Az ilyen beharangozások csakazért jönnek létre, hogy az illető jelezze, hogy nem aludt el...
..de ha már ébren van el kéne gondolkodjon, hogy akkor az az egyén kiskorúnak számít vagy nagykorúnak...és mivel ez a felvetés még ezerféle más dolgot von maga után, így megállapítható hogy egy nagyonhülye bejelentés volt.
Sámannus
A harminc éves korhatár azért lenne jó, mert addigra a szavazóknak lesz annyi tapasztalata, hogy rájöjjenek kik képviselik érdekeiket. A jelenlegi helyzet is azt mutatja, hogy erre tíz év is kevés. Ha nem akarjuk azt, hogy a választók eltévedjenek a politikában, a kivárás a valódi segítség.
karma1
Annakidejen nemhiaba talaltak ki a 18 eves eletkort, mint a nagyjkorusag hatarat Magyarorszagon. A fiatalok akkor fejezik be a tanulmanyaikat, akkor hagyjak el az iskolat vagy a szaksulit, akkor mennek el dolgozni.
Most volt nalunk a valasztas, ugyanerre hajtott ra az ujonnan megvalasztott munkasparti miniszterelnokjelolt itt is, es akkorat bukott vele, mint o'lajto'.
Bar itt nagyon ertelmes gyerekek vannak, de kurvara nem erdekli oket semmikeppen sem a politika. Rossz tapogatodzas... Amellett lehet, hogy Skociaban 16 evre szallitottak le a szavazasi eletkort, de piat kizarolag 18 eves kortol vehetnek uzletben, a valodi nagykorusag pedig az angliai tipusu torvenykezesu orszagokban 21 eves korban kovetkezik be. (Nalunk is. De jogositvanyod itt 15 eves kortol lehet, 16 eves kortol kaphatsz onallo segelyt a lakhatasodhoz, 18-tol vehetsz piat es cigit egyedul a boltban, es 21 evesen vagy jogilag felnott).
A mai gyerekek fel sem emelik a fejuket a Facebookbol, a politika meg egyaltalan nem erdekli oket.Az lmp rossz nyomon jar. AMig Magyarorszagon egy 16 eves fiatal erosen fugg a csaladi kornyezettol, hogy varhato el tole, hogy onalloan valasszon???
elnyomott
Akkor a büntethetőség határát is ehhez kellene igazítani.
karma1
@elnyomott: Na, odaig mar nem terjed ki a figyelmuk...:io)))
Kookas
@ittott: azért vigyázz hogy a béjla meg ne tudja!!!
namihami
A KDNP szerint már a méhmagzat is ember. Akkor adjon be az LMP, karöltve a KDNP-vel, egy olyan módosítást, hogy azoknak is legyen szavazati joguk.
De ne álljunk meg félúton. A spermium és a petesejt is lehessen szavazó, persze az aktusonként többmillióból csak egy, erre a célra kiválasztott kapja meg a jogot.
Ez a szerencsétlen brigád még mit fog kitalálni?
reagens
@Eriksson: Ragozhatod a dolgot, de a buta analfabéta az akkor is buta analfabéta marad.
ittott
@CsipkeRózsa: bizony. én már a kenyerem javát megettem, és sajnos tudom, hogy rajtam kívül hány vén hülye van. sajnos erősen nyomulnak a fiatalok. kutyából nem lesz szalonna. hülye-gyerekekből, meg legfeljebb ökör. de az címeres
Eriksson
@reagens: Nem az iskolázottságon múlik az élettapasztalat. Persze kivételek mindig vannak.
Veleda
Azok az időskorúak, akiknek csak az alap TV előfizetésre futja, egész nap a fidesz köntösbe csomagolt kereskedelmi csatornákat nézik. Tömik az agyukat a kormány propagandával. Lásd Őcsény. Na ezektől mit várhatunk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.