Sikerült megerősíteni az eddig kialakult kínai-magyar együttműködést Orbán Viktor szerint.

Az eddig kialakított kínai-magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalása után.

A megbeszélést követő sajtónyilatkozatában – Li Ko-Csiang társaságában – a kormányfő azt mondta: minden európai ország szeretne részt venni Kína hatalmas fejlődésében.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország startpozíciói jók, a közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek

- mondta Orbán és hozzátette, hogy Közép-Európa országai közül Magyarország szállítja a legtöbb árut Kínába, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás.

A miniszterelnök megjegyezte, a Kínába irányuló magyar export tavaly mintegy 600 milliárd forintot tett ki, ami magyar léptékkel mérve rendkívül fontos.

Méz és kukorica

Kína gazdasága a következő években 6-7 százalékkal fog bővülni, ami hatalmas méretű növekedés, és azt is jelenti, hogy Kínának óriási importra lesz szüksége, továbbá jelentős termelési kapacitásai jönnek létre, így pedig kínai vállalatok a világ számos helyén valósítanak majd meg beruházásokat – fejtette ki Orbán Viktor.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A mostani magyar-kínai megállapodások közül megemlítette, hogy Magyarország kukoricát és mézet szállíthat az ázsiai országba. Emellett a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba; a BorsodChem 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott, "ez jó hír Kazincbarcikának"; és megnyílt egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége a Komáromban lévő kínai elektromosbusz-gyár esetében, "ez jó hír a komáromiaknak" – sorolta, kiemelve egy sárvári és egy szegedi érintettségű magánmegállapodást is: egy nagy termálprojektet, illetve egy 40 millió dolláros textiláru-értékesítést. Előbbi jó hír a sárváriaknak, utóbbi pedig jó hír a szegedieknek – jegyezte meg.

Magyarország és Kína közt kölcsönös a tisztelet

A kétoldalú budapesti tárgyalásokat értékelve a kormányfő azt is mondta, hogy a korábban elhatározott közös projekteket "sikerült a megvalósítás döntő pontjain átsegíteni", és megindították a tárgyalásokat a következő évek magyar-kínai együttműködéséről is. Magyarország és Kína között kölcsönös a tisztelet – jelentette ki.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarországot jellemezve hangsúlyozta: versenyképes a gazdasági szabályozó és adókörnyezet, "ideológiák helyett józan észre alapozzuk a politikánkat", és jó az ország földrajzi elhelyezkedése.

Egyetértettünk a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével, hogy ebben a térségben óriási fejlődési potenciál van, itt olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani, amelyek egy 4 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek

- mondta.

Orbán szerint ugyanakkor sok olyan beruházást kellene végrehajtani, amelyhez elegendő tőke sem a magyar gazdaságban, sem az Európai Unióban nincs már. Ezért is finanszírozzák például a Budapest-Belgrád-vasútvonalat kínai részvétellel, és számos ilyen fontos projekt van még, amely kínai közreműködéssel valósítható meg – tette hozzá.

Köszönet a türelemért Budapestnek

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az 1990 óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában a mostani Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó a 4-5. legnagyobb volt, ami komoly logisztikai kihívásokat jelentett. A miniszterelnök ezért külön megköszönte a fővárosiak türelmét és megértését. Emlékeztetett: Közép-Kelet-Európa 16 miniszterelnöke és Kína kormányfője tárgyalt Budapesten.

Magyarország számára ez fontos két nap volt

- összegzett Orbán.

Kínai kormányfő: jó irányba mozdult el a két ország kapcsolata

Kína és Magyarország együttműködése kölcsönösen előnyös fejlődési lehetőségeket jelent a két országnak – mondta Li Ko-Csiang kínai miniszterelnök kedden az Országházban.

A magyar és a kínai kormányfő hivatalos tárgyalását követően tett közös sajtónyilatkozatban Li Ko-Csiang kiemelte: az elmúlt években jó irányba mozdult el a két ország együttműködése, és Kína azt szeretné, ha Magyarország még fontosabb célpontja lenne a kínai befektetőknek.

A 16 közép-kelet-európai ország és Kína csúcstalálkozójára Budapestre érkezett kínai miniszterelnök elmondta: Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködése rendkívül jó és megfelel a globalizáció trendjeinek, régiók közötti együttműködés ez, amely összeköti Európát és Ázsiát.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Li Ko-csiang hozzátette: a 16+1 találkozó sikeres volt, elfogadták a budapesti irányelveket. Ez az együttműködés megerősíti az országok kapcsolatait és ellensúlyozza a régiók eltérő fejlődéséből származó hátrányokat – vélekedett. Hozzátette: Kína és Közép-Kelet-Európa jól kiegészíti egymást gazdaságilag.

A kínai kormányfő szerint nem kell tartani a gazdasági globalizáció negatív hatásaitól, és az elmúlt években egyértelművé vált, hogy bár hozhat akadályokat a globalizáció, ez az együttműködés rendkívül erős eszköz a kezelésükben.

Li Ko-csiang szerint Kína és Közép-Kelet-Európa regionális együttműködése a kölcsönös tiszteleten alapul, a békét és a stabilitást is szolgálja, és minden félnek előnyös.

Jó választás volt Budapest a találkozóra

Li Ko-csiang úgy értékelte, rendkívül jó választás volt Budapesten rendezni a 16+1 találkozót. Magyarországon stabil a növekedés, 4 százalék feletti, amit nem könnyű megvalósítani – mondta. Kínában 6,9 százalék a növekedés, az egy 1,3 milliárd lakosú ország piaca nagyobb, így sokkal nehezebb elérni ezt a növekedést – magyarázta.

Közölte: a kínai-magyar együttműködés az elmúlt években javult, a tavalyi évben a kereskedelem több mint 10 százalékkal nőtt, és 20 százalékkal emelkedett Kína importja Magyarországról. Jelenleg a kínai import innen nagyobb, mint a kínai export Magyarországra – mondta. Hozzáfűzte: nagyon jó minőségűek a magyar mezőgazdasági termékek, ezeknek rendkívül nagy piacuk van a kínai fogyasztók körében.

A kínai kormányfő kitért rá: több megállapodást írtak alá, amelyek nagy lendületet adhatnak a kínai befektetéseknek Magyarországon, ezek további munkahelyeket teremtenek itt, a kínai cégeknek pedig lehetőségük adódik átvenni a magyar szakértelmet, tapasztalatokat.

Mint mondta, vannak olyan kínai vállalatok, amelyek már megvetették itt a lábukat, ez bizonyítja az erős kétoldalú együttműködést, amely mindkét félnek előnyös és újabb üzleti lehetőségeket hoz.

Li Ko-csiang kiemelte: Magyarország befolyása nő Kínában azzal, ha itt fektetnek be a kínai cégek, majd az itt előállított termékeket Kínában értékesítik.

Arról is beszélt, hogy hagyományosan jók a két ország kapcsolatai, hatékony a kulturális együttműködés, és készen állnak további projektek megvalósítására a felsőoktatásban, valamint a lehetőségek kihasználására a turizmusban.

Több megállapodást is aláírtak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása alapján megállapodásokat írtak alá: szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a kínai kereskedelmi minisztérium között az együttműködésről az elektronikus kereskedelem területén, a magyar és a kínai kormány között diplomáciai célú ingatlanvásárlásról, továbbá az információs összeköttetést szolgáló Digitális Selyemút fejlesztésének erősítéséről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottsága között.

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Magyar Nemzeti Bank és a kínai társadalomtudományi akadémia között, hitelkeret-megállapodást a kínai export-import bank és a BorsodChem Zrt. között, valamint stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Magyar Fejlesztési Bank, a kínai fejlesztési bank és a BorsodChem Zrt. között.

Emellett a pécsi önkormányzat és a ZTE Hungary Kft. megállapodást kötött egy intelligens város projekttel kapcsolatban, a Neumann János Egyetem és a Fudan Egyetem együttműködési megállapodást kötött, továbbá aláírták a magyar-kínai mézprotokollt. Stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Shanghai Ctrip Business Co. Ltd. között, valamint szándéknyilatkozatot Magyarország csatlakozásáról a SINO-CEE Alaphoz.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
1200 menekülttől retteg mindenki...hogy bevándorlók országa leszünk...mindeközben bejött 18000 gazdasági bevándorló ki tudja hány ázsiai akinek a nagyja BASZIK megtanulni a nyelvet, csinál egy üzletet aztán jól megszedi magát rajtatok. Vagy a pénzmosó gyros-os vagy amit akartok...az egyik fideszfaszkalap csőrét sem böki...de az 1200 menekült az az ország jelentős részében rettegést szül. Magyarország elbutult...hosszú időre visszalökte a hanyatlás pöcegödrébe az országot az inkompetens politikai elit, de legfőképp a több millió kilóra megvehető vadbarom szavazó...vagy aki el se megy szavazni. Nézni is borzalmas hová tartunk...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qxy
Tudod Viktor én mit erősítenék meg? A kötelet a nyakadon és mehetnél az ingyen kosztért ami már neked nem jutna.Mert a másik Fideszes el vitte a kutyájának a te adagodat.
papa.49
A mutyi megerősítve, az biztos, az ,,aranyvasútból,, meg bőveln lesz lé ugye te piszkos csutigeci !!!
qxy
@papa.49: tudod , mint a vizes " vébé. még most is viszi a pénzt. Na ja a víz is folyik nem?sokan meg gazdagodtak és fognak is még belőle.
Hellcat
1200 menekülttől retteg mindenki...hogy bevándorlók országa leszünk...mindeközben bejött 18000 gazdasági bevándorló ki tudja hány ázsiai akinek a nagyja BASZIK megtanulni a nyelvet, csinál egy üzletet aztán jól megszedi magát rajtatok. Vagy a pénzmosó gyros-os vagy amit akartok...az egyik fideszfaszkalap csőrét sem böki...de az 1200 menekült az az ország jelentős részében rettegést szül. Magyarország elbutult...hosszú időre visszalökte a hanyatlás pöcegödrébe az országot az inkompetens politikai elit, de legfőképp a több millió kilóra megvehető vadbarom szavazó...vagy aki el se megy szavazni. Nézni is borzalmas hová tartunk...
quadrocopter
@durbincs: Mitől fosol, oláh bocskoros hulladék? Takarodj vissza a "lakhéjodba" különben "he" meg "holla" lesz!
Romániából bevándorolt székely paraszt vagy, debil,"mán" meg "he"!

Mi az a "lakhéjú" he, paraszt? És a "sórós" he gyökér, a "be-kiabálókat" hogyan írják a magyarok, he, tapló bocskoros oláh?
Nem menni magyar ennyi idő után sem, debil?
Mit akartál kinyögni, debil?
Belekékülsz az erőlködésbe, mi, debil?
Google fordító, debil!
Vagy egy tolmács, debil!
Vagy egy értelmes ember a környékeden, debil!
Vagy pszichiáter konzílium, debil!
Vagy becsókolhatsz a "betlehembe" debil!
quadrocopter
@durbincs: Romániából bevándorolt alföldi gyökér vagy, debil,"mán" meg "he"!

Mi az a "lakhéjú" he, gyökér?
Nem menni magyar ennyi idő után sem, debil?
Mit akartál kinyögni, debil?
Belekékülsz az erőlködésbe, mi, debil?
Google fordító, debil!
Vagy egy tolmács, debil!
Vagy egy értelmes ember a környékeden, debil!
Vagy pszichiáter konzílium, debil!
Vagy becsókolhatsz a "betlehembe" debil!
Clavigo
@durbincs: Menj haza kretén,,nyomd meg a csengőt,,aztán köszönj anyádnak...Ezt akár fordítva is csinálhatod,,ha így lettél szocializálva,,anyád majma..
quadrocopter
@durbincs: Romániából bevándorolt alföldi gyökér vagy, debil,"mán" meg "he"!

Mi az a "lakhéjú" he, gyökér?
Nem menni magyar ennyi idő után sem, debil?
Mit akartál kinyögni, debil?
Belekékülsz az erőlködésbe, mi, debil?
Google fordító, debil!
Vagy egy tolmács, debil!
Vagy egy értelmes ember a környékeden, debil!
Vagy pszichiáter konzílium, debil!
Vagy becsókolhatsz a "betlehembe" debil!
quadrocopter
@durbincs: Romániából bevándorolt alföldi prosztó vagy, debil,"mán" meg "he" meg "lakhéj"?

Mi az a "lakhéjú" he, gyökér?
Nem menni magyar ennyi idő után sem?
Mit akartál kinyögni?
Belekékülsz az erőlködésbe, mi, debil?
Google fordító!
Vagy egy tolmács!
Vagy egy értelmes ember a környékeden!
Vagy pszichiátriai konzílium!
Vagy becsókolhatsz a "betlehembe"!
Még mindig nincs betegségtudatod, debil?
Jozefina
Szerintem akik nem kizárólag a cikkhez szólnak hozzá, henem egymással karatéznak mind putyin bérencek, hogy eltereljék a szót !!!
quadrocopter
@Jozefina: Attól még leírhatod, amit akarsz, vagy nem?
Zeta
Ha igaz Simicska 100 000 es kínai bejelentése , akkor érdekes lesz a felállás. Az eu már az összes pénzkifizetést leállítaná. Érdekes a kínai min.elnök jövetelével egyidőben. Orbán nagy pénzekre számít. Ha ez bejön neki és kilép , mindjárt nem lesz olyan jó üzlet Kínának egy eu n kívüli országgal üzletelni. Már nem lesz az eu piacán.
RonaGyuri
A népköztársaság na meg az ő útján

A duma sem volt piskóta, de az ahogy hallgatta az új barátot, na az már mindet elmondott

Jellemző, karakteres ugyanakkor elképesztő volt Őfenesége mondókája és viselkedése a kínai elnökkel adott közös sajtótájékoztatóján. Már az is hátborzongatóan morbid, volt ahogy lekendezett a kínai NÉPköztársaság – igen így kiemelten megnyomva a NÉP-et – hatalmas eredményeiről. Azonban az, ahogy aközben viselkedett, mikor a vendég tette ugyanezt. Diadalittas pofával állt mellette és bőszen bólogatott. Túlzás nélkül állíthatom, hogy mintha azt mondogatná: lássatok feleim szümtükkel Lám-lám, én is ezt mondtam!
magyarbakancs
A Fidesz keresztény áhítattal lop,és hazudik.
namihami
Újabb, ugrásszerű fejlődési szakasz nyílhat a zacskósleves és alsógatya importunk volumenében. A márkás sportfelszerelésekről már szó se essék.
A nívós műszaki cikkek piaci ellátása beláthatatlan távlatokat nyit meg dolgozó népünk jövőbe vezető útján.
nezelodo
@RonaGyuri: 04:35. Igen ismerős ez a lelkendezős duma. Megboldogult szorgalmas, ám de igen szerény IQ-val megáldott KISZ titkárunk egy szovjet katonatiszteknek adott fogadáson lelkendezve dicsérte a hatalmas a gyönyörű, az eredményes a példamutató, Szovjetuniót (meg a fene tudja mit nem tulajdonított nekik), már már kínosan hosszú pohárköszöntőjében. A viszont válaszban a rangidős tiszt csak annyit mondott helyes magyarsággal, valóban szép a nagy Szu, de Magyarország sem kutya. Szerencsétlen mozgalmár még azt sem vette észre, hogy égnie kellene mint a rongy, a szégyentől, hogy még az orosznak is gusztustalan volt a lelkendezés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.