A Kisasszondi Róna Péter sajtkészítő mester szerint bár ő szívesen kiképez sajtkészítőket, de azok utána folyamatosan kivándorolnak. Sokuk például Svájcba megy, ahol sokkal több pénzt kereshetnek a megszerzett tudással. Megjegyzés: Miért mit gondolt Róna, hogy majd neki dolgoznak ezentúl negyed annyi pénzért? Nevetséges. Ez Orbán szemétdombja, ahonnan további milliók fognak kimenni ami annyit jelent, hogy már nincs hátra sok idő a teljes összeomlásig.

Forrás: telegraph.co.uk
Feltöltő: peterkelemen
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@division: Sajnallak, hogy neked meg sosem sikerult enni igazi sajtmester altal keszitett sajtot...

Amikor meg otthon voltam, es hetvegen a piacon vasaroltam, semmi penzert nem hagytam volna ki a kezmuves sajtokat,...
Lehet, hogy nem a magyarok csinaljak a LEGjobb sajtot, de hogy amit szeretettel, odafigyelessel egy sajtkeszito csinal, abbol bizony nagyon finom a magyar is,...:o))
A trappista sajt pedig igenis a legfinomabb magyar sajt - es meg nagyjabol megfizetheto is...
Javaslom neked is, hogy piaci napon menjel es keress ilyen sajtkeszitot.
Ha pedig kivandorolnak, az csak azt mutatja, hogy az otthoni rendszer nem alkalmas a vallalkozasra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Kimegy innen már mindenki, aki csak teheti: buszvezetők, villamosvezetők, trolibuszvezetők, közszolgák, mesteremberek... Ez a trend biztosítja, hogy hamarosan totális összeomlás lesz. Míg Orbán szarrá lopja magát a bűnbandájával együtt és az agyhalott hívei ennek még tapsikolnak ahelyett, hogy eltaposnák végre.
division
Az igazi sajtokat nem a magyarok készítik, szóval egy Holland Gouda bármikor kapható lesz, az olcsó ramaty trappista meg akár le is kerülhetne a polcokról.
RonaGyuri
ez a Hóbagoly-II már sajtmesternek is hazudja magát, pedig csak egy tulaj, ahogy a cikkben a "senior fellow in economics at Oxford University" sem igaz lévén történész, aki közgazdaság-történettel foglakozik
karma1
@division: Sajnallak, hogy neked meg sosem sikerult enni igazi sajtmester altal keszitett sajtot...

Amikor meg otthon voltam, es hetvegen a piacon vasaroltam, semmi penzert nem hagytam volna ki a kezmuves sajtokat,...
Lehet, hogy nem a magyarok csinaljak a LEGjobb sajtot, de hogy amit szeretettel, odafigyelessel egy sajtkeszito csinal, abbol bizony nagyon finom a magyar is,...:o))
A trappista sajt pedig igenis a legfinomabb magyar sajt - es meg nagyjabol megfizetheto is...
Javaslom neked is, hogy piaci napon menjel es keress ilyen sajtkeszitot.
Ha pedig kivandorolnak, az csak azt mutatja, hogy az otthoni rendszer nem alkalmas a vallalkozasra.
division
@karma1: Ezt te nem tudhatod, max. azt hiszed ezt is tudod:-)
kokopelli
@karma1: Teljesen logikus,hogy hol csinálják a legjobb sajtokat! Az Alpok
régiókban fenn az "Almokon"! A tehenek csak tiszta füvet esznek,a "sennerin"-ek
pedig ott fennt frissiben feldolgozzák a tiszta tejet! Őszig,a "lehajtásig" dolgoznak!
Aki látott már "Almabtrieb"-et (lehajtást) feldíszített tehenekkel,az el tudja képzelni,
hogy milyen lehet az a sajt! Volt szerencsém!Nincs párja!Meg is van az ára,de
nem számít!Túristák százezrei mennek le a nagy lehajtásra őszzel,még Északról is!
JAJMÁR
@division: Miért ne lenne a magyar sajt "igazi"? Vagy szerinted hamisítják?
Persze, hogy vannak finom - és igazi - sajtok Magyarországon! Még ha nem is kerül be a nagykereskedelembe, és talán márkája sincs, de tuti minden összetevője természetes. Én is ismerek sajtkészítő mestereket, saját, házi tej alapanyagból készült különféle sajtokat.
division
@JAJMÁR: Én akkor is maradok a bevált sajtoknál, ha magyar, ha nem.
Nessy
@JAJMÁR: Vidéken még találni olyan tejtermelőket, akik sajtot, túrót, tejfölt készítenek. De egyre kevesebbet.
Sokuktól elvették a legelőt a haveroknak, így a teheneket eladták, levágták, A hozzáértő fiatalokat tárt karokkal várta Ausztria, Svájc.
Hasonló a helyzet a juhokkal foglalkozóknál is.
Már csak a bégető birkák maradnak lassan, de abból nem lesz juhsajt, juhtúró, gyapjú.
nevemnick
@kokopelli: úgy igaz, ahogy írod. Ugyanezt ,,élem" át évente kétszer is Aostában (Valdostan) és környékén. Az egyik legkedvesebb pihenőhelyem egyike, a pihenés, fotózás és a sajtimádatom szempontjából. Max másfél-másfél órányi autózással még két országot, Franciaországot és Svájcot is felkeresem az előbb említett okokból. Szerencsére karácsony környékén a sógornőmék hozzák az ,,utánpótlást", így a sajtok hiányát nem érzem... :D
@karma1: egyetértek veled, mert a kistermelői sajtok is kiváló minőségűek, és szerintem a legjobbak a különböző fűszer ízesítésűek.
JAJMÁR
@Nessy: Igen, igaz. Vannak azért, de kevesen. Megélni nehéz belőle.
(Esetleg, ha állami megrendeléseket kapnának, de azt meg tuggyukkik :) )
JAJMÁR
@division: Persze! Az ember azt ismeri, amivel/akivel találkozott, de ebből következik, hogy sok mindent meg nem ismer.
Na jó, véleménye attól még lehet róla :)
karma1
@RonaGyuri: 04.42-re: ??? Gyurikam, ismered a tagot szemelyesen is? Csak kerdem,... Attol fuggetlenul, hogy az ismereteid szerint egy taliga turot er a pali, lehet valami az elvandorlasban, nem?
(Ez utan a cikk utan felhivtam a sogornomet, m,ert regen egyutt jartunk hetvegen a piacra, es o is sajtbolond, kertem, hogy nezze meg, van-e meg a piacunkon a hazaspar - 30-as par volt a keszito - vagy mar nincsenek? O mondta, hogy mar 3 eve nincsenek, neha szokott jonni 1-1 sajtos, de csak egyszer jon, aztan meg nem...)
Szoval ez a pali lehet, hogy boven hiteltelen, de attol meg amit mond, akar igaz is lehet, nem?
RonaGyuri
@karma1: bocs nem is ezt kifogásoltam! =))

A Hóbagollyal is elő szokott fordulni - na nem az utóbbi időben - hogy van abban valami amit mond, de ettől még az aki és nem az aki! =))
karma1
@RonaGyuri: A Hobagoly mar meghalt,... Legalabbis ugy tudom...:o))
Levendula
@Nessy: de birkapörkölt még lehet...
kokopelli
@nevemnick: ..én a Berthesgadener Land-ban láttam Almabtrieb-et,
és kostoltam sajtot.Az ottani sajtkészítők viccesen a normál környéken
kutyult sajtot "Flachland-tiroler"sajtnak hívják! (pusztatiroli sajtnak!) Én
is eszem sok holland sajtot,ami nem rossz,de "váláhoty ném áz áz igázi!" ;-)
nevemnick
@kokopelli: azon környéken a legfinomabb sajt a Fontina, amelyet különböző érettségben is kedvelem, de mellette a gorgonzola (különböző penészes, érett sajtok tömkelege) is fenomenális, és természetesen a sajtfondüt is imádom egy kis könnyű vörösborral... (esti beszélgetésekhez ez a legjobb)
Megéheztem... :D
kokopelli
@nevemnick: mikor még fiatalabb voltam,akkor az utolsó szept. hétvégén
a fenti "almok" bezárása előtt,(házak sokszor fogadóval és matraclágerrel)
felmásztunk a menedékházig és ott is próbáltuk "ezian"-al (pályinka) a sajt
forrásánál! ;-))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.