A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket – írja a Világgazdaság.

A kitiltás Magyarország teljes területére szól, minden exportőrt érint. Egyelőre csupán Szingapúrral van esély megegyezni arról, hogy ha nem regisztrálnak újabb sertéspestises esetet, a korlátozott régión kívüli húsüzemek előtt ismét megnyílik a szingapúri piac.

Itt az afrikai pestis: több ország kitiltotta a piacáról a magyar sertéshúst

Az ázsiai vevők kiesése érzékenyen érinti a magyarországi húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró, Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
No most...ha valóban az emberre nem veszélyes,ahogy írják...akkor mire a tiltás??? Csak úgy eszembe jutott hirtelen...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
No most...ha valóban az emberre nem veszélyes,ahogy írják...akkor mire a tiltás??? Csak úgy eszembe jutott hirtelen...
simmering73
Mindjárt padlón lesz ez a két lábon álló magyar gazdaság.
nezelodo
Csak azt nem értem, miért kellett eddig homokba dugni a fejüket a hatóságnak, holott több mint egy éve tudott a járvány! Vagy ilyen erős és igazmondó a mélykeresztény vadászlobbi? Miért volt akkora titok a Hajdú-Biharban már kb egy éve lezajlott "nagytakarítás" bizonyos telepeken? Miért stikába ásták el a vadász urak a vadászterületen talált elhullott vaddisznókat? Merre szunyókélt addig az a kiváló szakhatóság? Mert ez nem egy csinytevés ám, mint a gülü honlapfeltörés, le tudja rendezni a sertéságazatot, hiába a kormányzati sumákolás!
F_Viktor
@nezelodo: Írod:
"Csak azt nem értem, miért kellett eddig homokba dugni a fejüket a hatóságnak..."

Azért, mert csányi és a pénztáros löle eddig milliárdokat buktak volna.
Pl. csányi a mohácsi vágóhídját bezárhatta volna.
papa.49
No most tegyük ehhez hozzá azt hogy kb. 2 éve a román határ mellett jelen van a sertéspestis, ennek ellenére nem zárták le a határt a románok, meg az ukránok előtt, pont ott ahol most is tömegesen hordták át a szavazókat !!!
Equus1
Szerrencse, h Izrael és Szaúd-Arábia nem csatlakozott. Majd a paoloi nagykövetségünk kereskedelmi attaséja intéz új piacokat...
36
Most emelni kell a sertés hús árát. Ennyi.
sokanvagyunk
@36: @36: Akkor nem tudják feletetni a sok felesleget a magyarral.
Eriksson
@Pálinkás Pál: Hogy betartsanak a sertéstenyésztőknek, vágóhidaknak, húsforgalmazóknak, az egész sertéságazatnak.
Volt már ilyen a világtörténelemben.
nezelodo
@Pálinkás Pál: Attól, hogy az emberre nem veszélyes gondolom Te sem örülnél ha elhullanának a malackáid, uram bocsá' a dögkútba hordaná az állományodat a hatóság. Ezért nem kellett volna várni addig, amíg valóban járvány nem lett. Az kétségtelenül igaz, hogy fel lehet használni áremelésre, a konkurencia kiiktatására, import export korlátozására, ahogy pl ilyen eszközökkel fékezték meg a Vaslédyt amikor az EU agrárrendtartásába belepiszkított. Lett is szivacsos agyvelőgyuladás hisztéria, és levágatték az angolok teljes szm állományát.
Eriksson
@nezelodo: Így igaz. Mármint az angliai szarvasmarha kiirtás oka. Tiszta politika.
Bár itthon csak egyetlenegy elpusztult vaddisznóban találtak sertéspestist.
De fő az óvatosság. Ugye?
nezelodo
@Eriksson: Nem egyetlenegyben, de az is sok Hajdú-Biharban 8 ezres sertéstelepet irtottak ki még tavaly nagy némaság közepedte. A Nyírségben tömegesen hullanak a vaddisznók, a vadászok elásatják, mert komoly gazdasági kár éri a vadásztársaságokat, ha nyilvánosságra kerül mekkora a baj. Olyan nagy a tiktkolózás, mint annak a lépfenés heves-megyei szarvasharma állománynak a levágásáról, ami a közétkeztetésbe került, anélkül, hogy hatósági állatorvos látta volna... Nem tudom hol van országos főállatorvos a Lajos ilyenkor, pedig ez nem intézhető illiberálisan, ez járványügy, állategészségügy stb.
Itsuka Nakimaga
@Pálinkás Pál: Az ottani sertésállományra viszont igen!
Eriksson
@nezelodo: - Hol találkozik a vad és a házisertés?
- A vadőr hűtőjében.
De félre a viccel, nagy sajtóhíre nemigen van a problémának.
Ami eseteket leírsz, az azt bizonyítja, hogy igenis vannak hathatós intézkedések. Azt a lépfenés dolgot viszont nem nagyon akarom elhinni, hiszen az bűntény, amit nem lehet abrosz alá rejteni.
nezelodo
@Eriksson: Fazekas miniszter úr barátjának a szarvasmarha telepe volt, ahol Romániából karantén nélkül behozott állomány volt, azokkal hurcolták be. Voltak akkor sajtóhírek is róla. A levágott beteg állatok húsát a közétkeztetésben használták fel, és nem hit kérdése, legfeljebb felülírja a járványügyet némelyik aktuális dogma. Pedig annak rossz vége szokott lenni. Mostanság a lépfene ügyben Csongrádban van szakmailag helyes megelőző intézkedés, a juhállományt érinti, a vizes legelők a veszélyesek.
Eriksson
@nezelodo: Az eszem megáll. (Az a kicsi is ami van).
Lett az ügynek valami következménye? Fazekas miniszter gondolom nem ezért lett menesztve.
nezelodo
@Eriksson: Pedig inkább többet zongoráztatott volna a diplomata szüreten a szőlőtábla végén, mindenki jobban járna. Egyébként időről időre előfordul a lépfene, ha normális a hatóság, és túlnyomó rész jól kezelik az ügyet féken tartható. Be kell tartani a karantén és egyéb megelőző szabályokat, na meg komolyan kell venni a hatósági állatorvos szakmai hozzáértését.
Egyébként közel húsz éve egy családtagomat egy rovarcsípés érte Brüsszelben, majdnem ráment a fél karja, az is lépfene fertőzés volt, csak nem ismerték fel a bőrantraxot. Szerencsére a háziorvos azonnal a penicillin származék nagyágyúval kezdte, de igy is kétesélyes volt a lefolyás.
Ami a Fazekas minisztert illeti, hagy némi kívánnivalót a szakmaisága maga után, nem csak az elhíresült földárverések miatt, de azt hiszem ő, ahogy a többi minisztertársa sem nagyon hozott önálló döntéseket.
Eriksson
@nezelodo: Brüsszelben anthrax? Fertőzött rovar? Lehetett merénylet a lakosság ellen? (olvastam már ilyenről).
Szerintem Fazekas hozzáállása a dolgokhoz polkorrekt volt, mint ahogyan az elvárható egy minisztertől!
kokopelli
@Eriksson: Igen! Először "Zárlat" majd kivizsgálni! Minden politikus első kötelezettsége
az ország biztonsága!Mit tenne a magyar kormány egy megbízottja fordított esetben?...és
igaza lenne? Jaó!
Eriksson
@kokopelli: Hááát, azt nem tudni. Nem egyedül határoz, gondolom.
nezelodo
@Eriksson:Miért Csongrád határában lehet, ez nem egy hadászati anyag, hanem egy kórokozó. Na a Fazekes, meg a polkorktség...
Eriksson
@nezelodo: Lehet hadászati anyag. Nem hallottál még a "Fehér porról"? Tudod, amit levélként adnak fel egyes nem polkorrekt személyeknek. A lépfene kórokozója az alapanyag.
Pár éve világméretű rettegést váltott ki néhány ilyen eset.
kokopelli
@Eriksson: ..terészetesen nem,mert van neki stábja,amire támaszkodhat!
A megbízott általában csak szervez,de a legjobbakból választja ki a "csapatát"!
Köteles a veszélyt elhárítani ill. a minimumra csökkenteni! Nem vagyok EŰ-
szakember,de minden veszélynél úgy kellene intézkedniök!...gondolom...!
nezelodo
@Eriksson: Pontosan ismerem, az is a biológía terméke, plusz aljas emberek és kész a baj. Akkor is az anyatermészeté a "szabadalmi jog". Hogy kinek adják fel annak nincs jelentősége, így is úgy is aljas dolog.
Majd a tíz parancsolat megoldja az ilyen problémát, hál Istennek már a kormányunkban is lesz aki "komolyan" veszi a kőtáblára vésett parancsokat, csak figyelj, le ne maradj róla.
Eriksson
@nezelodo: Kösz a figyelmeztetést, rajta leszek.
Mondjuk senkinek nem ártana meg a tízparancsolat tanulmányozása. :)))
Eriksson
@kokopelli: Van amikor a politikai érdek felül ír mindenféle más szempontot. Akármilyen aljas is.
kokopelli
@Eriksson: ...de azért szajkózzák az "humáncentrumú" demokratikus politikát!
..és még közben el sem pirulnak...! ;-((
Eriksson
@kokopelli: Ez már ilyen, mert egyetlen politikus sem mondhatja, hogy ti le vagytok ejtve...
Egyszer mondott Gyurcsány igazat, s mi történt? Égszakadás, földindulás, s még az övéi is kidobták maguk közül.
nezelodo
@Eriksson: Úgy bizony, senkinek sem ártana a tíz parancsolat, nekem is mondta egy plébi, akinek a templomában vigyázni kell a szenteknek a mennyezetfreskókon, kezükben liliommal, nehogy kiverje a kezükből a virágot a pap szájából röpködő l...sz.
egyember
@simmering73: Csak megjegyzem: a sertésnek NÉGY lába van és mindegyiken áll(na).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.