A gazdaság javuló teljesítményével magyarázható a bérek emelkedése és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság, valamint a beruházások bővülése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a legfrissebb kereseti adatokra reagálva.

Varga: a gazdaság teljesítménye áll a béremelkedések mögött

Fotó: MTI/Földi Imre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy

júniusban a teljes munkaidőben dolgozók átlagos keresete 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a májusi 10,9 százalékos emelkedés után.

A jelentés szerint az első fél évben 11,9 százalékos volt a növekedés.

Júniusban az átlagos bruttó kereset 329 600 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 700 forint volt.

A nettó kereset családi kedvezmény nélkül 219 200 forint, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 227 700 forintra becsülhető.

Varga Mihály szerint az adatok azt mutatják, hogy folytatódik a bérfelzárkózás, amit – tette hozzá – a közterheket csökkentő bérmegállapodás és az adójogszabályok változása is támogat. A miniszter abban bízik, hogy a folyamat a következő hónapokban is folytatódik.

Üdvözölte egyúttal, hogy a kereseti egyenlőtlenségek csökkentek, hiszen a növekedés a leginkább elmaradott megyékben meghaladta az átlagot.

Hozzátette, hogy az ágazatok közül különösen a közigazgatásban, az építőiparban, az idegenforgalomban és az egészségügyben dolgozók bérének emelkedése jelentős. Utóbbi azért is különösen fontos, mert stabilizálhatja a munkavállalói létszámot és biztosíthatja az utánpótlást is – hangsúlyozta Varga Mihály.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A hatalmas kivándorlás okozta bérinflációt csúnya dolog ám betudni a nemlétező gazdasági teljesítmény eredményének.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
A közszolgák "csak" azon ágazataira van IGAZSÁGTARTALMA a BAZI NAGY BÉREMELKEDÉSNEK, amelyből ELSZÁLLÍNGÓZTAK a dolgozók, mnt pl. az eü., de 2008 óta a "TINTANYALÓK" bértáblájára egy fikarcnyi lóvé nem jutott a GAZDASÁG TELJESÍTMÉNYÉBŐL a mai napig sem, pedig
.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/hivatasbol_szivatas_lett_kozszolgak_tuntettek_budapesten.590599.html
.
Fél munka nem MUNKA!
advocat
És a nyuggerek meg kapják a 3,5 %-ot! Legyen nekik elég! Igaz Misikae? Persze a Te nyugdíjad egy kicsit több lesz az átlagnál. Úgy 5-ször vagy többször. Szóval kb. másfél milla HAVONTA!
cikicakk55
Tisztlet Varga Úr! Az én fiam felnőtt szakápolói iskolát végzett,jó eredménnyel.jelenleg tisztán amit haza hoz a fizetése,157.440 ft. Ebből kifizeti az albérletet,megveszi a bérleteket,és a maradékból próbál megélni. Ő még kezdő,de3 vannak akik 20 éve dolgoznak ott.Azok fizetése is csak nagyon ritkán lépi túl a 200.000 ft-os határt.Olyankor csak,ha jó pár ünnepnapot és jó pár éjszakát is végigdolgoztak.Ráadásul általában 12 órát dolgoznak,mivel a 30 ágyszámú osztályon összesen 7 nővér és Ő egyedül van férfi ápoló. Azt miért nem teszi hozzá,hogy novemberben úgy emelték az EÜ dolgozók fizetését 20.000 ft-al,hogy az addig 38.000 ft-os szakirányú pótlékot 20.000 ft-al csökkentették.Tehát semmit nem emelkedett a bérük. Februárban emelkedett kb 700 ft/ hó,de az infláció sokkal magasabb lett azóta. Mi lenne ha nem a parlamentből osztaná az észt,hanem bemenne egy vidéki kórház bérszámfejtő irodájába,vagy csak simán elkérné bár melyik dolgozó utolsó egy éves kereseti papírjait.?
cikicakk55
@advocat: A nyugdíjasok számukra már tehert jelentenek.Hasznot nem hoznak,csak ha valamelyik hiányszakmában hajlandóak tovább dolgozni( a mi körzeti gyermekorvosunk 87 éves. 35 éve pacemakerrel él a szívében,de dolgozik,mert nincs helyette másik gyermekorvos. nem örül neki,mert szeretne már pihenni,de 2000 gyerek orvosi ellátás nélkül maradna,vagy a maradék gyermekgyógyászokra testálnák rá.) Tehát mi nyuggerek,fogjuk be,örüljünk,hogy egyáltalán kapunk valamit.Az nem érdekli őket,hogy a mi munkánknak köszönhetik,hogy volt mit fillérekért eladni a külföldieknek persze a sápot azért rendesen lehúzták és 30 éve minden kormány a mi munkánk eredményeiből gazdagodott meg.
Eladott Ország
A béremelkedések mögött, a munkaerőhiány áll, mivel egyre többen hagyják el ezt a földi paradicsomot. De semmi gond, mi csak 2030-ra készülünk (pénzünk, erőnk, akaratunk, bátorságunk már megvan hozzá, mint közismert), amikortól majd mi leszünk az EU motorja, ugye... és Ausztriát is megelőzzük. Aki nem a propagandát falja reggeltől estig, az tisztában van azzal, hogy gyakorlatilag leszakadtunk és nem csupán uniós átlagban, hanem a régióhoz képest is. Bulgária még mögöttünk van, de ha így haladunk, még ez is változhat. Mennyire sérülékeny a gazdaság, hogy milyen alacsonyak a bérek, hogy elég, ha az autóipar meginog és nekünk végünk van. Az az oktatást fejleszteni kellene, nem lerombolni és azt sem, hogy nem véletlenül emelkedik meredeken a halandóság, miközben a születések száma csökken. Maradjunk annyiban, hogy a közepes könyvelőnek és bűntársainak igaza van. Bizonyos területen közelítünk, vagy már el is hagytuk a legfejlettebb uniós országokat is. Az ő és bűntársai jövedelme (nem a legális fizetése) már biztosan beérte Ausztriát. A maradék 9,5 millió ember meg kit érdekel?
Nessy
@cikicakk55: Tökéletesen igazad van! Ma már ott tart a nyugdíjasok jó része, hogy a 10000 forintos Bőske életet ment a családban! És az olló egyre jobban nyílik. Csak a mese! Már a csapből is az folyik, hogy milyen jó lesz nekünk novemberben! Kapunk 10 - 12 ezer forint "prémiumot".
Éves szinten! Persze ezt sem mindenki, és nem ennyit!
Hazánk nagyjai ennek az minimum az ezerszeresét viszik haza ilyen - olyan térítés, meg év végi jutalom / prémium címen.
Hellcat
A hatalmas kivándorlás okozta bérinflációt csúnya dolog ám betudni a nemlétező gazdasági teljesítmény eredményének.
Eladott Ország
Végre révbe értünk. Mindenki dűljön hátra, öveket kérjük becsatolni. Emelkedünk!
Eljött az örömnek az ő ideje. Egy kétkeresős család bevétele simán veri a havi félmillió forintot, nem is tudom, miért sír a szánk. Sőtpláne az elmaradott térségekben száguldás van, mindez a gazdasági teljesítmény növekedésével arányos béremelkedés eredménye, amiben természetesen oroszlánrésze van a kormánynak! Én hülye meg azt hittem, hogy a munkaerő elvándorlás miatt kénytelenek a cégek jobban megfizetni a szakembereket. De nem. Akkor jó.
Commenter
@cikicakk55: minden tiszteletem a gyermekorvosotoké, az nem az ő szégyene hogy közel 90 évesen, pacemakerrel a szívében is dolgoznia kell, holott dolgozott már eleget. Tudjuk: a magyar egészségügy is jobban teljesít :( ezért nincs orvos aki váltsa őt. A csuti aki meg életében egy szalmaszálat nem tett keresztbe Vis szigetén piheni ki "munkája" fáradalmait.
Commenter
ezt magyarázd be a kirakatcelebednek, szandikának, aki rossz kerületben forgatott rólad promó videót.
steve82
Akkor most álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele, hogy milyen lenne a gazdaság, ha a sok eurómilliárdot ezek a tolvajok nem rakták volna zsebre, meg osztogatták volna szét a haverok között.
Lepényleső
Varga a bőrt készítette ki valaha,odajutottunk,hogy tudományát rajtunk folytatja.
papa.49
Ahhoz képest hogy hányan keresnek százezer forint alatt, kell a TI HAVI 1 MILLÁS HODÁLY BÉLI FIZUTÖK? HOGY EZ AZ ARÁNY KIJÖJJÖN !!!
Egyébként meg HAZUDSZ MISKA MERT MOZOG A LEPCSES POFÁD !!!
Eladott Ország
@papa.49: A NASA kutatói vizsgálják Varga Mihály arcbőrének anyagát és az űrhajók hőpajzsának anyagát vele fogják helyettesíteni.
csipetke
Ebben pénztáros lőrinc keresete is benne van?Nemtom varga hol szerezte az infóit,mert az átlagkeresetek közel sincsenek ekkorák.Ha bruttó keresetet veszünk,kb 280 e ft,és miután Európában mi fizetjük a legtöbb adót a fizetések után,már nem is olyan szép a dolog,mert a 280-ból így lesz kb 170-180 ezer,jó esetben,de az átlag még ettől is kevesebb.Na,erre alapítsanak családot a fiatalok!
papa.49
@Eladott Ország: Ez jó, vigyék élve nyúzzák le róla !!!
csipetke
@Eladott Ország: 6:56 Varga főnökéé vastagabb,minden ráfér...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.