Nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi, hiszen évszázadok során bizonyította, hogy mindig képes a megújulásra – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten, a piarista rend konferenciáján.

Rétvári szerint nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár kiemelte:

az egyházi iskolák – közük a 301 éves Budapesti Piarista Gimnázium – az elmúlt évszázadokban állandó értékeket megtartva, mégis a lehető legkorszerűbben tudtak működni, és múltbeli folyamatos megújulásuk a garancia arra, hogy az elkövetkező időben is képesek lesznek erre.

Rétvári Bence kitért arra: az egyházaknak oktatásra átadott vagyontárgyak, telkek, épületek, amíg egyházi kezelésben maradtak, mindig megőrizték funkciójukat. A vagyont pedig csak gyarapították, soha nem veszítették el.

Így az iskolák egyházi fenntartása még az államinál is jobb garancia a megmaradásukra

- tette hozzá.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Bencus majdnem; ez nem korszerű, hanem kór-szerű, sőt kifejezetten kóros! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Bencus majdnem; ez nem korszerű, hanem kór-szerű, sőt kifejezetten kóros! =))
Nessy
@RonaGyuri: Valamikor, az átkosban a piarista gimnázium, a pannonhalmi gimnázium valóban kiemelkedő tudást nyújtott! De! A jelenlegi egyházi oktatás nem erről híres! Ahhoz olyan pedagógusok kellenének, mint a régiek!
kokopelli
@RonaGyuri: Még nyugaton sem! Az "állam" nem engedi ki többet a kezéből!
Mindenki kaphat hittant,de már az oviban sem hagyják a "szent lovat" elgalop-
pozni! Suli után szabad a gazdi!
Klubtag
Csak végig kell nézni a kdnp-s politikusokon, meg meg kell hallgatni a sületlenségeiket és máris kiderül mekkora oximoron Rétvári állitása...
Olyan ez, mint ...az élő halott, a rettentő jó, a békehaderő, az objektív vélemény, a virtuális valóság, a savanyúcukor, a kereszténydemokrácia, stb.
RonaGyuri
@Nessy: ez általános, nem csak arra a néhány egyházi iskolára igaz (egyébként akkoriban csak az elhivatottak tanítottak az egyházi iskolákban) a cucilista értelmiségi vérfrissítés szerves következménye!
nevemnick
Ezek nem normálisak.
Nem csodálnám (ha még ezek sokáig itt rontják a levegőt), ha pár év múlva Magyarország népessége Koppány vezér híve lenne.
Jómagam már gondolkozom rajta... :D
Nessy
@RonaGyuri: Meg a régi paptanárok és apácák, ahol az átlag a két diploma és a több nyelv ismerete volt kötelező. Az ötvenes években még tanítottak, hála Istennek!
Most viszont van sok egyházi falusi iskola, ahol más nem lévén, a gyerek oda jár. ott bizony van némi probléma a pedagógiai ismeretekkel, meg a plébános despota viselkedésével.
kulabombaafityiszre
Ja korszerü.
"Galilei néhány műve több száz évig szerepelt a katolikus egyház által betiltott könyvek jegyzékében. De 1979-ben az egyház újratárgyalta a római inkvizíció 300 évvel korábban meghozott döntését. Végül 1992-ben II. János Pál pápa elismerte, hogy a katolikus egyház tévesen ítélte el Galileit."
RonaGyuri
@Nessy: ez azért szerintem ennél egyszerűbb és összetettebb, legalább is az én tapasztalatom szerint. Bár én nem felekezeti suliba jártam, de az én tanáraim legtöbbje a VH előtt diplomázott, köztük kiugrott paptanár is. Óriási volt a különbség új diplomásokkal szemben!
kokopelli
@Klubtag: (17:15) falra hányt borsófőzelék! Már a sikari-nak is elmagyaráztam,
hogy a "liberálfasisztá"-ja stb. oximoron,de azt hitte,hogy az egy betegség! Disz-
nók elé gyöngyöt vetni?
Nem akartam a vallásos kommentelőket megsérteni,de a Rétvári magyarázata
kiveri a hordó fenekét is! (tudósokat ,csillagászokat elégettek,és utána rájöttek(?)
hogy tanulni lehetett tőlük...200 év múlva?) A "boszorkányt" megkötözve a tó-
ba dobdák,és ha megfulladt akkor nem volt boszorkány,de ha túlélte,akkor eléget-
ték mert boszorány volt! (Nincs esélyed,de használd ki !) a legnagyobb hazugság
maga a "keresztény-demokrácia",de a legravaszabb oximoron is!
tudode
Ha nem az a kormány-tagocs-ka áradozna a egyházi oktatásról OK, de azok után, előtt, mögött, hogy készakarva különbséget tesz a KLIKK-jükkel, és azokkal az egyházakkal (kivéve a családi egyházfőt), az ki tudja MIRŐL KUKORÉKOL akkor, amikor talán lelkiüdvök megnyugtatásáúl
.
---- Valami nagyon eltorzult: négyszer több pénzt ad az állam az egyházi iskoláknak, mint a sajátjainak
.
168ora.hu/itthon/valami-nagyon-eltorzult-negyszer-tobb-penzt-ad-az-allam-az-egyhazi-iskolaknak-mint-a-sajatjainak-5029
.
((...))) """Összefoglalva elmondhatjuk, hogy 2017-ben az állam az egyházi iskolákba és óvodákba járó gyerekek után a személyi kiadásokon felül még 33,2 milliárd forintot ad működési kiadásokra. Ha a magyar állam ugyanilyen normatívát biztosítana az állami iskoláknak is, akkor 79 milliárd forinttal kellene többet adnia a saját iskoláinak és óvodáinak. 2018-ban (változatlan létszámokat feltételezve) az egyházi iskolák várhatóan 41,5 milliárd forintnyi működési támogatást kapnak, míg a saját intézményeinek az állam várha¬¬tóan csak 42,3 milliárdot biztosít majd. Ha 2018-ban az állam minden gyereket egyformának tekintene, akkor az egyházi iskolák működését alapul véve 112,5 milliárd forinttal kellene többet fordítania az oktatásnak erre a szegmensére. A teljes oktatásra (beleértve a felsőoktatást is) egyébként 1988 milliárdot szánnak a jövő évi költségvetésben."""
.
Sto eta Sztyepka!
volvós
Igaz, kisköcsög bencuska cicamica !! Pedofil-pedagógia !!!
Nessy
@RonaGyuri: Én viszont saját tapasztalatból tudom. De volt a családban pannonhalmi paptanár is. Magyar, latin, görög szakos volt. Tőle kértem kölcsön egy komoly latin szótárt az érettségire. Akkoriban nem volt központi tétel latinból. Minden diák egy-egy régi latin nyelvű könyvet, és benne kijelölt szöveget kapott fordítani. Én Plinius levelet kaptam.
justhpeter
Szerintem ma az államtitkári poszthoz ez a minősíthetetlen ostobaság elengedhetetlen feltétel.
justhpeter
@justhpeter: vagy Rétvári már annyira ostoba, hogy csak provokálni akar.
Jozefina
Gyógyításnál sincs korszerűbb, mint a tízparancsolat, bár ebből úgy gondolom a fidesz-kdnp egyetlen egyet sem tart be!!??
nezelodo
Erről a nyilatkozatról egészen más jutott eszembe mint az oktatás. A kormány meg az egyházak nyílt színen franciáznak egymással.
Qqberci
@volvós: Tudod, mi a különbség a pedagógus és a pedofil között? A pedofil szereti is a gyerekeket...
Qqberci
"Nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi"

Erről azért ellenvéleménye lehet Galileinek és Giordano Brunonak...
1magyar
Na ekkora baromságot! Az egyházi hülyítésnél nincs korszerűtlenebb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.