Még jobban megéri januártól a nyugdíjasoknak dolgozni, munkáltatóknak pedig nyugdíjast foglalkoztatni, mivel semmi járulékot nem kell fizetniük sem nekik, sem a munkáltatóknak, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell leróniuk.

Több pénzt tarthatnak meg a fizetésükből a dolgozó nyugdíjasok

Fotó: Pixabay.com

Bruttó százezer forintból tavaly decemberben 71 ezer forintot kapott kézhez egy nyugdíjas munkavállaló, idén már 85 ezer forintot, nem kell ugyanis nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetnie. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 168 ezer forinttal több pénz maradhat a zsebében. A munkáltatók is jól járnak, mert ők összesen 21 százalékos közterhet spórolhatnak meg egy nyugdíjas alkalmazásán ebben az évben, mivel sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetniük.

A kormány arra számít, hogy rengeteg nyugdíjas tér vissza a munka világába az óriási adókönnyítések miatt.

"Jelenleg Magyarországon nagyjából hetvenezer ember dolgozik a nyugdíj mellett. Az új, kedvező adóügyi szabályrendszer következtében ez a létszám nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára is emelkedhet" – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ráadásul a nyugdíjasokat mostantól nem kell bejelenteni az adóhatóságnál, amivel a vállalkozások adminisztrációs terheit is csökkenthetik.

Hátrányos változást jelent a dolgozó nyugdíjasok számára azonban, hogy amit nyer a csökkenő közterheken, azt elvesztheti a nyugdíjemelésen.

"Eddig félszázalékos plusznyugdíjemelés járt a nyugdíj melletti munkavállalásért, ezentúl elesnek ettől. Sok összetevőtől függ, hogy nagyobb-e a nyereség a veszteségnél" – mondta a Blikknek Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke.

A nyugdíjas érdekvédők szerint nem várható, hogy nyugdíjasok újabb tömegei térnének vissza a munka világába.

"Ez az intézkedés a másfél éve létrehozott nyugdíjas-szövetkezeteket érintheti hátrányosan, mivel pont azokat a kedvezményeket kapják meg a munkavállaló nyugdíjasok és a munkáltatói, mint a szövetkezetek" – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint most már csak a foglalkoztatás rugalmassága miatt maradhatnak vonzóak a szövetkezetek a nyugdíjasok számára.

Szerdán érkezik a fennmaradó

Pénteken sok százezer nyugdíjas kapta meg késve a nyugdíját egy technikai hiba miatt. A Magyar Államkincstár közleménye szerint a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a határnaptáblázat szerint január 16-án kezdi meg.

Blikk.hu

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Én a szerencsés 5 éve dolgozom a nyugdíjam mellett. Szerencsés mert bírom és azért is, hogy maradhattam a helyemen. Soha életemben nem volt még ilyen szerencsém ... és a nyugdíjam meg a fizetésem tesz ki egy normális összeget. És igen örülök, hogy nem kell nyugdíjjárulékot fizetnem. Bevallom őszintén, hogy nem biztos, hogy dolgoznék ha máshová kellett volna mennem (ez biztos) és ha a férjem nem rokkant ellátást kapna. Tudva az emberek mai egészségügyi állapotát, tömegével nem fognak elmenni dolgozni a nyugdíjasok pláne ha már több éve otthon van. Új helyre. Inkább összehúzza magát. Nekünk is ez lesz ha itthon maradok.
Megint az látszik és jön le, hogy a hatalom embereinek halvány elképzelése sincs a való világról.

@emerencia: Nagyon sajnállak és szomorú vagyok ha rád gondolok (még mindig) és kitartást neked és minden jót.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@papa.49: Lehet, hogy pedofil vagy?!
Pegero
@papa.49: 08:27
Bach Szilvia tetszik neked?
kereső
@Horizont: szoc.hozzájár.adó+szakképzési hjár.
papa.49
@Pegero: Ne személyeskedjél jó !!!
A Bach Szilvia se tetszik világos !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.