70 ezer forintot fizet egy több mint 100 négyzetméteres lakásért. A 24.hu piaci forrásai szerint ennél tízszer többet is elkérnek egy hasonló ingatlanért. 

A piaci ár tizedéért bérelhet önkormányzati lakást a Lázárral vadászó Habsburg herceg

Fotó: Pixabay

Nem csupán az I. kerület polgármestere és családja, illetve számos Fideszhez közeli fontos ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban – derítette ki a 24.hu.

A legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.

Ez a bérleti díj azért kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint ebben az utcában, illetve ezen a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik. A portál hirdetései közt négy kiadó lakást találtunk az Országház utcában, ezek közül az egyik 133 négyzetméteres lakás, amit 890 ezer forintos havi bérleti díjért kínálnak kiadásra. De ugyanitt egy 60 négyzetméteres ingatlant – vagyis feleakkorát, mint amiben az arisztokrata lakik – 380 ezer forintos bérleti díjért lehet kivenni.

A Habsburg-Lotharingiai Mihály által fizetett 71 ezer forintos havi bérleti díjért piaci alapon egyetlen lakást sem kínálnak bérlésre az I. kerületben. Az ingatlanportálokon elérhető hirdetések alapján ezért az összegért többnyire 15-20 négyzetméteres egyszobás lakásokat lehet kivenni, például a budai Várhoz képest kevésbé patinás XV. kerületben.

Bár a neve nem szerepel a kaputelefonon, az egykori császári család sarja megkeresésünkre elismerte, hogy a lakás bérleti szerződése az ő nevére szól. Mint írta, 2015 óta lakik a várnegyedben, az ingatlant lakásként és nem irodaként használja, és egyben ez a lakcíme is. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy milyen körülmények közt nyerte el a lakás bérleti jogát.

Az 1942-ben született Habsburg-Lotharingiai Mihály neve egyébként nem csupán nemesi származása miatt ismert, ő a Mindszenty Alapítvány elnöke, 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült, 2013-2016 között pedig a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete volt. Ismert hobbija a vadászat.

A főherceg néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt vadászott Soponyán, amely során 913 fácánt lőttek ki, minderről fényképek is kikerültek az internetre. Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége nyilvános galériát tett ki a Facebookra. A később törölt posztjában azt írta: „Fantasztikus vadászaton vettünk részt Soponyán. Vendéglátónk Lázár János. A vendégek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Gróf Károlyi László és felesége, Miklós liechtensteini herceg és felesége, aki a luxemburgi főherceg húga.”

Lázár Jánost és a főherceget egyébként nemcsak a vadászat, hanem az üzlet is összeköti. A volt miniszter tavalyi vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy tíz százalékos tulajdonrésze van az osztrák-liechtensteini milliárdos Max Turnauer cégében, a Divatcsarnok Projekt Zrt-ben. Ennek a társaságnak az igazgatótanácsi tagja Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. A cég tulajdonában van a budapesti Paulay utca 52. szám alatti épület.

(24.hu)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
A NER mindenkinek átfogó programot nyújt !
Mindenki egyenlő, csak vannak akik egyenlőbbek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
A NER mindenkinek átfogó programot nyújt !
Mindenki egyenlő, csak vannak akik egyenlőbbek!
vacsi
Magyarországon szerencsére nincsenek főhercegek, de még sima hercegek sem. Hogy egy ilyen mérhetetlenül gazdag ember hogy juthatott önkormányzati lakáshoz - na, azt érdemes lenne kideríteni.

Egyébként a Nemzet Betyára tud már fűteni a kastélyában?!
csipetke
A vár,és környéke tele van fideszközeli akárkikkel,akik "szaré-húgyé" bérelik a lakásokat.Így megy ez fideszéknél...Kiváncsi vagyok,ha a fidesz kicsivel több mint 3 év múlva szétfoszlik,mint a bárányfelhő,(jó esély van rá) ezekkel a bérlőkkel mi lesz?Remélem repülnek,mint a vadlibák
sokanvagyunk
@csipetke: Fácánt is írhattál volna... :)
Jozefina
Kéz - kezet mos, segg - segget nyal = fidesz-kdnp!!?? Az önkormányzatot fel lehet jelenteni a reá bízott vagyon nem életszerű kezelése miatt!!??
Aki Én
@Shikari: Ez nem az önkormányzat, hanem a nemzet vagyona. Egyébként ezt hívják hűtlen kezelésnek, megvesztegetésnek, szélsőséges esetben zsarolhatóságnak, vagyis nemzetbiztonsági kockázatnak.
Tulajdonképpen apróság, de jól jellemzi az orbáni uram-bátyám rendszert.
Mindjárt reálisabban ítélnéd meg még te is, ha nem orbán köréhez lenne köthető.
kokopelli
@Aki Én: honnan tudná?Ő csak ír (vagy labanc,vagy ribanc stb?) de nem olvas!
kereső
A hülyének is megéri, neki meg pláne. És ráfér a vastag arcbőrre!
Aki Én
@Shikari: ...húúúúú, de qrva buta vagy :(
csipetke
@Jozefina: 10:19 Láttam egy oknyomozó riportot a várbeli olcsó bérleményekkel kapcsolatban,annyi kiderült,hogy az összes ilyen bérlő kapcsolódik a fideszhez,de sem az önkormányzatnál,se máshol nem kaptak erre magyarázatot.
Aki Én
@Shikari: ...húúúúú, de qrva buta vagy :(
Aki Én
@Shikari: ...húúúúú, de qrva buta vagy :(
namihami
Ne panaszkodjunk. Most legalább (igaz mélyen az értéke alatt), de fizet.
A Lézer meg a Vezér leültek és megtárgyalták, hogy régebben a TELJES Vár az övéké volt és ingyen. Ma csak egy lakás és valamennyit azért is fizettetnek vele. Ez már az "" orbáni-lázári népuralom"". Pokolba a királyokkal. Ha nem is akasztják fel őket, mint Petőfi, de fizettetnek velük.
Aztán akad ott még egy lakó... És az nemhogy nem fizet (bármily keveset), de még a mi pénzünkből tataroztat. Egy kis istálló, némi szobácskàk, bútorok és járulékos cuccok. És mindez szociális alapon jár annak a szegény hajléktalannak. Különben alhatna a menhelyen vagy az utcán, ahonnan elvinné a baráti pintyér.
FLETÓ
53 négyzetméteres 150-180 ezer forint havonta!
CsipkeRózsa
A Paulay utca 52. sz. alatti házat már lebontották. Kár volt érte, 130 éves, védett műemlék volt, megszüntették a védettséget.
Klubtag
Amikor a szolgalelkű újurak (ma diplomás jobbágyivadékok) mutatnak példát abból, hogyan kell hajlongani, megalázkodni, dörgölődni, hátha szól néhány pozitív szót az ővéi társaságában erről a beteg társadalomról. Máskor meg labancoznak, forradalmi hevületet hazudnak, nyöszörögnek a kb. 300 éves elnyomás miatt. Hol törvénybe foglalják, hogy nem lehet relativizálni a bolsevizmus bűneit, hol hazánkat véglegesen lejáratva deklarálják, hogy nekünk az orosz meg a kínai kapcsolat az igazi, boldogító jövő. Mindeközben pökhendien követelik a Sorosnak behódoló nyugat szorgalmas, tehetséges adófizető polgáraitól a járandóságokat, mert, hogy ezt mi megérdemeljük...ez az igazi magyar néplélek, amelyre néhányan annyira büszkék...ebből ugyan nem lesz semmiféle felemelkedés. Egy pár címeres gazember uracsot játszik, ripacs módjára pávatáncol a nemzetközi porondon és ezt hívják ők magyar öntudatnak.
RonaGyuri
A derék Habsburg igazsága

Lézer Jankó vadász-cimborája igazat mondott

Mint ismert Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban. A Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.
Nos az is köztudott, hogy a derék nem csak vadász-cimbora nem volt rest és volt elég vastag bőr a pofáján és nyilatkozott: „A Habsburg főherceg szerint nem igaz az a sajtóhír, hogy jó kapcsolatok révén, nagyon olcsón jutott volna lakáshoz a Várnegyedben. … az önkormányzatnak fizetett bérleti díj épp annyi, mint amennyit bárki más fizet ugyanennyi négyzetméterért ebben a kerületben”.
A dolog persze kellően arrogáns és pofátlan, pedig csak pontatlan volt.
A dologra egy friss index.hu cikk döbbentett rá, ami „a balmazújvárosi profi labdarúgóknak kiadott önkormányzati bérlakások ügyével foglalkozik”.
Ennek feltárásai között olvashatjuk: „a városi rendelet nem tesz különbséget a lakások bérleti díjában a rászorultsági alapon, szolgálati lakásként vagy sportolóknak nyújtott lakásként meghatározott jogcímek között.”
Nos nem ösmerem a Várnegyedre vonatkozó rendeletet, de tartok tőle valami hasonló lehet benne. Ennek fényében viszont a jogosság nem kérdőjelezhető meg. Lévén:
a rászorultság a fityesz szótárban – lásd a támogatási rendszereket – a bagázs való hűséget szimbolizálja,
ami szolgálatit illeti a derék főrend igencsak sok szolgálatot teljesít ártunk és qurmányunk pribékjei körül,
s ami pedig a sportot illeti; a vadászat a regnáló „elit” egyik kedvemc sportja! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.