A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által vártnál, ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal.

Varga: gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal

Fotó: MTI/Földi Imre

Varga Mihály a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában úgy fogalmazott:

több szó esik egy lehetséges új gazdasági válságról, mint amennyi ebből a magyar gazdaság teljesítményén látszik.

A miniszter ugyanakkor hozzátette: a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.

A kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. Több minisztériumban is folyik tervezés, amely alapján gazdaságvédelmi programot alakíthatnak ki tavasszal – közölte a pénzügyminiszter.

Varga Mihány az OECD csütörtökön kiadott országelemzéséről szólva kitért arra: a nemzetközi intézmények utólag javítani szokták a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikat.

A miniszter szerint a 2018-as év jó példa arra, hogy mennyire pesszimista volt az elemzői várakozás; 3,5 százalék volt a legkedvezőbb előrejelzés, ugyanakkor a tavalyi magyar gazdasági növekedés 4,6-4,7 százalék lesz

- mutatott rá.

A magyar gazdasági növekedést húzó tényezők közül a pénzügyminiszter kiemelte a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülését.

Varga Mihály hangsúlyozta, a munkaerőpiacon az elmúlt években jelentős változás történt, Magyarországon a mintegy 12 százalékosról 3,6 százalékosra csökkent a munkanélküliség, néhány ágazatban munkaerőhiány alakult ki. A magyar kormány nem a bevándorlással kívánja megoldani a foglalkoztatást, a rendelkezésre álló hazai tartalékot szeretnék mobilizálni – jelezte. A magyar munkaerő tartalékának a jelenleg még inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket nevezte, kiemelve a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatottsági arányának növelését.

Varga Mihály elmondta:

a következő hónapokban terveznek három-négy olyan intézkedést, amelyek tovább erősítenék a foglalkoztatás lehetőségét mindenki számára.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
frdítom fideszről magyarra:elzárják a pénzcsapot,kurvanagy szarban leszünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tulipan
Ebből hány milliááááárdot szakítanak?
papa.49
Akkor a kis és kézép vállalkozások amelyikek csak belföldre dolgoznak, kezdhetnek helyezkedni, mert amihez ezek hozzápiszkáltak az minden befuccsolt eddig !!!
kereső
Ajjaj! Mit fognak megvédeni? -régebben volt egy olyan" terv", hogy a kkv-k nem hatékonyak, ezért ezek összevonása indokolt lenne! meg még sok-sok hasonló ötlet. Na ki marad állva?
papa.49
@kereső: Tartok tőle most a kisvállalkozásokon a sor !!!
kereső
@papa.49: tartok tőle,hogy igen- azért ne felejtsük el, hogy a kkv-k jó része komoly fejlesztéseket hajtott végre-nagyon sokszor támogatás nélkül, megterhelő hitelek segitségével. És ezekben dolgozik a munkavállalók 70%-a.
Eladott Ország
A szocialista tábor legvidámabb barakkjából az Európa Ház legszomorúbb cselédszobája lett.
Eljött az örömnek az ő ideje, végre révbe értünk .Egy kétkeresős család bevétele simán veri a havi félmillió forintot, nem is tudom, miért sír a szánk. Sőtpláne az elmaradott térségekben száguldás van, mindez a gazdasági teljesítmény növekedésével arányos béremelkedés eredménye, amiben természetesen oroszlánrésze van a kormánynak! Én hülye meg azt hittem, hogy a munkaerő elvándorlás miatt kénytelenek a cégek jobban megfizetni a szakembereket. De nem. Akkor jó.Jó lenne Vargának szólni, h amég egy senior informatikusnak mondjuk bruttó milla a bére, olykor meg nettó, a szerencsétlen óvodapedagógus aki a gyermekére vigyáz, az meg nettó 150 alatt-körül visz haza... tehát minimum félmillát keresnek átlag szerint ketten, és ha a szomszédod Mészáros Lölö, akár 170 milliós átlag is kijönne. Fasza. Pedig az örökbecsű Zsiga Marcell is megmondta, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból. Igaz, akkor ő naponta keresett annyit.
kakaósbögre
frdítom fideszről magyarra:elzárják a pénzcsapot,kurvanagy szarban leszünk.
tulipan
@kakaósbögre: Pontosan! Ezt kel ezéret (el)magyarázni, az agyatlan narancsos CSŰRHÉNEK!!!
papa.49
Ezért ,,gondolkoznak,, most ennek a szektornak a lenyúlásán !!!
Sok kis vállalkozás sokat fektett be szerszámba, gépekbe, járműbe, most ezeket kéne megszertezni a fütyisznek, ez ugyanaz mint a magánnyugdíj volt !!!
kereső
"A jegybank az ehhez a váltáshoz szükséges erőforrások egy jelentős részét a kis- és középvállalkozások szektorában fedezte fel, és az MNB szerint ez az a terület, ahol mindenképp beavatkozásra van szükség a növekedés fenntartásához.

A kkv-k ugyanis fontos, de kevéssé hatékony szereplői a magyar gazdaságnak, és a jegybank azt szeretné elérni, ha a következő időszakban évente 6 százalékkal növekedne e szektor termelékenysége. Balatoni is elismerte, hogy ez elég agilis szám, de szerintük rejlik ennyi tartalék a kkv-k környékén: az egyik fő problémát például abban látják, hogy a hazai vállalati szektor nagyon elaprózódott, rengeteg a mikrovállalat, ez pedig visszahúzza a termelékenységet, ezért fúziók és felvásárlások révén koncentráltabbá kéne tenni a kkv-szektort. Az MNB számítása szerint csak ezzel 20-25 százalékkal lehetne növelni ennek a szektornak a termelékenységét. "
CsipkeRózsa
Mit jelent az, hogy alakíthat, talán határozottan mondja ki, hogy alakít, vagy ne is beszéljen róla.
Ha alakítani akar, akkor már hozzá kellett volna kezdeniük a kidolgozásához. Hozzáfogott, vagy nem?
papa.49
@kereső: Bár csak ne jönne be az amit hajtok már vagy 3-4 éve, de mivel az Unió bezárja a csapokat, más nem marad ezt a szektort kell ,,BEKEBELEZNI,, és átpasszolni valamelyik mamelun vezetése alá mint ,,holdingot,, !!!
Sajnos a lottó számokat nem tudom így megjósolni )))))))))))))))))))))))))))))
papa.49
A csuti hátra dől, a vejkó önt még egy kupicát a ,,májméregből,, és nyugodtan szemléli, hogy már a tüntetések is elhaltak !!!
Birka nemzet vagyunk !!!
Eladott Ország
@papa.49: Azt hiszik, ha az EU-ba írnak leveleket, többek között a rabszolgatörvényről, hogy attól itt lesz változás? Lóf@szt lesz! Addig nem lesz változás, míg idehaza oda nem b@szunk az asztalra és ezt a rohadt, bűnöző bandát el nem zavarjuk a halál f@szára! Az audit és a kormányt sem érdekelte, hogy itt a magyar melós miért kap kevesebbet, mint szlovák, cseh és lengyel kollégája. Mellesleg még mindig kevesebb a bérük 20-30%-kal a sztrájkkövetelések teljesítése után is. Gyalázat amit az ellenzék és a szakszervezeti vezetők produkálnak. Beálltak a sorba a csúti bűnöző cigányhoz a fizetésért. Kabaré ami ebben az országban zajlik!
Macskaszem
Húú vazze, amit ezek megvédenek, abból nekünk semmi jó nem származott még eddig.
tulipan
Ezér van hát szükség erre a "dicsőséges" megszorításra! A kretén narancsos hiénák, már megint, mellényúltak!!! Mi meg fizethetjük!!!

www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/sodexo-cafeteria-utalvany-icsid-per.678124.html
papa.49
@tulipan: A tévedések elkerülése végett AZT IS MI FOGJUK KIFIZETNI !!!
papa.49
@Eladott Ország: Mint már mondtam párszor változás akkor lesz mikor a képviselőket a parlament ablakából a Dunába hajigálja a nép !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.