Tavalyhoz képest idén 10-15 százalékkal csökkenhet a kilakoltatások száma, így is csaknem tízezer ember kerülhet az utcára, a téli kilakoltatási moratórium tegnapi lejárata után.

A Város Mindenkié csoport hónapok óta választ vár az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tárcánál ugyanis ott van az a törvényjavaslat, amely megtiltja a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását.

Hiába állták a rendőrök útját civilek, végül erővel vezették ki a lakásból azt a nőt, aki nem akarta elhagyni devizahitel tartozás miatt elárverezett otthonát.

A hideg miatt november 15-től kilakoltatási moratórium lépett életbe, noha a végrehajtások folytak, április 30-ig nem tehettek senkit az utcára. Csütörtöktől azonban már semmi nem védi a nehéz helyzetbe került embereket.

A Város Mindenkié szerint az idei a kilakoltatott családok éve lesz.

A 9-10 ezer érintett nagy része hiteltartozás miatt kerülhet utcára. Sokan köztük gyermekesek.

Tízezer ember kerülhet az utcára

Noha ezt a kegyetlen gyakorlatot a gyermekvédelmi törvény több évtizede tiltja, sajnos rutinszerűen előfordul, hogy kizárólag lakhatási problémák miatt elválasztanak gyerekeket a szüleiktől. Tehát lényegében állami gondozásba veszik őket

– tette hozzá a Város Mindenkié alapítója, Misetics Bálint.

A jogvédő szervezet kampányt indított és több ellenzéki párt közreműködésével egy törvényjavaslatot is kidolgoztak, ebben az szerepel: az önkormányzatok biztosítsanak elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett gyermekes családoknak, az önkormányzati bérlakások és lakáshiteles ügyek esetében pedig egyáltalán ne lehessen gyermekes családokat kilakoltatni.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak nincs statisztikája arról, hogy emiatt tavaly hány gyerek került állami gondozásba.

Talán a tavalyi évben ilyen 8-10 szám volt, ami nyilván ahhoz képest magas, hogyha egy gyermeket is el kell venni a családból, de azért tartok tőle, hogy ebben az esetben korábban sem a legideálisabb körülmények között nevelkedtek ezek a gyerekek

– nyilatkozta Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(atv.hu)

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Csecsemőtől az aggastyánig emberi lényeket nem volna szabad az utcára lökni a tulajdonából elhelyezés nélkül!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...vagyis a svácihitel óta vagy százezren kerültek utcára ???
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 16:11
Látod te szarevő,milyen hülye vagy.
A fidesz bevezette 2001-ben a szocik meg szüntessék meg 2002-3-4-stb-ben.
Értem a logikád,a fidesz-illetve a viktátor-mindig mindet jól csinál csak ez sok hülye mindig elrontja.
Aki meg szólni akar az mind ellenség,mert a dilinyós grazi kezelt a hogyan tegyünk élhetelenné egy or-
szágot nevü játékát elrontja.
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 16:07
A te érvelésed szerint nem,mert nincs devizahitel.Esetleg hazudtál a devizahitel bevezetésével kapcsolatban.Akit szopsz a sok közül,a kancsi bankár a sleppnek 180 forintért adta a svájci frankot,
mert csak ők tudták a hitelüket egy összegben kifizetni.
Akik nem voltak csókosok azok a 180 forintos svájci frankot megkapták 260 forintért.
180-nal törlesztettek,a különbözetet egy másik számlára tették ott gyült 5évig+kamat azután fizetni kell
a 180-as hitellel együtt.Így aztán a mostmár a két hitel törlesztése sok családnál többre rúg,mint amit eredetileg fizettek.Ezt aztán beadták a mindent beszopó fideszes patkányoknak devizahitesek megmentése címen.A kilakoltatások folynak.A kancsi bankár ezen nyert több mint 200 milliárdot közpénzt,értelmetlen alapítványokat hozott létre,mert szerinte,meg a másik idióta a kósa szerint akkor már elvesztette közpénz jellegét.A slepp jól járt a devizahitelesek meg nem.Vége.
kulabombaafityiszre
@verőce21: május 4., 12:42
Június 10-én megszűnik a devizakorlátozás, így 70 év után ismét teljesen konvertibilis lesz a forint - jelentette be a kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. A kabinet a Magyar Nemzeti Bank egyetértésével hozta meg döntését.A kormányszóvivő elmondta, hogy a döntés nyomán megszűnik egy bűncselekményfajta is, hiszen kiüresedik a devizakódex és ezáltal a Btk. egyes, a devizabűntettekről szóló passzusai hatályukat vesztik.

A szóvivő szerint a gazdaság olyan állapotban van, hogy ki lehet védeni a döntéssel járó esetlegesen felmerülő veszélyeket.
A kabinet mostani döntését az indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank május elején kiszélesítette a forint ingadozási sávját a korábbi plusz-mínusz 2,25 százalékról plusz-mínusz 15 százalékra. Ennek hatására számottevően növekedett a devizaárfolyamtól függő gazdasági tevékenység kockázata.
Az elfogadott intézkedések elsősorban azt szolgálják, hogy a gazdasági szereplők különböző módon csökkenthessék az árfolyam-kockázataikat. Erre az úgynevezett fedezeti műveletek alkalmasak, melyek színhelyei a határidős devizapiacok. Ezeken a piacokon külföldiek eddig csak korlátozottan vehettek részt.
A kormányrendelet hatályba lépésével még ebben a hónapban a következő devizakorlátozásokat oldják fel:
megszűnik az eddigi deviza, illetve valuta hazahozatali kötelezettség
lehetővé válik, hogy belföldiek, vállalatok és magánszemélyek külföldön devizahatósági engedély nélkül nyissanak forint- és devizaszámláta devizabelföldiek belföldi devizaszámláján bármilyen jogcímen szerzett deviza vagy valuta eredetvizsgálat nélkül elhelyezhető és korlátozás nélkül felhasználható
nemcsak magánszemélyek, hanem belföldi vállalkozások, szervezetek is korlátlanul tarthatnak valutát
a külföldi vállalkozásban való közvetlen tulajdonszerzés feltételei megszűnnek és megszűnik a bejelentési kötelezettség isminden téren, valutától függetlenül, megszűnik a devizahatósági engedélyezési, illetve...
verőce21
@kulabombaafityiszre: Amit csak lehet, félremagyarázol ebben a szösszenetedben (is) Kár rád az idő!
A Fidesz semmiféle devizahitelt nem vezetett be, ezt jó lenne, ha felfognád! A forint konvertibilitását határozta meg.

A Fidesz nem vezethetett be devizahitelt, mert nem is volt Euro még akkor 2001-ben! Innentől kezdve minden hazugságotok a semmibe hullik!
Jozefina
Egyszerűen senkinek sem kellene fizetnie a törlesztéseket!!! Úgysem tudják életük végéig sem kifizetni!!! Az összes hitelesnek meg folyton az utcán kellene lenni és a bankok előtt!!! Tiltakozni, sztrájkolni, engedetlenségi mozgalmakat szervezni. Más országok egyszerűen megoldották és megsemmisítették az ilyen hitelszerződéseket, mégsem rokkanatak bele. Itt is kibírnák a bankok, csakhogy az illiberalizmus (orbán eszmeisége) ezt nem támogatja. Hát ezért kell liberalizmis és demokrácia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.