A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad – mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.

Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!

Áder János köztársasági elnök és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka érkezik a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepségre a Sándor-palota előtt, a Szent György téren 2019. május 21-én. MTI/Illyés Tibor

Kiemelte, 1848-49 magyarjai Magyarország léte érdekében nyilvánították ki, hogy a magyar nemzet szabadságot, egyetértést és polgári jogegyenlőséget kíván. Ezért helyezték a haza ügyét minden elé, és tudták, hogy amikor a szabadság veszélybe kerül, csak közös akarattal lehet megvédeni – fejtette ki a köztársasági elnök, (...) ezért sikerült rövid idő alatt a semmiből önálló fegyveres erőt létrehozni.

Az ország megszervezte saját védelmét, tízezrek álltak önkéntesen katonának

- mondta az államfő, hozzátéve, fegyvert előtte sosem fogó honvédek lettek hősökké, lelkes önkéntesek váltak a csaták tüzében igazi katonává.

Emlékeztetett, a frissen szervezett magyar haderő 1849 tavaszán legyűrte Európa egyik legnagyobb és legerősebb hadseregét, és napra pontosan 170 évvel ezelőtt felszabadította a budai Várat. Buda ősi falainál 1541 óta először, és azóta is egyedül akkor, tisztán magyar sereg foglalta vissza az ország fővárosát – húzta alá.

A harctéri logika nem a magyarok mellett szólt, de az "önvédelem kényszerű küzdelmét folytatók örök igazsága és egy ország közös akarata annál inkább" – fogalmazott Áder János.

Kitért arra is, "azokban az időkben már érezhetővé vált a reformkorból sarjadó, mélyreható átalakulás, amely minden korábbinál erősebb közérdekkel kötötte egymáshoz az ország polgárait, akik – amikor szükség volt rá – felszerelték, élelmezték, ruházták, elszállásolták, fegyverrel látták el katonáikat"

Egy nemzeti alakulat, amely hadszínteret előtte sose látott császári katonákból, sebtében kiképzett önkéntesekből és hamarjában toborzott ifjoncokból állott, meghátrálásra, megadásra kényszerítette Európa egyik legjobban képzett hadseregét Hatvannál, Tápióbicskénél, Isaszegnél, Vácnál, Nagysallónál és Komáromnál- sorolta.

Áder János kijelentette, nem a magyar honvédeken múlt, hogy a sok győzelem is kevésnek bizonyult, hiszen 1849. május 21-én, Budavár visszavételének dicsőséges napján Ferenc József császár és I. Miklós cár Varsóban megállapodott az orosz beavatkozásról. A kétszázezer cári katona megjelenésével a szabadságharc végzetesen egyenlőtlenné vált – tette hozzá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, a katonai túlerő leverte ugyan a szabadságharcot, a hősies helytállás mégsem veszett kárba, "megteremte a maga gyümölcsét" (...) "Viszonyítási pont lett: a hazafiság, a hűség mércéje"

- fogalmazott.

Az államfő azt mondta, mindaz, ami 170 éve történt, a mai honvédek számára nem egy márványtalapzatú, bronzba öntött, távoli múlt. A fegyverek, az egyenruhák mások, de a zászló, az eskü, a becsület pontosan ugyanazt jelenti ma is – mondta.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Őszintén szólva, ez már pár száz éve így együtt nem jött össze!
De azért álmodozni szabad.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
maci0427
Mit jelent ebben a vonatkozásban a "Független és szabad" jelző Magyarországra nézve ??? Tessék ? Talán Svájc az igen ! Áder Jánosnak is tudnia kellene azt , hogy Magyarország a mai napig függ sok mindentől és sok mindenkitől ! Gazdaságilag - politikailag - katonailag és még sok másban ! Például Oroszország - USA - Brüsszel - Unió - NATO ! Ne vicceljen már ! Ja és az EURÓ Árfolyama most = 329 forintért lehet venni ! Tehát Xar a forint nagyon !!! És ez még csak rosszabb lesz , de jobb nem !
csak úgy....
@Nessy: A lóru rükvercbe nyilazást köll forszírozni,mert az nagyon megy,még pár év és már megint St.Gallenig jutnak a fijjuk.
Horizont
Én már annak is nagyon örülnék ha ti eltűnnétek a büdös picsába oda ahová valók vagytok.
dr. prédikátor
Bajuszos szar patkány!!! Akkor csomagoljatok és húzzon el az egész fityma banda a sunyi redves picsába!!! De minél hamarabb, mert tudod a közmondás: amit ma megtehetsz ,ne halaszd holnapra! mert lehet hogy nektek holnap már késő lesz!!!
Commenter
@csak úgy...: Ausztria legmegroggyantabb OPNI-jáig kellene, nem ám a grazi luxusklinikáig!
fideszes gyökér
Tök szép mondás, akár egy horgászparadicsom szlogenje is lehetne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok