A magyar miniszterelnök, ahogyan tavaly, most is Németh Zsolt és Tőkés László társaságában lép a színpadra.

Az a jó, hogy ez a 30 év mögöttünk van és nem előttünk

– mondta Viktor Orbán Viktor a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján.

Ha megfelelő magaslatról nézünk vissza erre a 30 évre, csoda, ami történt. Az első feladat a szabadság kiharcolása volt – erre mentek rá a diákévek, majd a tőkés piacgazdaságot és a demokratikus jogi és politikai intézményrendszert kellett építeni. Ez volt 1990-94 között, nevezzük ezt liberális rendszerváltásnak

 – tette hozzá.

Orbán szerint  nagyon nehéz idők jönnek

Orbán szerint ekkor jött a liberális rendszerváltás négy éve, 1994-2010 között. Ennek kapcsán az SZDSZ drámájáról beszélt.

Mint mondta, a rendszerváltáskor, a liberális 1990-es rendszerváltáskor, ez a nemzedék nem kapta meg a kormányzást, 10 évvel később megint nem kapták meg a lehetőséget, mert Horn Gyuláék visszajöttek, majd jött a Fidesz, később pedig elfogyott a tér az ő politikai nemzedékük elől.

Igazi drámája ez ennek a 68-as nemzedéknek, adjunk hálát a Jóistennek, hogy ez nem Fidesszel történt

– mondta Orbán Viktor. A nemzeti rendszer nemzetközi elfogadottságával is meg kellett küzdeni, folyamatos küzdelem, harc volt ez – fogalmazott a kormányfő.

A visszaemlékező összegzést egy személyes történettel zárta le.

A 30. házassági évfordulóján megkérdezte a feleségét, újra megkérje-e a kezét, azt a választ kapta – Ne kockáztass!

Orbán szerint

nagyon nehéz idők jönnek a gazdaságra, mert az tovább lassul. Fel kell készülni arra, hogy a legfontosabb nyugat-európai partnerek nem úgy növekednek majd, ahogy kellene, ezért új útvonalat kell tervezni a következő két évre. Orbán Viktor szerint,

ha igaz a helyzetértékelés, jövő tavasszal kell egy második akcióterv, 2020 őszén pedig egy harmadik gazdaságvédelmi akcióterv is jöhet, hogy javítsák a versenyképességet, ezeket még ki kell dolgozni.

Cikk- és címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

(infostart.hu)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ebben biztosak vagyunk. Amikor elkezdik zárni a (eu) pénccsapokat akkor először nekünk leszrosz, aztán egymásnak esnek a harácsoló gazemberek is ha már csak egymástól tudnak lopni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@kereső: "Öngondoskodás, munka, saját egzisztencia megteremtésére való képesség, adófizetés, tanulás, családalapítás, gyermeknevelés, nemzeti önreflexióban való részvétel, amit támogatnak, erkölcsileg magasabb rendűnek tartanak. Ez egész más, mint ami 90-ben létrejött." Egész más mert előbb zárójelbe tett mindent, aztán most ki is töröl(ne) mindent ami őelőtte volt. Öngondoskodást hogyan amikor magáról gondoskodott 3000 milliárd forint "megvédésével"? Munka=közmunka, külföldi munka,családalapítás=csok,gyermeknevelés=iskola, óvoda,(hogy megkapják a hazafias neveléstértsd nem lehet elég korán kezdeni a nemzeti önreflexiót. Kit érdekel a boldog, gyerekkor? Ez amit művel agymosás és posztkommunista neofasizmus. Ez egy őrült megalomán.Jól írta azt Lengyel László, a politológia negatív Cassandrája hogy vagy az utolsó utáni pillanatban többek között a tusványosi agymenéssel betelt a pohár és beavatkozik az EU, vagy a távoli kivezetéssel az EU-ból hagyja, hogy magunktól hulljunk ismét darabokra a nemzetleépítő keze nyomán.
kereső
@Commenter: Dühös vagyok, mert jönnek az "értelmezők"- és pont a lényeget nem sikerül megfogni a sok körités mellett az orbáni beszédekből. Pedig világos- amig hasznot hajtasz (nekem), addig lehetsz, amint nem - rokkantak, nyugdijasok, betegek- gondoskodj magadról. Mert csak terhére vagy az "egészséges" társadalomnak- azaz nekem.
Mi ez ha nem vegytisztán náci beszéd? irtam máshol, hogy orbán szintet lépett. Nyiltan megtámadta az itthoni vele egyet nem értőket, az eu-t ( liberalizmus elleni harc), és magára hagyni, kirekeszteni az állami gondoskodásból mindazokat akik már nem hajtanak hasznot.Szóval túllépett a már létrehozott "keresztény szabdságon"=fasizmus, és teljesen elment nyilta a lehető legszélsőbb jobbra. És az ellenzék még mindig bent ül a orbán parlamentjében. Hiába mondja, hogy "nincs együttműködés orbánnal", ha a legmagasabb szintű együttműködést fenntarja.
Commenter
@kereső: nem te vagy egyedül dühös. Miért tűrjük és meddig még? Mindenkit támad, csak a sleppjét nem. Az ellenzék nem fog nekünk segíteni. Tele van orbán tégláival. Aki nem az közülük az, ahogy írod most vonuljon ki a parlamentből és vonuljon az utcára. Nem elég ha csak annyit mondanak, hogy orbán a saját tébolyát magyarázza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.