Szombaton kezdhették meg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését, az összegyűjtött ajánlásokat három – helyi, területi és országos – szinten ellenőrzik, a választás típusától függően.

Azt ígérik: ezúttal nem lehet majd csalni az ajánlásokkal

Az országgyűlési választáson a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál történik az országgyűlési képviselőjelöltek ajánlásainak ellenőrzése, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán pedig – mivel akkor az egész ország egy választókerületet alkotott – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrizte a választáson induló pártok által összegyűjtött ajánlásokat.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők októberi választására azonban különböző szinteken történik az ajánlások ellenőrzése.

A helyi választási irodákban (ez a települési szint) ellenőrzik a képviselőjelöltek, polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi képviselő-választás jelöltjeinek ajánlásait.

Megyei szinten a területi választási irodák ellenőrzik a megyei közgyűlési választáson listát állítani szándékozó jelölőszervezetek által összegyűjtött ajánlásokat, valamint a Fővárosi Választási Iroda ellenőrzi a főpolgármester-jelöltek által összegyűjtött ajánlások érvényességét. Ugyancsak ezen a szinten ellenőrzik a megyei és a fővárosi nemzetiségi önkormányzati választás ajánlásait.

Ezek mellett a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló nemzetiségi szervezetek által összegyűjtött ajánlásokat.

A választási irodáknak három napjuk van arra, hogy az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek által összegyűjtött ajánlásokat ellenőrizzék.

A választási iroda ilyenkor megvizsgálja, hogy az ajánlóív sorszámozva van-e, rá van-e vezetve az ajánlást gyűjtő személy neve és aláírása. Az ajánlóívre felvezetett adatok alapján a választási iroda azonosítja az ajánló választópolgárt, vizsgálja, van-e választójoga, valamint azt, hogy az ajánlóíven feltüntetett adatai (a neve, személyi azonosítója, lakcíme) a központi névjegyzékben szereplő adataival megegyeznek-e.

Az iroda állapítja meg azt is, hogy az érvényes ajánlások száma eléri-e a meghatározottat. Az ajánlások ellenőrzésének eredményéről a választási iroda tájékoztatja a mellette működő bizottságot, amely – legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon – dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről vagy elutasításáról.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ezzel be is ismertek hogy eddig csaltak az ajanlasokkal.
Koszonjuk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Ezzel be is ismertek hogy eddig csaltak az ajanlasokkal.
Koszonjuk.
Kookas
@Tavryni őrnagy: amíg az ss van hatalmon addig az törvényes.
nezelodo
Most több szinten ellenőrzik... Ja, mert eddig a Nemzeti Választási Iroda "ellenőrizte". Biza' az aztán nagyon pártatlanul hiteles volt, főleg ahogy a Nemzethy Kopaszok is közreműködtek. Remélem, hogy a herceghalmi meg a tordasi magánasszonyt is bevonják a törvény betűjének ellenőrzésébe, a Kubatov felügyelete mellett.
man at work
"Figyeljék a kezemet, mert csalok!"
De nem.
De igen.
De nem.
De igen.
De már nem.
De még igen.
...

Fideszesek ellenőrzik a fideszeseket ellenőrző fideszeseket, amiről a fideszesek tájékoztatják a népet a Fideszhez hű médián keresztül.
Kis Magyar Pornográfia
(alcím: Ezek ugyanazok)
Nessy
Hogy mondja a népmese? "Aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál!"
desir62
Most is csalni fognag, mrt o1g megőrül, ha bukik.
Cicamama55
@Yoda69: Voltak vizsgálódások az előző választásokkor is, s volt olyan is, hogy eljárást is indítottak ajánlat gyűjtők ellen, mert szabálytalanságokra, csalásra jöttek rá...Aztán, hogy mi lett utána, azt titok fedi. Úgy mint a kamupártok büntetését, mert csak az esetleges komolyabb ellenfeleket bírságolták nyakra főre, a titkos segítőket nem!
Eladott Ország
https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--zggyWH...
DIKTATÚRÁBAN tartott (látszat)választások soha nem lehetnek mentesek a diktatúra befolyásától! Ez így együtt jól tükrözi a politikai helyzetet: https://uploads.disquscdn.com/images/bf8f471d...
Fénylő csillagunk neve és a választás tisztasága egy mondatban, éppen olyan képtelenség, mint az egyenes bumeráng. Mint, mikor a rablógyilkosra bízzák a ház értékeinek őrzését.
Cicamama55
Én úgy gondolom, hogy az olyan településeken, ahol nyugodtan élhetnek az emberek, látják, hogy a polgármester és a képviselők a város, falu javára hoz döntéseket, valóban őket szolgálják, ott maradnak a régi tisztségviselők. Nálunk is jobboldali vezetése van a városnak, de a lakosság többsége meg van maximálisan elégedve velük. Jó, egy-két képviselő kilóg a sorból, de a szavazóik majd döntenek...Ez a voksolás itt vidéken nem a pártok országos viaskodásáról szól. Itt is vannak próbálkozások, de ha egy munkáját maximálisan ellátó, becsületes embert próbálnak bemószerolni, az még inkább ellenük fordítja az emberek többségét. Engemet biztosan, bár az aláírásommal nekik is adok esélyt a megmérettetésre...Döntsön a többség.
namihami
Ez rájuk is kötelező lesz vagy csak az ellenzékre kell majd nekik fokozott figyelemmel lenni.
Lepényleső
Ez kőkemény vallomás arról,hogy eddig simán lehetett? S aki eddig is csalt az majd most
fogja elkezdeni a stációs menetet? Csoda,hogy ezek simán hülyének néznek minket?
Yoda69
@Cicamama55: A fideSSesek barmit megtehetnek. Ahogy kovetkezmeny nelkul elcsaltak a 18-as valasztasokat, ugy nincs ketsegem afelol hogy a kovetkezo onkormi valasztasokat is el fogjak csalni. Es nagyon nem is tudunk semmit tenni ellene. nincs demokracia, nincs kontroll, nincsenek fekek es ellensulyok. Nem tudom hogy az Unio meddig turi ezt, de soaking biztos nem mehet igy.
Borsodi
Tehát eddig csaltak elismerték,most csalnak de tagadják.Mi meg ha elhisszük,hogy tisztességes lesz agyhalottak vagyunk.
evacica
Aztán már miért ne lenne, hisz a fidesz ilyenekre alapozza a győzelmét! Képtelenek a tisztességes játékra!Ez Orbán!
simmering73
Van ennek egy diszkrét bája, mikor a csalók azt mondják: most már nem lehet csalni.
nezelodo
Azért az elgondolkoztató, hogy nagyon sok kistelepülésen olyan arányban nyer a dakota párt, mint a régi szép időben Pozsgai-Mikola féle Hazafias Népfront. Pedig belengette nekik a dakota vezér a kútadót, és ha egy fát ki kell vágnia a kertben mert elszáradt, háromezer Ft-ért megteheti. És ezek a dolgok, csak a jéghegy csúcsa...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.