Idén akár a 75 ezret is megközelítheti a munkavállalási céllal érkező külföldiek száma Magyarországra. Ez egy év alatt nagyjából 20-22 százalékos, mintegy 15 ezer fős további növekedést jelentene a 2018-as állapothoz képest.

Egyre több külföldi jön dolgozni Magyarországra

Igaz, az év hátralévő részében a munkaerőpiac szezonalitásából fakadóan előfordulhat, hogy az engedélyért folyamodók száma mérséklődni fog, hiszen a hűvösebb idő visszaveti a mezőgazdaság és az építőipar teljesítményét, ezzel a munkaerőigényét is – márpedig szinte biztos, hogy ezeken a területeken is megjelennek főként a szomszédos országokból érkező vendégmunkások, még ha átmeneti jelleggel is.

A munkavállalási céllal tartózkodási engedélyért folyamodók

mintegy 60 százaléka ukrán állampolgárságú volt (29 378-an voltak),

4009 szerb,

2261 vietnámi,

1938 kínai,

1526 india

és több mint 10 500 egyéb állampolgárságú személy szeretett volna Magyarországon dolgozni idén.

(https://privatbankar.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
A vietnámi, a kínai és az indiai legalább a mi kultúránkhoz tartozik. Még az étkészleteink is megtévesztően hasonlóak.
tulipan
@Aki Én: Ja, meg még koreaiak, venezuelaiak, mexikóiak? Csak nem készülnek tán bevallani, mennyi vendégmunkást szállítottak is be ide, rohadék narancsos kriplik??
lusta
Most már csak azt kellene tudni, hányan jöttek és hányat hoztak ide. Lásd MOL Tiszaújváros, ahol spéci konténervárost építenek a gazdasági migráncs munkavállalóknak.
Eladott Ország
Mindeközben az ország egyre több területén munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. A szakképzett munkavállalók inkább Ausztriában, Németországban, Angliában dolgoznak az itthoni bér többszöröséért. Újabban már Szlovákia is megjelent a magyar munkaerőpiacon, a keresetek és egyéb juttatások ott is meghaladják a hazai lehetőségeket. A stabilan béka segge alatt lévő gazdasági teljesítmény, az alacsonyan beárazott munkavállalók, az olcsó magyar bérek miatt idetelepült járműipari cégekre támaszkodó ipari fejlődés előre kódolta a bajokat. Csak bért ne kelljen emelni! Rohadjatok meg!
Aki Én
Az a baj, hogy a kontár és magyarellenes kormányzás miatt kivándorolt közel egymillió munkaerőt pótolni kell.
kokopelli
...örülhetnek a minimálórabérnek,a 9,19€-szor ~300Ft-nak! Nem semmi!
Eladott Ország
Utolérjük Ausztriát, csak előre küldtük az ukránokat? Egyébként pontosan ugyanaz történik, ami régebben a romániai magyarok (és nem annyira magyarok), valamint az ukrajnai magyarok (és nem annyira magyarok) egyszerűsített honosítása esetén. A többség nem hazaszeretetből igényelte a magyar állampolgárságot, hanem sokkal prózaibb okokból. Magyarország uniós ország volt, amikor Románia még nem. Az állampolgársággal járt az uniós polgárok minden joga, az útlevéltől kezdve a szabad munkavállalásig. Ahogy a romániai magyarok, úgy az ukrajnai magyarok sem akarnak Magyarországon dolgozni – sem itt élni -, hiszen ha ukrajnai magyarról lenne szó, nem kellene munkavállalási engedély, mivel a magyar állampolgársággal az automatikusan jár. Szóval itt melózni nem annyira jó, abból nem kérnek
kokopelli
@Aki Én: ...milyen szakmunkások hagyták el az országot,ha a kínai a vietnámi és indiai melós be tudja tölteni
a helyüket? Sima degradálása az okosabb jobb "magyar szakembereknek"?? Lehet,hogy azért is pattantak meg?
...meg a csemetéik jövöjéért???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.