A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint három havi tartozás után érvénytelenítenék az adós taj-számát – írja a Népszava.

Szigorú törvénytervezet került a parlament elé. A tervek szerint megreformálnák a társadalombiztosítási ellátást, a szigorítás pedig főként azokat érintené, akik saját maguk után fizetik a havi 7500 forintos járulékot.

Azok a főállású feleségek, már végzett, de még munkába nem álló diákok, fizetés nélküli szabadságon lévők, illetve azok, akik éppen két munkahely között vannak, már három havi tb-tartozás (22500 forint) után elveszíthetik jogosultságukat az ingyenes orvosi ellátásra és az államilag támogatott gyógyszerekre, mivel érvénytelenítenék a taj-számukat – írja a Népszava.

Ez azzal jár, hogy az illető ezt követően nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez.

A változás mintegy 100 ezer embert érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

A javaslatban a visszaélések visszaszorításával indokolták ezt a lépést.

Eddig, akik nem fizették a járulékot 45 napig, miután rendezték elmaradásaikat, ugyanúgy igénybe vehették az ingyenes szolgáltatás, ám ezentúl nem piros, hanem

barna lámpát kapnának az adósok, ami azt jelenti, hogy csak készpénzfizetésért kaphatnának orvosi ellátást, illetve a gyógyszertárakban is drágábban vásárolhatják a gyógyszereket.

A törvénymódosítás a külföldön dolgozókat is érintené, ugyanis a szabályok szerint egy embernek csak abban az országban lehet társadalombiztosítása, ahol munkát vállalt. Jövő júliustól akiről kiderül, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak

a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit visszamenőleg meg kell majd térítenie.

Forrás: Népszava, Blikk

Címlapkép: Pixabay cco

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
miközben a kinevezett állampolgárokéra egyre többet költünk! Igaz ők nem tartoznak, mert nem is fizetnek érte, csak a szavazataikkal! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
relatív
Milyen államvezetés az, mely az állampolgárok adóiból szórják a pénz mindenféle értelmes indok nélkül a külföldi szavazatokért, míg a saját állampolgárait hagyja minden védelem nélkül ?!

Ez a regnálás a legelvetemültebb módon tör a saját állampolgárai életére, minden fondorlatos módon !
Málna
@Szeparepa2: Fentebb már írtad, hogy igen. De ha nem ér egy vasat sem, akkor miért ennyire fontos, hogy biztosítva legyél?
kereső
Legalább aki a cikket irja, /jegyzi az legyen már vele tisztában- nincs olyan, hogy téritésmentes /ingyenes eü. ellátás. Ezeknek az ellátásoknak az "ÁRA" a fizetett járulék .Ideje lenne már megtanulni.
vacsi
@lampa laz: És még Kádárt merik szidni!
Lepényleső
Bezzeg a külhoniak egy forint befizetése nélkül soron kívüli teljes ellátásban részesülnek,természetesen az itthoni
befizetők terhére. Pl.egy tb.-t fizető magyar dolgozó egy szívműtétre 1,- 2 évet kénytelen várni,-vagy feladja.
Ez a műtét egy romániainak,stb. max. két héten belül megvan,teljesen térítés mentesen. Aki soron következett
volna kicsi hazánkból,azt ismét hazaküldik egy-két hétre. A bánság így segíti őket vissza az anyaföldbe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.