A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint három havi tartozás után érvénytelenítenék az adós taj-számát – írja a Népszava.

Szigorú törvénytervezet került a parlament elé. A tervek szerint megreformálnák a társadalombiztosítási ellátást, a szigorítás pedig főként azokat érintené, akik saját maguk után fizetik a havi 7500 forintos járulékot.

Azok a főállású feleségek, már végzett, de még munkába nem álló diákok, fizetés nélküli szabadságon lévők, illetve azok, akik éppen két munkahely között vannak, már három havi tb-tartozás (22500 forint) után elveszíthetik jogosultságukat az ingyenes orvosi ellátásra és az államilag támogatott gyógyszerekre, mivel érvénytelenítenék a taj-számukat – írja a Népszava.

Ez azzal jár, hogy az illető ezt követően nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez.

A változás mintegy 100 ezer embert érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

A javaslatban a visszaélések visszaszorításával indokolták ezt a lépést.

Eddig, akik nem fizették a járulékot 45 napig, miután rendezték elmaradásaikat, ugyanúgy igénybe vehették az ingyenes szolgáltatás, ám ezentúl nem piros, hanem

barna lámpát kapnának az adósok, ami azt jelenti, hogy csak készpénzfizetésért kaphatnának orvosi ellátást, illetve a gyógyszertárakban is drágábban vásárolhatják a gyógyszereket.

A törvénymódosítás a külföldön dolgozókat is érintené, ugyanis a szabályok szerint egy embernek csak abban az országban lehet társadalombiztosítása, ahol munkát vállalt. Jövő júliustól akiről kiderül, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak

a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit visszamenőleg meg kell majd térítenie.

Forrás: Népszava, Blikk

Címlapkép: Pixabay cco

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
miközben a kinevezett állampolgárokéra egyre többet költünk! Igaz ők nem tartoznak, mert nem is fizetnek érte, csak a szavazataikkal! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Szűkül a kör, felkészülnek a kövérek, a soványak, magasak, alacsonyak, kék szeműek, vörös hajúak, öregek, fiatalok, stb. Egyszer elfogynak, az biztos. Onnantól lehet azzal kampányolni, hogy itt már akkora az egészség, hogy alig veszik igénybe az eü szolgáltatásokat, ezért teljesen leépítik az egészségügyet.
RonaGyuri
miközben a kinevezett állampolgárokéra egyre többet költünk! Igaz ők nem tartoznak, mert nem is fizetnek érte, csak a szavazataikkal! =))
division
Nincs ebben semmi különös, vannak dolgok amelyek mindenkire vonatkoznak.
Aki Én
@division: ...sok olyan dolog van. Például odafigyelhetnének a határon túliak TBjére, nyugdíjára, akik egy fillérrel sem járulnak a közöshöz, viszont súlyos milliárdokat visznek innen. Amíg a statisztika azt mutatja, hogy ezek orbánra szavaznak, addig nem lesz vége.
Alapjában és is támogatom ezt az intézkedést, egy normális, igazságosnak mondható demokratikus jogállamban.
Pálinkás Pál
@division: Remélem most az ukrán,román szavazóbázisra gondoltál...a határon túli szavazó herékre!!!
Eriksson
Szóval havi 7500, és akkor teljesen ingyenes. :)))
lampa laz
A legnagyobb számú ellátásban részesülő kisebbségre is vonatkozni fog ez vagy elég lesz továbbra is mint eddig ha mi befizetjük tisztességesen a járulékot. Mivel, h mi finanszírozzuk azok gyógyulását is. A határontúliak meg a voksturisták már csak hab a tortán. Ehhez még jön az ukránoknak fizetett nyugdíj.
36
Anno, Kész Zoltán ellenzéki, "független"-Gyurcsányék nagy kegyeltje,- ma már ex képviselő azzal kampányolt Veszprémben, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozását, amerikai mintára kell átalakítani. Na, az lenne csak a fizetős egészségügy. Gyorsan felejt a Népszava.
division
@Szeparepa2: Már ne haragudj, de szerintem nem kellene felháborodni azon hogy a tb - t mindenkinek fizetnie kell. Persze igénybe lehet venni a magánklinikákat is, de attól még vényköteles gyógyszert nem fogsz tudni venni. Nekem is van egy olyan gyógyszerem ami alapáron 25 ezer egy hónapra, és nem az a gond hogy nem tudnám kifizetni, hanem a hozzájutás lenne igen körülményes. Szakorvos által felírva persze 2500 ft, tehát ennek fényében már nem is sok az a havi 7500.
division
@Szeparepa2: A tb - t azért fizeti az ember hogy igénybe vehesse az állami egészségügyet, receptre kapható gyógyszereket válthasson ki, és még lehetne sorolni. Aztán vannak akiktől ugye automatikusan vonják, mert dolgoznak, nyugdíjasok, stb. A magam részéről nem szívesen állom mondjuk egy egész életében cigarettázó ember tüdőkezelését, ami nem pár fillér, de egy alkoholista heti detoxikálásának sem a költségeit. Nem igazán értem miért a hajléktalanokból kell kiindulni meg azokból akik ilyen életmódot éltek és jutottak el odáig hogy még kenyérre sem telik, hozzátenném ezt szajkózzák már évtizedek óta kormányoktól függetlenül.
vacsi
@lampa laz: Engem nem is az ukránoknak fizetett nyugdíj izgat, hanem az, hogy a Tb. mit tesz a tisztességtelenül megállapított nyugdíjakkal? Ha már szóba került...
justhpeter
A legjobb út a népharag kivívásához.
Rockxy
ez má totálbrutál.
vanaki máis elveszítette a józaneszét, pedig nemis vótneki.
lényega lényeg.
Gauntlet
megint a szegényeket ütik! aljasság netovábbja!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Az orvosi ellátás színvonaláról inkább nem nyilatkoznék ma Magyarországon. Igen régi motoros vagyok egészségügyben, tudok egyet s mást.
Nem régen közúti balesetem volt, elütött egy autó. A Kórházi kezelést talán hanyagolhatjuk is, pedig ottani dolgozójuk vagyok. Rendesen bevertem a fejem, de elvárták, hogy péntek-szombat-vasárnap pihenő után menjek dolgozni és pörögjek 1000 % -on.
Nemigen megy, a fejem azóta is fájdogál. Na, de a lényeg: intézményi, méregdrága patikában váltottam ki néhány gyógyszert és a kis fiatal patikuslány káprázatos mosollyal és beszélőkével próbált rávenni divatos és aranyárban lévő egyéb termékek megvásárlására is. Komolyan mondom, majdnem bedőltem neki.
Kár, hogy túl sokat tudok erről a területől is, ezért 30 éves korkülönbség távlatából, de megértőn mosolyogtam rá.
Nem buta lány, vette a lapot.
Oké, mondta... próbálkozni azért lehet, nem? :D
Na mindegy. Ez csak úgy eszembe jutott most.
Foxley
Ràjuk vonatkozzon minor orvoshoz mennek.
Jozefina
A határontúli kettős állampolgároknak miért jár Magyarországon ingyenes orvosi ellátás??? Sokan még azt sem tudják megmondani az orvosnak, hogy mijük fáj, mert annyira nem tudnak magyarul!!! Tolmáccsal mennek orvoshoz!!! Hol élünk???!!
division
@Szeparepa2: A gyerekeket mondjuk kár idekeverni, ők még nem dolgoznak, így egyértelmű hogy nem rájuk vonatkozik amiket leírtam. Ellenben aki keresőképes ember, az ne akarja magát kihúzni a tb fizetése alól, mert az nem fair azokkal szemben akik havonta nem kis összeget fizetnek vagy vonnak le tőle. A közös teherviselés minden munkaképes emberre kell vonatkozzon, elhiheted nekem nem kevés ember próbált csalni azzal hogy nem fizetett csak mert éppen nem dolgozott mondjuk, ezt így nem lehet. A magam részéről meg nem félek attól ki fizeti ki nem, magánklinikák mindig lesznek, nekem igazából a receptköteles gyógyszerek miatt van szükségem a taj számra, de ha nagyon akarnám anélkül is be tudnék szerezni ezt-azt:-)
division
"vagy az aki lázad és amit csak tud elkerül"
Ez az ami nem megoldás semmilyen problémára. Szerinted bármelyik kormány esetében is tudnád az elosztást ellenőrizni? Tudnád azt, hogy minden befizetett forintod oda megy ahova kell? Nem hiszem. A másik meg az, hogy lehet lázadozni, nem fizetni, csak előbb meg kell keresni azt az orvost aki némi kenőpénz fejében felírja a recept köteles gyógyszereket, vagy megoldani teljes áron egy "arra szakosodott" patikával:-)
lampa laz
@vacsi: már csak könyöradomány van..."A korábbi alkotmányos garancia, hogy a befizetett nyugdíjjárulékért nyugdíj jár, ki lett véve az alkotmányból, nem jár semmi. Adót fizetünk és ezért majd valamennyi nyugdíjat fog fizetni az állam. A kormány holnaptól kezdve bármikor lecsökkentheti a nyugdíjat akár harminc százalékkal, mondván válság van, és csak ennyit tudunk fizetni alkotmánysértést nem fognak elkövetni, mert ki lett véve az alkotmányból és nem lehet hova menni a panasszal."
makronom.mandiner.hu/cikk/20190606_mihalyi_peter_a_tb_es_a_nyugdij_nem_jar
Málna
@Szeparepa2: "Ez az orvosi ellátás és egészségügy egy büdös vas befizetést nem érdemel amúgy..." Akkor minek fizeted? Nem kötelező.
Málna
@Gauntlet: Nem a szegényeket, hanem a munkakerülőket. Nagyon helyesen.
relatív
Milyen államvezetés az, mely az állampolgárok adóiból szórják a pénz mindenféle értelmes indok nélkül a külföldi szavazatokért, míg a saját állampolgárait hagyja minden védelem nélkül ?!

Ez a regnálás a legelvetemültebb módon tör a saját állampolgárai életére, minden fondorlatos módon !
Málna
@Szeparepa2: Fentebb már írtad, hogy igen. De ha nem ér egy vasat sem, akkor miért ennyire fontos, hogy biztosítva legyél?
kereső
Legalább aki a cikket irja, /jegyzi az legyen már vele tisztában- nincs olyan, hogy téritésmentes /ingyenes eü. ellátás. Ezeknek az ellátásoknak az "ÁRA" a fizetett járulék .Ideje lenne már megtanulni.
vacsi
@lampa laz: És még Kádárt merik szidni!
Lepényleső
Bezzeg a külhoniak egy forint befizetése nélkül soron kívüli teljes ellátásban részesülnek,természetesen az itthoni
befizetők terhére. Pl.egy tb.-t fizető magyar dolgozó egy szívműtétre 1,- 2 évet kénytelen várni,-vagy feladja.
Ez a műtét egy romániainak,stb. max. két héten belül megvan,teljesen térítés mentesen. Aki soron következett
volna kicsi hazánkból,azt ismét hazaküldik egy-két hétre. A bánság így segíti őket vissza az anyaföldbe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.