A Tisza is megkapta a magáét.

Megszentelték a Dunát Budapestnél

Január 6-án, vízkereszt alkalmából Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája megszentelte a Duna vizét Batthyány téri Duna-parton.

Megszentelték a Dunát Budapestnél
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Tisza még vasárnap, szent liturgia keretében kapta meg az egyházi áldást. Ősi keresztény szokás szerint, a szegedi Huszár Mátyás rakpartnál.

Megszentelték a Dunát Budapestnél
Fotó: MTI/Rosta Tibor

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@Shikari: Mondanál valamit Jézus tanításairól is? Valami érthetőt és értelmeset. Szerinted tetszene neki a hivalkodó, mihaszna pompa az Ő egyházának vezetői körül? Nem a feszületet kellene aranyozni, hanem a szűkölködőkön segíteni, nem? Te nem így látod? És amúgy mire is jó a pogány hagyományok továbbélése? Vízszentelés, XXI. század, atomkorszak, űrkutatás ... nem fura kicsit eközben a babonaság és bálványimádás?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Na, neeeeeee...
A mi honi egyházaink lassan az anyjukat is megb...ák néhány adóforintért. Az ember már csak ámul, hogy a hit és erkölcs emberei (ahogy magukat szeretik nevezni) hogyan képesek magukat és híveiket megalázva lemenni kutyába az állami 30 ezüstért. Ha az égetés és autodafé még nem is, de az állammal szoros egységben történő harácsolás már egyenes úton van visszatéróben. Komoly sansz van arra, hogy némi egyházi támogatás érdekében 2022-ben a Viktor beigéri nekik az inkvizíciós jogot.
fahrenheit451
Mulassunk - csak egyszer ékünk örökké !!!
Giovanni Alba
@Shikari: Mondanál valamit Jézus tanításairól is? Valami érthetőt és értelmeset. Szerinted tetszene neki a hivalkodó, mihaszna pompa az Ő egyházának vezetői körül? Nem a feszületet kellene aranyozni, hanem a szűkölködőkön segíteni, nem? Te nem így látod? És amúgy mire is jó a pogány hagyományok továbbélése? Vízszentelés, XXI. század, atomkorszak, űrkutatás ... nem fura kicsit eközben a babonaság és bálványimádás?
nezelodo
Nem haszontalan a szentelés, így nem lesz 35 fokos a Duna vize Paks alatt még egy két hónapig. Hitelesítheti ezt az eljárást a pópa, ha július végén is megszenteli, és nem lesz tőle meleg a víz az erőműtől sem.
A Tiszát is feltétlen be kellett szentelni, így a halászlé király Szegeden nyugodtan meríthet vizet onnan, a vendéglőjében főzött halászléhez. Úgyis nagyon szomorú volt hogy megtiltották neki, és könnyes szemmel panaszolta az ECHO Tv-ben, amíg prosperált. a sérelmét. Nem tudja szegény, hogy az egészségügy teljesítmény volumen korlátja volt az oka, mert nem tudnak egy este 300 vendéget ellátni a kórházakba a szalmonella fertőzés miatt.
Giovanni Alba
@Shikari: Akkor mi az egyház? Isten háza vagy a papoké? És mi van az Irgalmas szerzetesrenddel meg a többivel, amelyek az igazi útmutatást követik? A szakrális megnyilvánulások látványos külsőségek melyekből hiányzik az eredeti tartalom.
Nyírfa
Hátmostaztándejó!

Ja: kibírják a szentelők röhögés nélkül?
fahrenheit451
"A könyvet olvasva az egyik leginkább szembeötlő dolog, hogy bár a szcientológia Magyarországon vallási szervezetként működik, szinte semmilyen, egyházakra jellemző tevékenységet nem végez. Nincsenek istentiszteletek vagy más közösségi szertartások, templomi gyülekezetek, vallási ünnepek. Ehelyett az egyház inkább egy oktatási intézmény és egy multicég keverékének tűnik, ahol „vallásgyakorlás” nem igazán áll másból, mint különböző tanfolyamok elvégzéséből, és az említett auditálásból áll, illetve munkatársként az új ügyfelek toborzásából."

szakirodalom.atlatszo.hu/2020/01/07/ot-evet-toltott-az-agymoso-szektaban-megbanta-uj-magyar-konyv-a-szcientologiarol/

Ez a shit működhet, de Iványi Gábor egyháza, nem.
Söt, a Magyar Iszlám Közösség is működhet, minden támogatást és előnyt élvezve (igen, a te keresztény adóforintjaidból is!).
Egyébként is, milyen alapon döntik el ateisták, hogy melyik közösségnek adják meg az egyházi státuszt?
Eriksson
@fahrenheit451: Amíg a kormány fenntartotta Iványi alapítványát, addig minden frankó volt. Mióta kevesebbet kap, azóta szidja mint állat.
csak úgy....
@Eriksson: te nagyon buta..., még annál is butább!
Nyírfa
@Eriksson: 13.38

És az normális, hogy Orbán megvonta - ő, egy személyben - az egyházi státuszát ?
Iványi éppen azt a munkát végzi el, amit a katolikusoknak is kéne, nagyon kéne, de ...és de és de és de.
csak úgy....
@Eriksson: neked karanténban lehet az eszed...
Eriksson
@Nyírfa: Nem vagyok tájékozott az ügyben. Csak azon csodálkozom, hogy egy "szentember", mint Iványi, hogy tud úgy átkozódni, mint egy szénakazalban született lelenc.
csak úgy....
@Eriksson: te kevered Iványit a szénakazalba született bajer zsoltival,aki szerinted szent.
nagyon szar lesz neked,mikor majd kinyílik a még mindíg vörös csippás szemed.
Nyírfa
@Eriksson: 14.07

Nem vagy tájékozott, de mondod...
Átkozódott volna? Vagy csak kifejtette a nem túl hízelgő véleményét?
Amúgy, ő aztán igazán nem játssza a szentembert, erre a címre a dicsfényre vágyó miniszterelnökünk pályázik.
El is képzelem, ahogy szentté avatva emelkedik a fénybe, és emelkedik, és még mindig, és egyszer csak eltűnik a szemünk elől. És akkor végre fellélegezhet a fidesz is.
CsipkeRózsa
Akkor most már a Dunak vize szenteltvíz?
Nessy
@CsipkeRózsa: Pontosan! Csak ki kell menni a parlament lépcsőjére Kövér elvtársnak, bevinni egy adag vizet, és azzal meghinteni az ellenzéket, különösen Gyurcsányt az ügyeletes patás ördögöt! És rögtön rend és csend lészen odabent!
fahrenheit451
@CsipkeRózsa: Ami vizet megszenteltek az már réges-régen lefolyt. A Dunán.
Giovanni Alba
@Shikari: Tehát érved nincsen véleményed alátámasztására. Értem.
Giovanni Alba
@Shikari: Európa egészen vidáman elvolt a kereszténység hivatalos államvallássá emelés előtt is. Sokszínű, multikulturális birodalom virágzott . Tudom, manapság egyes elvakultak szemében vörös posztó a multikulturalizmus, de azért a történelmi tényeket ne akarjuk már letagadni. Nem a kereszténységgel kezdődött az európai kultúra.
Giovanni Alba
@Shikari: Ühüm, fehér mint a görögök és a rómaiak, persze :-D Vicces vagy
kokopelli
@Giovanni Alba: A csutiék nemzetsége is "migrans etnikum" volt!A kifehéredés sem sikerült úgy "Devla" igazából!
(:-()
Giovanni Alba
@kokopelli: És ki nem bevándorolt a mai Európa területén? Talán a baszkok és az írek, de javíts ki kérlek, könnyen tévedhetek.
kokopelli
@Giovanni Alba:...a cca. 40 000 évvel ezelőtti bevándorló ("homo sapiens") által legyőzött előemberek!
CsipkeRózsa
@Eriksson: Amióta bírálja Orbánt, azóta tesz meg mindent, még törvénytelent is, Iványi ellen.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Valami megváltozott Iványiban, amikor a felekezetét nem sorolták be az egyházak közé. Vagy mi.
De van még jó pár szekta, akik szintén kívül maradtak, mert a híve száma ehhez kevés volt.
Ezt a "törvénytelent" mire érted?
CsipkeRózsa
@Eriksson: Orbán már akkor nem szerette Iványit, azért nem ismerték el egyháznak. A feltételei megvoltak, már a rendszerváltás előtt is egyházként működött. Miért hagyta volna ezt szó nélkül?

A törvénytelen részben arra vonatkozik, hogy az odautalható 1 %-os pénzeket sem kaphatta meg, a bíróság által elismert egyéb támogatás is járt volna az egyházának, amit szintén nem kapott meg.
Iványi gondoskodik a leginkább rászorultak segítéséről.
CsipkeRózsa
@Shikari: 9:02

Szerinted, aki nem ért egyet veled, mindegyikük zsidó? Miért hanukázol.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Mindenesetre elég különös történet. Hihetetlen, hogy ne kapna semmilyen támogatást.
CsipkeRózsa
@Shikari: A katolikus vallás eseményeinek megtartása most kezdődött, vagy ott mindenki él még a kezdetek óta? Egyik vallás sem azt tartja, amit most vezettek be.

A víz-szentelés eredetét és szokását nem "tanulmányoztam", eddig itt sem olvastam róla, gondolom nem egy elterjedt szokás. Miért mondanék róla véleményt, ill. miért tiltakoznék?
CsipkeRózsa
@Eriksson: Az eredeti létszámot Orbán megemelte 10 ezerre, ő csinálta a zavart.
Eriksson
@CsipkeRózsa: "A fideszes többségű Országgyűlés"
kokopelli
@Nessy: A Balatont nem kellene megszentelni? (A Lölö hotelek,a Vejkó mólók, és a családi stb.-k miatt!)?
CsipkeRózsa
@Eriksson: Nagyon jól tudod, hogy a fideszes többség mindent megszavaz, amit Orbán akar.
Nessy
@kokopelli: A Balatonon csak a szezont nyitják meg Füreden, amikor is egy koszorút dobnak a vízbe. Nem a klérus! Nem vagyok mai harci paci, a Balatoni szezon nyitásnál már voltam párszor, de a Dunai vízszentelés nekem is új. Ebben a mai egyház és állam összefonódásban már bármi megtörténhet, és meg is történik!
kokopelli
@Nessy: ..azt tudtam!Az mellett nyugottan megszentelhetnék! Apropopó a Tiszát is! (;-))
Nessy
@kokopelli: nyitott kapukat döngetsz! Az már előtte megtörtént! De akad még pár folyó, patak, csermely, forrás kis hazánkban!
kokopelli
@Nessy: ...akkor már csak a vizcsapjaimat kell megszenteltetnem? (;-))
Nessy
@kokopelli: Dugulás elhárítás nem megy szenteléssel? Lehet, hogy olcsóbb, mint majd a szerelő.
CsipkeRózsa
@Shikari: A vallási fenntartású óvodákban foglalkoznak a hitélettel.
CsipkeRózsa
@Shikari: Egyébként, az óvodai hivatkozásom a vitában az utolsó hozzászólásodra vonatkozott, nem hitéleti
szempontból.
CsipkeRózsa
@Shikari: Én a nálad felvetett hanukázással kapcsolatban, kérdésemmel nem a keresztényi hitéletet kérdőjeleztem meg.
CsipkeRózsa
@Shikari: Leírtam neked, hogy miért nem reagáltam a hozzászólásokra, szerintem pedig azok sem voltak keresztényellenesek, nem vetették el a szokást sem, inkább szokatlannak találták, eddig erről nem nagyon lehetett cikkekben olvasni. A Vízkereszttel kapcsolatban általában a karácsonyfa leszedése volt a téma.
csak úgy....
@Shikari: látom,ma megint föállásban nevetséges vagy...
CsipkeRózsa
@Shikari: Azért, mert nem a Hanuka ünnepe volt, nem azzal kapcsolatban történtek a hozzászólások. Nálad viszont mindig az a hozzáállás, hogy akinek más a véleménye, az csak ilyen-olyan libsi féle lehet, itt már egyértelmű volt, hogy kikre gondolsz.
Viszont még sosem fordult elő, hogy a zsidóellenes témákat elítélted volna, kizárólag még tettél is hozzá.
csak úgy....
@CsipkeRózsa: ez a @Shikari: egy pogány,vallás és hitnélküli okoskodó fajankó,aki csak fölsöbb utasításra próbál gondolkodni,kevés sikerrel...
Nessy
@CsipkeRózsa: Eddig nem is volt "divat" ez a mindent megszentelés!
Remélem, február 2.-án a karmelita kolostor bejárata fölé is felírják: G.M.B.,aztán létráról megszentelik! Esetleg hazánk nagyjai sorban megkapják a Balázs áldást a torokfájás elkerülése végett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.