Tovább durvul Donald Tusk néppárti vezető és Orbán Viktor háborúja. A lengyel politikus most a Spiegelnek adott interjújában ment neki a magyar miniszterelnöknek. Az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke a lappal közölte azt is, hogy "ragaszkodik ahhoz, hogy a pártcsaládban még az idén megpróbálják kizárni a Fideszt".

Újabb menet kezdődött meg Donald Tusk és Orbán Viktor verbális háborújában. A két politikus viszonya évek óta feszült, a lengyel politikus néppárti elnökké választását követően és különösen a magyar kormánynak meghatározatlan időre rendkívüli jogköröket biztosító koronavírus-törvény után pedig kifejezetten ellenségessé vált. Tusk egy internetes videóban a vírushoz hasonlította Orbán Viktort, aki közben néppárti tagszervezetek vezetőinél fúrta Tuskot, de közben egy levélben megírta, hogy a járvány elleni küzdelem miatt „nincs ideje ilyen vitákra”.

Az Európai Néppárt lengyel vezetője ezúttal a Spiegelnek adott csütörtöki interjújában (melyet az EuroNews szemlézett) ekézte a magyar miniszterelnököt.

A riporter megkérdezte Tuskot, demokráciának tartja-e Magyarországot. A néppárti vezető azt válaszolta,

Orbán Viktor a menekültválság kezdete óta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz, az emberek félelmét pedig – legyen szó a migrációról, vagy a vírusról – a saját hatalma kiépítésére használja.

Néhány intézkedés nyilvánvalóan jogos és jogszerű is, azonban a demokrácia szellemiségével ez már összeegyeztethetetlen.

A koronavírus-törvényt pedig az 1933-ban a parlamenti jogköröket Adolf Hitler hatáskörébe utaló felhatalmazási törvénnyel (Ermächtigungsgesetz) állította párhuzamba:

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet.

Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra

- fogalmazott Donald Tusk.

Az EuroNews hozzáteszi, hogy

Tusk szavainak értelmezéséhez fontos tudni, hogy Carl Schmitt nemcsak konzervatív jogtudós és a Nemzeti Szocialista Párt tagja volt, hanem aktívan segített a náci rezsim legitimitásának megteremtésében is.

1934-ben a hatalomátvételről kifejtette, hogy a vezető (Führer) a jog alapja. Az antiszemita Nürnbergi Törvényeket pedig a "Szabadság Alkotmányának" nevezte. Schmitt 1945-ig, vagyis a háború végéig a náci párt tagja maradt. Jogértélmezéséről és a náci párthoz való viszonyáról itt olvashatnak bővebben. 

Tusk a Fidesz Néppártból való kizárásának kérdésére a Spiegelnek adott csütörtöki interjújában azt mondta,

Orbán azt hiszi, akinek többsége van, az azt csinál, mit akar.

"A magyar kormányfő szeretné átalakítani a Néppártot, vagy egy részét a nemzeti-konzervatív, autoriter erők szövetségévé. És jelenleg nem az a helyzet, hogy a politikai családban száz ellenfél jutna Orbánra. A brexit és Trump időszakában élünk, a demokráciáért vívott harc globális. Ezért ébernek kell lennünk"- utalt Tusk a néppárti erőviszonyokra.

Tusk azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a pártcsaládban még az idén újra megpróbálkozzanak a Fidesz kizárásával.

Azt nem tudni, mikor kerülhet sor a Néppárt következő politikai gyűlésére, ahol a tagságról dönthetnek.

Forrás: EuroNews, Index

Címlapkép: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Jajjaj, Viktor! Most rossz emberbe kötöttél bele!
Ez, hiába polyák (tudod-Visegrád meg minden), ez bizony nem a Juncker és a többi puhány Néppártos. Éz nemcsak morog, de a szemöldökráncoláson is már túl van. Ettől kezdhetsz besz@rni. Ez olyan, mint a bulldog, ha megfog, nem ereszt. És akkor vége a Néppárt ugráltatásának. Mehetsz a nácipárti haverjaid közé, századik senkinek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Tusk efftársra meg nyilván Sztálin efftárs!
SystemError
Maradjon csak a legelején ez a hír mindig, igaz te kipcsák kurva? @durbincs:
verőce21
Bele fog bukni ez a Polyák a nagy demokrácia hajhászásba!
A világon mindenütt belebuktak eddig a demokráciába, ill. a demokrácia exportálásába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.