A kormány azt várja Karácsony Gergely főpolgármestertől, tegye egyértelművé az álláspontját a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a főváros életének újraindítása ügyében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely: a budapestiek utazhatnak vidékre, Karácsony Gergely egyértelműsítse álláspontját!
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Gulyás Gergely a tájékoztatón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről számolt be. Közölte ugyanakkor, hogy a területi különbségeket továbbra is látni: Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek 1240-en, vidéken 726-an vannak. Az elhunytak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82.

Az előző napi statisztikát ismertetve hozzátette:

szerdán 39 új megbetegedést regisztráltak, és 10-en haltak meg. Így az elmúlt nap adata az egyik legjobb

- értékelt.

A Miniszterelnökség vezetője továbbra is arra kért mindenkit, tartsa be a védelmi intézkedéseket, köztük a maszkviselés szabályait, mert ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az élet úgy haladhasson ismét a "normálisabb" kerékvágásban, hogy közben a fertőzések száma ne nőjön drámai módon.

Az önkormányzati együttműködést is megköszönte, közölve: Fürjes Balázs, a főváros és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár szerdán a főpolgármester helyettesével egyeztetett, és abban állapodtak meg, hogy vagy még májusban, vagy legkésőbb júniusban újra ülésezhet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Gulyás Gergely megjegyezte, ő is találkozott több polgármesterrel, köztük Szita Károly kaposvári polgármesterrel, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, továbbá Debrecen, Székesfehérvár, Nyíregyháza és Zalaegerszeg polgármesterével.

Budapestre kitérve a tárcavezető azt mondta:

meglepve olvasták Karácsony Gergely levelében az együttműködéssel kapcsolatos kritikát.

Úgy látják – folytatta –, megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter erről azt mondta: a kormány azt várja Karácsony Gergelytől,

tegye egyértelművé az álláspontját,

és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra – szigorú menetrend szerint, védelmi intézkedések mellett – az élet Budapesten.

Arról is beszélt, a kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében

nincs lezárás a főváros és Pest megye, illetve a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Gulyás Gergely elmondta azt is: a gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindultak a támogatási programok, eddig 3 ezer cég 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát.

A tárcavezető úgy vélte, ez egy hét alatt komoly eredmény, azt mutatja, a vállalkozások számítottak ezekre a támogatásokra, igénybe veszik ezeket, cserébe pedig garanciát vállalnak, hogy a munkahelyeket megőrzik.

Jelenleg az a legfontosabb a magyar gazdaságban, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani, és ha szükséges, újakat hozzanak létre

- magyarázta.

Kifejtette: az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokban. Az erre szánt 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, a kormány dönteni fog ennek a keretnek a megemeléséről – közölte. Hozzáfűzte: az új beruházások munkahelyeket teremtenek, ami lehetőséget biztosít arra, hogy teljesíthessék azt a vállalást, miszerint annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a járvány tönkretesz.

Gulyás Gergely kitért rá: további fontos döntéseket is hoztak,

megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést, továbbképzést, felnőtt oktatást biztosítanak állami finanszírozással, a honvédelmi tárca pedig megemeli a szerződéses honvédek számát.

Közölte: a cél az, hogy gyorsan kielégítsék a munkaerőpiacon – főleg a kereskedelmi szektorból – jelentkező igényeket. Három hónapra jár az álláskeresési támogatás, azt szeretnék, ha ennél hosszabb ideig senkinek nem kellene munka nélkül lennie – mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta: arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik a bérleti jogviszony az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn. Azt szeretnék elkerülni, hogy ebben a nehéz helyzetben bárki lakhatás nélkül maradjon – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, nem volt igazuk azoknak, akik pánikszerű félelmet terjesztettek az érettségi megtartása miatt. Gulyás Gergely köszönetet mondott a tanároknak, diákoknak és szülőknek, továbbá mindenkinek, aki az érettségi lebonyolításában részt vett. A nehezén túl vagyunk – tette hozzá.

Szólt továbbá arról: amikor a Lisszaboni Szerződést az Országgyűlés ratifikálta, tudták, hogy minden nagy változásnak, amely az EU alapvető szabályait érinti, működését rendezi, vannak előnyei és hátrányai.

Mindig is az előnyök közé sorolták, hogy megjelent az európai polgári kezdeményezés lehetősége, bár még nem látni, hogy egy ilyen kezdeményezés sikere esetén az európai intézmények mennyire veszik komolyan a kötelezettségeiket

- vélekedett.

Elmondta: a nemzetiségek ügye, ami a magyar nemzet ügye is, mindig kiemelt fontosságú volt a magyar kormánynak, a polgári kormányoknak pedig különösen. Ezért minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a nemzetiségek jogainak védelmét, forrásokhoz jutását, fejlődését segíti – mutatott rá.

Közölte: most van egy ilyen ügy, ma éjfélkor jár le az európai nemzeti régiók megerősítését szolgáló polgári kezdeményezés, amelyet egy éve már ő is aláírt. A miniszter mindenkit arra biztatott, hogy akinek "a magyar nemzet ügye fontos", írja alá a kezdeményezést.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Gondolom, a többi önkormányzat is egyértelművé tette álláspontját, azért váltak szabaddá mozgásukban.

Karácsony többször kérte Orbánt egyeztetésre, aki megígérte, hogy egy hónap múlva megtörténik az egyeztetés. Ezek szerint, játssza a hülyét, mint aki már elfelejtette.

Most végre hajlandó, de azt is úgy adja elő, mintha Karácsony lenne a hibás. Orbán micsoda szemét alak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@csak úgy...: Telefonbeszélgetés, aha, XXI. század, atomkorszak, az internet világa ... miért nem chat-eltek a Facebook-on? Vagy twitteren. Más. Felsőbb vezetők nem ritka viselkedési formája volt(?) hogy a dolgozó javaslatait nyaggatásnak ítélte, fektette, altatta, majd a biztonsági idő múltán mint saját ötletet adta elő. Szemét, aljas, mocskos húzás, főleg ha valami okos, értelmes, netán még hasznot is hozó elképzelés volt.
csak úgy....
@Giovanni Alba: bele kell nyugodnunk,hogy se a tramp és a viktor sem arisztokrata családba született és fingjuk sincs arról,hogy mi az a lovagi böcsület!
Horizont
"Úgy látszik, jól irányzott levéllel lehet változást elérni, ma is küldtem egyet Gulyás Gergely miniszternek.

Tisztelt Miniszter úr!

Megelégedéssel vettem, hogy miniszterelnök úrnak címzett tegnapi levelem nyomán mai sajtótájékoztatóján lényegében helyreigazította az operatív törzs és a kormányszóvivő korábbi közlését, és egyértelművé tette: a veszélyhelyzeti kormányrendelet szerinti alapos indokkal budapestiek is utazhatnak vidékre. Természetesen egyetértünk abban, hogy ezt csakis kellő elővigyázatossággal tegyék. Ezek szerint miniszter úr is osztja a tegnapi levelemben foglaltakat: a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti „büntetésnek”, és fontos cél, hogy továbbra is számíthassunk a budapestiek – eddig is példás és tiszteletreméltó – belátására, fegyelmezettségére.

A hozzám címzett felhívásával kapcsolatban egyértelművé szeretném tenni, hogy a korlátozó intézkedések bevezetéséről, illetve azok esetleges enyhítéséről szóló döntés a kormány joga, lehetősége és felelőssége. A budapesti városvezetés, mint eddig, ezután is ezekhez alkalmazkodik, saját hatáskörében ennek megfelelő döntést hoz, esetenként hozzájárul a kormány álláspontjának alakításához is, ahogyan az a főváros által beszerzett tesztkapacitások, vagy a maszkviselés szabályainak fővárosi rendelete esetén történt.
Főpolgármesterként természetesen feladatomnak tekintem, hogy a járvány lefolyására, egyben a korlátozásokkal kapcsolatos türelem alakulására figyelemmel készüljünk Budapest újranyitására is. Ezt – szemben miniszter úr egyes sajtótermékek tudatos ferdítésén alapuló téves állításával – nem az álláspontom megváltozása, hanem az átláthatóság, kiszámíthatóság és tervezhetőség szüksége indokolja, amire a budapestiek okkal tartanak igényt. Ennek kiindulópontja, hogy a város újranyitása – miként azt többször elmondtam –, csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet."
Horizont
Folyt:
"Miniszter úr mai szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a kormány kész végre egyeztetni a Fővárosi Önkormányzattal a város újranyitásának stratégiájáról. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek. A mai nyilatkozatának fényében őszintén remélem, hogy nincs akadálya annak, hogy ezeket az adatokat a kormány átadja egyrészt a Fővárosi Önkormányzatnak, másrészt gondoskodjon azok nyilvánosságáról is.
Erre figyelemmel kérem, hogy szíveskedjen megküldeni részemre a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában
(i) a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
(ii) a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek.
(iii) A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében.
Végezetül, miként tegnapi levelem is tartalmazta, kérem a kormányt, hogy a kormányülésen elhangzott ígéretének megfelelően a járvány elleni védekezésről, valamint a nyomában egyre súlyosabban jelentkező gazdasági és szociális válság kezeléséről haladéktalanul kezdje meg az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetést is."
Horizont
Karácsony levele az fb.-re tette ki amit Gulyásnak írt. Nekem az fel nem fogható, hogy nem adnak információt a főpolgármesternek és a fővárosnak. Tényleg mindenre képesek. Szívük szerint annak örülnének ha el tenné valaki láb alól a főpolgit. Aljasok.
ómió
Hagyjuk már Karigerit! Legalább, amig megtatálja, ő miért is felelős!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. May 30., 08:19
Megvan az Exatlon női győztese
Nagyvilág - 2020. May 30., 08:13
Meghalt a legendás zenész
Itthon - 2020. May 30., 07:27
Vádat emelhetnek Árpa Attila ellen