A volt miniszterelnök hat pontban szedte össze, hogyan lehetne megújítani a hazai egészségügyet.

Így reformálná meg Gyurcsány Ferenc a magyar egészégügyet

Fotó: MTI/Kovács Attila

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán írta le, hogy mire van szüksége az ágazatnak.

A DK elnöke hat pontban írta le a gondolatait. Idézzük: 

"1. Minden magyar polgárnak kell legyen egy egészségügyi asszisztense, aki folyamatosan vezeti a megelőzés, ellátás, gyógyítás, rehabilitáció folyamatában. Fogjuk mindenki kezét.

2. Meg kell mondani, hogy az állami egészségügyben mi jár emberi jogon, mi jár azoknak, akik akik fizették a járulékokat, és mi azoknak, akiknek valamilyen kiegészítő biztosításuk van, függetlenül attól, hogy hol lakik, hogy milyen kapcsolatai vannak.

Kell egy számonkérhető ellátási, szolgáltatási protokoll.

3. Az alapszintű ellátást, a szűréseket, megelőzési eljárásokat a legszélesebbre kell nyitni, az ebben együttműködő állampolgárokat segíteni, motiválni kell. Az egészségügyi szakemberek széles köre sokkal többet tudna ma is segíteni, mint amit megengednek nekik.

Ki kell nyitni a szakmai lehetőségeket és vele együtt a felelősséget.

4. Az állami egészségügyi kapacitásokat csúcsra kell járatni. A magánellátásból vissza kell hozni a betegeket. Ugyanakkor: aki magánellátást vesz igénybe és ezzel tehermentesíti az állami egészségügyet, annak költségeihez az állam bizonyos esetekben és meghatározott mértékig hozzájárulhat.

5. Nemzetközi tapasztalatok alapján a magyar lakosság számára megfizethető áron lehetővé kell tenni a legjobb gyógyszerek és orvosi technológiák elérését.

6. Az egészségügyi dolgozók bérét, orvosokét, nővérekét, asszisztensekét a mindenkori nemzetgazdasági átlagkeresethez kell automatikusan igazítani, a helyreállított jogállású egészségügyi szakmai kamarákkal történő megállapodás szerinti szorzószámokkal."

Forrás: Facebook

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ebben az az érdekes, hogy más országokban a fent leírtak működnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
A hat ponttal egyetértek csak nem az tette közé aki megírta...
Béla333
A Feri is benne van az árnyék kormányban? Miért ő mondja el az árnyékkormány egészségügyi programját?
lusta
Ebben az az érdekes, hogy más országokban a fent leírtak működnek.
csak úgy....
@lusta: ja kérem, ott nem lentröl gyütt,csóró,pénzéhes kisz emberek kormányoznak..
csak úgy....
ha tudnék varázsolni, akkor ferkór és viktort örökre eltüntetném magyarországról, de mivel nem tudok, ez legyen a még normális magyarok dóga! -különben rábaxtok, mert ennek a cirkusznak sosem lesz vége!
Nessy
@lusta: Még a 2000-s évek elején indult egy Irányított betegellátási kisérleti modell, ami hasonló elvekre épült. Igaz, az első években többlet költséggel járt, de kb. 10 éven belül nyereségeséé vált volna. Alulról építkezett. Nagyon komoly szerepe volt a háziorvosoknak a kapuőri és prevenciós feladatkörben. Csak sajnos a politika kivégezte idő előtt! Igaz, akkor még volt háziorvos, és nem szankciókkal, finanszírozás csökkentéssel hanem dotációval motiválták őket!
csak úgy....
@Maccska: @KisTehen: ti 0rbán zabigyerekei?
csak úgy....
@Philip Marlowe: az,hogy ferkó balfax nem zárja ki,hogy 0rbán is egy balfasz,te balfax! :)
ti balfaxok tehetetlen buta klubbja..
lusta
@Philip Marlowe: Ebben az az érdekes, hogy a Molnár Lajos nevével fémjelzett eü reform, gyakorlatilag 80%-ban támogattam, az SZDSZ zászlós reformja volt. Ennyit Horn Gáborról.
Gyurka80
@lusta: Igen böszméék már megreformálták az eü-t vizitdíj automatákkal kórházi széfekkel kórházbezárásokkal, hogy a haverok zsebe tömve legyen!
jáger laszló
Hát nem a Feri fogja +reformálni az eü-e az halálbiztos
De ez nem is az ő feladata...
csak ennyi barátilag
J.L.
lusta
@Gyurka80: Baromság. A viztdíj teljes összege a rendelőkben, a kórházakban maradt. Az állam egy fillért sem vett el. Szerencsére mostmár nincs vizitdíj, csak az össznépi elégedettség. Mindenki örül a magasszínvonalú, korszerű és időben, várólisták nélküli eü ellátásnak.
Nessy
Úgy mellékesen, az a modell kísérlet, amit említettem nem Gyurcsány idejében volt. Néha nem ártana nem csak nevekben, hanem az időpontokban is elmélkedni! A Vizitdíj valóban az ő idejében volt, rövid ideig! Nem baj, van helyette várólista, orvos, ápoló hiány, hol egyik kórház, hol a másik valamelyik osztálya áll le x időre, vagy működik részlegesen, stb.
lusta
@jesz: Mint írtam, 80 százalékban voltam elégedett. Viszont Molnár nagyaszerűen felvázolta a jövőt is, mit és milyen irányba menjen az egészségügy. Ahelyett, hogy ezen vitatkoztak volna, mindent eltöröltettek és lenullázták az egész beinduló rendszet. Ma már látható, hogy egy szerkezetében őskövülettel állunk szmben és a jelnelegi vezetésnek halvány lila fingja sincs a jövőről. Az olyan jövőről, ami nem csak megreformálná az eüt-t, hanem egy világos jövőképet tenne le az asztalra az eü-ben dolgozók és a páciensek elé. Itt csak a szabadrabláról van szó. Országos barátom, aki az egyik legjobb orvos a szakterületén, alig várja a nyugdíjat. Hétvégi ügyelés során mindig 5-6 beteg a következő hétre tolódott, de nem volt gond, mert a héten már teljes volt a létszám. Mint mondá, jelenleg 30-35 beteg kerül tovább a hétre, természetesen a heti betegekkel együtt és ezt már nem lehet megcsinálni, mert már a létszám sem teljes. Ugyanakkor neki, az orvosnak kell döntenie, ki lesz a gyógyulók listáján és kit kell leírni. Ez egy nagy ideg, pszihés tétel. Mindez azért, mert a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk nagyívben tesz minderre, de a saját ellátásukat biztosították.
Tunes1106
Ne legyen állami egészségügy mert addig nagyon sok pénzt le nyúl a kormány . Mint Németország biztosító kapja a lóvét + fizet a delikvens is. Biztosítónak érdeke hogy gyógyulj mert fizet mindenedet, nem kell várnod hónapokat a vizsgálatra! Ma nálunk is ez megy párhuzamosan az államival mert ha gyógyulni akarsz akkor maszekon mész dokihoz. A tetű cigány meg röhög a markába!! Nem beszélve a sok ingyen utazóról akinek alanyi jogon jár! Nem embereket akarok bántani csak a rejtett erőforrásait viktorunknak!
Nessy
@Őrnagy: Szövegértés??? Megfizethetővé kellene tenni az új, modern gyógyszereket, és ellátásokat, mindenki számára! Nem kellene gyüjtést rendezni a beteg családjának, egy modern beavatkozás esetében! Nem lenne probléma megfizetni egy új, modern gyógyszert, amin nincs támogatás!
Most a dolgozó fizeti a tb járulékot, de ha nem akar hónapokat várni egy szakorvosi rendelésre, vagy egy diagnosztikai vizsgálatra, akkor, ha van miből, kifizeti a magán ellátást! Mert ugyebár, az egészség nem üzlet!
Kéretik a gorombaságokat mellőzni, én udvarias voltam!
Nessy
@Őrnagy: Érdekes, azért anno sok minden működött, amit mára sikeresen leépített pártunk és kormányunk! Nem ördögtől valók a javaslatok!
Gyurka80
@lusta: Nem olvastad végig amit írtam!
Gyurka80
@sgl: NE hazudj! A eü hozzájárulást böszme vezette be!
jáger laszló
Feri
Maradj magadnak,mert ehhez te nem értesz!!1X már bebizonyítottad Ez nem közgazdasági kérdés 1.sorban hanem eü-i!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
(4.) "Az állami egészségügyi kapacitásokat csúcsra kell járatni"! Bravó, Böszme efftárs! Akkor, azt a 70 kórházat tuti ezért terveztétek bezárni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.