Megszülettek a megállapodások Oroszországgal Magyarország földgáz- és kőolajellátásának ügyében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

Ezért járt Szijjártó Moszkvában! Megszületett a megállapodás Oroszország és Magyarország között földgáz- és kőolaj ügyben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

A Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalást követően Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború és az arra adott válaszok nem könnyítették meg a paksi bővítés előrehaladását.

"Bár eddig sikerült elérnünk, hogy a nukleáris ipar, az atomenergia nem esik szankciós intézkedések alá, de jól láthatóan sok esetben politikai eszközökkel és jogtalan döntésekkel próbálják gátolni Európa-szerte Magyarország és Oroszország sikeres nukleáris együttműködését"

- szögezte le a külügyminiszter.

"A paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani" 

- tette hozzá Szijjártó.

"Magyarország földgázellátásának körülbelül 80-85 százaléka származik közvetlenül Oroszországból, ezért ennek a szállításnak a folyamatossága, zavartalansága alapvetően, kritikusan fontos számunkra"

- jelentette ki a külügyminiszter, aki szerint "Oroszország és az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad Magyarország energiaellátásának biztonsága tekintetében". 

Megállapodás született arról is, hogy Magyarország a gáz aktuális árától függetlenül, késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt.

Oroszország afelől is biztosította Szijjártót, hogy minden technológia, tudás és alkatrész a rendelkezésükre áll a szankciók ellenére is a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez, így az idei karbantartási és fenntartási munkálatok zavartalanul le fognak zajlani.

Forrás: portfolio.hu, mti.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Már megint " tárgyaltál ". Már megint megállapodtál. Már megint bizonygattál. Már megint megalázkodtál. Már megint idiótát csináltál magadból, és csináltak belőled.
Mi pedig fizetünk a te útjaidért mint a katonatiszt. És nem a repkedéseid költségeire utalok, bár jó lenne, ha az a pénz az államkasszában maradt volna, ahol a helye van.
Ahogy te herdálod a közvagyont, az botrányos. Tartozol még a szüleidnek? Mert az országnak, rengeteggel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
frank
Eladott Ország !
Engem a világcsendőr szerep zavar leginkább. Nem tudom egyébként,mi lenne ha tőlünk
vennénk átmenetileg palagázt.De hát az sem lenne azonnal és egyszerű.
Sz...helyzetben vagyunk.
hit and run
ha már nem haltam megzony) (én próbáltam, Isten bi, akkor düljunk.

Ezt a faszságot!
hit and run
az vese rám az első követ, aki 1966-ban még élt.
ómió
Szóval, jövőre is lesz földgázunk! Szerencsére nem az efftársakon múlott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.