Élő közösségként készülünk a találkozásra Ferenc pápával – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Erdő Péter: Krisztus az, akire igazán szüksége van az emberiségnek
Kép: YouTube

A bíboros jelezte: a katolikus közösség elsősorban imádsággal várja Ferenc pápát határon innen és túl. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kiadott egy imakártyát is, amelynek egyik oldalán a pápalátogatás logója, a másikon egy ima található. Az ima a magyar szentek közbenjárását és Istent kéri, hogy a pápalátogatás lelki megújulás és új, kegyelmi időszak forrása legyen a magyaroknak.

Emellett kulturális programokkal is készülnek, és "örömmel mondom, hogy vannak a közmédiában is kifejezetten a pápalátogatást előkészítő programok" – mondta a bíboros –, hozzátéve, sok visszajelzés érkezik hozzá arról, hogy az emberek nézik és érdekesnek találják ezeket a műsorokat.

Erdő Péter kiemelte az 1957-ben meggyilkolt Boldog Brenner János életéről készülő dokumentumfilm-sorozatot. Brenner János idős, szintén pap testvére minden bizonnyal ott lesz a pápalátogatás eseményein – mondta. Kitért arra: Brenner János azért is nagyon fontos, mert fiatalon áldozta életét a hitéért. Ahogy Angelo Amato bíboros mondta, a vértanú szentek nem a keserűség, hanem a kiengesztelődés szentjei.

A pápalátogatás előzményeiről szólva Erdő Péter jelezte: 2021-ben a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén Ferenc pápa megérezte, hogy őt az emberek itt szeretik. "Ahogy körbementünk a hívek között a pápamobillal, csak mosolygó arcokat, csak lelkes szemeket lehetett látni" – idézte fel, hozzátéve, egy fiatal házaspár a pici gyerekét is a pápa kezébe adta, hogy áldja meg.

Ferenc pápa talán maga is úgy érezte, hogy túl rövidre sikerült a budapesti látogatás, és hogy "szeretnénk mi is, ha kicsit többet lehetne köztünk". Azt hiszem – jegyezte meg a bíboros –, hogy Ferenc pápa magyarországi útjával áldozatot vállal, de mindenképpen jönni akar, hogy lelkipásztorként meglátogassa a magyar katolikus közösséget és a magyar népet.

Azt is mondta, az emberek minden pápalátogatáson érzik, hogy a pápa egészen sajátos módon képviseli Krisztust, ahogy ezt történelmileg szokták mondani, ő "Krisztus helytartója". Úgy fogalmazott: ez érződik a tömegen, szemmel láthatóan "Krisztus az, akire igazán szüksége van az emberiségnek".

Azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa április 28-án, látogatása első napján a Szent István-bazilikában, a Szent Jobb előtt találkozik a papsággal, a szerzetesekkel, Erdő Péter felidézte: amikor Szent István halála előtt felajánlotta országát Szűz Máriának, reménytelen helyzetben volt Magyarország. Szent István egy keresztény, nyugati típusú országot szeretett volna felépíteni, de már nem volt élő fia, akire azt rábízhatta volna. Érezte, hogy vagy a magyarság vagy a kereszténység mindenképpen bizonytalan helyzetbe kerül a halálával. "Ezért kérte a Szűzanya segítségét, ezért kérte az isteni gondviselés erejét, ami kísér minket a történelemben".

A Szent István-i gondolat az volt, hogy nem vagyunk egyedül. Nincs egyedül az egyes ember, nincsenek egyedül a népek, és nincs egyedül az emberiség. Istennek terve van velünk, és ez terv egy olyan szerető és bölcs Istentől származik, akiben nyugodtan megbízhatunk – mondta.

Hozzátette: emellett a magyar egyházzal való találkozás mögött "ott a történelem is", a magyar papság mögött olyan évtizedek vannak, amikor sok pap, szerzetes megjárta a börtönt is, és amikor a hitgyakorlás több eleme tiltott volt.

Az utóbbi harminc évnek is megvannak a nehézségei – mondta, példaként említve az elvilágiasodást, a fogyasztói társadalom jelenségeit. Ez tehát egy kettős folyamat – mondta, reményét fejezve ki, hogy Ferenc pápa látogatása bátorítást ad a papságnak is az újrakezdéshez, a jó kezdeményezésekhez.

Ferenc pápa április 28. és 30 között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden eseményét élőben közvetíti a közmédia.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ha Krisztus köztünk lenne már kizavarta volna a templomból az álszent, képmutató papokat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
Neked meg a zárt osztályra ! " térdre csuhások "
human
Ha Krisztus köztünk lenne már kizavarta volna a templomból az álszent, képmutató papokat.
Nessy
Egyezzünk meg Uram! Osztozzunk meg azon, ami van. Száz dicsőség neked oda fenn, némi pénz nekem idelenn! ( Hegedűs a háztetőn)
Jelenleg Isten helyett Orbán szolgáivá vált egyházak, épp az önkormányzatok az emberek, ingatlanjait veszik el,( tulajdonítják el) "oktatás, hitéleti tevékenységre" hivatkozva. Ön ezt Krisztus nevében tisztességesnek tartja biboros úr??
jáger laszló
Már akinek!!??
Nekem semmi szükségem rá mint pótcselekvésre!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kakukkmadár
Krisztusra nagy igény lenne, valóban. Rátok viszont, akik minden háborút megáldotok, akik kisfiúkat molesztáltok, aranyat gyűjtögettek: nem sok.
Sakk Matt
Erdő Péter a huha anyád..Erdő Péter a huha anyád..Erdő Péter a huha anyád!
verőce21
Én meglennék félmilliárddal boldogan, Krisztus nélkül is...! :)
izéke
Petike csak a ruhatárad árából jól lehetne lakatni egy iskolánnyi gyereket egy évig és te papolsz? Bálványimádó álszent farizeus imádkozó sáskák vagytok! Felfaljátok a másikat és elveszitek a javait Krisztus nevében,szégyent hozva rá!
justhpeter
Lehet, hogy Krisztusra nagy szüksége lenne ennek az országnak, de rátok, szégyenkeresztényekre biztosan nincs. Mára már tény, hogy politikai prostituáltakká váltatok, akik ostobán tolvaj és népírtó kormány mögé áltak be pénzért.
Menőmanó
Krisztus meg az álszent papok azok, akikre pont nincs szüksége az emberiségnek. Főleg ha ennyire erőltetik.
Mondjuk nálunk Orbánban hisznek a hülyék, és ez eggyel rosszabb, mintha egy soha senki által nem látott valakiben hinnének.
balos
Azért az már röhejes,hogy a papolok éppen az ellenkezőjére "csábítják" a hülyéket!Megmutatják hova vezet a mindenkit leszarok életforma!Az anyagias világot a papoknál jobban semmi nem jellemzi!Olyan "házakban" osztják az "észt" aminek az árából száz falu 100 évig jól élne!ők azok akik az élőskődésből jól elélnek holtukig,ráadásul még friss húsi is kerül az ágyukba!
Pálinkás Pál
Krisztusra a hívőknek igen,..de rátok,seggnyaló csuhások, a kutyának sem...
Levendula
Pillanatnyilag megelégednék egy ötös lottó nyereményével...
vacsi
@verőce21: Én így is jól megvagyok nélküle...
Giovanni Alba
@Eladott Ország: ma, 07:29
A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elhíresült mondatnak volt folytatása is.
"Az egyházi szociális intézmények sokat szenvednek a bürokratikus terhektől. Közép-Kelet-Európában ugyanis "nyugati szinten szervezett és kifinomult szabályozás van nyugati szintű finanszírozás és gazdasági feltételek nélkül" - mondta.
Megjegyezte, hogy ez független a napi politikától, hiszen ezer éve is így volt, és abból adódik, hogy az "egész régió a Nyugathoz való állandó alkalmazkodási kényszerhelyzetben van".
A túlszabályozottság olyan kihívások elé állítja az egyházi intézményeket, amelyeknek pusztán önzetlen, nagylelkű segítőkészségből nem tudnak megfelelni. Az intézmények ezért szakapparátus alkalmazására kényszerülnek, akiket meg kell fizetniük, ha pedig erre nem képesek, akkor vagy munkaerőhiányuk lesz, vagy szemet kell hunyniuk az alkalmazott munkaerő hiányosságai fölött.Az egyházi intézményvezetők nehéz, "érzékenységet és állandó odafigyelést kívánó feladata", hogy a "hitbeli meggyőződést, a személyes áldozatvállalást és eltökéltséget" összeegyeztessék a gyakran változó intézményi szabályozással - mondta a bíboros.
Hozzátette: egyes, a szociális szférában szolgáló szerzetesi közösségek ezért nem vállalnak intézményfenntartást. Teréz anya nővéreinek a küldetése például egyértelműen a személyes önzetlenségen és áldozatvállaláson alapul. A nővérek igen aktívak Budapesten is a hajléktalan-ellátásban, de rendi szabályaik tiltják, hogy - akár az állam által finanszírozott - intézményeket működtessenek, mert úgy gondolják, a bürokratikus előírásoknak megfelelni kénytelen intézmények fenntartása elidegenítené őket "spontán, személyes küldetésüktől".
hvg.hu/itthon/20191224_Erdo_Peter_interju
Mindettől függetlenül álságos képmutatás aranyszállal hímzett miseruhában, aranykelyhet és arany keresztet felmutatva dicsőíteni a szerénységet és a szegénységet.
ómió
Ez így van, de sajnos az efftársija máig is inkább Lenint "vindikálja"!
Toller Béla
Nos, akkor ezt megbeszéltük, Krisztus ! Ti meg menjetek kapálni - szólt a fónagyfejű !
Havanagi
Ezt a szenteskedő,képmutató egyházi alakot semmibe nézem.Karakter nélküli hernyó.
24
Sajnálom, hogy mindenki Jézusozik, pedig Jézus SOSEM magát dicsőítette, hanem az Atyját.
Ez tényleg nem tűnik fel senkinek?
És mi van a Szentlélekkel, aki szintén isten a katolikus egyházban?
Ha feltűnt, "Ő" kapja a legkevesebb dicsőítést, mint harmadik isteni személy.
Azt tudtad, hogy a háromság istenek a pogány vallásoknak a sajátjai?

A kereszt is pogány eredetű, Tammúz isten jele.
Én nem tudom, csak hallottam! Valahol!
Akkor most okosabb vagyok, mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanuló ötödik évfolyamos?
Én nem tudom; csak kérdem.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak szíves figyelmébe ajánlom a Jelenések könyve 18. fejezetét.
JÓL GONCOLJÁTOK MEG !!!
kulabombaafityiszre
A katolikus egyház tele van pedofillal,buzival,akiknek meg a talpát nyalják azok a nagy illiberális,kurvázós,buzi összejöveteles,transzvesztita kukkolós,második,harmadik feleséget használó orbáni rendszer a haszonélvezői.Szánalmas erdő péter nyálas dumája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.