Szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor durván szapulta a nagy kereskedelmi láncokat és Brüsszelt.

"Nyerészkedő spekulánsok" – Orbán nekiment a multiknak és az EU-nak, mert tartozik nekünk

A nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek: olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmifajta alapja nincs – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő kiemelte: miközben az egész ország az infláció ellen harcol, különösen az élelmiszerár-emelkedések ellen, "sajnos vannak, akik nem veszik ki a részüket ebből a küzdelemből, sőt kihasználják ezt a helyzetet".

A multik az importélelmiszerek árait is emelik, és amíg a magyar termékek árának növekedéséből egy rész legalább visszamegy a magyar gazdákhoz, az importélelmiszer-árak növelése indokolatlan és elfogadhatatlan.

Ez egy szimpla "nyerészkedés". "Mi meg föllépünk velük szemben", de ők Brüsszelben "följelentenek bennünket" – fogalmazott.

Brüsszel "megpróbál bennünket letéríteni az emberek védelmének az útvonaláról", az árspekuláns multik pedig összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal. Kiszabtak már 3 milliárd forintnyi bírságot, a hivatalok, a fogyasztóvédelem "oda-odacsap", és ezt a csapásszámot növelni kell.

Kijelentette: "nem fogadhatjuk el, hogy csak mert egy ilyen magasabb inflációs korban élünk, az élelmiszerek tekintetében indokolatlan árspekuláció történjen", ez felháborító, helytelen és ez ellen fel kell lépni.

Az EU-t sem kímélte a kormányfő.

"Nagy teljesítménye a gazdaságnak, hogy egész Európában a magyar családok fizetik a legalacsonyabb rezsit. Úgy látom a június-júliusi adatokból, hogy megkezdődött az infláció letörése. Miközben az ország harcol az infláció ellen, a multik árspekulánsként ténykednek, amit felháborítónak tartok. Ez nyerészkedés. Kihasználják, hogy van mire hivatkozni, és miközben már nem indokolt az árak emelése, ők mégis folytatják azt, összejátszva a brüsszeli bürokratákkal. Emiatt szabtunk már ki 3 milliárd forintnyi büntetést. Állandóan jelen kell lennünk, szorítani és odacsapni" – jelentette ki Orbán Viktor.

"Elmondtuk már sokszor: ennek a háborúnak nem lehet nyertese. Ez már régen nem az ukránok háborúja, noha ők ontják a vérüket. Ukrajna szuverenitása már régen megszűnt, hiszen egyáltalán nincs bevétele az államnak. Ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát. Az Egyesült Államok döntésén múlik minden, hogy miként akar nekifutni a jövő évi választásoknak. A másik kérdés, hogy meddig bírja Európa. Az EU úgy tud pénzt előállítani, hogy a tagállamok bedobnak a közösbe. Csakhogy meddig bírjuk ezt? Hiszen padlón vagyunk gazdaságilag, ennek ellenére 100 milliárd eurót követel az EU. Eközben pedig a tagállamokkal szembeni tartozásait sem tudja kifizetni. Van egy okos szabály az EU-ban, ami azt mondja, a tagállamoktól lojális eljárás várható el, s nem lehet összemosni az egymástól különböző dolgokat. A teherbíró képességünk határán vagyunk. A közvélemény a békét követelné, de az országok vezetői a háborút támogatják. Demokráciában ilyen sokáig nem fordulhat elő: a népet nem lehet leváltani, csak a vezetőket. Ha nem akarják, hogy megbukjanak, változtatniuk kell a hozzáállásukon" – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Helyesen:

Nagy drámája a magyaroknak, hogy egész Európában a magyar családok fizetik a legmagasabb adókat és a legmagasabb inflációt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
A legnagyobb ö. Mert minnél drágább az aru annál magasabb adot kell fizetni. Mi lesz az adóval? Na a kérdés már személyében meg is van válszolva. Miert nem folyik keletröl a pénz olyan nagy felhöt kerekit nekik???
Lepényleső
Ez most klasszikus maffia háború,- ami megint az ártatlanoknak lesz (jó esetben csak) igen savanyú?
ómió
Akkor, végre tisztul "a zorbáni infláció"!?
bence
orbánnál nyerészkedőbb spekulánst nem hordott még föld a hátán !
kulabombaafityiszre
orbán:a strómanjaim nyerészkedő ,közpénz lopó spekulánsok,de nem baj,mert nekem lopnak.
nejlontacskó
Ahogyan várható is volt, mindenki hibás, csak a kormány nem!
Viktorka meg, ott sem volt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.