Szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor durván szapulta a nagy kereskedelmi láncokat és Brüsszelt.

"Nyerészkedő spekulánsok" – Orbán nekiment a multiknak és az EU-nak, mert tartozik nekünk

A nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek: olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmifajta alapja nincs – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő kiemelte: miközben az egész ország az infláció ellen harcol, különösen az élelmiszerár-emelkedések ellen, "sajnos vannak, akik nem veszik ki a részüket ebből a küzdelemből, sőt kihasználják ezt a helyzetet".

A multik az importélelmiszerek árait is emelik, és amíg a magyar termékek árának növekedéséből egy rész legalább visszamegy a magyar gazdákhoz, az importélelmiszer-árak növelése indokolatlan és elfogadhatatlan.

Ez egy szimpla "nyerészkedés". "Mi meg föllépünk velük szemben", de ők Brüsszelben "följelentenek bennünket" – fogalmazott.

Brüsszel "megpróbál bennünket letéríteni az emberek védelmének az útvonaláról", az árspekuláns multik pedig összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal. Kiszabtak már 3 milliárd forintnyi bírságot, a hivatalok, a fogyasztóvédelem "oda-odacsap", és ezt a csapásszámot növelni kell.

Kijelentette: "nem fogadhatjuk el, hogy csak mert egy ilyen magasabb inflációs korban élünk, az élelmiszerek tekintetében indokolatlan árspekuláció történjen", ez felháborító, helytelen és ez ellen fel kell lépni.

Az EU-t sem kímélte a kormányfő.

"Nagy teljesítménye a gazdaságnak, hogy egész Európában a magyar családok fizetik a legalacsonyabb rezsit. Úgy látom a június-júliusi adatokból, hogy megkezdődött az infláció letörése. Miközben az ország harcol az infláció ellen, a multik árspekulánsként ténykednek, amit felháborítónak tartok. Ez nyerészkedés. Kihasználják, hogy van mire hivatkozni, és miközben már nem indokolt az árak emelése, ők mégis folytatják azt, összejátszva a brüsszeli bürokratákkal. Emiatt szabtunk már ki 3 milliárd forintnyi büntetést. Állandóan jelen kell lennünk, szorítani és odacsapni" – jelentette ki Orbán Viktor.

"Elmondtuk már sokszor: ennek a háborúnak nem lehet nyertese. Ez már régen nem az ukránok háborúja, noha ők ontják a vérüket. Ukrajna szuverenitása már régen megszűnt, hiszen egyáltalán nincs bevétele az államnak. Ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát. Az Egyesült Államok döntésén múlik minden, hogy miként akar nekifutni a jövő évi választásoknak. A másik kérdés, hogy meddig bírja Európa. Az EU úgy tud pénzt előállítani, hogy a tagállamok bedobnak a közösbe. Csakhogy meddig bírjuk ezt? Hiszen padlón vagyunk gazdaságilag, ennek ellenére 100 milliárd eurót követel az EU. Eközben pedig a tagállamokkal szembeni tartozásait sem tudja kifizetni. Van egy okos szabály az EU-ban, ami azt mondja, a tagállamoktól lojális eljárás várható el, s nem lehet összemosni az egymástól különböző dolgokat. A teherbíró képességünk határán vagyunk. A közvélemény a békét követelné, de az országok vezetői a háborút támogatják. Demokráciában ilyen sokáig nem fordulhat elő: a népet nem lehet leváltani, csak a vezetőket. Ha nem akarják, hogy megbukjanak, változtatniuk kell a hozzáállásukon" – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Helyesen:

Nagy drámája a magyaroknak, hogy egész Európában a magyar családok fizetik a legmagasabb adókat és a legmagasabb inflációt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Nyerészkedő spekuláááns? Ha ez valakire illik akkor az te vagy egyedül, h szakadnál már szét.
Aki Én
Helyesen:

Nagy drámája a magyaroknak, hogy egész Európában a magyar családok fizetik a legmagasabb adókat és a legmagasabb inflációt!
Dr. Proktor
Mindenki hülye csak ő nem, minden hülye szembejön az autópályán, stb...
Ismerős a tankönyvekből!
namihami
Csupán a szokásos orbániádák!
Ugorgyunk!
justhpeter
Ideje lenne bevallania, hogy a teljes csőd felé vezette az országot !
kereső
Orbán, te és maffiád tartoztok nekünk- magyarországi magyaroknak azzal 20000 milliárddal Ft!!!, ami 2010-2020 között az eu-tól bejött , és amit ti sáska módjára elloptatok, felzabáltatok-és elköltöttetek semmirevaló "beruházásokra". Tartoztok nekünk- mert 2/3-al a parlamentben megvolt rá minden lehetőség- a normális, 21. századi szintú egészségüggyel, oktatással,a "senkit nem hagyunk az út szélén" valós cselekvéssel, az élhető természeti környezet megóvásával, tartoztok nekünk egy demokratikus jogálammal. Mindazzal, amit elloptatok, szétvertetek, felszámoltatok, megszüntettetek- mert amihez hozzányúltatok az elmult 13+ éveb, az mind x@rrá vált- leküzdüttétek az ország erkölcsi, morális állapotát a béka seneke alá. 1100 év nem lenne eléhg, az adósságotok visszafizetésére. Mond, mit érdemel az a bűnös???Te , orbán- te tetted ezt. Mégis itt vered a nyálad- nem tudod értelmezni az "utódállamot"? Hiszen Magyarország is az- az osztrák-magyar monarchia utódállama. Mit nem tudsz értelmezni ezen? A szlovákokkal példálózol? Hiszen hamarébb itt voltak a kárpát-medencében, mint a magyarok ősei. Meghibbantál orbán- nem, nem vagy bolond, hanem teljesen a hatalom mámora elvette a józan eszedet, és felépitettél egy hazugságok garmadájára épülő "valóságot"- ezt erőlteted rá az országra.
jáger laszló
Látszólag
O1G keményen nekiment a multiknak
Azért nem kell komolyan venni
csak ennyi
barátilag
J,L.
kereső
@sgl: Ez a "kretén..."?Soha...olyan szépen belesimult az orbáni diktatúrába, hogy ihaj!
Qqberci
Mocskos görény, tartoznak neked egy nagy pofánrúgással!...
Toller Béla
Saját magához közelebb is talál szemét spekulánsokat ! Nyerészkedőket meg a székén is !
Nessy
Mondja drága doktorminiszterelnök, aztán az autó összeszerelő üzemeknek, a Suzukinak, a most épülő hetven zvanzig akkumulátorgyárnak kik a tulajdonosai?? Nem multik??
balos
Felhívom a figyelmét a geci támogatóinak,hogy az akkumulátor gyárak építői kisinasok a geci kitartottjaihoz képest!Azok,csak úgy kapják a lóvét,hogy szidolozzák a seggét és így érnek el milliárdos vagyon elemeket!Szóval van hova fejlődniük a kinai kommunista és a dél koreai kistesóiknak!
madlaci66
Törvényileg a nyakukba varr különböző adókat, kötelező árengedményeket, kötelező adatszolgáltatásokat, aztán azt mondja, hogy a szemét multik árakat emelnek. Persze tisztelet a kivételnek, a neres coop reál bolthálózatnak, mert azok persze nem tartöznak a multik közé, hiába van sok boltjuk.
Dr. Proktor
A főnyerészkedők nem a multik, hanem M.L. nagykorú, T.I. nagykorú és társaik...
simmering73
"Nagy tisztelettel köszöntöm ma is valamennyi migránssimogató, buzi, libsi, guruló dollárokon élő polgártársamat, itt az éppen újjáépülő és szépülő földi Paradicsomban, ahol mindig minden a legnagyobb rendben van, és ahol mindig minden jobb, szebb és csodálatosabb, mint bármely más országban a földkerekség egyik felétől a másikig. Akár egy messzi-messzi galaxisban is megállnánk a helyünket, de sajnos megint idézni vagyok kénytelen a mi megváltónkat, az Orbán Viktor nevű prófétánkat:
Három év alatt két meteorral is összeütköztünk."
kolozsvaros.com/2023/07/28/mar-csak-2030-ig-kell-kibirni/
gina
Neked tartoznak te szemét zsiros disznó???, inkább te tartozol a magyar népnek te tolvaj román cigány . van pofád ilyeneket mondani, semmit nem szégyelsz te idióta mocskos patkány???
gina
@Maccska: Te retkes hazaáruló szemét, mit képzelsz ki vagy te?? te hazaáruló féreg a cigány királyoddal te barom, van pofád a régieket emlegetni 13 éve ez a retek és bandája élösködik,
kereső
Ahogy olvasom a mai napi szentenciát- jézusviktor igehirdetését, nekem csak annyi jön le belőle: " tusványost meghosszabbitotta brüsszelig"- egyenes folytatásban.
kereső
@sgl: 11:11 "A hübrisz ókori görög fogalom, amelyet leginkább a gőg, elbizakodottság szóval szokták fordítani. Eredetileg túlkapást, áthágást jelöl, másvalaki szférájába ártva behatolást jelentett.

A klasszikus Athénben azonban konkrét büntetőjogi fogalom is volt: az olyan erőszakos cselekedeteket jelölték vele, amelyek célja kizárólag az áldozat megszégyenítése és megalázása volt, a saját felsőbbrendűség kimutatásáért. Erkölcsileg a legnagyobb bűnt jelentette: azt a bűnt, hogy az ember elfeledkezik az istenek elsőségéről, és önmagát hiszi mindenhatónak"
Nessy
@Maccska: Humanum errare! Tévedni emberi dolog, mondta az intelligens sünmalac! A "tárgyalásról" meg csak annyit, hogy a politikusaink szerte tárgyalnak a nagyvilágban! Anno még Orbán Ráhel is tárgyalt az arab világ egyik vezetőjével,. Biztos, hogy hivatalosan, országos ügyekről tárgyaltak a lépcsőn ülve??
KisGenyo2
Ha magyarországra jössz, nem veheted el a hatalomtól a nyerészkedést! ;-)
SÍva
Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű! Milyen jók ezek a közmondások, szólások, minden helyzetre lehet találni valami teljesen odaillőt!
kereső
"Ha az volt a cél, márpedig elsősorban az volt a cél, hogy hetekkel a Fidesz miniszterelnökének tusnádfürdői koncertje után is a Fidesz miniszterelnökének tusnádfürdői koncertjét elemezgesse, boncolgassa a kárpát-medencei és tágabb értelemben a nemzetközi nyilvánosság, akkor közel egy hét távlatából kijelenthetjük, hogy ezt idén IS maradéktalanul abszolválta a frontember. Nem volt szempont, mert ha a Fidesz és a határon túli rajongók miniszterelnökéről van szó, az soha nem szempont, hogy az állításai bármilyen kapcsolatban álljanak a valósággal, a cél mindig is az volt, most is az volt – és ha a politikát a hatalom megszerzésének és megtartásának öncélúságaként definiáljuk, akkor ez hatványozottan nyilvánvaló -, hogy tematizálja és lehetőleg minél több ideig uralja a közbeszédet, felháborítson, provokáljon, vagyis teljesen mindegy, hogy milyen előjellel, de beszéljenek róla. Hogy róla beszéljenek. Lehetőleg úgy, hogy ne arról essen szó, amiről ő szándékosan nem beszélt, hanem arról, ami számára fontos.
Ez történik most már hosszú napok óta, amiben persze semmi rendkívüli nincs, és ahhoz képest, hogy az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egy nem különösebben izgalmas, hatalmas durranásként semmiképpen nem értékelhető önfényező monológról van szó, amiből nyilvánvalóan hiányoztak az összeomlás állapotában lévő magyar gazdasági reflexiók, különösen soknak tekinthető azoknak az elemzéseknek a száma, amelyek az ún. Orbán-koncert egyes részeti vagy egészét igyekeznek lefordítani a közönség számára. ...
kereső
"...Ami engem illet, nem állt szándékomban, főleg nem egy hét után visszanyúlni ehhez a témához, de ha már Orbán és bölcs tanácsadói úgy döntöttek, hogy idén azt a stratégiát választják, hogy a szomszédos országokba és szövetségesekbe (nem csupán Csehország és Szlovákia miniszterelnökeit döbbentette meg a szónoklat, de elsősorban a vendéglátó ország, Románia kormánya kapta meg a magáét) való barátságtalan, diplomáciai szempontból és az oly sokat emlegetett magyar érdek szempontjából teljesen értelmezhetetlen belerongyolás mellett (most az Egyesült Államokat tegyük is félre) Kína és Oroszország magasztalására építik fel a monumentális agymenést, fontosnak tartok reflektálni erre. Egészen pontosan arra, hogy miközben Orbán Viktornak nem volt érdemi mondanivalója arról, hogy Magyarország ma miért van olyan helyzetben, amilyenben, egyáltalán őszintén beszélni arról, hogy milyen helyzetben van ma az a Magyarország, ahol a vonatközlekedéstől a sok számjegyű inflációig, az oktatási rendszer trianonjától az uniós átlagtól leszakadó bérekig minden összeomlik – ami természetesen nem akadályozza meg Szijjártó Pétert abban, hogy újabb és újabb akkumulátorgyárakat jelentsen be -, a saját hatalmát mára már lényegében a Jóistentől eredeztető szélsőséges magyar miniszterelnök az európai szuverenisták győzelméről deliráljon. "
justhpeter
Tisztelt Kommentelő Barátaim !
Mit gondoltok mit kellene mondania a kolostormalacnak ? Talán gyónnia kellene nekünk ? Vallja be, hogy eddig is az Unió segélyén tengődtünk és most, hogy a megállított Brüsszel felől megállt a pénz is, azaz elindultunk a csőd felé ? Mesélje el hogy minden balföldre szánt dumája csak fedőszöveg, ami lepelként takarja be a gazdasági ellehetetlenülést ?
Nem bolond ő, csak gazember !
libellle
A legnagyobb ö. Mert minnél drágább az aru annál magasabb adot kell fizetni. Mi lesz az adóval? Na a kérdés már személyében meg is van válszolva. Miert nem folyik keletröl a pénz olyan nagy felhöt kerekit nekik???
Lepényleső
Ez most klasszikus maffia háború,- ami megint az ártatlanoknak lesz (jó esetben csak) igen savanyú?
ómió
Akkor, végre tisztul "a zorbáni infláció"!?
bence
orbánnál nyerészkedőbb spekulánst nem hordott még föld a hátán !
kulabombaafityiszre
orbán:a strómanjaim nyerészkedő ,közpénz lopó spekulánsok,de nem baj,mert nekem lopnak.
nejlontacskó
Ahogyan várható is volt, mindenki hibás, csak a kormány nem!
Viktorka meg, ott sem volt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.