Varga Mihály pénzügyminiszter szerint korai Magyarország euróövezeti csatlakozásáról beszélni.

Varga Mihály elárulta: Ekkor vezetik be az eurót Magyarországon
Kép: Facebook

A tárcavezető szombaton, a Tihanyban rendezett Tranzit fesztiválon a Kéteurós dal – a nemzeti valuta feladásának következményei című beszélgetésen hozzátette: most az van napirenden, hogy két válság után "hogyan tudjuk a gazdaság egyensúlyi pozícióját a leggyorsabban megteremteni".

A fiskális politikának a hiányt, az adósságot csökkentenie kell

- szögezte le.

Kifejtette: volt olyan időszaka a gazdaságpolitikának, amikor az árfolyamrögzítésen kívül minden feltételt tudtunk teljesíteni, a két legutóbbi válság azt erősítette fel, hogy ha most eurónk lenne, jóval kevesebb kockázatot kellene vállalnia a magyar gazdaságnak.

Azt mondta, politikai szempontból is több előnye lenne az euró bevezetésének. Utalt arra, hogy az Eurobarometer ez év januári felmérése szerint a magyar lakosság 72 százaléka szimpatizál az euró bevezetésével, hiszen mindenki a stabilitásra vágyik.

A közös valuta hátrányaként említette az önálló monetáris politika feladását és azt, hogy az EKB döntéseit elsősorban a magországok szempontjai, a francia, német, holland, olasz szempontok alapján hozza meg, Magyarország a perifériára kerülhet.

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja, a beszélgetés másik résztvevője ehhez hozzátette: most nagyon messze kerültünk az euróövezeti csatlakozástól, mert még a maastrichti kritériumokat sem tudjuk teljesíteni.

Az MNB hivatalos becslése szerint a csatlakozás valamikor a 2030-as évtizedben következhet be

- jegyezte meg.

Közölte, az MNB-nél figyelembe vesznek egy megfelelőségi indexet, amelyben a maastrichti és a konvergenciakritériumok mellett makrogazdasági tényezők – infláció, államadósság – is szerepelnek. Ez az index azt mutatja, nem vagyunk alkalmasak az euró bevezetésére – tette hozzá.

A pénzügyminiszter az euró horvátországi bevezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy a horvát gazdaság teljesítményének 20 százalékát a turizmus adja, amelynek bevétele euróban folyik be, ezért nem volt kockázatos a közös valuta bevezetése.

Pleschinger Gyula azt mondta, a 2008-as válság megrázta a kunába vetett bizalmat, és az országban nem hivatalosan már korábban bevezették az eurót. Arra is kitért, hogy Magyarországon el kell kerülni az "euroizációs" folyamat felgyorsulását.

Varga Mihály szerint Szlovákia kitűnő példa arra, hogy önmagában az euró bevezetése nem oldja meg a problémákat.

2005-ben Szlovákia megelőzte Magyarországot a vásárlóerő-paritáson számolt fejlettségében. Északi szomszédunk 2009-ben csatlakozott az euróövezethez, 2013 után elkezdett visszaesni a mutató. A magyar vásárlóerő-paritás 77 százaléka az EU átlagának, Szlovákia esetében a mutató 66-67 százalék. Az euró nélküli Csehország fejlettsége sokkal magasabb, ott már 90 százalék felett van a gazdaság vásárlóerő-paritáson mért szintje – ismertette.

Akik csodaszerként tekintenek az euróra, nincs igazuk, a gazdaságpolitika minősége számít

 - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Azt mondta, ha van a monetáris politikában mozgástér, akkor lehetséges, hogy egy ország a gazdaságpolitikai hátrányokat ledolgozza.

A magyar gazdaságpolitikának a saját problémáira kell koncentrálnia, nem azért kell euró, hogy stabilabb legyen egy ország, hanem azért kell stabilizálni, hogy az euró kérdésével érdemben foglalkozhassunk – fogalmazott Varga Mihály.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Amíg az Orbán lesz hatalmon, addig semmiképp sem! Ha itt Euro lenne, akkor a fiskális gazdaságpolitika (a fix árfolyam okán) nem tenné lehetővé a jelenlegi trükközést az árfolyampolitikával! Ebből vesz a Matolcsy festményt és palotákat!
Ugyanez a célja a valutában tartott pénzük és a forint közötti játszadozhatósággal is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Amíg az Orbán lesz hatalmon, addig semmiképp sem! Ha itt Euro lenne, akkor a fiskális gazdaságpolitika (a fix árfolyam okán) nem tenné lehetővé a jelenlegi trükközést az árfolyampolitikával! Ebből vesz a Matolcsy festményt és palotákat!
Ugyanez a célja a valutában tartott pénzük és a forint közötti játszadozhatósággal is!
simmering73
Misinek az kellene elárulni, hogy mikortól nem fognak hazudni.
Péter2
Szlovákia kitűnő példa arra, hogy önmagában az euró bevezetése nem oldja meg a problémákat. Akkor kezdjük , Szlovákiába koránt sincsen akkora infláció mint Mo-n , Szlovákiába vásárlok és dolgozok , jobb a fizetés és olcsóbbak az árak , akik kijárnak magyarból vásárolni a gyenge forintért is többet kapnak mint Mo-n , Szlovákiába nincs 27% áfa , látszik , hogy sokkal jobb kormánya van annak az országnak mint Mo-nak . !
Clavigo
@simmering73: Egy önálló gondolata sincs ennek a szarfaszú karcagi könyvelőcskének...
human
@namihami: Az IMF-től sem azért szabadultak meg Orbánék, mert az nemzeti érdek volt. Az IMF nagyon szigorúan ellenőrizte, hogy mire költi el a kormány a pénzt. Még a bakszektort is monitorozoták, hogy az országot ne hagyhassa el az IMF hitel. Így viszont Orbánék nem tudták lenyúlni.
Peller Anikó
Akkor ha végképp elfogy a forint. Elgyengül. És ha már szarrá lopták magukat.

@namihami: Irtózatos pénzeket mozgatnak az általad vázolt módon, akár naponta kétszer háromszor. Látszik az árfolyamokon, pumpálják kifelé a pénzt, ez generálja az inflációt. Na persze nyomtatnak is.
Yoda69
Ha orbanek folytattak volna Bajnai altal elkezdett gazdasagi politikat, aminek koszonhetoen az orszag megszoritasok nelku ott ki a 2008-as valsagbol, akkor mar reg Euronk lehetne.
Ezzel szemben orbanek az elmult 13 evben kiraboltak az orszagot, gazdasagilag tonkretettek, technikai csodbe jutattak. Sikerult elerniuk, hogy utolso elottiek legyunk az Unioban, a legnagyobb inflacioval, rekord allamadossaggal.
De valojaban orbanek nem is akarnak Eurot, mert a forint arfolyamaval tudnak mutyizni. Igy vett ki matolcsi tobb szaz milliard arfolyam nyereseget az alapitvanyaiba, es most hogy van 2000 milliard veszteseg, azt majd az adofizetokon hajtjak be.
Yoda69
@Őrnagy: EU es Euro lesz, amiatt ne aggodj. Aggasztobb az, hogy mi nem leszunk tagja az Unionak addigra.
Edebácsi
Soha napján! Jelentósen szűkitené a zavarosban való halászán mindennapos rutinját.
kereső
Sok, hazug duma. Mihály- azt kellene elmondanod, hogy áldásos tevékenységetek következtében a magyar gazdaság egyensúlya megbomlott- és halovány lila gőzetek nincsen, hogy hogyan lehetne megállitani az egyensúly további romlását, és helyreállitani a gazdaság egyensúlyát. Gazdasági egyensúlytalanság esetén- még csak nem is szabadna euro "bevezetését" emliteni sem. Foglakozz inkább azzal, hogyan mászik ki az ország a technikai csődhelyzetből, hogyan állitható meg a költségvetési hiány növekedése-és ezzel együtt az államadósság növekedése. Bele laviroztátok az országot a stagflációba, amivel nem tudtok mit kezdeni. (stagfláció: magas infláció-Mo.-on konkrétan vágtató infláció van, -csökkenő gazdasági teljesitmény: gdp-2,3%, és a juliusi adatok alapján növekvő munkanélküliség)
Magyarország a "Gyurcsány korszak" végén -2008/2009-ben, a gazdasági világválság idején volt utoljára olyan helyzetben, hogy teljesise az euroövezethez való csatlakozás feltételeit- amelyet ti eljátszottatok, annak ellenére, hogy soha nem látott mértékű euro áramlott az országba. Elqurtátok mihály, nem kicsit, hanem nagyon. Ekkora böszmeséget ország még nem csinált, mint amit ti elkövettetek.
Eladott Ország
"Kezdeményezzük, hogy a képviselők fizetését fagyasszák be az euró bevezetéséig, azaz addig, amíg a magyar gazdaság már olyan állapotban lesz, hogy az élet könnyebb lesz az állampolgároknak." ( Szijjártó Péter, 2007) Nyilván nem kell az euró, mert addig is még többet tudnak lopni a nertársak. Mert a Fidesz ismeri a saját szavazóit, és tudja, hogy a többséguk nem hagyja el a megye, de gyakran a falu határát sem. Bármit elhisznek, amit elég sokszor és hangosan hallanak. A valóság nem számit azoknal, akiknek nincs motivációjuk arra, hogy saját érzékszerveikkel tapasztalják azt. Nekik az kell, hogy valaki megmondja rendszeresen, hogy ki miatt szar az életük. Ilyen brutálisan magas irányadó kamatok mellett az lenne durva, ha nem erős arcát mutatná a forint. De hogy ki fizeti ki a világbajnok magas kamatokat? Az MNB nem, a kormány pláne nem, majd ismét a lakosság. Éves szinten 2.000 milliárd Ft, ami jövőre várhatóan még sokkal több is lesz, ha nem csökkentenek a kamatokon, de persze akkor elindul majd a forint a lejtőn. Ha ez nektek így jó ahogy van, akkor fizessétek ki ti a cehhet, és ne a mi zsebünkben turkáljatok mocskos hazaáruló banda.
kereső
@Őrnagy: És?? Mit produkált hozzáadott értékben a magyar gazdaság, ha kivonjuk belőle a marshall segélynyni euros támogatást? Mennyivel nőtt a "hozzáadott érték=gdp"???
Eladott Ország
„A forint az erősebbik arcát mutatja”…. Mibe is kerül ez? Nem múlt héten volt cikk, hogy törvényt hoznak rá, hogy ne kelljen kifizetni az MNB 2300 milliárdos veszteségét? Na EGYELŐRE ennyibe kerül, és ez még csak a kezdet. És ez most a GDP kb 4%-a. Magyarul, ha nem GDP visszaesés lenne épp, hanem mondjuk emelkedne a GDP, akkor évi 4%-os GDP emelkedésnél reálértéken stagnálna a GDP, mert a fele elmenne a kamatra. Mert ha nem erős "arcú" foritunk van, akkor nincs mit rontanotok az ejróval szemben és így a MNB-nél a büdös életben nem keletkezik árfolyamnyereség, márpedig ha nem keletkezik árfolyam nyereség, akkor azt az alsó hangon is 2500 milliárd Ft veszteségét az elkurmánynak’ kellene pótolnia (törvény ide törvény oda) és az még rádobna egy adagot az inflációra. Amióta kormányon vagytok az ejró/forint árfolyammal játszotok f@szkalapok. Ebben ki is merül a közgazdasági tehetségetek. A forint jelenlegi "jó" árfolyamáról az a pasi jutott az eszembe, aki kiesett a felhőkarcolóból és ahogy zuhan, mindegyik emeletnél azt mondja magának : "Eddig minden rendben van."
Eladott Ország
Varga Mihály közepes könyvelő megint össze-vissza beszél. Pár hete még az euró bevezetésést szajkózta a kancsal MNB elnökkel együtt. Nem kell magyarázkodni, elszurtátok fiuk. Volt 13 kegyelmi év ahol elloptatok mindent és most próbáljátok szépíteni a helyzetet. Szerintem balga az aki abban hiszi, hogy egy eurocentet is utal az EU nekünk, amíg ezek hatalmon vannak. Az oka egyszerű. Malac képtelen kompromisszumra és bár nagyon kellene a lé, azért még mindíg nem sikerült ( akarták) teljesíteni az utaláshoz szükséges kritériumokat. Nyalunk balra, nyalunk jobbra, csak valaki adjom már pénzt. Az EU-nak nem akarunk megfelelni, mert akkor a NER összeomlik mert az átláthatóságot ez a rendszer nem tudja elviselni.
Eladott Ország
@ómió: "381 forint/eurós árfolyamra van tervezve a 2024-es költségvetés . Eddig jól állunk, manapság a forint épp az erősebbik oldalát mutatja."- mondta Varga... "akinek a kormányzása alatt az euró 300 forint fölé emelkedik, nem tud kormányozni, ..." - Orbán mondta 2008-ban. Az elmúlt 13 évben annyi pénzt kaptunk az EU-tól mint a németek Marsall-segélyként kaptak, és rendbe hozták a gazdaságukat. Ma pedig ott tartunk, hogy nagyobb az infláció mint az EU-ban bárhol. Magyarországon a Bokros csomag idején volt, ilyen magas az infláció, mint most a Varga csomag . Varga orrba-szájba emeli az adókat, árakat emel, senki ne gondolja, hogy amit a külföldi multikra kivetett különadók nem jelennek meg a magyar árakban. Arról már nem is beszélve, hogy 13 évig fizettünk többet az energiáiért rezsicsökkentés címén, és most is a háromszorosába kerül a gáz orbánpicaci’ ára, mint a világpiaci ár. Bakker, ha azt te az arcának nevezed, tökétesen hasonlít tiédre.
uploads.disquscdn.com/images/124ceecc374cf046e40896b4550bf700eb695ab30b234dc6ccd5742dd08e7ce8.jpg?w=800&h=610
kereső
@Őrnagy: Egyszerú kérdést tettem fel. Nem szószra vagyok kiváncsi, hanem a feltétre. A kérdésre egyszerúen két számmal kellett volna válaszolnod., nem pedig gyurcsányozni egyet. Nem róla, róluk van szó- hanem az orbán kormány 12+éves teljesitményélről.
Eladott Ország
Ti tudtátok, hogy Misi alkoholista? Mert csak részeg ember mond olyat, hogy nincs szükség az euróra és hogy a forint az erősebb arcát mutatja. Nagy gazfickó ez a akedves lóarcú pénzügyér ! Költégvetést ugyan nem tud csinálni, betartani meg nem is akarja, de a forint úgy jó neki, ahogyan van ! Így lehet bármennyit kiadni, beszedni, elkölteni, kibocsájtani - senki sem ellenőrzi, nem igaz ? A magyar parlamenttől meg nem kell félni, az is zsebben van ! Elmentem a vásárra félpénzzel, vettem egyfolytában, mégis maradt egy félpénzem ...azt a főnöknek adtam, mégis maradt egy félpénzem. Eddig valamennyi ország aki bevezette az euro-t nem járt rosszul, gazdaságilag stabilabbá vált, mi miért is nem akarjuk, mert a kormány pénzügyi ellenőrizhetőségét, saját maga szabályozza, és ennek a megmaradása fontos számára, nemde ezért hírdette meg a veszélíhelyzetet is?! "Ami igazán számít, az a gazdaságpolitika minősége és hatékonysága." Igazad van Mihály. Na ez az ami nálunk szánalmasan csapnivaló. Benyújtottad már a lemondásodat, ha ezzel ennyire tisztában vagy? Csaxólok, Mihály hogy az euró övezeti infláció 6% körüli. Ennyivel te is kiegyeznél? Nem tudjuk teljesíteni a Maastrichti Egyezmény kritériumait. Ezért esélyünk sincs bevezetni az €-t ebben az évtizedben.
Eladott Ország
@Őrnagy: ma, 08:48 ☺ Hölgyeim és Uraim! Magyarország miniszterelnökét hallották. ORBÁN VIKTOR AZZAL ZÁRTA MONDANDÓJÁT: HA MINDENT JÓL CSINÁLNAK, MAGYARORSZÁGON KIRÁLYSÁG LESZ! Régen a cigányt csak lószart szedni engedték a várba, cigány király meg sosem volt... „az még csak hagyján, hogy azóta egyfolytában áll, ami igazán fontos, hogy innen még a végét sem látni”... (Orbán)
twitter.com/i/status/1695420411947716725
Lehet Orbánt szeretni vagy nem szeretni, de megkérdőjelezni azt, hogy szép kis országunkból koldusházat alkotott azt nem! Ezt az "érdemet" senki sem veheti el tőle!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/280186333_1338130946666809_6572711069078777245_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=8gY5dAFYOrEAX8RgDvf&_nc_oc=AQk9uQsM99Jmmvdg4iHY9_q7phZz8L03ojj9wPAViR5K4Vu6Z7ZBnXkmf66amwR11pg&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDJLp5rS0fa3akPCdH1Ih4CZlZQCxkTBSIWnk5ysEPgQA&oe=64EFC520
Jövőre elkezdik nyomtatni az ötvenezer forintos bankjegyeket. Ciccolina' és Rózsa Sándor lesz rajta, jelképezve, hogy kurva begyár világ gyün...
uploads.disquscdn.com/images/174810c0652eea5a41632abfd4c3e0cda33dc13f89883c092d41e43961150cb5.jpg
kereső
@Őrnagy: Nem tudok mit kezdeni ezzel a primitiv kommunikációddal. Bizonyára magadból indulsz ki ezzel sok-sok "mindenki gyagyás, sőt húgyagyú gyagyás, csak én vagyok a helikoffer" válaszaiddal. Amúgy a portfólió cikke nem válasz a kérdésemre. És, miután tényleg az ország jövőjéről van szó, és ha ezt Te tényleg a sziveden viseled, ne ismételgesd a fideSS hazugság mantráját. És tényleg nem vagyok kiváncsi a "szósz"ra. A gyagyásosozásodra meg még kevésbé.
balos
@namihami: Korrekt!Szóval amíg valakik,meg nem kérik öket,hogy fáradjanak a keletre induló marhavagonokhoz addig húzzák a "rétest"!
verőce21
Orbánnak hála megint felzárkózási időszak kezdődik majd...! :)
tothjani
Az Eurót majd csak a Rubel esetleges bukása után vezetik be.
simmering73
"Magyarországnak jobb lenne, ha lenne euró, de Orbánnak és a tolvajcsaládnak rosszabb lenne, ezért nincs euró, mivel nem Magyarország, hanem a felcsúti tolvajcsalád érdekei az elsődlegesek.

Ezért mindenki biztos lehet abban, hogy amíg Orbán Magyarország diktátora, addig euró nem lesz Magyarországon, az is csoda, ha uralma vége előtt Magyarország még uniós tagállam marad. Az eufémizmus a politikai demagógia és a rejtett hazudozás eszköze, amely a fideszes kommunikáció legfontosabb módszere. A valóságot szépítve Varga úgy fogalmazott: „most az van napirenden, hogyan tudjuk a gazdaság egyensúlyi pozícióját a leggyorsabban megteremteni”. Magyarul: a bújtatott államcsődből kell kijönni, és az ország teljes eladósításán kell enyhíteni, amire nincs esély."
nepszava.us/nincs-esely-az-euro-bevezetesere/
Eladott Ország
@Őrnagy: „Nincs esély az euró bevezetésére. Varga ezt úgy adta elő, mintha ez egy választás kérdése lenne: bevezetjük az eurót vagy "a gazdasági egyensúly pozícióját teremtjük meg". De ez egy csalás, mert a felborult gazdasági egyensúly nem teszi lehetővé az euró bevezetését, ezért az nem egy választható lehetőség. A fideszes agymosás és megtévesztés tipikus esete, amikor ezt Varga úgy adja elő, mintha ez nekik egy választható opció lenne, gondosan elhallgatva azt, hogy az ország gazdasági egyensúlyának lerombolásával az euró övezethez való csatlakozás lehetőségét számolták fel. Az országot csődbe vezették. Ezért mindenki biztos lehet abban, hogy amíg Orbán Magyarország diktátora, addig euró nem lesz Magyarországon, az is csoda, ha uralma vége előtt Magyarország még uniós tagállam marad. Az eufémizmus a politikai demagógia és a rejtett hazudozás eszköze, amely a fideszes kommunikáció legfontosabb módszere.”
nepszava.us/nincs-esely-az-euro-bevezetesere/
Néro2
Majd ha ad rá a gonosz prüsszel pííízt majd akkor lesz bevezetve.
Mert ugyi az nektek jár.
Egyébként meg akkor amikor mind a csillagban rohadtok közpénz a közkasszába vissza és rögtön be is lehet vezetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.