Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával folytatott tárgyalásunk jó hangulatban folyt, ami azt a reményt kelti, hogy talán az elkövetkező időszakban az áttörésig is eljuthatunk, és ősz végéig sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel közösen kiadott nyilatkozatában.

Navracsics Tibor: ősz végéig az áttöréshez is eljuthatunk
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Magyar falu programban felújított Révfülöpi Általános Iskola ünnepélyes átadásán és tanévnyitóján 2023. szeptember 1-jén. MTI/Katona Tibor

Navracsics Tibor kifejtette: abban állapodtak meg a biztossal, hogy a tárgyalásokat fel kell gyorsítani, és a még fennálló technikai problémákat meg kell oldani, hogy november végén megállapodásra juthassanak, és zökkenőmentes legyen a magyar diákok Erasmus-ösztöndíjakban való részvétele.

Hozzátette: a szerdai tárgyalások azt mutatták, hogy az Európai Bizottság rugalmasabb, mint korábban, olyan területeken is, ahol előzőleg a testület és a magyar kormány álláspontja eltért. Mint leszögezte, ezek a kérdések alapvetően nem az egyetemi kuratóriumok tagságára vonatkoznak.

Az értelmezés, amelyben nagyon távol álltunk egymástól, az volt, hogy az európai uniós pénzek védelmére hivatott jogi eszköz használható-e olyan esetben is, amikor valójában európai uniós pénzek felhasználásáról nincsen szó. Vagyis egy általános szabályozást kellene-e nekünk az Európai Bizottság kívánságára bevezetni olyan esetben is, amikor az európai uniós pénzek közelben sincsenek, és nem is akarják használni őket, vagy pedig a mi megítélésünk szerint az eredeti jogi eszköz célját figyelembe véve egy olyan rendszert hozzunk létre, amellyel valóban az európai uniós eszközöket használni kívánó jogi személyeknek az összetételét, áttekinthetőségét vagy átláthatóságát is tudjuk szabályozni

- fogalmazott Navracsics Tibor.

Bóka János kiemelte: az Európai Bizottsággal folytatott szerdai tárgyalások során megerősítették, hogy a magyar kormány technikai és politikai szinten is kész konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében folytatni a tárgyalásokat. Javaslatot tettek arra, hogy a további megbeszélések során a politikai és a technikai szintet megfelelően el kell határolni, hogy az előrehaladás még gyorsabb legyen – hangsúlyozta.

Az EU-s forrásokhoz való hozzáféréshez teljesítendő, úgynevezett szupermérföldkövekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy azokat a magyar kormány megfelelően teljesítette.

A bizottság maga is elvégzi a szakmai és a politikai értékelést, és kialakítja erről az álláspontját. Meggyőzően tudjuk igazolni, hogy amit a magyar kormány vállalt, azt időarányosan teljesítette

- tette hozzá Bóka János.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Tibor! Azt ígérted lemondasz, ha nyárra nem sikerül megegyezni. Tibor! Már feledékeny is vagy? Akkor még inkább indokolt a lemondás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Tibor! Azt ígérted lemondasz, ha nyárra nem sikerül megegyezni. Tibor! Már feledékeny is vagy? Akkor még inkább indokolt a lemondás.
human
Lehet, hogy Navra is érzi, hogy emberileg már megsemmisült, de megnézi a számláját és megnyugszik, hogy ott szép kerek összegek vannak.
teuton
Navra-csicska mar tavaly öszre, aztan az ev vegere, aztan tavaszra, aztan a nyarra, aztan a nyar vegeig, most meg öszre igeri, hogy TALAN sikerül megegyezni a penzekröl... Na ennyit az igeretekröl meg a fitymaszbirkak aranyhal-memoriajarol...
Peller Anikó
@teuton: Már kiírhatnák az ajtófélfára: holnap.
human
@teuton: Hát ha ez időjós lenne Orbán már rég kirúgatta volna az hétszentség.
csak úgy....
áttörés? - ez a faxi a fideszék faltörö kosa? oszt csodákszunk ha a tanulatlan,buta fideszesek hülyeségeket beszélnek,mikor egy állítólagos tanulttól halloták...
Clavigo
A " karaktergyilokosság " jobban ment,,te szar g.eci...
csak úgy....
@Clavigo: kit "gyilkolt" navra ,ez nekem most nem jön be?!
rücsü41
Bóka Jani!Nyilatkozatokkal már teli a padlás!A pénz hiányzik ,vaze!
kakukkmadár
Tibi bá' ezt minden nyár végén elmondod! Mi már unjuk, de te??
Clavigo
@csak úgy...: anno,,,még gyurcsányt,,,
Clavigo
@csak úgy...: semjén- navra páros ...
namihami
Ez a Navracsics (Orbán)-féle áttörés is pont olyan sikeres lesz, mint a II. Magyar Hadsereg Don kanyar-beli áttörése volt! A teljes munkásságukra pont ezek az ""áttörések"" a jellemzők!
jáger laszló
Brüsszeli áttörés a láthatáron
Pozitív hozzáállás 1 diplomatánál L engedhetetlen feltérek!!
Ez már fél győzelem !Aki ígérni sem tud az ne menjen csatába!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
IGÉRGETÉSÜGYI miniszter jól végzi a dolgát. Ismét igért egy nagyot. Megjegyzem, már a lemondását is megigérte, HA... nos az a bizonyos " HA " , magyarul a NYÁR eltelt. Mikor élesiti az igéretét ?
Pálinkás Pál
ez a köcsög az egyik legnevetségesebb fideszfigura...
Pálinkás Pál
@sgl: meg kell majd jutalmazni...valami fonott dologgal...
ómió
A brüsszeli korruptbolsik hazudozásához már rég "áttörtetek"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.