Az Eurostat adatai szerint augusztusban köbméterenként 0,332 euróra drágult az orosz gáz, de még így is csak egyhetede a tavaly októberi csúcsnak – nagyjából 128 forint – írja a 24.hu.

128 forintért jött az orosz gáz, de az átlag felett fogyasztók 767 forintot fizettek érte
Fotó: Pixabay

Ez a 128 forint 25 százalékkal több, mint az a 102 forint, amit az átlag alatt fogyasztók fizetnek rezsicsökkentett szinten, viszont alig egyötöde az átlagfogyasztás felett fizetendő 767 forint/köbméteres árnak.

A lap emlékeztet, a kormány a tavaly augusztusban és szeptemberben megugrott gázárhoz viszonyítja a rezsicsökkentést, ezt az 1020 forint/köbmétert lakossági világpiaci árnak keresztelték el. A számlán ehhez viszonyítják, hogy elvileg mennyit spóroltak a fogyasztók a rezsicsökkentéssel.

Forrás: 24.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Egyszerű! Kell az MVM-nek a profit, amit aztán az éppen aktuális kormány kedvencek közt szét osztogat! Szakadjon rájuk az ég, a jogalkotükkal egyetemben!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Ezért is gazdagodik a NER, szegény de boldog híveinek őszinte örömére...
vacsi
@Horizont: Nagyon helyes! Az átlagos fogyasztás elég egy család lakásának a kifűtésére - persze, nem 6 szobát kell fűteni!
jáger laszló
Szerencsére távfűtésem van!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yeromos
@vacsi: És gondolom azt is helyesled, hogy a nem lakosági figyasztók a jelenlegi piaci ár több mint háromszorosáért kapják a gázt.Üzletek, műhelyek, pégségek, vállalkozások, üzemek, éttermek stb. Tudon ennek mekkora az ár felhajtó hatása. Lehet helyeselni de ha megnéznéd a TTF, ICIS nemzetközi gáztőzsde árait akkor rájönnél átvrnek bennünket, a háború kezdete óta 300 euroról mára 50 euro alá csokkent a gáz ára.
De hát valamiből meg kell finanszírozni a jactokat.
Nessy
Egyszerű! Kell az MVM-nek a profit, amit aztán az éppen aktuális kormány kedvencek közt szét osztogat! Szakadjon rájuk az ég, a jogalkotükkal egyetemben!
Yeromos
@Maccska: Ebben egyetértünk, ha valaki nem tujdja megfizetni a piaciárat azt esetleg támogatni kell, de nem a többi felhasználóval kell megfizetteni a rezsicsökkentést. Egyébbként az utóbbi évbe a gázkereskedelem jelentős extra profitra tett szert.
Dr. Proktor
@Maccska: Gondolkozz! A minimális árréssel dolgozó multi az ellenség, az ekkora haszonnal dolgozó kormány az barát?
El vagy te tájolva, de nagyon...
ómió
Nincs változás!? Ennyi az "efftársi fájdalom"!?
rakitics41
Érdekes egy dolog, hogy a 128 forint/köbméter gázért a fogyasztónak, ha meleget akar akkor 767 forintot is fizethet!E közbe a kormányi a multiknál pofátlanul nagy haszonról beszél, ha azok a árstoppos áruk árkülönbözetével megemeli más termékek árát és igyekszik a hasznát amit eltervezett elérni.Kérdésem csak az hogy minek az alapján állapítja meg az állam, a kormány a 767 forintos gáz árát ami közgazdaságilag indokolt és elfogadható?Nem mértéktelen mértékű a 767 forintos ár , ha a beszerzése kb az egyötödébe került?Közgazdasági szempontból megalapozottnak tekinthető ez az ár, vagy azt is mondhatjuk, hogy kormányunk a hasára ütött és ennyi jött ki neki?Ha még egyszer a hasára ütne egyáltalán
nem biztos hogy 767 jönne ki neki.
vacsi
@Horizont: Mondjuk, ha gondolkodnál egy kicsit?...
vacsi
@m73: Soknak - még az én ismeretségi körömben is. Ma már pl. minden gyereknek külön szoba, a lakásba nappali, étkező, több WC, fürdőszoba, stb. kell. A 6 szoba egy-kettőre összejön - és nem mindegy ám, hogy mivel és hogyan fűtenek!
Havanagi
@Nessy: Itt már csak jogcsalók vannak,akik olyan törvényt hoznak,amilyet pókhas akar.Aki ezt nem látja HÜLYE !!!
Nessy
@Havanagi: Csak éppen kodifikálni nem tudnak, vagy nem akarnak. Ergo a törvényeik jó része ha akarom vemhes, ha nem akarom, nem vemhes. De valójában esetenként pont a kormány nem tartja be a saját törvényeit, hanem elkezdi módosítani mire végérvényesen értelmetlen lesz.
vacsi
@Horizont: Tudom, hogy a vállalkozások a rezsinövekedésük arányában emelik az árakat, de ezeket én igyekszem kikerülni.Amit meg nem tudok, azt természetesen kifizetem, hisz én is fogyasztok. Hol itt a gond?
Dr. Proktor
@Maccska: Csak hogy bevilágosítsak a sötétségbe: ha valamit importálsz, akkor a termékre rárakódnak a szállítási költségek, ez úgy 5 százalék, rárakódik a vám, ez pár százalék, csőhasználati és tranzit díjak, ezek mindösszesen vagy 10 százalékot tesznek ki.
A nagykereskedelmi árrés 5-10 százalék között van a gonosz multiknál, gondolom ez a baráti magyar kormány birtokolta cégnél sem lehet több, a kiskereskedelmi árrés ami tratlamazná a szállítási és egyéb költségeket is de azért külön számlázzák, nem nagyon több 30 százaléknál.
Hoppá! Ezek csak mintegy 50 százalékot tesznek ki, nem több mint 500 százalékot! Hova tünik a különbözet?
Költői kérdés volt, tudjuk hogy yacht, magánrepülő, magánbirtok, magánbank és más magánminden lesz belőle...
Dr. Proktor
@durbincs: "Bérköcsögök" fröcsögi egy bérhülye...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.