A Partizán karácsonyi különkiadásában a Szomszédok egykori szereplőivel és alkotóival beszélgettek a sorozatról, melyben a Janka nénit megformáló Pásztor Erzsi elárulja, mekkora nyugdíjat kap, hogy él most.

Pásztor Erzsi: "Ha nem dolgoznék 87 évesen, a rezsimet nem tudnám kifizetni, pedig nem a visegrádi várban lakom, hanem egy panelban"

Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő is szerepelt a Partizán karácsonyi különkiadásában, melyben a Szomszédok egykori szereplőivel és alkotóival beszélgettek. Pásztor annak idején Janka nénit alakította a sorozatban, 1987-től kezdődően.

A 87 éves színésznő 1958 óta van a pályán, mai napig játszik színpadon, idén év elején azonban a szinkronizálástól visszavonult, hallásának megromlása miatt. A Partizánban egyebek mellett megélhetési problémáiról is beszélt.

Az egyik darabban 10 éve játszom, ugyanannyiért. Ha ezt egy iparos megtudná, körberöhögne

– idézi Pásztor Erzsit a Pénzcentrum. A színművész úgy gondolja, a nyugdíjasok helyzete most még kilátástalanabb, mint amikor még a Szomszédok műsoron volt. Saját nyugdíja kapcsán azt mondta:

65 éve vagyok a pályán és most van 190 ezer forint nyugdíjam. Hát röhej.

A színésznő néhány éve havi 120 ezer forintos járadékot kap a Kossuth-díja miatt, ami kicsit segít a helyzetén.

Ha nem dolgoznék 87 évesen vagy nem kapnám azt a kiegészítést, akkor hogyan élnék meg? Hát a rezsimet nem tudnám kifizetni, pedig nem a visegrádi várban lakom, hanem egy panelban

– fogalmazott Pásztor, aki arról is beszélt, elviselhetetlennek tartja, hogy „amikor ilyen világban élünk, mint most, akkor a televízióból például árad a dicsekvés, a nagyképűség, a pofátlanság”.

Olyan műsorokat adnak, hogy Kőgazdag fiatalok, akiknek nem kell dolgozni és ömlik hozzájuk a pénz (…) Akkor adják ezt a tévében, amikor a szerencsétlen szülő nem tud a kölykének venni egy iskolatáskát, mert nem telik rá. Hát milyen világ ez?

Pásztor Erzsi 1987-től egészen 1999-ig szerepelt az ikonikus Szomszédok című sorozatban, Szöllősy Janka, vagyis Janka néni szerepében. A tévétörténeti jelentőségű teleregényre még most is sokan emlékeznek, ahogy Janka néni karaktere sem veszett a feledés homályába: a mai napig mémek készülnek róla.

Forrás: Pénzecntrum, 24.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@Maccska: honnan tudod,hogy nincs esetleg régi hitele,vagy támogat valakit,vagy bármi közöd is van a pénzügyeihez? Megkérdezték tőle egy interjúban és ő válaszolt. Nem kezdett el koldulni. Viszont az,hogy 10 éve ugyanannyi pénzt kap egy szerepért,szerintem sokat elmond a mai kultúra állapotáról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Micsoda színésznő! Ő a méltán Kossuth-díjat érdemlők között volt, van és lesz mindhalálig, ezermilliószor többet tett le az asztalra, mint kőgazdag tiborczék , mégis ő küzd anyagi problémákkal. Nem is kell más bizonyítékot felmutatni a fidesz rendszerének lényegére.
izéke
@Maccska: honnan tudod,hogy nincs esetleg régi hitele,vagy támogat valakit,vagy bármi közöd is van a pénzügyeihez? Megkérdezték tőle egy interjúban és ő válaszolt. Nem kezdett el koldulni. Viszont az,hogy 10 éve ugyanannyi pénzt kap egy szerepért,szerintem sokat elmond a mai kultúra állapotáról.
Nyírfa
@Maccska: 100+120=220 Eddig stimm'?
87 éves. Ha nem játszana még most is , ennyiből kellene fenntartania magát.
Egy Kossuth-díjas, nagy művésznek. Érted?
Egyébként a panel csak akkor olcsóbb, ha megvetted, és közös költséget fizetsz, nem lakbért. A fűtés egy vagyon, kivéve, ha szigetelték a házat. A vízzel lehet játszani, kevesebbet fogyasztani, de így is tízezrekbe kerül.
Te olyan könnyen ráfogod másokra , hogy hazudnak vagy hülyék. Én elhiszem, hogy te így szocializálódtál, vertek, hülyéztek, lehazugoztak, ezért te is így viszonyulsz az embertársaidhoz.
De: felnőtt vagy. A kor önmagában ugyan nem érték, de a tapasztalat, és az annak alapján leszűrt tanulságok nagyon is értékesek. Hogy valóban az vagy-e, amit itt mutatsz magadból, vagy ez csak álca, azt te tudod, de egy biztos: amikor mást bántasz, azzal valójában saját magadat, és ez egy ördögi kör. De megszakíthatod.
izéke
@Nyírfa: például aktív euthanáziával megszakíthatja,bár a macskáknak több élete is van
csak úgy....
@Horizont: "Ne a mai eszeddel gondolj a Szomszédokra." - ugye a mai eszét csak viccnek szántad? ;) neki nincs,nem volt és nem is lesz!
Nyírfa
@Maccska: 10.32

310. Jogos. Ezt elnéztem. Egy ledolgozott , kitüntetésekkel elismert életpálya anyagi eredménye.
Erősen furcsállom, ha valaki ezt elégnek találja, anélkül is, hogy van összehasonlítási alapunk az érdemtelenül gazdagok kasztjával.
Szerinted én sosem éltem családi házban: mielőtt állítasz valamit, szokd meg, hogy kérdezel. Például: Nyírfa, éltél te már családi házban? Erre én: Igen, éltem, és tudom, hogy a fenntartása nem két fillér, bár akkoriban négy jövedelem adódott össze, ezért nem volt megterhelő.
csak úgy....
@Maccska: te hígagyu , 65 éve dolgozik ,nem úgy mint te...
Nyírfa
@izéke: 10.27

Erről jut eszembe: édesanyám, aki régi típusú gangos házban élt, olyanban, amely körbe vette a parkosított, füves, kavicsos udvart, a saját szemével látta, amikor egy macska leugrott a 2. emelet korlátjáról, mert hívta egy nőstény miau. Anya a szívéhez kapott, úristen, mindjárt kinyúlva terül el a földön a szegény állat, de nem, a talpára esett, üdvözölte a leányzót, és szépen elballagtak.
Van egy könyvem, a címe: Az állatok szimbolikája, a szerzője Ted Andrews. Részletesen leírja benne az állatvilág szinte valamennyi szereplőjének a jellemrajzát, mit tanulhatunk tőlük, mire figyelmeztetnek minket egy-egy találkozásnál. Ezek a "randik" sokszor beszédesebbek mint az emberi szó.
izéke
@Nyírfa: az én cicám egy Maine Coon,még kamasz.most váltja a fogát. Jelenleg 90cm hosszú és 6 kg :)))) a kutyák megilletődnek tőle ha meglátják :)))))
Nyírfa
@Horizont: 10.03

Nemcsak azért dolgozik, mert szüksége van a pénzre, hanem, mert a hivatása tartja életben. Ezt csak azok érthetik, akik nem dógozóba jártak, hanem szerelemből járták a tehetségük által számukra kijelölt utat. A színészek többsége a színpadon akar meghalni is, ez az az élettér, amely az eszmélésüktől kezdve hívja, vonzza és megtartja őket.
Hogy a 310 ezer mire elég 87 évesen, és mire nem? Nos, nekem, biztosan elég lenne, de én nem utazom egyik színházból a másikba, nem kell emiatt karban tartanom magam, s nem kell ápolónőt fogadnom, ha megbetegszem, mert nem egyedül élek, míg ő, igen. Olvasd el a vele készült beszélgetéseket, mi mindenen ment már keresztül.
És, hát, szó mi szó, ő egy valódi, békebeli - éppen tegnap emlegettük a békebeli szép időket - Kossuth-díjas művész. Művész. Tényleg elégnek kellene lennie ennek a 300 ezer forintnak?
Nyírfa
@izéke: 11.07

Hűha! :)) Biztos, hogy macska, nem egy génmódosított kis tigris? :))
Hiszed, nem hiszed, a kutyáktól is félek, de a cicákat meg egyenesen ki nem állhatom.:)
Talán, ha gyerekkoromban lett volna egy Lassiem, engedékenyebb lennék a macskákkal is.
De nem volt.
izéke
@Nyírfa: lesz meg nagyobb is ;) a világrekord 130 centi és 10 kg felett van,egy hófehér cica,a neten van róla kép
Nyírfa
@Maccska: 11.17

Kályha! Nekünk is cserépkályhánk volt a lakótelepen, ahol a gyerekkoromat töltöttem, szerettem is nagyon, pedig le kellett menni a szénért a pincébe, felcipekedni, megrakni a kályhát, na de utána!
Aztán, amikor eljött az igazi a fehér lovon, felkapott, és elvágtatott velem az ő otthonába, olyan kályha mellé ülhettem melegedni, amit művészi tökéllyel raktak. Gyönyörű narancssárgás színét, amikor megvilágították a lángnyelvek, olyan érzetet keltettek, mintha kandalló előtt bámulnád a tűz játékát. No és az ívei! Csak képeken láttam hozzá hasonló szépségeket.
Vissza a házakhoz: mindennek megvan a maga előnye, hátránya. Panelben sem rossz lakni, de a ház kis kerttel...össze sem lehet hasonlítani.
Nyírfa
@izéke: 11.25

A tiedéről, vagy általában egy fehér Maine Coonról? Mert az utóbbit láttam, az előbb néztem meg.
Nem mondom, hogy nem szép! :)
Géza
A nyugdíjak elértéktelenedése nem újkeletű jelenség. Sajnos, aki sokáig él, így jár.
rücsü41
Csak egy kérdésem van Pásztor Erzsi művésznőhöz, akit tisztelek, hogy minden megkapott fizetésből , gázsijából levonatta a tb járulékot?Ha igen akkor kell magyar államnak szégyellni magát, hogy egy többszörös díjas művésznőnek 87 év korában is dolgozni kell, hogy megéljen.
csak úgy....
@Maccska: 11:06 "Viszont kétszer annyit melóztam mint az átlag, ezért már lazíthatok" :)
te 2X annyit hazudtál mint az átlag (fideszes) ami a mai napig is döl belöled!
rücsü41
@Géza: Nem a nyugdíjas hibája ha sokáig él és a nyugdíja elértéktelenedik, hanem az államé, mert ugyan azt szajkózza állandóan, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi, de ez a gyakorlatban közel nincs így.Az ,hogy ez megváltozzon , hogy a nyugdíjak tényleg megtartsák értéküket az országgyűlési képviselők mellett Nyugdíjas Parlamentnek kellene tenni nagyon sokat, amelynek az elnöke maga Orbán Viktor.Neki kellene elsősorban és első kézből értékelni, érzékelni az elértéktelenedés problémáját, de ez az ember az sajnos ilyen problémákra érzéketlen, mert erre a problémára úgy tudom hogy a nyugdijasok érdekképviselete is felhívta a figyelmet.!
Géza
@rücsü41: Ahogy írtam, ez nem újkeletű probléma. Már Kádár alatt is megfigyelhető volt, de igazán még egy kormány sem kezelte ezt megfelelően. Lehet propagandának értelme, még 4-7 évre az értékét megőrizni a nyugdíjat, de húsz év bizony eddig senkinek sem ment.
Namely
Jópár részét megnéztem a Szomszédoknak, ahogyan a fenti videót is. Sok marhaságot mondtak mindkettőben. Milyen volt a Szomszédok? Mai szemmel kurva unalmas, ostoba, olyan hülyének nézte a nézőket, hogy az már fájó, nem véletlenül van tele a net szomszédok mémekkel (Szomszédock, party magenheim, szomszédok buli/feri a csáknorrisz/internet, stb). Nos ilyen lett a mostani Gulyás Marcis videó is. A kedvencem Epres Attila válasza volt arra, hogy mért nincs egy ilyen sorozat ma. Jött a szöveggel ő is, meg mellette a dagi (bocs tőle, nem tudom a nevét) is a "leeresztőszelep"-pel.
Baromság.
Az igazság az, hogy erre manapság a kutya nem lenne kíváncsi. Ez az idő már elmúlt, nem csak itt, hanem mindenhol. Sehol nincs ilyen sorozat és már nem is lesz kb soha. Ez akkor elment. Ma már a francot sem izgatná a közértes Juci kalandja.
izéke
@Nyírfa: az enyém vörös. Volt itt már a képe a profilképemben.
Nyírfa
@Horizont: 12.03

Mi az első emeleten laktunk, ami szerencsére nem volt túl magasan, tűz esetén egy-két lepedővel le tudtunk volna ereszkedni. Már, ha erre ilyenkor van idő és lehetőség.
Kegyetlenül hideg tudott lenni a lakás, ha kialudt a tűz, úgyhogy igyekeztünk gondoskodni róla, hogy lehetőleg mindig ott legyen a következő adag szén, meg a gyújtós. Érdekes, hogy már akkor érezni lehetett, hogy melegszik a levegő, amikor még csak langyosodott a kályha.
A cserépkályha egy szent hely! :) Köré, mellé ülni, dumcsizni, olvasni, tévézni, miközben neki döntöd a hátad:)...élmény! És az a hang, ahogy duruzsol! :)
Nyírfa
@izéke: 12.20

Valami rémlik. De csak rémlik. Szemből nézett?
Nyírfa
@Horizont: Nem kell harisnyanadrág + zokni? Főnyeremény! :)
Két tagom tud nagyon fázni: az állam és a lábam. Igyekszem is őket melegen tartani. :)
izéke
@Nyírfa: igen,kirakom újra bár az nyári kép és akkor még kisebb volt. Most ha feláll a hátsó lábaira,simán a konyhapult felett átnéz
izéke
@Nyírfa: na ez nem az enyém,de várhatóan ekkora lesz nagykorára. Hát nem gyönyörű? Mikor mellém fekszik és vàlltól térdig macskához bújok...lehet nem szeretni őket? :)))))
Namely
@Horizont: :)
Mi tudod mit néztünk meg "most"? Nyuszi tanul magyarul és megnéztük az Özvegy és leánya-t :D hogy még jobban elmélyítse magyar tudását :D
Dőltem a röhögéstől alatta :D valami hihetetlen gáz volt maga a sztori, de az, aki az özvegyet (ő a gonosz) alakította, igen jól beleélte magát, 1-2 napig még azokat a szövegeket idézgettem vissza :D ahogyan kifeszült szemmel, pislogás nélkül nyomta a szöveget, távolba révedő tekintettel, minden elismerésem :)
Nyírfa
@izéke: @izéke: Biztosan gyönyörű, de nekem félelmetes! :) Jó ötlet együtt aludni egy állattal?
A te képed színes volt, ha jól emlékszem.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: 11:23

A macskák a világ legszerethetőbb élőlényei, beleértve az embert is.
Csodálatosak!
Virág Árpád
55 évesen elmehetett nyugdíjba! 1936+55=1991. Mindig volt hakni! Mit sír?
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 16.26

Nerm tudom elképzelni, hogy egy cicát szeretgessek, vagy, hogy itt kolbászoljon a lakásban. Még nem jöttem rá, igaz, nem is kerestem az okát, hogy mi táplálja azt az ellenszenvet, amit táplálok irányukban. Kutyabarát sem vagyok, de úgy érzem, ha gyerekkoromban alakítottam volna ki eggyel személyes kapcsolatot, az az egész kutyatársadalomra kihatott volna.
Kislányként olvastam el Lassiet, szétbőgtem magam, annyira sajnáltam a kutyust a megpróbáltatásai miatt.
Talán az is az oka az elutasításnak, hogy nagyok sok rossz példát láttam magam körül.
Nyírfa
@Maccska: 19.21

Hát, most megnevettettél. :))
CsipkeRózsa
@Nyírfa: Ahogy ül a cica az öledben, olyan jókat lehet "hallgatni" együtt a csöndet.

És ahogy néha néz rád.

Máskor finoman üt egyet rád, mert játszani akar.

Halk nyávogással vizet kér.

stb, stb.
izéke
@CsipkeRózsa: a hátamra ül és masszírozza miközben " zörög " :)))) együtt nézzük a tévét és látszik az arcán,hogy tudja miről van szó!
Nyírfa
@CsipkeRózsa: @izéke: Na, ti macskások, jó reggelt! :))

Volt egy ismerősöm, természetgyógyász, a társa volt a munkában egy nagy vörös macska. Egyszer, amikor felugrottam hozzá látogatóba, a beszélgetés közben az ölembe ugrott ez a termetes jószág, hirtelen azt sem tudtam, mit csináljak. Egy ideig csak ült rajtam az egyik irányban, majd megfordult a másikba. Aztán, mint aki elvégezte a dolgát, leugrott rólam, én pedig megkönnyebbültem. Mint kiderült, a cica érezte, hogy nem stimmel minden a medencémben, és a maga eszközeivel gyógyítgatott.
Tudom, hogy a macska az egyik legspirituálisabb állat, azt is látja, amit mi emberek nem érzékelünk, és lehet, hogy ez zavar a leginkább: nem tudom vele megdumálni. :)
No meg az is egy szempont, hogy önjáró, nem alkalmazkodik, és karmai vannak. :)
verőce21
Örömmel olvasom, hogy egyfajta beszélgetős műsor lett az ünnepekre ez a blog - egy-két beszólogatós vadbarom kivételével...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.