Jön a teljesítményértékelési rendszer, amelyben a tankerületek „bizonyos határon belül” vonhatnak le a pedagógusok béréből. A szakszervezet szerint az Orbán-kormány hazudott.

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derül ki a Belügyminisztérium Népszavának küldött válaszából.

Az Orbán-kormány felrúgta a megállapodást, ez "erkölcstelen, etikátlan" – A Pintér-féle belügy kegyetlenül bünteti majd a nem megfelelően teljesítő tanárokat 2025 szeptemberétől

Az idén januártól 32,2 százalékos átlag béremelést ígértek a tanároknak. A tervek szerint így például a Pedagógus I. besorolású tanárok bére minimum bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forint lesz. A Népszava cikke szerint a teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, ha mondjuk

egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

A pedagógusok értékelése során különböző szempontok figyelembevételével összesen 100 pontot lehet majd szerezni; akik minimum 80 pontot elérnek, ők a kiemelkedőek; 50-79 pont között átlagos a teljesítmény; 50 pont alatt pedig alacsony, vagy ahogy a tervezet fogalmaz, „fejlesztendő teljesítményszintű” a pedagógus. Az értékelést a tanárok esetében az igazgató, az igazgató esetében pedig a fenntartó képviselője végzi majd. A rendszert idén szeptembertől vezetik be, de az első évben még nem lesz „illetmény-eltérítés”.

A Népszava tavaly januárban számolt be elsőként arról, hogy a BM új pedagógus teljesítményértékelési rendszer bevezetését tervezi. Már az eredeti koncepcióban is szerepelt, hogy azoktól a tanároktól, akik a teljesítményük alapján az alsó 20 százalékba kerülnek egy tantestületen belül, pénzt vonhatnak el. A szakszervezetek tiltakoztak ez ellen, a tervezet egy újabb verziójában pedig már nem is szerepelt a bérelvonásról szóló elképzelés.

Nem sokkal később kiderült, hogy a bércsökkentésre is lehetőséget adó rendelkezés az új pedagógustörvénybe, vagyis a státusztörvénybe került bele.

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak

– nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja. Hozzátette: szerinte ez a rendszer “kicsinyes bosszúkra” is lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak, a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.

Forrás: Népszava, 24.hu

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Az Orbán-kormány felrúgta a megállapodást, ez "erkölcstelen, etikátlan""

Viszont olyan igazi Orbáni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Ja, hogy nem az efftársi "tünciket díjazzák"!? Más "megállapodást" kell keresnetek, efftársak!
Qqberci
"Az Orbán-kormány felrúgta a megállapodást, ez "erkölcstelen, etikátlan""

Viszont olyan igazi Orbáni...
tothjani
@ómió: Hát igen sajnos a hozzád hasonló szarjankó propagandistákra kell a pénzt, hiszen O1G hatalmát csak az elmebeteg fajtátok fizetett rajongása tartja fent
Nyírfa
Az erőszaktevővel csak addig szabad tárgyalni, amíg a bilincs rá nem kerül. Ha ez utóbbira nincs törekvés, akkor az erőszaktevőké lesz a világ, és azt a világot már csak erőszakkal lehet megváltoztatni.
Tehát: mindenkoron prevencióra van szükség, a határok pontos kijelölésére, ezáltal az érdekérvényesítésre. Van, akivel, amivel semmilyen körülmények között nem tanácsos még átmeneti együttműködés sem, mert az a mi pozíciónkat gyengíti, míg az agresszorokét erősíti, s az így kibillent egyensúly visszaállítása az érdemi feladatok elől veszi el az időt, az energiát.
Tény: ennek az attitűdnek a feltétele az öntudat szükségességének a felismerése, integrálása, és alkalmazása.
Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de kedvet csiholhat ahhoz, hogy mellé repüljön még egy, és még egy, és még egy, és így tovább.
Dr. Proktor
@ómió: Sztem a fideszes rendezvényekről hiányzókat fogják vegzálni, a résztvevőket pedig díjazni...
De ne félj, téged egyik sem fenyeget, menj vissza trógerolni!
izéke
Tiszta polip vaze,egy csápjával ad,másik héttel elvesz.
Csizmás Kond
A helyzet az, hogy fele sem úgy van ahogy a sajtó előadja. ...és itt most sem a kormányt sem a tanárokat nem akarom hibáztatni. A teljesítmény után járó bér már az utcaseprőt is érinti, akkor miért lenne kivétel egy tanát. A teljesítménymegállapítás pedig ma a tanári berkekben nem tudja igazolni a valós értéket, mert az attól függ hogy a teljesítményt hol mérik...pl a tanár felkészültségénél, vagy a munkája, a keze alól kikerült továbbjutók között. Ha a felkészültséget mérik az olyan mint a sztárparádé, okos ügyes agilis de nem biztos hogy azt ahol ő tanít értékesíteni tudja, viszont ha a munkája gyümölcsei tudását veszik figyelembe akkor előbb a nebuló taníthatósági mértékét kéne meghatározni, mert vannak olyan esetek hogy nemhogy a tudást nem lehet valakibe beleverni de még a szeg is nehezen menne benne...tehát lehet értékelni, lehet kiabálni, és bár tényleg kell valami viszonyítási forma hogy a bérezést meg lehesen különböztetni, az nem ilyen egyszerű.
balos
@KisTehen: köcsög!Az értékelés készítői kelések egy haldokló nemzet testén!
jáger laszló
Ezután a tanárokat pontozza a zsűri
Na még ilyent!!!
Ergo jönnek a szubjektív,ízlésbeli szempontok!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Belelapaszkodnak valami fogalomba, és áztatják a kakiban Értékelés - ez akár még pozitív is lehetne, ha kidolgozott, lehetőleg objektív, nem főnök-beosztott viszonyra épülő lehetne. De a nagy gátlástalanságban minden értékelés forrása szubjektív, a főnöké és megfellebbezhetetlen ! Na ettől lesz fasisztoid !
Nessy
Pintér csak és kizárólag szankcionálni tud, és akar! Méghozzá abszolút szubjektív módod! Amelyik értelmiségi területhez hozzányúl, azt végképp tönkreteszi. Egészségügy, oktatás.
csak úgy....
a nem megfelelően teljesítő politikusokat miért nem büntetik? ott van példáúl szijjártó a több ezer használhatatlan lélegeztetövel,
-vagy a lopós boldog és a boldogtalan flóri vagy simonka...
esetleg orbán,aki kifizette a ledes vö disznóságat!
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Erre lenne az IGAZGATÓ!
balos
@Nessy: Az olajosszőkítős akar értékelőket kinevezni?Netán a volt beszállítóit akarja újra helyzetbe hozni?
Sámannus
A luxus üdülések, is a pedagógusbérekből vannak, hát még amit ezután szerveznek.
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: Nem egészen. Minden igazgató elsősorban az általa irányított intézmény vezetéséért a felelős és csak részben a abban tanító tanárok munkájáért mert a tanárt nem ő választja ki.
telegdilaci
@Qqberci:Ki fogja eldönteni hogy melyik Pedagógus hogy teljesít,vagy Szimpátia alapján,a teljesítmény alapján már a kormányt is régen el lehetett volna zavarni,Egyébként diákok között is van külömbség van aki könnyen tanul,hamarabb megérti a feladatot,amig a másik nehezebben fogja fel,ilyen alapon nem a pedagógus a felelős ha buta egy gyerek!
Toller Béla
Mi lenne a megfelelő büntetéseannak, aki előre megfontoltan hazudik, lop, visszaél és gátlástalanul erkölcstelen ? Kétszer életfogytiglan tartó valagbarúgás ?
ómió
@tothjani: Még mindig a Böszmeánuszból óbégatsz, bolsiék fajgörénye!? Ilyen régóta hiányolod a bolsi zsebmetszéseteket!? Másszál már ki onnét!
ómió
@Dr. Proktor: A bolsi gyagyáshíradóban gyarkran kaptok "felvilágosításokat"!? Attól vagytok időnként ekkora bolsi barmok!? Vagy ez de de nere nálad anélkül is megy már!?
Ftomi
BRAVÓ!
2 millió besúgó Országa leszünk!

Hajrá Magyarország
Sakk Matt
...

Hazudnak ezek reggel, éjjel meg este!
Dr. Proktor
@ómió: Kedves együgyű barátom! A szar nem óarany - mint hiszitek...
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Pont ez a baj! Az igazgatónak kellene kiválasztani hogy milyen tanárokkal dolgozik együtt vagy a tanároknak hogy milyen igazgató irányítsa őket!
Nehogy már újra átéljük az ötvenes évek elbaltázott rendszerét, amikor a susztert tették meg a bőrgyár vezérigazgatójának, pusztán a párthűség okán!
Az igazgatónak kell felelni a szakmai munkáért, nem a távoli tgankerület vezetőjének...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: Az igazgató csak azok közül válogathat akik oda jelentkeznek...vagy hogy képzelted el a fülüktől kéne odarángassa ?
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Pontosan! Azok közül válogathat akik oda jelentkeztek és ha valakivel nem elégedett akkor keressen a helyére megfelelőt!
A bérezésen pedig változtatni kellene, ne legyen a neki jár, hanem teljesítmény szerint, ami vagy az igazgató, vagy a tanári kar döntése legyen, tanfelügyelő bevonásával.
Iskolai ré mképem a történelemtanár aki a fiókból olvasta mindig fel a következő fejezetet...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ...és akkor most jön az a rész amikor azon sírnak sokan hogy nincs tanár...és azok közül kell válogatni. A bérezés meg ugyancsak nem a diri dolga sem másé a tanügyben, hanem azt az oktatási minisztérium határozza meg.
Horizont
"Nem vagyunk hajlandóak beletörődni, hogy az az elkerülhetetlen sorsunk, hogy ha jót akarunk magunknak, akkor homokba dugjuk a fejünket, lapítunk és csendben tűrünk, hogy végignézzük, ahogy a szavainkat megfosztják a jelentésüktől, hogy a szivárvány, a liberalizmus, az erkölcs, a progresszió, a szolidaritás, a másság, az emberség vagy éppen a baloldaliság szitokszóvá válik, vagy hogy bárkinek joga van az emberi méltóságunkon ugrálva megkérdőjelezni a magyarságunkat."
Nem vagyunk hajlandóak beletörődni, hogy az az elkerülhetetlen sorsunk, hogy ha jót akarunk magunknak, akkor homokba dugjuk a fejünket, lapítunk és csendben tűrünk, hogy végignézzük, ahogy a szavainkat megfosztják a jelentésüktől, hogy a szivárvány, a liberalizmus, az erkölcs, a progresszió, a szolidaritás, a másság, az emberség vagy éppen a baloldaliság szitokszóvá válik, vagy hogy bárkinek joga van az emberi méltóságunkon ugrálva megkérdőjelezni a magyarságunkat."

kolozsvaros.com/2024/01/08/hat-akkor-csapjunk-bele/
Csizmás Kond
@Horizont: ...magyarság és kolozsváros.com, kolozsváriszalonna, transtelex...ezek neked a mintakép ?...ezek az oláhfattyak ?...megáll az ész.
Horizont
A helyi atyaúristenek a Tankerületek. Az igazgatóknak úgy kell ugrálniuk ahogy ők fütyülnek.
Akkor lenne igazságos a teljesítmény utáni bérezés ha az országban MINDENHOL mindenkinél így működne. Igen a miniszterelnöknél is. A multi megoldja, aki nem tud megfelelni azt elküldi.
De hogyan lehet pontozni a tanárokat? Ugyan már. Személyes fröcsögések, bosszúállások tárháza lesz. Nekem felfoghatatlan, hogy miért a tanárokat basztatják vég nélkül az élet minden területén. Ki mozgatja ott fent a szálakat?? Tudom orbán...na de rajta kívül még ki(k)? És miért??
Horizont
@Csizmás Kond: Mi a bajod??? Hagyd már ezt a magyarságot mert már hányok tőle.
Olvasgasd őket hátha megvilágosodsz. Bár neked ott a Magyar Nemzet, origo, Mandiner.
Az a te szinted. Én őket olvasom. Megállni csak az tud ami van hahahaha
Sakk Matt
@Horizont: Ez jó :)

hihetetlen, tudom, mégis:
megszépül majd ez az év is
ne törődjünk senkivel
érjük be a semmivel

tartson (ez a tanácsom)
húsvétig a karácsony
s legyen boldog, mint egy kazán
karbantartáskor, a hazám
(Erdős Virág)

***

És ez is jó tőle: www.youtube.com/watch?v=WL267KKvRRk
ómió
@Dr. Proktor: Ezért őrzöd már évek óta a bolsi szar-aranyt!? És még sosem csalódtál benne!? Legalább egy lopás erejéig beléd nevelte Böszme gazdád?!
Horizont
@Sakk Matt: Igen! Erdős Virág egy csoda. Hihetetlenül jó versei vannak.
www.erdosvirag.hu/szoljatok/

És egy másik:

Honfoglaló

Mind
tűzoltók leszünk és
katonák végül.
Itt
rekreációs
sportkomplexum épül.
Hol
tarolt a fű és
virágzott a putri.
Egy
altábornagy fog
körbe-körbe futni.
Felragyog végre
a nemzettest bája.
Ha
pattog a
latta a
rekortán pálya.
Se
dzsungelharc többé, se
punnyadó poci.
Erő,
egészség.
Műfüves foci.

www.erdosvirag.hu/versek/
Dr. Proktor
@ómió: Egy volt TSZ párttitkár nekem ne ossza az észt!
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: A tanárok bérezése invesztíció a jövőbe - na pont nem ez a rövidtávfutó magyar kormány célja!
Alfa
az is hülye aki az "igazmondó" keresztény-fasiszta -nemzety magyar kormánynak egy szavát is elhiszi! még a kérdésük is hazugság,mert a z istenük orbán ezt írja elő
Csizmás Kond
@Horizont: Mindenki azt olvas aminek érzi magát...a román a román oldalakt szereti és így tovább...ugyi babám beszép üdő...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ...kéne legyen..de amíg nem a tetteiért fizetnek valakit addig nincs jövő.
ómió
@Dr. Proktor: Hát, miért okoznak neked párttitkáraid az efftársaidnak, gyagyás!? Nem ismered fel őket!?
Pálinkás Pál
hát, talán tenni kéne róla, hogy 2025-ben már ne legyen " pintér féle belügy "...
rücsü41
Az nem meglepetés hogy Orbán felrúgja a megállapodásokat.Az lenne a meglepetés ha egyszer a szerződés szerint betartaná, és ami működik azon nem változtatna!/lásd Budapest tömegközlekedési megállapodás /
ómió
@Dr. Proktor: Lassan már feltüntetned se mered az efftársaidat!?
Toller Béla
@KisTehen: Magad is tudod a választ ! Igen ! De van pár fejletteb HR-es is, szinte kivételszerűen. A nagy többség igazi genya, ezek az értékelések késztetik ellépésre a dolgozók legnagyobb hányadát. Kereskedelmi egységek, software házak, bankok...bizony, kicsike, de fasizmus ! Ne mondd, hogy meg vagy lepve !
ómió
@Dr. Proktor: Dr. Proktor efftárs! Az önmagadéi helyett felismerni csak másokat mersz!?
Dr. Proktor
@ómió: Volt komcsikkal nem tárgyalok...
ómió
@Dr. Proktor: Másokra szoktad hazudni a saját bolsi formádat!? A magadéit ki se bírják az efftársaid!?
ómió
@Dr. Proktor: Elég rád nézned a rád tekintéseidben, már az is túl sok!
nemkati
Szóval a tanárok is fognak kapni osztályzatot. Akinek 5-öst adnak, az megkaphatja fizetését, de nem többet. Akinek 3-ast vagy 2-est adnak, annak nem osztályt kell ismételni, vagy a sarokba állni, vagy intőt adnak neki, hanem elvesznek a fizetéséből. Csodálatos ez az ország!
nemkati
@KisTehen: Nem. Annál sokkal mocskosabb.
Sakk Matt
@nemkati: Az kap csillagos ötöst, aki csontot visz a tanfütyi kutyájának :)
nemkati
@KisTehen: Na pont nem az mocskos, hanem ez az 0rbán rendszer.
Sakk Matt
@KisTehen: Azoknak ki a felettese?! A tankerületi vezetők!
Érdemes lenne tájékozódnod ;)
Sakk Matt
@KisTehen: Azoknak is van kutyája?
nemkati
@KisTehen: De az. Főleg ez az 0rbán rendszer. Egyetértünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.