Tőkés László szerint az erdélyi magyarság Európa veszélyeztetett népcsoportjai közé került.

Az erdélyi magyarság Európa veszélyeztetett népcsoportjai közé került, további fogyatkozását pedig csak közösségi jogainak kivívásával kerülheti el

- hangoztatta "újesztendei közleményében" Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tőkés László szerint az erdélyi magyarság veszélyeztetett népcsoporttá vált Európában

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. MTI/Kiss Gábor

Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban az EMNT elnöke megállapította:

az erdélyi magyarság száz év alatt a felére apadt, fogyatkozása az utóbbi három évtizedben felgyorsult, ezért szembe kell néznie azzal, hogy – a többi határon túli nemzetrészhez hasonlóan – veszélyeztetett népcsoporttá vált.

"De félnünk, megijednünk sem szabad, mert az önfeladáshoz és biztos kudarchoz vezetne. Rendeznünk kell sorainkat és szervezkednünk kell a munkára, építésre. Egyetlen válasz Trianonra, jelenlegi elesett állapotunkra: közösségi jogaink kivívása, az autonómia. Az 1989-es romániai forradalom még mindig adósunk a kisebbségi rendszerváltozással – erről nem mondhatunk le" – írta Tőkés László, kiemelve, hogy 2024 választási év Romániában.

Közleményében a román nép szándékos félrevezetéseként és magyarellenes uszításként értékelte azt, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök "revizionista" és "toxikus kezdeményezésnek" bélyegezte a magyar autonómiatervezeteket, amelyeket – utasításának megfelelően – a parlament mindkét háza december utolsó napjaiban sürgősségi eljárással elvetett.

Tőkés László szerint merő inszinuáció a kormányfő azon kijelentése, hogy "Románia szuverenitása és területi integritása nem lehet alku tárgya", az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács autonómiatörvény-tervezetei ugyanis nem veszélyeztetik "Nagy-Románia szuverenitását és területi épségét".

"Csupán azt kívánjuk, ami egy demokratikus társadalomban jog szerint megilleti erdélyi magyar közösségünket (...) Kós Károly Kiáltó szójával szólva nem akarunk többet és mást, mint amit szabad elhatározásából ígért nekünk Románia szentesített törvénye: a gyulafehérvári határozat, éspedig nemzeti autonómiát" – fogalmazott az EMNT elnöke, hozzátéve: Romániának a Trianon óta eltelt évszázad sem volt elégséges arra, hogy az azóta beígért kisebbségi törvényt megalkossa, a bukaresti törvényhozás "rendre elszabotálta" a jogszabály elfogadását, amelyet legutóbb a 2020-as, majd '21-es kormányprogram irányzott elő.

Tőkés László kitért arra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttsége decemberben az Amerikai Egyesült Államokban az erdélyi magyarokat és Romániát komolyan veszélyeztető jelenségként hívta fel washingtoni politikusok figyelmét "a szélsőséges, populista, legionárius retorikájú" Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) megerősödésére. Úgy vélte: a megállapítás helytálló ugyan, de a valósághoz az is hozzátartozik, hogy a nacionálkommunizmus idejére emlékeztető zsigeri magyarellenesség többé vagy kevésbé az egész román politikai osztálynak a sajátja.

"Az AUR bűnbaknak való kikiáltása eltereli a figyelmet a román állam nacionalista berendezkedésről, nevezetesen az RMDSZ volt kormánykoalíciós partnereiről vagy éppenséggel Klaus Iohannis államelnökről, aki és amelyek cinkos hallgatással vagy éppenséggel cselekvő módon asszisztálnak a romániai hungarofóbia térhódításához. Meg kell érteni, hogy az áldozat sohasem lehet szövetségese a tettesnek, mint ahogyan a Stockholm-szindróma csapdájába sem szabad gyanútlanul besétálnia. A közös zsákmányszerzésen alapuló szociáldemokrata-nemzeti liberális koalíció csatlósának lenni egyet jelentene azzal, hogy pártérdekből feladjuk nemzeti értékeinket és érdekeinket" – figyelmeztetett újévi közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
Érdekes, ettől a pinapecér hányadéktól még 89 előtt elsőre mikor megláttam-hallottam rögtön hányingerem kelt.
Azóta sem csitult, sőt erősödött, már köphetnékem is van.
--
Még a geczitől is csak 96 körülről van hányhatnékom, de ettől a bélféregtől az első pillanattól, amikor kezdtek Erdélyből tv- közvetíteni.
human
Off: Érdekes, hogy az orosz városi fiatalok közül még mindig többen nyugati országot jelöl meg szimpatikusként, mint keletit.
youtu.be/wlvZ7D_POJs?si=jh65n4YKMVWlfNWU
Alfa
ennek a baromnak a jelleme a fidesz hitvallásának megfelelő... hazudozás lopás kurva futtatás úgy orbáni keresztény módra
Nyírfa
Gazdaságilag soha nem volt olyan jó dolguk, mint most. Politikailag is számos eredményt könyvelhettek el, de ahhoz kellett a józan gondolkodású Markó Béla, aki 3 évig töltötte be a miniszterelnök-helyettesi posztot. Azon ne csodálkozzanak, hogy jelenleg összezár a román állam, ugyanis Orbán, a fidesz olyan mértékben avatkozik bele Románia belügyeibe, ami valóban sérti az integritását.
Mindazonáltal én megadnám az autonómia státuszát, ezzel lerázva a román létről egy történelmi batyut. Igaz, ez kihatna az ország gazdaságára, de, szerintem, mivel a költségei is jelentősen csökkennének, összességében jobban járna.
Ezt követően az erdélyiek valószínűleg az utolsó bőrt is megpróbálnák lenyúzni rólunk, de addigra nem a fidesz uralná az életünket, így gátat tudnánk szabni az élősködésüknek.
Csizmás Kond
Tőkés olyan amilyen, viszont biztosra lehet venni, hogy az itt ugrabugráló nagyokosokzöménél magyarabb emberibb és értékadóbb.
Menőmanó
@Csizmás Kond: Aki fideszesebb, az semmivel sem magyarabb a nem fideszes de tisztességes magyaroknál.
A fideszes legfeljebb csak hazudósabb meg lopósabb.
Csizmás Kond
@Menőmanó: ...aki a párteszméket párosítja az emberi mivolttal annak fogalma sincs sem egyikről sem a másikról.
telegdilaci
@Sakk Matt Ez a patkány a Magyar adófizetők pénzén élősködik én már régen kiutasítottam volna Romániából,nagy kár volt annak idején Krudináknak kimenekíteni Romániából,nem kellene Magyar politikusokat be engedni Erdélybe keverni a X@RT,és még csodálkozik ez a pondró hogy nem szeretik a Magyarokat!
Nessy
Tőkés László kevesli a mi pénzünkből érkező lenyúlható "támogatásokat"??
Csizmás Kond
@telegdilaci: Laci az a magyar aki kiáll a nyelve-, a szokása-, a társadalma-, és a hazája mellett és egyáltalán nem az aki ezek ellen tesz csupán azért magyar mert a mai Magyarország területén született.
jáger laszló
Létszámuk lassan 800 ezer fő alá csökken ami tényleg már a veszélyeztetett kategória!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sámannus
Megbaszhatod az összes kurvát akkor sem lesz jobb, amíg az a szarházi rombolja Erdéyltől felvidékig a magyarok megélhetését.
Péter2
A világ úgy működik , ami nem életképes az elfogy vagy eltűnik , ez ellen semmit nem lehet tenni .
Clavigo
Ez a görény is előkerült... ? Leszarom a magyarul ( is ) beszélő ,,ide szavazó románokat. Oszt jó napot.
lampa laz
Ennek az asszonyverő mocsok csuhásnak sem ártana átlapozni a román statisztikát, mert a népszámlálási adatokból kiderülne a barom számára, h nagyon sok magyar már románnak vallja magát. Csak a mi pénzükből jól élő retkek hőbörög folyton. Az meg, h utálva vagytok, ne csodálkozz, mert a zsíros disznó mindent megtesz ezért az itthon élők kárára. A legújabb, ingyen utazásotok sokunknál kiverte a biztosítékot.
Péter2
@Csizmás Kond: Az igazi magyar ember a munkájával gyarapítja az országot ! Óvakodj azoktól akik a magyarságukat a nyelvükön , kitűzőkön és sálakon , autóra ragasztva matricán hordják !
Csizmás Kond
@Péter2: ...na abból van egyre kevesebb...a többi meg itt megtalálható
Menőmanó
@Csizmás Kond: Ti szoktátok a párteszméket keverni a magyarsággal. Szerintetek aki nem ért egyet Orbán minden agymenésével meg lopásával, az nem magyar.
Péter2
@Csizmás Kond: Bizony aki már teljesített nyugdíjas és nem kell a kormány kártékony hatása miatt nyugdíj mellett munkát vállalni az teljesen mindegy hol van akár itt is , a másik réteg akik délelőtt dolgoznak azok vannak délután néha itt vagy délutános az mg délelőtt , én napjában többször benézek , mer biztonsági cégnél részvényes és azon belül operátor vagyok legalább 3 számítógép megy a megfigyelő és egyéb riasztó rendszerek miatt én ezekkel dolgozom , van időm bőven , meg azt is megfigyeltem , hogy a fidesz kultuszban szenvedők , azok mindig itt vannak nem hinném , hogy mind nyugdíjas volna .
Csizmás Kond
@Péter2: ..nagy a hited...de nem biztos hogy az megfelelő is. Az hogy ki fideszes vagy ki nem kötve hiszem hogy bármilyen operatőri hittel vagy tudással meg tudnád állapítani...tehát ne ítélj, hogy ne ítéltess.
Csizmás Kond
@Menőmanó: Az ti ismét csak beteges rögeszme... ki az ?...ha meg akarod nevezni nevezd meg ha nem akkor butaság az általánosítás.
Horizont
Mi vagyunk veszélyeztetettek a határon belül. Kösz orbi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.