Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke csütörtök este küldött közleményt az MTI-nek arról, mi történt a keddi értekezleten, amelyről az elmúlt napokban ellentmondásos információk érkeztek. Steinbach József püspök közleményéből az derült ki, minden jelen lévő vezető megszólalt a keddi ülésen.

Megszólalt a harmadik püspök is a Balog Zoltán-ügyben – Továbbra is sok az ellentmondás

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke támogatásáról biztosította Balog Zoltánt, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnökét döntéseiben, "legyen az bármi".

Steinbach József az MTI-hez csütörtök éjjel eljuttatott közleményében azt írta:

az MRE zsinatának elnökségi tanácsa által keddre összehívott országos esperes-főgondnoki értekezlet teljesen zárt körű volt. Azon minden jelen lévő püspök és főgondnok megszólalt, de egyikük sem szavazott a zsinat elnökének támogatásáról.

Úgy fogalmazott, mivel a zárt körű megbeszélésen elhangzottak nem nyilvánosak, "egyikünknek sincs felhatalmazása arra, hogy a hozzászólásokról tájékoztatást adjunk".

Közölte: Pásztor Dánielhez, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökéhez hasonlóan a zsinat lelkészi elnökének ebben a helyzetben hozott döntéseit – legyen az bármi – tudomásul veszi és támogatja.

Steinbach József hozzátette: személyes meggyőződése, hogy a kialakult helyzetben a református egyház további hiteles szolgálatát tartják szem előtt, ezért imádkoznak és cselekednek.

Eddigi, 16 éves püspöki szolgálata alatt a Dunántúli Református Egyházkerületben "egységgel és alázattal mindent megtettünk azért, hogy a nehéz helyzetben lévők, bántalmazottak, rászorulók ügyét a Jézus Krisztustól tanult szeretettel hordozzuk; valamint ezzel a krisztusi szeretettel hidakat építsünk és békességet munkáljunk" – írta Steinbach József.

Sok az ellentmondás

A hvg.hu közben arról ír, hogy forrásaik korábban azt mondták, Balog ellen Fekete Károly és Pásztor Dániel szavazott – Fekete kiadott egy püspöki körlevelet, melyben ismét lemondásra szólította fel Balogot –, ám Pásztor ezt csütörtökön cáfolta.

Azt állította, hogy az Elnökségi Tanács – a négy püspök és a három megjelent főgondnok – a keddi szavazásban nem vett részt, ő pedig az ezt megelőző tanácskozáson nem foglalt állást Balog lemondásával kapcsolatban. 

Ennek viszont ellentmond Steinbach közleménye, hiszen azt írta, az esperes-főgondnoki értekezleten minden jelenlévő püspök és főgondnok megszólalt. Azt viszont megerősíti, hogy nem szavaztak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Pásztor cáfolata után a hvg.hu forrása fenntartotta, hogy a püspök igenis Balog ellen foglalt állást az ülésen, és csak Steinbach mondta azt az espereseinek, hogy zárjanak össze a volt miniszter mögött, vagyis ne szavazzanak ellene.

Forrás: MTI, hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
@jesz: ...de ha fúrni akarja még egy ideig a Fidesz és az egyháza hajóját, nem kapkodja el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.