Balog Zoltán fideszes ex-miniszternek törvénymódosítással szerzett püspöki székéből is távoznia kellene számos református lelkész szerint.

Balog Zoltán fideszes püspököt egyre több református tartja időzített bombának

Szorul a hurok a Fidesz püspöke körül. Forrás: youtube

Ha Balog Zoltán idejében lemond mindenről, tehát nemcsak a zsinati elnöki, hanem püspöki tisztségéről is, akkor lehet, hogy Novák Katalinnak és Varga Juditnak nem kellett volna távoznia – mondta egy fővárosi református lelkész.  "Nem hiányzott az egyházunknak ez a vircsaft, nagyon sajnálom, ami történt" – jelentette ki a Népszavának.

A hívekkel találkozva ő hozakodott elő a témával, úgy vette észre, hogy a „gyülekezetünket hála Istennek nem rázta meg a dolog”. Mindenkit biztosított arról, hogy a politikát, ahogyan a múltban se tette soha, a jövőben se fogja felvinni a szószékre. Nem gondolja ugyanakkor, hogy már minden felmerült kérdésre választ kapott volna. „Nincs még tisztánlátásom az ügyben, nem forrt ki bennem egyértelmű álláspont” – érzékeltette kétségeit.

A Népszava csokorba gyűjtötte, milyen szavakkal hárították el a kérdéseiket a református lelkészek: „Név nélkül sem nyilatkozom, semmiképpen sem”; „Nem vagyok hajlandó egyetlen szót se mondani erről”; „Lelkészi körben megvitattuk az ügyet, de abban maradtunk, hogy nem nyilatkozunk a sajtónak”; „Ne haragudjon, nem nyilatkozom”; „Köszönöm a megkeresést, tisztelettel annyi a válaszom, hogy nem kívánok nyilatkozni. Áldás, békesség!”.

Csűrös András gyömrői lelkész volt az, aki „Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel” felajánlotta a dunamelléki egyházkerület által folyósított lelkipásztori fizetéskiegészítését a gyermekbántalmazások elszenvedői javára. Közösségi oldalán azt írta, hogy adományát a „hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt” minden hónapban eljuttatja az érintetteknek.

Ebből az a következtetés adódhat, hogy Csűrös András jónak látná, ha Balog Zoltán püspöki tisztségétől is megválna. A lelkész lapunknak erről nem akart beszélni, ahogyan egyelőre arról sem, hány lelkésztársa csatlakozott kezdeményezéséhez. Csupán annyit mondott, hogy kiállásának kifejezetten kedvező fogadtatása volt a helyi gyülekezetben.

A tiszántúli egyházkerülethez tartozó Debrecen egyik református egyházközségének presbitériuma a minap közleményben nyilvánította ki együttérzését a bántalmazott gyerekekkel, elítélte a tetteseket – legyen az a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette –, egyúttal kifejezte megbotránkozását, hogy a „hitvallásos döntés órájában” egyházuk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt. „Nehéz elhordoznunk, hogy egyházunk közvéleménye és az egyházi tisztségviselők véleménye nem egységes ebben a kérdésben. Megdöbbenve tapasztaltuk mindezt” – hangsúlyozta a közlemény.

Az egyik fővárosi agglomerációs település lelkipásztora is szóba hozta a református egyházban tapasztalt megosztottságát, amit diabolikus (sátáni) erők hatásának tulajdonított. A történteket az egyház belügyének minősítette: „ezt nekünk kell egymás között megbeszélni, úgy, hogy az testvéri legyen”.

Balog Zoltánnak – folytatta a lelkész – minden egyházi pozíciójáról le kellett volna mondania, amikor nyilvánosságra került az ügy. Egyházi vezetőnek nem lenne szabad „ennyi felé elköteleződnie”. Már a megválasztása is komoly veszélyeket hordozott magában – állapította meg. Szerinte ugyanis személytől független érvényes: az egyház számára időzített bomba, ha egy volt miniszterből vagy politikusból lesz püspök.

Orbán Viktor igyekszik a lehető legtávolabb tolni magától az ügyet, holott korábbi minisztereiről van szó: Balog Zoltán csúcsminiszterként az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette, Novák Katalin tárca nélküli miniszterként a családügyekért felelt, Varga Judit igazságügyi miniszter volt. Mindhárman a kormányfő bizalmi köréhez tartoztak. Balog Zoltán esetében ráadásul a 86 százalékos református szavazás után Orbán sajtófőnöke révén még azt üzente, hogy „a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében".

A botrány kirobbanása után több fórumon is elhangzott: a zsinat 2019 nyarán úgy módosította a szabályokat, hogy ne legyen akadálya Balog Zoltán püspökké választásának. Előzőleg feltétel volt, hogy a jelölt „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal” rendelkezzen, ebből törölték a „folyamatos” szót.

Forrás: Népszava

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Finoman szólva vastag bőr van a képén, Isten áldásával!! De ha a többi püspöknek a pénz, ingyen ingatlan "támogatások" fontosabbak, mint Balog lemondatása, az az egész társulatot minősíti.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Hát bombának is elég hitvány!Kisebbet szólt,mint 1 papír zacsi!Jobban rá kellett volna csapni!
vacsi
"Nem hiányzott az egyházunknak ez a vircsaft" - na, itt a lényeg!
csak úgy....
vége már, vége már a szép idöknek, nem csapod a szelet már a nöknek...
Nessy
Finoman szólva vastag bőr van a képén, Isten áldásával!! De ha a többi püspöknek a pénz, ingyen ingatlan "támogatások" fontosabbak, mint Balog lemondatása, az az egész társulatot minősíti.
Horizont
Meglepődve olvastam, hogy van felesége meg egy fia. (ha van az előző)
KisTehen
ez megint olyan cikk, amiről később kiderül, hogy lisbi kamu?
balos
@Horizont: Náluk a cölibátus,mint látható nem játszik szerepet a nemi kiferdülésben!
Dr. Proktor
Elég az arcára nézni és máris van egy természetes hányatószer...
Ilyenekről mintázta elméletét Cesare Lombroso!
simmering73
Meg se lett volna szabad választani egy fideszes pártkatonát püspöknek. Ez minősíti a Református Egyházat is.
KisTehen
@simmering73: a 2 püspök elítéli balogot cikkekről később kiderült, hogy libsi kamuk
Hazaszeretet
Ez a nyugati "norma".

Mire mondják, hogy LMBTQ,
és mit terjeszt itthon a korrupt baloldal ?
A képek a pedofil lobbista BBC oldaláráról származnak.

ichef.bbci.co.uk/news/2048/cpsprodpb/3BF5/production/_132694351_gettyimages-2007749918.jpg.webp

ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/1DD7/production/_132693670_gettyimages-2020060538.jpg.webp

ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/4B95/production/_132694391_gettyimages-2015734961.jpg.webp
Béla333
Balog már 2010-től már ott sertepertélt a maffia megalakulása körül aztán 2012-től meg az egyik részleget ő vezette.
Annyi mocskosság, aljasság tapad a kezéhez, hogy azt 2 emberöltő alatt se tudná lemosni.
Azért mert a maffia megvette neki (Ő saját maga vette meg saját magának!) a potya pénzekkel/ingatlanokkal a püspöki székét, attól ő még csak egy aljas gazember maradt!
Ahol van, ahová beteszi a lábát csak mérgezi a környezetet, terjeszti az aljasságot!
Nem hogy püspöknek nem való, de már rég börtönben lenne a helye! Ott tartson hittant a raboknak!
CsipkeRózsa
Vannak "jótéteményei" is:

Minisztériuma kifizette a Farkas Flórián által ellopott 1,6 milliárd Ft-ot. (vagyis min fizettük).
Yoda69
Addig jo amig balog fideSS NER lovag muníciót ad az ellenzéknek, azzal, hogy a helyen marad.
Dr. Proktor
@simmering73: Pénz beszél - egyház ugat...
levarosbukta
Engem már nem érdekel a Balogh és egyháza vergődése. Jobban érdekel most hogy kidurrant a lufi mit szólt novák alezredes úr az asszonykája és a püspök úr között kialakult kedélyes liaisonjához :) ?
Horizont
@CsipkeRózsa: 13:52
Igen igazad van tényleg. Ahol én néztem csak a fiát írták ki.
" Nős, öt gyermek édesapja, 9 unokája van. Első feleségétől 1989-ben vált el. Felesége Révész Judit egyetemi adjunktus, akivel 1990 óta élnek együtt. Öt gyermekéből négy lány: Anna, Veronika, Eleonóra és Réka, valamint van egy fia, Ádám."
Az agyam is eldobom.
CsipkeRózsa
@levarosbukta: Szerintem, az nem olyan liasion volt, csak olyan egyszerű együttműködés.
levarosbukta
@CsipkeRózsa: Ki tudja? Én már nem vagyok biztos semmiben sem :)
Méhes
@KisTehen: @Horizont: a reformátusoknál lehet,csak a katolikusoknál van cölibátus
csak úgy....
@levarosbukta: a veres szótlanúl elveresedett! ;) novákéknál a katyin van a naci..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.