Egy miniszteri rendelettervezet szerint bevezetnék az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban. Ez azt jelentené, hogy ha a terhesség kompikációmentes, a nők szülhetnek alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is.

Egy jelenleg érvényben lévő, 2003-as rendelet szerint a szülészeti ellátásban most a II. és III. progresszivitási szintű ellátás elérhető – előbbi koraszülött intenzív nélküli szülészeteket jelent, 24 órás neonatológus ellátással, utóbbiban pedig koraszülött intenzív osztályok is működnek.

Ennyi erővel szülhetünk a sufniban is – Új szülészeti rendszert talált ki a Belügyminisztérium

Illusztráció: freepik.com

A hvg.hu egy társadalmi egyeztetésre február végén kiírt tervezet alapján közölte, hogy a nők komplikációmentes várandósság – és még több más feltétel teljesülése – esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének.

Az I. progresszivitási szintű, gyakorlatilag alapellátásba a kockázatmentes várandósok kerülhetnének be, valamint feltételként szabnák meg, hogy az anya 18 év feletti legyen, első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Kizáró tényező még néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, de a korábbi császármetszés is. A feltételek megegyeznek egyébként az intézményen kívül szülésével – írja a telex.

A hvg.hu szerint ezeken az osztályokon nem lenne koraszülött intenzív, de még neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász sem állna rendelkezésre 24 órában sem, ahogy újszülött-szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kellene lennie ennek az ellátásnak is.

Ezeknek az osztályoknak biztosítaniuk kellene a sürgősségi szüléslevezetést és ambuláns szülészeti ellátást, illetve minden ilyen helyen lennie kellene egy császármetszés végzésére alkalmas műtőnek.

A Belügyminisztérium szerint ezt az új megoldást a lakossági igények hívják életre, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén„intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.

Forrás: telex.hu, hvg.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Óhhh édes istenem nem csak a koraszülöttség lehet veszélyes egy szülésben. Marha férfiak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
Óhhh édes istenem nem csak a koraszülöttség lehet veszélyes egy szülésben. Marha férfiak.
Pálinkás Pál
és az a vén szaros olajos még szabadon...
madlaci66
Tehát bezárják a szülészeti osztályokat, mert nincs orvos, ápoló, majd azt mondják, hogy az emberek azt igénylik, hogy bárhol szülhessenek.
Pusztai
Nesipákoljon senki, anno nem voltak szülészetek, sőt kórházak, pláne orvosok bábák, hanem kinn a mezőn kaszálás, kapálás közben rágyütt a szülés a nőre, megszülte, bepólyálta és vissza ment tovább kapálni-kaszálni!
Szóval vissza a természetbe!
Maccska
Valaki otthon szeret szülni.Az mennyivel biztonságosabb.?
namihami
@KisTehen: 12.54: Ezt hol olvastad? Pont az ellenkezőjéről szól a Pintér lehülyézése!
Akkor a feltételezésed azt is javasolja, hogy a jobboldaliak csak az udvari pottyantósba tehetik meg? Még az újszülöttel való ""törődés"" is fideszesebb lesz ezáltal!
Na, ugye?!?! Furcsa ezt belevízionálni? Csak a politikai nézettl függene?
KisTehen
annak idején hogy rinyáltatok geréb ágnesért

most meg már kórházban szülnétek

a saját anyátok se tud eligazodni rajtatok
Maccska
Márki-Zay Péter felesége fizikusnak készült, szülésznő volt, most pedig asztalosnak tanul
Propeller
access_time
2022. Március 9., 08:58
Maccska
Márki-Zay szerint a szülés levezetéséhez nem kell orvos – na de engedély sem?

Márki-Zay Péter szülésszakértőnek (is) tartja magát, de véleményének megalapozottsága több ponton is kérdéses, miután szülészettel foglalkozó családi cégük is botrányba keveredett korábban.

A szüléshez nem kell orvos, mert az nem betegség, hanem egy természetes folyamat – állítja Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban arról is beszélt, hogy szülészeti és sürgősségi osztályokat záratna be a vidéki kórházban.
Maccska
Így jutottunk el odáig, hogy Márki-Zay kijelentette, hogy a szüléshez például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve, egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést, hiszen az „normál esetben egy teljesen egészséges folyamat”.Néhány évvel ezelőtt például kiderült, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia érvényes működési engedély és ÁNTSZ-engedély nélkül vezethetett le otthon szüléseket, valamint a felsőfokú szakirányú végzettségét igazoló okiratot is csak később honosíttatta, különbözeti vizsgával.Bár nem nyert bizonyítást, hogy az asszony valóban szülésznői tevékenységet végzett volna a részvételével is zajló szülések során, de arról számolt be, hogy számtalan otthon szülésnél jelen volt – saját bevallása szerint dúlaként, vagyis lelki segítőként – az engedélyek megszerzése előtt.
Sakk Matt
@Horizont: Visszautasítom!
Mellesleg vannak marha nők is :P
Nessy
Kérem szépen pár száz évvel ezelőtt jó volt a szüléshez a falu bábája, esetleg a szomszédasszonyok segítsége is! Az ispotályok után ez is rendbe van! Csak tudnám, kormányunknak miért jár VIP ellátás!
Maccska
@Nessy: miért melyik kormánynak nem járt az utóbbi pár ezer évben?
KisTehen
@Nessy: képzeld ... a brit királyi családnak a pórnép fizette a koronázást
Nessy
@Maccska: Én a mostani helyzetre reagáltam! Az amúgy is alacsony GDP 4,4%-t költi kormányunk az egészségügyre, a legalacsonyabbat az unióban. Dilettáns, minden szakmaiságot nélkülöző rendeletek, szankciók. De saját maguknak grátisz VIP ellátás. A többit élvezze, a plebsz, akinek nincsenek milliói egy gyermek megszületésére!
Nessy
@KisTehen: A kettő közt van egy hangyafülnyi különbség! Úgy mellékesen, minden beiktatási és egyéb ceremóniát itthon is a "pórnép" fizeti!
KisTehen
@Nessy: királyi családról beszélek ... hercegek ...
vacsi
@Pusztai: Igen. De volt rokonom, akinek 12 gyerekéből 9 meghalt...
vacsi
@Maccska: Úgy emlékszem, volt neki is egy halálos kimenettel járó ügye - talán kórházban az a baba is megmenekült volna. Persze, rendes kórházban...
Maccska
@vacsi: akkor maradt három.Több mint ma az átlag.Bőven több.
Nessy
@KisTehen: én meg hazánk nagyjairól! Vannak jó páran, és nem minimálbérből élnek!
Egyébként az az ángliusok dolga!
Nessy
@Maccska: 15,04 Úr Isten! Erre nincs mit mondani! Ezt volt képe így leírni?
kereső
@Pusztai: 13:11 Ez azért nem teljesen igy volt, hiszen minden falunak volt bábája, és a legtöbb helyen volt körorvos- akik állandóan kéznél voltak, és nem 30 perces időtávban. Nagyon messze állsz a valóságtól- mert az igaz, hogy az utolsó percig dolgozott a kismama, és amint lehetett ment vissza a dolgára, hátára- mellére kötött csecsemővel, de még akkor is kivárták a legalább hat hetes időszakot.
Csizmás Kond
...mostanig azért nyafogtak hogy nem szülhetnek otthon...így se jó, úgy se jó...
Maccska
@Csizmás Kond: a kormány bármilyen intézkedéséből azonnal politikát csinálnak.
Horizont
@Csizmás Kond: @Maccska: Majd ha ti szültetek vagy szülni fogtok akkor dumáljatok bele.
Horizont
@Maccska: 13:16
Miután meghurcolták Rogánék lekaraktergyilkolták. De neked ez nagyon magas.
Billibácsi
Remélem a rendelet vonatkozik sunyi sanyi rokonságára is!
Nanya
@madlaci66: Igen ! Bárhol lehet majd szülni ! Utcán ,sikátorban,vasúti alagútban,szemetes kukában.
Hát nem mindegy ? Ezeken a helyeken se lesz,orvos,szakszemélyzet éppen úgy mint a szülészeteken. pintér ezt te tetted !
Pálinkás Pál
@Pusztai: igazad van, csak azt is tedd hozzá, amikor így szültek, 10 babából megmaradt öt...
KisTehen
annak idején hogy rinyáltatok geréb ágnesért

most meg már kórházban szülnétek

a saját anyátok se tud eligazodni rajtatok
Pusztai
@Pálinkás Pál: valójában gúnyból írtam, van egy szokásom, soxor direkt nem teszek szmájliit
o))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.