Megjelent az Országgyűlés honlapján a kormány előterjesztése.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tuzson Bence igazságügyi miniszter jegyzi Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról címmel benyújtott klasszikus salátatörvényt. A javaslat egyebek mellett módosítaná a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt, bevezetné az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát. Az a cég számítana ennek, amely a verseny és a fogyasztók szempontjából piacokon átívelő alapvető jelentőséggel rendelkezik – írja a 24.hu

Tuzson és Semjén már a vállalkozók cégeire hajt – Gazdasági társaságaik eladásra is kötelezhetné a tulajdonosokat a jövőben a Gazdasági Versenyhivatal

Tuzson Bence igazságügyi miniszter Fotó: Tuzson Bence Facebook-oldala

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásban döntene erről egyebek mellett a vállalkozás piaci részesedése, pénzügyi ereje, más erőforrásokhoz való hozzáférése alapján. Szempont lenne, hogy a cég szolgáltatása, terméke a gazdaság szempontjából alapvető fontosságú legyen.

A jövőben az alapvető jelentőségűnek minősített vállalkozásnak megtilthatják, hogy saját ajánlatát kedvezőbben kezelje üzletfelei ajánlatánál, tájékoztatási kötelezettséget állapíthatnak meg saját teljesítményéről. Amennyiben a cég olyan helyzetbe kerül, amely azzal fenyeget, hogy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek, akkor a fokozatosság elvének figyelembevételével, a hatóság

- kötelezheti a tulajdonosokat az alapvető jelentőségű vállalkozás részben vagy egészben történő értékesítésre,

- kötelezheti a céget a folyamatos és biztonságos szolgáltatáshoz, kereskedelemhez, gyártáshoz szükséges eszközök kijelölt szolgáltatónak költségalapú díj melletti üzemeltetésre átadásra, a tevékenység gyakorlásához szükséges nyilvántartások, adatokat rendelkezésre bocsátására,

- kezdeményezheti az alapvető jelentőségű vállalkozás irányítási jogkörrel rendelkező vezető testületében más vezető állású személy megválasztását, kinevezését,

- felfüggesztheti a tagsági részesedéshez kapcsolódó szavazati jogokat, kötelezheti a tagsági részesedések más tulajdonosok részére történő átruházását,

- kötelezheti az igazgatóságot a közgyűlés összehívására, továbbá meghatározott napirendi pontok megtárgyalására és meghatározott döntések meghozatalának szükségességére hívhatja fel e testület figyelmét.

A törvényjavaslat indoklása szerint a törvénymódosításra a tisztességes gazdasági verseny, az egészséges piacszerkezet, a fogyasztói jogok hatékonyabb védelme miatt van szükség. A Gazdasági Versenyhivatal új hatáskörét az indokolja, legyen lehetősége beavatkozni, ha egy alapvető jelentőségű vállalkozás olyan piaci helyzetbe kerülne, hogy az például az ellátásbiztonságot veszélyeztetné.

A GVH szerint az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés német mintán alapul. A német versenytörvény (Gesetz gegen Wettbewerbsbeschränkungen – GWB) alapján a német versenyhatóság jogosult kijelölni a vállalkozásokat, amelyek piacokon átívelő kiemelkedő jelentőséggel rendelkeznek. A kijelölt vállalkozás számára kiszabható kötelezettségek is nagymértékben megegyeznek.

Forrás: 24.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nesze neked jogbiztonság... Ha nem akarod eladni a vállalkozásodat, majd akkor kötelezünk rá...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Nesze neked jogbiztonság... Ha nem akarod eladni a vállalkozásodat, majd akkor kötelezünk rá...
justhpeter
@Qqberci: Egyszerű az eset. Semjénnek és Tuzsonnak egysterre mentek el otthonról.
namihami
@justhpeter: 21.35: Vagy inkább nagyon is ""hazajöttek""! A hazai zseb meg csak telik, telik és telik! Mert ne legyenek illúzióink, hogy ezek a ""kényszervágásra"" itélt célú és főleg áru vállalkozások végül kiknél fognak landolni!
human
Azok a szép Rákosi Mátyás féle komcsi idők. Igaz, Fideszesek?
Padlássöprés újragondolva. Csak most kulák helyett vörösbárónak nevezik aki ellen fog állni.
Sakk Matt
Államosítunk..illetve NER-esítünk?!
Tolvaj g3cik!
exmelós
A jól menő vállalkozásokra rászállnak,hogy lenyúlhassák.Mocskos tolvaj banda.
percsi
Hatalommal való visszaélés! Már hosszú évek óta!
rücsü41
A Gazdasági Versenyhivatal azt is meghatározná, hogy kinek és mennyiért kell eladni a céget, mert ugye így kerek ez a jogszabály.
Clavigo
Kedveljük Tuzson Buncit, ( nemzethyleg ) ... Vâgott pofályu cigó. ...
lampa laz
Ez az új helyzet úgy néz ki, hogy ha valaki alapít egy új céget, vagy működtet már, az legjobb ha mindjárt a nyakába akaszt egy NER családtagot is. Itt már csak velük együtt, nélkülük semmit.
Na, meddig még?
Dr. Proktor
Na végre! Nem kell diplomatatáskás úriembereknek kinéző verőlegényeket küldeni a vállalkozásokhoz a vételért, és nem kell rájuk küldeni az adóhivataltól és munkavédelemtől kezdve a kéményseprő hatóságig mindenkit a vegzálásukra!
Tiszta munka, tiszta államosítás...
kereső
@Dr. Proktor: Nem államositás...mert nem az állam javára kötelezi a cég részvényeinek, üzletrészeinek eladását, hanem az állam által kijelölt vevő részére. Szabadrablás törvényesitve- és még azt sem lehet mondani, hogy a vevő majd magyar lesz: a spar helyére már bejelentkezett az orosz MERE, ott állnak ugrásra készen az arabok és a kianiak a bankokért, és többi "multi" áruházláncért, meg ki tudja mi mindent kinált már fel szijjártóhazaárulópjotr.
kereső
Egy biztos, ez a törvény, és az ügyészség kormány alá rendelése nem azt mutatja, hogy orbán olyan nagyon "megijedt"volna, és rogán sem csomagol- hanem nől a hatalma a "szolgálatok" teljes felügyelete által- és ujrainditja az "arany útlevél" programot- a letelepedési kötvényprogramot. Varga meg hozza a kinai pénzintézeteket...miközben jó kis figyelem elterő manúvert is végrehajtanak.
Pálinkás Pál
...nem szeretem ezt a mp gyereket, de remélem forradalmat,vagy polgárháborút csinál, ...ez már túl sok,--..ellenzék fegyverkezik már...?..
justhpeter
@namihami: Természetesen ingyen ebből sem lesz semmi, hiszen egy csomó magyar és európai jogszabállyal ellentétes, vagyis anélkül, hogy az Unió pénzt vonjon le ezért nem megvalósítható. Persze ez nem akadálya annak, hogy Orbán az "önellátás" filozófiáját eladja a bégetőinek. de a végeredmény ugyanaz lesz.
kereső
@justhpeter: Mond csak, mikor érdekelte orbán maffiáját, hogy rendelkezésük ütközik--e eu-s joggal, vagy éppen a saját jogszabályaikkal? Soha...2014 óta szisztematikusan az eu jogszabályokkal/alapszerődéssel szemben hoznak itthoni jogszabályokat, amelyeket aztán ők maguk úgy "értelmeznek", ahogy akarnak- csak azokra érvényesek, akik dolgoznak és valódi vállalkozásokat visznek.
rücsü41
@Maccska: Azt azért nem hiszem, hogy a német törvények a legalapvetőbb polgár jogi álláspontokat ne vennék figyelembe, és hogy a német vállalkozók szó nélkül tűrnék, hogy a cégek üzletpolitikájába a német kormány ennyire nyíltan beavatkozhat!Az a kifejezés , hogy erősen hasonlít egy jogszabály egy külföldihez nem mond semmit, mert a hozzá nem értő újságírók és megmondó emberek nem értenek a joghoz, és azt írnak le amit nyilatkoznak nekik.
Dr. Proktor
@Maccska: "A német versenytörvény (Gesetz gegen Wettbewerbsbeschränkungen – GWB) alapján a német versenyhatóság jogosult kijelölni a vállalkozásokat, amelyek piacokon átívelő kiemelkedő jelentőséggel rendelkeznek. A kijelölt vállalkozás számára kiszabható kötelezettségek is nagymértékben megegyeznek."
Ott van megfelelő jogszabályi háttér és müködik a fékek és ellensúlyok rendszere!

Valamint nem néz félre a környezetvédelmi hatóság ha történik valami esemény agy akkumulátorgyárban, míg itt mindent rendben találnak, hiszen ők nincsenek a 9 kórházba került munkás helyében...
Nézz, nézz, ne csak láss!
Dr. Proktor
@kereső: "Az állam én vagyok" - mondhatná joggal Mészáros, Tiborcz és a többi neres söpredék...
justhpeter
@kereső: ha végleg lemond az uniós pénzről, akkor mindent megtehet. Minden más esetben komoly összeget bukik.
justhpeter
@Maccska: Azzal a különbséggel, hogy a németek nem lopási céllal hoznak törvényt. Orbánék prdig igaen ! (Ha véletlenül emlékeznél a manyupra).
kereső
@justhpeter: Már lemondott...bár az mg támogatások azok folyamatosan jönnek. Van néhány eu-s tagállam, aki már ezért is morog, hogy azt sem kellene folyósitani. Na, majd ha az a csap is elzáródik, akkor van vége...hiszen beleroggyan az egész mg-és ezzel a vidék.
kereső
@Maccska: 08:24 Na, majd ha nem a törvényt előterjesztés indoklását , magyarázatát hozod ide, hanem a német veresenytörvény hivatalos magyar forditását- akkor hivatkozz a németekre. Nem hiszem, hogy bármelyik a 135 bátorok közül ismeri-és össze tudja hasonlitani a két törvényt- ahogyan az istendra sem, igy aztán bátran lehet rá hivatkozni...mer ezek ám mindig igazat, csakis az igazat mondják. Na, hol az a német versenyjogi törvény???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.