Több százezren tüntetnek Ukrajnában a kormány ellen és az EU mellett. A tüntetők ledöntötték a Lenin-szobrot, és ultimátumot intéztek az elnökhöz: Viktor Janukovics 48 órát kapott arra, hogy menessze a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben blokád alá veszik az államfő Kijev megyei, mezsihirjai rezidenciáját.

Helyszíni jelentések szerint a "Majdanon", azaz a kijevi Függetlenség terén mintegy százezer tüntető rendeződött oszlopba, hogy az elnök vidéki rezidenciája felé elinduljon.

Kijev központjában kora estére ledöntötték a kommunista vezér, Lenin többméteres gránitszobrát, egyes hírek szerint a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. A rohamrendőrök nem avatkoztak be.

Közben Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő vasárnapi üzenetében azt javasolta az európai integrációért és hatalomváltásért folyó demonstráció szervezőinek, hogy az ukrán hadsereget és fegyveres erőket tárgyalások útján állítsák a tüntetők oldalára. Szerinte így kerülhető el, hogy erőszakba forduljanak az események.

Vasárnap a rendőrség szerint 50 ezren, a szervezők szerint mintegy félmillióan gyűltek össze a város központi terén és környékén, hogy hatalomváltást követeljenek és Ukrajna európai integrációs irányvonalának megtartása mellett szálljanak síkra. Egyes források az előző vasárnapit is meghaladó méretű nagygyűlésről írnak, amely az ország függetlenné válásának eddigi legnagyobb demonstrációjává válhat.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy az ukrán kormány felfüggesztette az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásának előkészítési folyamatát, vagyis gyakorlatilag lemondtak az EU-csatlakozásról.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szerintem itt nem Európáról van nagyba szó, hanem az orosz gázról...
Ukrajna tranzitország, ahol az Európába érkező gáz nagy százaléka keresztüljön. Az unió nem Ukrajnáért harcol hanem az orosz gázért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
miazavalami
Csak nehogy olyan demokrácia legyen ott is mint kishazánkban!
Csizmás Kond
Szerintem itt nem Európáról van nagyba szó, hanem az orosz gázról...
Ukrajna tranzitország, ahol az Európába érkező gáz nagy százaléka keresztüljön. Az unió nem Ukrajnáért harcol hanem az orosz gázért.
Kala Majka
Európa ugyanúgy fütyül az ukránokra, mint a a többi "felszabadított, népi demokratikus" gyarmatára.

Ott is lesznek végtelenül gazdagok, akik azt sem tudják majd jódolgukban, hogy hová költsék a jövedelmüket, ez a lázongó tömeg pedig ismét könnyen találkozhat majd a holodmorral.

Szerencsétlenek!
JAJMÁR
Hát, így néz ki egy szobordöntés! Ideje volt, semmi szükség Lenin szoborra, egyébként meg hajrá Ukrajna :)
hallgatag
Ehhez képest a Lánchidnál, a hungarocell Viktor szobor
" ledöntése " óvodás játék volt !!! Meg jóval többen voltak
Kijevben !!!
Hehe
mint nálunk 56-ban, szomszédunk mégsem tudunk róluk semmit.. Oroszország megmondta, elzárja gázcsapot ha ez folytatódik.. A Nyugat persze dugóban van, szinte egész Európa függ a most jövő gáztól, megjött a tél, vajon nekünk hány hétre van tartalék.. Ukrajna 50% - a Orosz nemzetiségü A héten megkérték Putyint, amennyiben úgy alakul a helyzet avatkozzon be a anyaország..
Nekem nem hiányzik, sem Ukrajna, sem románia, és sem a Bulgárok az eu-ba, Ahogy mi nsem...
nemkati
Na. Az ukránoknak is kezd megjönni az esze...
orogordog
Ezek sem normálisak, az orrukig sem látnak minek ezeknek az E.U. Majd rá jönnek, mi szart csináltak, de akkor már nincs vissza út.
Disznópofa
Előbb vagy utóbb, de mindig elszakad a cérna az embereknél...nagy döntés előtt állnak az ukránok, sorsdöntő ami ott történik most...
sbl
Ami a kis vörös alsóbbrendű gondolkodású, szifiliszbe beledöglött (Sajnos nagyon későn!), J. V. Sztálin által kitömetett és közszemlén mutogatott micisapkás törpe szobrának ledöntését illeti, ez abszolút mértékben üdvözlendő!

Csak remélni lehet, hogy a helyére a Kijevi Rusz szobra fog kerülni,aki a holicsi fejedelemséget alapította meg - Ukrajna jogelődjét!

Az egy másik kérdés, hogy tudatában vannak-e, hogy manapság az EU-hoz való csatoltság valójában mi is jelent?
Mert Európa és az európai műveltség, nem azonos azzal az EU-val, ahol senki által meg nem választott magukat politikussá nyilvánító alakok - horribilis pénzekért - igyekeznek Európa évezredes múltú népeiből olyan lebutított masszát gyúrni, mint ami az USA lakosságát jellemzi!
Mert annak idején a Közös Piac egy valóban áhított és elérni kívánt cél volt!
Ez a mostani EU már csak a felvizezett utódszervezete, amely az eredeti Adenauer-De Gaulle által megalapított szervezethez képest olyan, mint az ötputtonyos tokaji aszúhoz képest, a kannás, tablettával gyártott műbor.
kopeba
Azt hiszik most magukról hogy rendszerváltó hősök , csak szerencsétlen hülyék akik nem tudják hogy mit jelent az unióhoz csatlakozni. A szabadkai piacon is kinevetik a magyarokat: Hülye magyarok , kellett nektek a csatlakozás.
Tekla
@hallgatag: Lassan országunk sem lesz , mert felvásárolják az arabok ! DE gyáva népnek nincs hazája! Egyébként Minden tiszteletem az Ukrán elnöké ,nem akarja bevinni a vágóhídra ezeket a tüntető marhákat!
Tekla
@nemkati: Aki Eu-t akar annak nincs esze! Mi akkor "akartunk" egy unióhoz csatlakozni ,amikor a történelem figyelmeztetett ,hogy ez a közös ló, nem jött össze. A Cseh-Szlovák esetben, a Jugoszláv-unióban sem ,meg a Szovjet-unióban sem. Svájc sosem akart uniosdit , milyen érdekes ,és ne jöjön senki a bankokkal ,nekünk ennél sokkal értékesebb dolgaink vannak:édesvíz, élelmiszer-termelésre alkalmas föld és tradicionálisan földművelő ember anyag,kimagasló és jól értékesíthető szellemi termékek ,amiket hagyunk veszni!
bukfenc
@Csizmás Kond: Naa, jó mellé nyomtam... :(
bukfenc
@hallgatag: Ha ilyen malőr lenne Budapesten, orbánc visítva rohanna Putyinhoz a slepp-jével együtt...
Én már imádkozom...
miazavalami
@Csizmás Kond: Szólni kellene nekik is.
Vizual
Azért jó pofa dolog, hogy legtöbben egy vörös forradalmat vizionálnak. Ledöntött Lenin szoborral. :)
Vizual
@sbl: Te, már bocs, de ez a "Kijevi Rusz" milyen formában lesz szobor ? Mert ugye törzsszövetség volt. Úgy ezer éve.
sbl
Olvasd el z ennek az időszaknak a történelmét.
Több mint 20 különböző és nem egységes nép és törzs laza szövetsége alkotta a Kijevi Ruszt.
Hasonló volt az Árpád kori magyar törzsi szövetséghez, amit annak idején az. ún. Vérszerződéssel pecsételtek meg a hét magyar törzs vezetői.
Rurik volt az első fejedelem (uralkodott kb. 830-879) , utódai, a Rurik-dinasztia tagjai a 16. századig uralkodtak a Kijevi Ruszban, majd Oroszországban.
nemkati
@Tekla: Igen, ezekel mind rendelkezünk, és van egy csomó dolog, amikkel nem. Eddig az EU-tól kaptunk évente egy rakás pénzt, amit nem vagyok biztos benne, hogy a legjobban használtunk fel. Aki csak a rossz oldalát látja az úniónak, az nem alkot róla reális képet. Nem tudom, a németek például hogy vannak azzal, hogy a sok belépő elmaradott országnak egyre többet kell fizetniük, hogy segítsék őket a felzárkózáshoz.
sbl
@Vizual: Olyanról még nem hallottál, hogy egy eseménynek, vagy történelmi időszaknak emlékoszlopot emelnek?
Az ötlet nem egészen új, már az ó egyiptomiak is ismerték.
hattorihanna
@nemkati: Így van, és hiába vannak az adottságok is,ha csak a felső tízezer kaszál le mindent,a többi ember meg majd beledöglik a melóba vagy nyomorog.
bundi
@sbl: @Tekla: @kopeba: @verőce21: @Kala Majka: azért arra befizetnék, hogy ha 2000-2002 ben a zsebsztálinotok hátraarcot csinál, és eu-ellenes lépéseket tesz, ezzel ellehetetlenítve a csatlakozást, akkor most egyedül üldögélnétek a medence közepén, nyíllal lövöldözve mindenre ami ehető...(egymásra is) gondolkozzatok a másik sikersztorin... észak koreán.
egyébként kedves sbl... a legutóbbi hozzászólásod mire volt jó?
"Az ötlet nem egészen új, már az ó egyiptomiak is ismerték."
arra célzol, hogy kezdhetnek a közmunkások (az akkori rabszolgák modern kori leszármazottai) piramisokat, obeliszk-eket állítani a vezérednek?
ja és a lágyvasgyártást a jelek szerint az ukrán történelem sztárolása váltotta fel... elvégre ukrajna, fehéroroszország is sikersztori, a jelek szerint...
sbl
@bundi: Csak tippet adtam egy példa kapcsán, az ókorból.
Mert te nem tudtál mire gondolni emlékmű ügyébe.
A piramisokat meg jobb ha békén hagyott, mert elméletek ugyan készülnek sorozatban a felépítésük körülményeivel kapcsolatosan, csak mindig fel-fel bukkan egy-egy olyan tényező, ami azután halomra dönti azokat.

Különben nem tudom milyen "vezéremről" írsz, mert nekem olyan a politikában nincs.

És persze ne menj bele olyan kényes témába sem, mint a "lágyvas gyártás", mert az neked nagyon ingoványos terület.
Amúgy az általad említett volt szovjet tagköztársaságoknak minden természeti adottsága megvan arra, hogy idővel "sikersztoriként" emlegessék őket.
Persze csak akkor, ha nem libsik veszik át a vezetésüket.
sbl
@bundi: Ki mondta hogy a "legfontosabb" most?
Ez egy felvetés, mindenesetre támogatandó, mert akkor a régi Országzászló helyén éktelenkedő kőfalloszt amely az egykori megszállókra int végre el lehet távolítani.

A látványt - jelenlegi állapotában - pikánssá teszi, hogy a mostani megszállóaspiránsok egyikének a nagykövetsége adja a kőfallosz hátterét a volt TV székház felől szemlélve...

A mélygarázs amely alatta van, az hasznos.
bundi
@sbl: tudod mivel egyik szakmám gépész, ezért szeretem ezeket az ingoványos talajokat...
és mivel utána műszakis tisztként kezdtem, talán meg is oldom a felmerülő problémákat... de ha minden kötél szakad, előveszem a későbbi építész tapasztalatomat, és csak elboldogulok... talán jobban mint a sínbohócok valaha is... (ha már személyeskedünk)
de ezt már párszor lejátszottuk... nem emlékszel?
de jó megkövetlek... nem vezéred... maradjunk a kedves vezetőnél? az stílusosabb...
propeller.hu/itthon/2835959-orban-viktort-gyerekek-latogattak-meg#v993797
vagy legyen Példakép?
vagy a nép hős gyermeke?
esetleg a kárpátmedence géniusza?
mond melyik tetszik...
sbl
@bundi: Mi az hogy "műszakis tiszt"?
Ha az MH-nál tevékenykedtél, ilyen terminológiát ott nem ismertek.
Az pedig, hogy a szakmád gépész (technikus, mérnök?) nem feltétlenül jelenti azt, hogy az anyagtechnológiába esetleg belemélyedtél volna.
Persze abban is tévedsz, amikor "sínbohócnak hívsz, mert azt nálunk a cégnél leginkább a Pft. (Pályafenntartási Szakszolgálat) esetleg a forgalmászokra szoktuk mondani.

Én is gépészettel foglalkoztam, sőt foglalkozom ma is.
De az anyagtechnológiát mindig kiemelten fontosnak tartottam és tartom, mert egyáltalán nem mindegy hogy mit mivel kívánunk megoldani.
Különben, - annak idején - te is közreműködtél az akkori Marx téren a két nem nagyon találkozni akaró hídoldal építésénél?
sbl
@bundi: Nem mert utána jött a bolsevik megszállás - aminek a magatokfajták - örültetek, sőt visszasírjátok.
De a megszállásunk sem tartott örökké!

Te meg gondolom időről időre meglátogatod Gróf Károlyi Mihály sírját, amelyik a kerepesi temetőben éktelenkedik.
A magatokfajták számára az ilyen országvesztők a menők...
nemkati
@sbl: Vajon miből gondolod, hogy itt mindenkinél jobban értesz mindenhez? Ha nem akarsz nagyon pofára esni, akkor több szerénységgel bírálj másokat.

Biztos jobb lenne még az Országzászló helyett is a mostani általad "kőfallosz"-nak nevezett emlékművet lecserélni mondjuk egy Horthyfallosz emlékműre, mert ez ma a legnagyobb divat. Minél előbb le kéne cserélni az emlékművet, hogy még a nagy forradalmár 0rbán tárgyalhassa le az oroszokkal a cserét.
sbl
@nemkati: Én egyáltalán nem gondolom, hogy "mindenkinél jobban értek mindenhez".
Csak néhány szakterületen az átlagnál kissé tájékozottabb vagyok.

Egyébként bolond és hozzá nem értő politikus az, aki az oroszokkal nem tárgyal!
Most hogy már nem megszállók, miért ne tárgyalnánk velük?
Gyakorlatilag korlátlan felvevő piac.

Annak idején a valamikori M. kir. Állami Vasúti Gépgyár a cári Oroszországgal igen jó gazdasági kapcsolatban volt.

Gőz-cséplő készleteket (Meghajtó gőzgép=lokomobil, cséplőgép, kazalozó gép együttes), vasúti járműveket, erőművi berendezéseket vásároltak akkoriban.

Most a mezőgazdasági termékeink iránt - hagyományosan - nagy az orosz érdeklődés.
Európa jövője közép-Európában és a keleti térségekben van a dolgok mostani és várhatóan jövőbeni állása szerint, nem pedig a dekadens nyugaton.
bundi
@sbl: tudod a magamfajta, miután a szent anna tó környékén több emlékhelyet templomot fürdőt felújított úgy, hogy a szabadidejét a pénzét áldozta rá,
www.arstopia.hu/uj/kalaka1.htm
www.ng.hu/Civilizacio/2006/09/Kalakaban_ujulnak_a_szekelyfoldi_borvizfurdok
sajna nem tud a kerepasi temetőbe zarándokolni, mivel épp londonban dolgozgat...
és igen sajna én már csak ilyen országvesztő vagyok...
na várom frappáns válaszod...
tisztelettel:
www.arstopia.hu/tajeptabor/Furdo%20KEPSOROK/2002%20Nadas/index.html
(csak hogy ne legyek arctalan...második tablóoldal középső sor alulról második)
libsibolsi nemzetvesztő
JAJMÁR
@kopeba: 08:07 Úgy tűnik, te nagyon felülről nézed a dolgokat. Jöjjön hát az igazság, mit kellene tennünk, hova kellene tartoznunk szerinted? Nyilván én rosszul látom a dolgokat, és nincs igazam amikor a fő problémát saját magunkban, az ország vezetőinek hozzáállásában látom.
bundi
@sbl: és mit is akarsz az oroszoknak árulni, amiből ott nincs termelési felesleg?
ásványi anyagokat? ételt? gépipari termékeket?
bundi
@sbl: huppsz cicus elvitte azt a fránya billentyűzeted?
nemkati
@sbl: Szép, hogy átlagon felüli vagy, de soha ne hidd el magadról, hogy mindenki, akiket itt csak az írásaiból ismersz, átlag alattiak.

Az oroszokkal való tárgyalást nem gazdasági kérdésekben értettem, hanem a felszabadulási emlékmű ledöntésével, vagy legalábbis lecserélésével kapcsolatban gondoltam, hogy ne már a következő kormánynak kelljen magyarázkodni a Moszkva térhez hasonló ügyben.
Csizmás Kond
@miazavalami: ...nekünk sem szólt senki...:)
sbl
@bundi: A felújításokért dicséret illet, főleg, ha a szabadidőd rovására tetted!
@bundi: Az oroszoknál nincs túltermelés a feldolgozott és jó minőségű magyar húsárukból, meg azokból a termékekből amik az ún. hungarikumok körébe tartoznak legyen az élelem, vagy italféleség.

De még az ún. fejlett technológiás termékek területén is számos érdeklődő van.
Magam is ismerek, sőt dolgoztam - dolgozok olyn Kft.-nek amelyik egyaránt tevékenykedik pl. Szolnokon a Stadlernél, Miskocon az ÖBB TS-nél (Volt Miskolci Vasúti Járműjavító.), sőt a távoli Kínában ennek a cégnek a szoftvereivel működnek egy ottani vasúti kitérőgyárban sínhajlító gépek.
A gyárban kizárólag 200km/ó sebességre alkalmas kitérőket gyártanak. És meglehetősen sok ilyen kft. működik Magyarországon.
@nemkati: Nem tudom miért gondolod hogy "átlagon felüli" vagyok?
Néhány területen valóban az átlagnál tájékozottabb vagyok, mint ahogy az itteni kedves beírok jelentős része, meg más szakterületen képzettebb az átlagnál.

Nem tudom milyen felszabadulási emlékműről beszélsz, mert a II: vh. után a szovjet csapatok nem felszabadítottak, hanem megszálltak bennünket!
Ezt egyébként a korabeli nyilvánosságra is hozott hadijelentéseik tartalma is alátámasztja.

Annak idején Makovecz Imre nagy gondolata volt a Citadellának - ami kifejezetten az osztrák elnyomás jelképeként emeltetett '48 után a lebontását javasolta a később odabiggyesztett egy gigászi sörnyitóra emlékeztető formájú "Szabadságszoborral" együtt.

Helyére Nemzeti Pantheon felépítését javasolta, hasonlóan a bajorországi Passau mellettinek amelyet annak idején még II. Lajos bajor király emeltetett.

És érdekes egybeesés, sőt pikáns, hogy a Habsburg elnyomás jelképe a szerves része lett a szovjet elnyomás jelképének!
kopeba
@bundi: Nálad a szél miatt biztos elment a villany mert nem látsz tovább az orrodnál.
Feraj49
Ha a Kijeviek egy része EU-ba akar belépni,legalább először tájékozódnának . Erős a gyanúm ezeket a lázongásokat egy csoport csinálja,és hecceli a tömeget megrendelésre,akárcsak nálunk . Csak kapkodtuk mi vidékiek a fejünket,hogy most mi is van Bős-Nagymarossal .Már a politikusoknak sem fontos a "leveli békák " szaporodása ! /meg más mindenféle hülye álokokkal előállni /

Legalább megnéznék,hogy élnek nálunk,lehet elmenne a kedvük a tüntetésektől.
verőce21
Az IMF/EU által "elbutított tömeg" az EU-ért tüntet, de a hatalom önálló, független Ukrajnára törekszik!
Kérdés, meddig lehet egy önállóságot fenntartani, most amikor újra kezdenek tömbök kialakulni a "nagy Bumm" után?
JAJMÁR
@Feraj49: 17:36 Mindenki magából indul ki, de azért felhívom a figyelmedet, hogy nem mi vagyunk az Eu kizárólag. Van ott még egy-két állam, és azokban nem éppen így élnek az emberek. Miből gondolod, hogy ezt Ukrajnában nem tudják? Ne hidd, hogy mindenhol birka nép van, ez leginkább magyar sajátosság. Ukrajna jövőjét bízzuk rájuk, hidd el, hogy ők így sokkal jobban járnak, mintha meghallgatnák a mi tanácsainkat :)
kopeba
Elnézést , nem neked szántam. Valami nem stimmel. A múltkor is valahogy fel lett cserélve két hozzászólásom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.