"Orbán vagy demokratikus államférfiként viselkedik, vagy páriává lesz" – írja egy 300 millió olvasóval rendelkező lap.

Thorsten Benner és Wolfgang H. Reinecke jegyzi azt a cikket, amely Angela Merkelnek és az EU vezetésének, tagállamainak ad konkrét, végrehajtandó tanácsokat arra nézve, hogy miként lehet megfékezni Orbán antidemokratikus kormányzását.

A Project Syndicate, "a világ véleményoldala" Európa Orbán-problémájának megoldása címmel közölte a cikket, amely 154 ország több mint 500 lapjának és egyéb publikációjának véleménycikkét közli 11 nyelven, és mintegy 300 millió olvasót ér el. Az eredeti cikk alatt az olvasók véleményét is kikérik, ahol arról lehet szavazni, mi legyen Orbánnal, pontosabban Magyarországgal.

Orbánra ultimátum vár

A Galamus Csoport oldalán jelent meg a cikk magyar nyelvű változata: "Áprilisban, amikor Angela Merkel német kancellár gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újbóli megválasztásához, értésre adta, hogy ez a nagy többség „különös felelősséggel” jár, amelyet bölcsességgel és az ellenfelek iránti érzékenységgel kell használni. Orbán ennek éppen az ellenkezőjét teszi" – idézi a lap.

A szerzők megjegyzik többek között, hogy Orbán úgy gondolja, hogy semmiféle politikai kockázattal nem jár, ha Európa kellős közepén populista autokrataként viselkedik, és felbátorította arra, hogy továbbvigye a liberális demokrácia elleni keresztes hadjáratát. "Az egyetlen lehetőség a megállítására – és az alapvető európai értékek megvédelmezésére, nem is szólva az EU önbecsüléséről –, ha egyértelműen választás elé állítják:  vagy demokratikus államférfiként viselkedik, vagy páriává lesz" – írják.

Mivel Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, ebben Merkelnek kellene az élre állnia, és a kemény és hiteles intézkedések  mellé oda kellene állítania Junckert és az Európai Néppárt elnökét, Manfred Webert. Az intézkedések között kellene lennie mindenekelőtt annak, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppárt frakciójából az Európai Parlamentben, azzal, hogy csakis akkor veszik vissza, ha Orbán irányt változtat – vázolják a lehetőségeket.

Reinecke vezető tudós, a YALE-en PhD-zett politológiából. Szakterületei a globális kormányzás, a globális pénzügy, a nemzetközi gazdasági intézmények, az állami és magánszféra közötti partnerségek és globális nyilvános hálózatok, valamint az EU-kapcsolatok. Kollégája és szerzőtársa, Thorsten Benner a berlini Globális Közpolitikai Intézet (GPPi) igazgatója.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

natoferi
@rugacs: Az EU-ban nem csak jogok, hanem kötelességek is vannak. Ha a nagy Nemzeti köd elszáll a szeme elől, talán megfontolhatná az ősi dakota bölcsességet: Ha egyszer qrvának álltunk, akkor tartsuk oda a p...csánkat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Eleg sz@rul allunk ennek a listanak az alapjan: de legalabb kezet foghat Putyinnal: mar oellene is szankciokat szeretnenek latni, ezt talaljak csak az egyetlen jo megoldasnak,...

Szegyen...
magyarbakancs
Nem ultimátumot hanem zárt osztályt adnák neki.
Tartós ápolással.
pbalage
Orbán ledobja a páncélt, lecsutakolja az előző csatákban megizzadt testét, de csak azért, hogy újból felvehesse a sodronyinget, és újult erővel vágtathasson a liberális ellenséggel szemben, kardját kivonva hadakozik újra Ráró, a rozzant gebe hátán, amelyet az ország minden erejét megfeszítve nevelgetett.
Az ujjongó tömeg pedig tapsviharral búcsúztatja a szélsodorta porban újabb csatába igyekvő hőst.
rugacs
Na pont erről beszéltem: az unio egyik alapelve, hogy tagországok belügyeibe nem szólhatnak bele.
Merkel asszony erre nyilván emlékszik, míg mások (akik azt hiszik rájuk ez nem vonatkozik, és azt akarják, hogy mindenki azt tegye, amit ők jónak látnak) ezt figyelmen kívül hagyják!

Na szép is lenne, ha egy külföldi újság szerkesztői mondanák meg, hogy egy országban mi és hogyan történjen!!!

Ezeknek elgurult a gyógyszerük!!!

Ebből az írásból egyértelműen kiderül, ezek nem tagokat akartak, hanem olyan gyarmatokat, ahol az van, amit ők mondanak meg engednek!!!
Hát milyen erkölcsi alapon írja elő a nyomorult német firkász, hogy én hogyan éljek a hazámban?
Ezek mindig világuralomra törtek, eddig is, most is!
Sajnos vannak követőik, bár ez egyáltalán nem véletlen, hiszen aki a fleto idején jól élt, az most visszasírja és visszaköveteli a jó életét! Mintha az örökre szólt volna.
Persze, hiszen amit Kádárék elszedtek az emberektől, azt ezek kapták meg ingyen és bérmentve!
Másokon élősködve, mások javait lenyúlva vigéckedtek!
Most, hogy sehol sem jegyzik őket, hazaárulásra is képesek egy kis ingyen falatért, koncért!
esdi
@rugacs: Tisztelettel, egy mellékvágány: hol van az a nemzeti vagyon, amit Kádárék elszedtek? Az mindenkinek járt volna, aki beletett!
pbalage
@esdi: és a gépelés hány leütés/perc sebességgel megy?
esdi
@pbalage: Vakon gépelek. Többszörös versenygyőztes vagyok. És vállaltan balfék. Köszönettel.
natoferi
@rugacs: Az EU-ban nem csak jogok, hanem kötelességek is vannak. Ha a nagy Nemzeti köd elszáll a szeme elől, talán megfontolhatná az ősi dakota bölcsességet: Ha egyszer qrvának álltunk, akkor tartsuk oda a p...csánkat!
bakegya
Nekem tök mindegy,hogy az orbán vicctort-és maffiáját ki rúgja seggbe,csakkk mi hamarabb tegyék meg,...idevele régi kardunk és jussunk,aztán kezdjünk tiszta lappal,szolidális konszenzussal többpártrendben demokratikusan élni békében a szomszédainkkal és szövetségeseinkkel...DDD
miazavalami
@rugacs: Akik Fletó alatt jól éltek azoknak ma sokkal jobban megy, mert kevesebb adót fizetnek a fidesz jóvoltából.
Segítek, bevezették az egykulcsos adórendszert. Legalább tájékozódnál mielőtt dünnyögöd a hülyeséget.
Amit Kádárék elszedtek azt már régen felosztották egymás közt a csókosok a rendszerváltás zavaros farvizeiből kihalászva.
Gondolom itt arra gondolták , hogy Kádár idején az államé volt minden.
Ember! Gondolkodj, a rendszerváltás környékén amikor adták el a gyárakat, földeket, üzemeket..., na Leesett?
rugacs
@miazavalami: Speciel gondolkodok: a Fidesz először 98-ban jutott szóhoz, addigra már rég elkótyavetyélték az állami tulajdont! Persze, jutott nekik is valami, de a nagyja a sutáké lett.
S akik a fletó kormány kiszolgálásából megszedték magukat, azoknak egy jó része mára felélte vagyonát, hiszen bár kevesebbet adóznak, de nincs munkájuk, hiszen a Fidesz lecserélte őket.
Itt is vannak belőlük!
Na, miazavalami, amit még hozzá akarsz tenni?
miazavalami
@rugacs: Hogyne!
Nézz szét hogy a rendszerváltáskor hány mai fidesz politikus ült már a parlamentben. Jó sokan. Az hogy a fidesz 98-ban jutott szóhoz, nem teljesen fedi a valóságot. Mert bár nem kormányoztak de már ott voltak a közéletben , politikában. Nézd meg mikor "vette" Orbán feleség a szőlősbírtokot fillérekért. Az hogy nem kormányoztak nem jelenti azt hogy nem kaptak a tortából.
Nem mindenkit cserélt le. A legtöbb menő vállalkozó, vagy kismilliomos nem írja ki a homlokár hogy milyen politikai vallást folytat. Vannak jó sokan köpönyegforgatók is.
rugacs
@miazavalami: Van igazság abban, amit mondasz.
Azért mondanék valamit: ritkán van olyan, hogy pl. egy asztalos tegyen újítást a vasiparban.
Mert nem azzal foglalkozik, nem ahhoz ért...
Nincs ebben semmi meglepő.
Így (én pl.) nem a borásztól, vagy az autószerelőtől, vagy a péktől várnám, hogy újítson a politikán.
Egyszerűen azért, mert nem az a dolga, nem ahhoz ért...(persze véleménye attól még lehet)!
Tehát mikor azzal jön valaki, hogy a mai Fideszesek közül sokan voltak mszmp-sek, akkor abban semmi kivetni valót sem látok. Hiszen aki benne van a folyamatban, az láthatja, ismerheti fel leginkább a hibáit. És változtathat rajta.
A politikus pedig nem egy közönséges ember, olyan mint én, aki a hitét nem áldozná fel némi anyagi juttatásért! Én ezzel tisztában vagyok.
No de pont ezért nem fogok én politizálni, mert az elveimet nem akarom anyagi haszonért elcserélni.
Tudod kik azok a politikusok, akiket nem érdekel a vagyon?
Akiknek már (így vagy úgy) annyi van, hogy akár már becsületesek is lehetnek!!!

Röhögnöm kell, mikor valaki azzal jön, hogy ez vagy az a politikus nem veszi fel a fizetését!! :-)))
Csak azt ne firtassuk, hogy amije van, az honnan van!!! :-(
miazavalami
@rugacs: Olyan politikus nincs akit ne érdekelne a vagyon...:-)
rugacs
@miazavalami: Én ismertem olyat, balos volt, de már elhunyt :-(
Most is ismerek (egyet biztosan), ő független.
De momentán nincs a hatalom közelében sem. :-)
lajospapa
Aki azért háborog és aggódik, hogy az Eu. mért háborgatja Orbánt, azt megnyugtatom, hogy nem fogja elzavarni. Az Eu. nem erre van. Mi választottuk, szagoljuk! Az viszont más kérdés, hogy az Eu. hogyan értékeli és támogatja vagy nem Magyarországot, amely Orbánt választotta. Nem Orbánt tartják partnernek, vagy dobják ki, hanem az országot, melynek mi viseljük a jó vagy rossz következményeit. Ha pedig húsz év után orosz barátságra vágyunk, mi a f@sznak kellett úgy búcsúzni, hogy "TOVARIS KONYEC?
Hellcat
A nagy kérdés...Lesz-e békemenet amivel elküldik a picsába Merkelt. Tessék fanok lehet éljenezni!
Nil
Lehet hogy ov ki akarja dobatni Magyarországot az euból hogy Putyin mellé állhasson?
Tényleg megint orosz uralom kell nekünk?
Nem tanulunk a hibánkból ezért megismételjük?
Tényleg ezt akarja a nép?
Egy sztálini diktatúrát?
Mikor mondjuk végre hogy elég?
Mi kell hozzá?
Hogy a fiainkat Ukrajnába vigyék majd kötelezően harcolni?
Tényleg ennyire nem látjuk tetteink következményét?
Cukkini
Aki nem ismeri a dátumot, az ne adjon ultimátumot.
Egyébként Orbán miniszterelnök úr megadta magának az ultimátumot: Még egy újabb 4 évet kért. Szerintem egy nullával hosszabb lesz. Miért? Mert a baloldali ellenzék ellenszél hatása alatt töketlenül tökösnek érzi magát a gyengeségtől, attól az egésztől, ami csak kb. 15 százalék. Na, ebből az emberek többségének. elég ! Főleg ha elég a főzelék, régi gőzekék láttán?.
JAJMÁR
@rugacs: "Na pont erről beszéltem: az unio egyik alapelve, hogy tagországok belügyeibe nem szólhatnak bele." - elvakult vagy!
Mo. az unió tagja, innentől kezdve alkalmazkodnia kell Mo.-nak is, a közös, szerződésben rögzített alapelvekhez, értékrendhez.
Ez már régen nem belügy.
rugacs
@Nil: A fáradság az elmédre ment: sztálini diktatúra?
"Hogy a fiainkat Ukrajnába vigyék majd kötelezően harcolni?"
Neked is elmentek otthonról, mint dartvadernek?
Ha már itt tartunk, miért nem emlékezel meg a Don mellett elesettekről?
Ja, mert ők a Merkel asszony őseiért haltak meg?
Vagy fogjunk még régebbi példát? Trianon? Azt minek (kinek) köszönhetjük?
Eddig azt hittem a Nil= normális, illedelmes lélek.
Pedig inkább tudathasadásos...
rugacs
@esdi: :-) :-) :-)
Jó kérdés: mi tettünk bele, de semmit se kaptunk vissza..., így jártunk.
rugacs
@natoferi: Ez a mondás jobban illene a fletóra, hiszen szó szerint ő volt az, aki qrvának állt.
Őt nagyon noszogatni sem kell, szerintem simán odatartaná ...
rugacs
@bakegya: Nem tűnt még fel, hogy 1000 éve határvidéken élünk?!
Elemezzem neked a térséget, vagy végre hajlandó vagy kinyitni mindkét szemedet egyszerre??
rugacs
@JAJMÁR: Jaj már megint fárasztó vagy...
A közös, szerződésben rögzített alapelvben áll, hogy a tagországok belügye magánügy.
Különben is, hogyan alkalmazkodhat a kezében kapával földet turkáló a legmodernebb traktorral szántóhoz?
Mi van, a fejlett nyugat nem lát a szemétől?
Szerintem inkább NEM AKAR!
JAJMÁR
@rugacs: 09:25 Nem én vagyok fárasztó, hanem neked a gondolkodás.

(Ugyan miből gondolod, hogy te itt osztod az észt (mintha lenne miből) és minősítgetsz másokat, mintha nálad lenne a bölcsek köve, és mi ezt szó és írás nélkül hagyjuk?) :-DDD Nem a bölcsek köve húzza a zsebedet, nézz már bele :-D
Igaz, nagy értelme nincs veled vitázni, mert téged meggyőzni úgysem lehet, bevallom inkább a magam szórakozására teszem időnként.

A fejlett nyugat szintjét ma csak egy szűk kis réteg képes elérni nálunk, de azon az áron, hogy a többségnek esélye sem marad feljebb lépni. Ezért mutatnak az ostobáknak egy "zsákutcát" S lám, vannak, akiknek ez tetszik és örömmel belefarolnak, mint te is.
JAJMÁR
@JAJMÁR: 10:45 Így van ez, archer :) te kis pajkos, ravaszdi :)))

(Hány neved van tulajdonképpen?)
bakegya
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
rugacs
@JAJMÁR: Valóban egyre nehezebb téged megvilágosítani!
Idézem magamat:
"Különben is, hogyan alkalmazkodhat a kezében kapával földet turkáló a legmodernebb traktorral szántóhoz?"
Idézlek téged:
"A fejlett nyugat szintjét ma csak egy szűk kis réteg képes elérni nálunk, de azon az áron, hogy a többségnek esélye sem marad feljebb lépni. "
Nem szúrja ki a szemed az allegória?
Vagy már rég kiszúrta, azért nem látsz!
Mindegy, én továbbléptem...
JAJMÁR
11:43 'Nem szórja ki, én ugyanis a mi társadalmunkról mondtam, hogy csak egy kis szűk réteg éri el az óhajtott színvonalat, a többséget beáldozva. Ők el is érik, hála a hozzád hasonló szolganépnek... te meg várd a csodát, de
...tőlük tényleg nem fogsz kapni traktort, turkálj és csúszkálj csak nyugodtan tovább...
rugacs
@JAJMÁR: Te tényleg ostoba vagy!
És még te mondod, hogy nem látom az iróniát.
A legmodernebb traktorral a nyugatiak szántanak, mi hozzájuk képest csak kapával túrjuk a földet.
Igen, nálunk csak kevesen élnek nyugati színvonalon, igen a többieket beáldozva!
És ostoba vagy, mert pontosan én nem várok csodára, mert tisztában vagyok magammal, a helyzetemmel, s hogy kitől mit várhatnék, ha másra számítanék!
De én nem mástól várom a helyzetem javulását, főleg nem azoktól, akiknek halvány lila gőzük sincs arról, hogy mit és hogyan kellene csinálni, az egyetlen konkrétumuk a kormányváltás!
Na pont ezek az "elv társaid", akik a csodát várják, akik kiszolgálják a nyugatot alamizsnáért, adományokért, akik a saját anyjukat is eladnák (nem hogy az országot!) azért, hogy hitelből jobban éljenek!!
Ők felveszik maguknak a hiteleket, mi meg fizessük vissza helyettük!
Ezt csinálta a Kádár, a Horn, a fletó.
Te meg csúszkálj nyugodtan és nyalogasd a talpukat, hátha kapsz tőlük modern traktort, finom cupákot, lerágott csontot, hitelre és akkora kamatra, hogy még az unokáid is azt fogják fizetni!
pbalage
@rugacs: hát, mikor azt kell írni, hogy
"aspodifuasp dfaöpsföq283 4dsfoiajsdfoad fohasodfj" akkor nekem is megvan az 1500.
Egyébként nem számolom, de a backspace már eléggé elkopott.
JAJMÁR
@rugacs: Legalább a sértéseid lennének eredetien szellemesek, Te "Kossuth ivadék" :-D Hát még azokat is Tőlem koppintod?
Uncsi vagy . Befejeztem. További sok sikert.
miazavalami
@rugacs: Ők lehetnek azon ritka kivételek akik a mesében léteznek.
Lehet van egy kettő akik nem a saját zsebre hajtanak elsősorban. De nem az a legnagyobb baj , hogy maguknak adják a sok jót, hanem az hogy a népnek nem hagynak. Még élhetőségi lehetőségeket sem. Miről ismerjük meg a jó uralkodót?
rugacs
Mária Magdolna Nagy: Mily bölcsen észrevette, hogy nincsenek munkahelyek az országban!
Sajnos, arra már nem futotta az elméjéből, hogy rájöjjön ennek okára!
KÁR!
Pedig ha tudná, akkor érdemes lenne elgondolkoznia azon, kit kéne az országnak követnie:
- azt, aki ennek okozója?
- vagy a miniszterelnököt, aki kiutat keres ebből az áldatlan helyzetből?
Mert ha engem valaki megharap, meglop, tönkretesz, azt nem követem, hanem igyekszem minél távolabbra kerülni tőle, legfeljebb kényszerből lennék hajlandó követni!
Itt ez a sok magát nagyon okosnak tartó ember azért nyilatkozik ilyen bőszen az ország vezetői ellen, mert még nem is fogták fel, kinek, minek köszönhető, hogy se munka, se megtakarítás, se pénz, se lehetőség!
Ha tudná - de nem tudja - talán másképp gondolkodna, de még az sem biztos, hiszen a nyugati életszínvonal, a pénz, a hatalomvágy annyira elködösíti az elméjüket, hogy a jólétért - ami neki nem adatott meg, de ha követnénk a minket tönkretevőket, tuti, hogy neki akkor sem javulna a helyzete - bármit megtenne!
Munka alapú társadalomról beszél, miközben fogalma sincs, hogyan, miként fejlődött Németország (mellesleg a világ egyik legnagyobb gyarmatosító nemzete, akkora nemzeti vagyonnal, hogy azt megsaccolni sem tudná!) idáig! És összehasonlítja Magyarországgal, velünk, akiket mióta letelepedtünk a Kárpát medencébe, 1000 éven át csak megloptak, kiraboltak, szétcincáltak, leigáztak minket. Nemzeti vagyonunk a töredéke bármely nyugati hataloménak!!
Persze lehetnénk - már megint - a nyugat prédája, lehetne - alantas - munkánk, de akkor sem mindenkinek, de legalább pár ezren jól élnének, de közel sem mindenki.
Győrben az Audinál jól keresnek az emberek - magyar viszonyokhoz képest! Mert ugyanazért a munkáért Németországban egy munkás több, mint az (5!!) ötszörösét kapja!!!
A kérdés tehát: munkaalapú társadalom vagy rabszolgamunka?
Az előbbire még sokat kell várni, a második már elérhető!
rugacs
@miazavalami: A halott indián a jó indián?
rugacs
@JAJMÁR: Akkor te szellemtelen vagy :-)
miazavalami
@rugacs: Az biztos hogy kicsiny országunkat csak kirabolták , meglopták , szétszedték...
De ha nagyon alaposan megnézed a történelem fonalát akkor láthatod, hogy mindig egy magyar adta el .
Nem indián! Uralkodót kérdeztem...
Nil
@rugacs: ne állíts fel diagnózist ha nem tudod mit jelent tudathasadásosnak lenni - igaz sok pszichiáter sem tudja.
A Donnál sem volt semmi keresnivalónk és Ukrajnában sincs - legalábbis nem mindegy melyik oldalon.
Ha elfelejtetted volna, én nem mert két fiam van --tervbe volt/van véve a kötelező katonai szolgálat visszahozatala - erre vonatkozott a fiaink Ukrajnába küldése. A kétharmad megvan, bármikor megtehetik.
HA ov Putyin mellé akar állni akkor bármit megtesz érte - erre vonatkozik amikor azt mondom nemérdekli a nép és az ország sorsa. AZ uniot addig használja/ta amíg érdeke volt.A zsebe tele - már csak apolitikai ambiciói maradtak - hogy bekerüljön a törikönyvekbe - hát be fog - Sztálin,Hitler, Rákosi és a többi hasonló fazon mellett
rugacs
@Nil: Valóban nem tudom, milyen tudathasadásosnak lenni - te ezek szerint átélted már ezt az állapotot (?!) -, de tudom, mit jelent (ha nem is tudnám, megnézném a gugliban!).
A Donnál sajnos voltak magyarok, Ukrajnában nem (legalábbis remélem, meg nem katonai céllal).
A kötelező katonai szolgálat visszahozatalát üdvözlöm, rá férne az ifjúságra egy kis fegyelmezés, stb.
Csak megkérdem, mert nekem nem világos: Ukrajnába melyik oldalra küldenéd őket (hiszen állítólag az ukránoknak szállítunk fegyvert, de szerinted O.V. Putyin mellé akar állni)? Számomra kicsit zavaros ez az egész..., persze ha én is tudathasadásos lennék, mindent értenék.. :-)
Különben is szerintem egyik sem szorul a segítségünkre.
Az egyébként téged nem zavar, hogy az unióba nem az O.V. léptette be az országot?
És akinek tele a zsebe, már csak a töri könyvekbe akar bekerülni? Nos ez akkor igaz lehet a Bajnaira, a fletóra, a Bokrosra, a Kovács Lászlóra és még sorolhatnám. Mert ők sem jöttek ki rosszul a rendszerváltozásból!
bakegya
@bakegya: helyt adok annak az illiberál hordaléknak aki belémkötött,anélkül hogy valaha is megszólítottam volna.ALÁ-SZOLGÁLJA...
Nil
@rugacs: az unio nem lenne egy rossz megoldás a régi idők hibáira csak nem gazdasági alapon kellett volna létrehozni, és meg kellett volna hagyni minden nemzetnek az önrendelkezési jogát,a saját fizetőeszközt de más volt a cél és az a cél nem jó,nem helyes irányba visz.

A googleban sem fogsz a tudathasadásról igazat olvasni -ezért tudtam én segíteni ilyen betegnek és nem az orvos aki csak leszedálta.

Ne keverd a múltat és egy lehetséges jövőt - én sem teszem.

ov most eljárja a Kállai kettőst - kérdés mi lesz belőle
rugacs
@Nil: Nem mind arany, ami fénylik! (ez az 1. bekezdésedre válasz)
Vak tyúk is talál szemet! (ez a 2. bekezdésedre válasz)
"A Donnál sem volt semmi keresnivalónk és Ukrajnában sincs - legalábbis nem mindegy melyik oldalon." Melyik oldalon van helyünk? Ha egyébként nincs.
bakegya
@miazavalami: le esett,de csakkk a fáról.
ancika
@rugacs: Baromság, nem Merkel őseiért haltak meg, hanem azért mert Magyarország megtámadta a Szovjetúniót... Csak azért nem az USÁ-t, mert az messzebb volt...
Nil
@rugacs: tanuld újra a törit és alkoss önálló véleményt
Nil
@rugacs: hát nem Putyinén ez az egy biztos
rugacs
@Nil: Szóval nekünk mindig a vesztes mellett van a helyünk? Akkor ne csodálkozzunk, hogy ha lassan mi is miniállammá degradálódunk...
Nil
@rugacs: már írtam hogy tanuld újra a törit
HA Putyin a nyertes akkor nagy baj van és abban a világban amit ő és ov tervez már te sem akarsz majd élni bár ha nyertes leszel akkor uralkodhatsz majd az embereken ,kínozhatod őket - ha ezt szereted akkor persze boldog leszel -

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.