Elfogult és félrevezető kérdések alapján nem lehet tisztességes konzultációt folytatni, és ha e konzultáció során a bevándorlást összekapcsolják a terrorizmusveszéllyel, az rosszhiszemű és helytelen dolog – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) Magyarországról folytatott vitájában.

Ami a halálbüntetés kérdését illeti, Timmermans ezzel kapcsolatban kijelentette: a bizottság egy pillanatig sem habozna igénybe venni a rendelkezésére álló eszközöket, ha az uniós joggal és az alapvető európai értékekkel összeegyeztethetetlen halálbüntetést a magyar kormány – az Orbán Viktor által adott biztosíték ellenére – mégis újra be akarná vezetni.

Zanda Kalnina-Lukasevica, az EU soros elnökségét adó Lettország európai ügyekben illetékes államtitkára az EP-ülésen közölte: az uniós tagállami kormányokat összefogó Tanács nem alakított ki álláspontot a vitatott magyar vonatkozású kérdésekben. Így a lett tisztségviselő pusztán annak a hangsúlyozására szorítkozott, hogy a Tanács nagy jentőséget tulajdonít az európai alapértékeknek.

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) jobbközép, néppárti frakciójának a vezetője a magyarországi helyzetről úgy vélekedett, hogy az állampolgárok megkérdezése jó dolog, de a magyar bevándorlási konzultációs kérdőív szóhasználata rossz és elfogadhatatlan. Ami ugyanakkor a dolog érdemi oldalát illeti, a magyar kormányzat joggal vet fel a bevándorlással kapcsolatban kérdéseket – szögezte le Weber.

A bajor politikus a halálbüntetéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy annak eltörlése civilizációs vívmány, ezért újrabevezetéséről minden beszéd kártékony. Weber felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország a 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel jelenleg Európa élvonalában van.

Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna

- ezt már Orbán Viktor miniszterelnök mondta felszólalásában.

Szerinte felül kellene vizsgálni a jelenleg érvényes egyezményeket, és a bevándorlást illetően vissza kell adni a döntési jogot az EU-tagállamoknak, rájuk kell bízni, hogy akarnak-e bevándorlókat.

"Nem tudunk munkát adni a bevándorlóknak" – szögezte le. Azt javasolta, hogy az európai politikusok tegyenek különbséget az üldözöttek és a jobb életszínvonal reményében érkezők között. Utalt arra, hogy az európaiak eltérően ítélik meg az unión belüli szabad munkavállalás, illetve a kívülről jövő bevándorlás jelenségét.

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Az egyezmények valóban nem isteni kinyilatkoztatások, de létezik olyan isteni parancs, hogy ne ölj

- felelte erre Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Orbán Viktornak.

Schulz ezt annak nyomán jegyezte meg, hogy a magyar miniszterelnök a halálbüntetés jogszabályi tilalmával kapcsolatban kijelentette: a tilalmat tartalmazó egyezmények nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi alkotások, amelyeket meg lehet változtatni.

A vitában Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor továbbra is provokatív kijelentéseket tesz. A belga politikus a bevándorlási kérdőívvel, illetve a halálbüntetéssel kapcsolatos témák említésén túl egyebek közt Putyin-barát külpolitikával is vádolta a magyar kormányfőt. A bevándorlást illetően emlékeztetett arra, hogy 1956-ban Nyugaton nagy szeretettel fogadták be a magyar menekülteket.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti EP-képviselője összetépett egy papírlapot, amelyről azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív. Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy a konzultáció valójában "goebbelsi tudatmódosítás" eszköze.

Jávor Benedek, a PM zöldpárti EP-képviselője arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyre inkább hasonul a Jobbikhoz, amelynek a vitorlájából a hivatalos magyarázat szerint ki akarja fogni a szelet.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: a bevándorlással kapcsolatos magyar nemzeti konzultációs kérdőív megfogalmazásai – minden finomítás nélkül – olyanok, ahogyan az aggodalmak az emberekben megfogalmazódnak.

Orbán mikor ismét szót kapott, azt mondta:

Én soha se mernék ilyen hangon beszélni az önök országáról, népéről és nemzetéről, egész egyszerűen nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel.

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Ugyanakkor arra reagálva, hogy a vita több felszólalója Márai Sándort idézte, azt kérdezte, nem érzik-e visszásnak, hogy ők akarják elmagyarázni a magyaroknak, hogy miről írt Márai.

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést

- tért át a bevándorlók kérdésére a kormányfő.

A miniszterelnök leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és az országra kényszerített szabályozás nem vált be, megindult a menekültáradat.

Az illiberalizmussal kapcsolatos hozzászólások kapcsán Orbán leszögezte: a liberális gazdasági és társadalomszervezési elvek csődöt mondtak, ez okozta a válságot.

Frans Timmermans Orbán Viktorhoz fordulva azt mondta:

Ne csináljon karikatúrát az Európai Bizottság migrációs javaslataiból.

Timmermans szerint nem igaz az a vád, hogy a brüsszeli bizottsági javaslatok minden illegális migráns korlátlan befogadását szorgalmazzák. Az uniós testület tagállami befogadási kvótákat azok vonatkozásában javasol korlátozott mértékben, akik háború elől menekülnek Szíriából, Eritreából – mondta.

310 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bence
Röhögő görcsöt kapok , amikor orbán fejére olvasnak és ezt úgy kéri ki magának mintha az országot bántanák , holott nem az országgal hanem vele vannak súlyos problémák !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@pbalage: Leütve majd te leszel, te gyermeteg lélek.
pbalage
@szandokan: ha meglátsz a vészjósló ruhámban, lehet meggondolod magad.
szandokan
@pbalage: Soha nem ijedtem meg egy ruhától.
adrenalink
@szandokan: tegnap 01:08-ra A fagyi és a homár nem egy kategória, nem vagy-vagy kérdés! Ez már megint csak egy újgazdag felesleges magamutogatása, eddig is tudtuk, hogy nem zsíros kenyéren éltek...
Vizual
@pbalage: Az látszik, hogy nem szeretjük egymást Szandokánnal. A botlása csak egy virtuális humorbonbonra adott alkalmat. Semmi többre és kár ebből egy ekkora ügyet csinálni. Bár vannak ismereteim róla de nem hiszem, hogy az identitása az amit vizionáltok. Remélem máskor jobban vigyáz Szandokán és az ilyen elszólásokra figyel. Megvan az esze hozzá. És ezzel zárjátok le, kérlek benneteket. Mert én ezt gusztustalannak tartom. Elnézést Szandokán ! Politikai ellentétünk van. Abba nem fér bele. Én is meggondolhattam volna.
Vizual
@adrenalink: Az szomorú ha már egy viccet is el kellene magyarázni. Aki nem érti az nem érti. Te rögtön kapcsoltál. Másnak talán ugyan ezért nem tetszett. Maradjunk ennyiben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.