Kétharmados feldolgozottságnál továbbra is 61 százalékon állnak a nem-szavazatok

Továbbra is jelentősen vezet a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodást elutasítók tábora a leadott szavazatok kétharmadának feldolgozása után a vasárnapi görög népszavazáson.

A görög választási bizottság honlapján található adatok szerint a szavazatok 69,14 százalékának feldolgozottsága után a nemmel szavazók aránya 61,48 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya 38,52 százalék volt.

Görög népszavazás: fél lábbal márt kint vannak az eurózónábólA nem szavazat támogatója az athéni Klafthmonosz téren (MTI/AP/Petr David Josek)

A részvételi arány több mint 55 százalék volt, jóval meghaladta a népszavazás érvényességéhez szükséges 40 százalékot.

A részeredmények értelmében a görög kormány akaratával egybehangzóan nemmel szavazott a többség a vasárnap tartott referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatták ki véleményüket.

A tét

Bár hivatalosan a népszavazás a Görögországot hitelező három nemzetközi szervezet (Nemzetközi Valutaalap, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) által bő egy hete készített intézkedéscsomagról szól – vagyis hogy azt elfogadják-e a görög emberek vagy sem –, mégis a népszavazásnak valójában ennél nagyobb a tétje.

A hvg.hu helyzetelemzése szerint ha a "nem"-ek kerülnek többségbe, akkor az európai vezetők szerint Görögország az euróra mond nemet. Az európai intézmények a mai népszavazásig lélegeztetőgépen tartották az országot, megvárták, mi lesz a népszavazás eredménye. A görög bankok nehéz helyzetben vannak, hírek szerint már csak egy napig tudnak európai segítség nélkül fizetőképesek maradni. Ha a "nem"-ek győznek, akkor könnyen lehet, hogy a nemzetközi hitelezők megvonják, leállítják a segítséget. Ez esetben az országnak valószínűleg ki kell lépnie az eurózónából – egyszerűen azért, mert az államnak, bankoknak, vállalatoknak felmerülnek kiadásaik, azonban fogytán vannak euróból, az Európai Központi Bank pedig több eurót már nem ad az országnak, ezért egy másik valutát kell teremtenie Görögországnak. Több forgatókönyv is létezik, az egyik valószínű szcenárió szerint az eurót feladja az ország és egy másik valutát vezet be – vagy a kettőt párhuzamosan alkalmazza.

Az eurózónából való kilépés nincs szabályozva, egyes értelmezések szerint csak úgy lehet kilépni az eurózónából, hogy az EU-ból is kilép az adott ország.

Ha az "igen"-ek nyernek, akkor egyrészt a Ciprasz-kormány – az ígéretét betartva – lemond, új kormány alakul Görögországban. Másrészt, a nemzetközi hitelezők által kért intézkedések megvalósítására nagyobb esély mutatkozik. Ekkor vélhetően mindaddig, amíg az új kormány fel nem áll, biztosan folytatódik Görögország megsegítése.

Kedden rendkívüli eurócsúcs lesz Brüsszelben

Az eurózóna tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozóját hívta össze Brüsszelbe kedd estére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki a közös pénzt használó országok csúcstalálkozóin is elnököl.

Hétfőn Angela Merkel német kancellár Párizsba utazik, ahol Francois Hollande francia államfővel vitatják meg a vasárnapi görög népszavazás eredményét. Az eurócsúcs a tervek szerint kedden 18.00-kor kezdődik.

A szavazatok csaknem 90 százalékának összesítését követően a görögországi népszavazáson a választók 61,46 százaléka szavazott arra, hogy Görögország utasítsa el a hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, amelyekért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt mentőprogramban még számára elérhető összeghez.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

alterego56
@szandokan: A csőd az ami most van Görögországban. Orbán semmitől nem mentette meg az országot. A 2010 május harmincadikai 19,9 ezer Mrd forintról napjainkra 25 ezer mrd ft-ra emelte az államadósságot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Most legalabb meglatja majd orban basi is, mire mehet az Unio tamogatasa nelkul egy makacs politikaju kormany, es mire mennek akkor, ha elapad a forras...Azert a gazdag gorogok, akik eltapsoltak , illetve kimentettek azt a 200 milliard eurot az orszagbol a svajci bankokba, most nyugodtan visszarakhatnak az elrabolt penzt a hazajuk kasszajaba,... Jo peldakent a mi kis oligarchaink elott is,...:o))
orogordog
@karma1: Te azt sem sejted mi történik itt Magyarországon, nem a Görögöknél.
eugen4402
@karma1: "Kollektív öngyilkosságra szánta el magát a görög nép"- írja Fellegi Tamás, és igaza van. Néhány hét múlva a nem-mel szavazó görögök is rájönnek, dacára a mai kétharmados győzelmüknek...
Anna Mária
Pá, görögök, beugrottatok egy populistának.
És kik lesznek a következők?
szandokan
@karma1: Orbán megmentette az államcsődtől az országot, és eszében sincs kilépni az Unióból.
bundi
@szandokan: és mivel?...per pillanat épp azt játszák amit a görögök hat hét éve...de ne legyen igazam...
alterego56
@szandokan: A csőd az ami most van Görögországban. Orbán semmitől nem mentette meg az országot. A 2010 május harmincadikai 19,9 ezer Mrd forintról napjainkra 25 ezer mrd ft-ra emelte az államadósságot.
karma1
@eugen4402: Huuuuuu,... 2/3... nem ismeros ez valahonnan?...
Január
@Csizmás Kond: ...a nem szavazatok győzelme legalább megadná a lehetőséget Görögországnak arra, hogy az erős demokratikus hagyományai révén saját kezébe vehesse a sorsát. A görögök így talán megkaphatnák a lehetőséget arra, hogy egy olyan jövőt építhessenek, amely talán a régmúlthoz képest nem lesz olyan prosperáló, de jóval reménytelibb a jelenlegi gyötrelmes időszaknál. ..."
Megszületett a lehetőség, nem lesz könnyű, de ott a példa - Izland...
Hari
A görögök egy jó ideje adósságból tartották az élet színvonalukat. Ezt " vezetőik"-politikai karrierük érdekében- gondosan titkolták. Most jött egy "népszerű" ember, aki "megkérdezi", hogy akartok-e rosszabbul élni. A "válasz" szinte borítékolható volt, leszámítva néhány tíz százaléknyi reálisan gondolkodót. Sajnálom a megvezetett görögöket, de az élet könyörtelen, a mondás meg igaz: adós fizess ! Kizárt, hogy a hitelezők meghátrálnának. Mert akkor a többi adós is ezt tenné. Az lenne a vircsaft ! Mindig és mindenütt a kisemberek isszák meg a keserű levest. A politikáról meg annyit, tisztességes ember nem megy politikusnak, ha igen, akkor azt hamar feladja. És ez az valódi 22-s csapdája !! Most olvastam, egy másik hírben, hogy a görög pü. miniszter már lemondott... Ha mi itt tartanánk???
Csizmás Kond
@Január: Szerintem ezután meg épp azért fogják támadni őket, hogy ne tudjanak eredményt elérni, viszont remélem, hogy be tudják bizonyítani az igazukat. Az biztos, hogy leginkább azok felelősek akik beleugrottak az uniós csapdába és illemnék utólag is felelősségre vonni őket viszont ha bizonyítani tudnak akkor egyértelmű lesz az unió karvalypolitikája.
Január
@Csizmás Kond: Szerintem nincsenek a gondjukban egyedül a görögök, és a "mentést" nem csak az Eu-tól várhatják. Csak ezekről a dolgokról az itteni média nem tájékoztatja a nagyérdeműt.
Tehát féligazságokat ismerünk.
nezelodo
Olyan volt ez a népszavazás náluk, mint nálunk az Orbán "konzultációs" levelei. A válasz pontosan tudható volt, akárcsak náluk, mert ki az a marha, aki "rosszabbul akar élni mint négy éve"?
Január
@nezelodo: Senki sem óhajtja azt az adósságot még 4x- 5x visszafizetni, amit már 3x-4x visszafizetett, mert ez kb. így nézhet ki.
nena
Adós fizess ! Görögország Game Over.
Csizmás Kond
@Január: Annyi biztos, hogy a görögök az unió előtt elég szépen éldegéltek. Az, hogy valakik megirigyelték a könnyű életvitelüket és félrevezetve őket belehajszolták egy kiláthatatlan adóságfolyamatba az nem a görögök hibája hanem néhány politikusé na meg a nagyközönséget is hintáztató unióé.
verőce21
1 hónap múlva kitörnek az éhséglázadások Görögországban!
verőce21
A demokrácia antitézise az, amit az EU-ban most tapasztalunk, hogy a monetáris szuverenitás átkerül az EKB-hoz. Nem elfogadható, ha az ország monetáris politikáját egy olyan központi bank határozza meg, amely kizárólag csak egyetlen célt, az inflációs politikát tartja szem előtt.
A legtöbb tagállam kormánya erről nem kérte ki a lakosság jóváhagyását. Amikor Svédország így tett, a svédek is nemet mondtak.
"Sok európai vezető szeretné látni Alekszisz Ciprasz kormányfő baloldali kabinetjének bukását. Elvégre is, az igen kellemetlen, hogy Görögországban egy olyan kormány van hatalmon, amely ennyire ellenzi azokat az intézkedéseket, amelyek olyan sokat tettek az egyenlőtlenség növekedéséért sok fejlett országban, és amely annyira elkötelezett a vagyon megzabolázatlan hatalmának megfékezéséért."
bundi
@verőce21: én úgy tudom hogy azok az országok a hitelezők az imf en és társain keresztül akik sokkal keményebb megszorításokat csináltak hogy ne szálljon el a költségvetésük mint most a görögöknek kellene... Köztük ti is... És nem csúnya öltönyös köcsögkalapos bankárok akik gyerekeket dolgoztatnak a bányákban...és ha olvastad milyen megszorításokat kellene tenni hogy a költségvetésük fenntartható legyen...na az orbáni nemmegszorítások sokkal durvábbak...ennyi...de javíts ki ha tévednék...
verőce21
@bundi: (11:06) Már évekkel ezelőtt megírtam: a görögök Európa cigányai. Ők nem hajlandók integrálódni, sőt semmilyen szabályokat elfogadni magukra nézve. Még az EU-ba sem szabadott volna őket felvenni, nemhogy az eurózónába.
Valaki(k) nagy kötvényhasznot láttak bennük, ami 13 évig működött is, rendkívüli hasznot termelve a hitelezőknek. Persze, most egy kicsit lazítanának a hitelezők.

Jól látod, Mo.-on sokkal nagyobb megszorítások vannak, hogy tartani tudjuk az Unió diktálta inflációs (3%) előírásokat. "A következetes gazdaságpolitika, meg kell, hogy hozza az elvárt, jó eredményeket" - ezt is én írtam évekkel ezelőtt.
mekkelek
Érdekes hogy nálunk a halom megszorítást amit a zorbánék bevezettek és a mai napig egyre jobban kiterjesztenek csendben vette, veszi tudomásul a birka nép.
postás
Izlandnak bejött. Kussolnak is róla.
Sanyi2015
@postás: csak a tényszerűség kedvéért: Izland nem tagja az EU-nak...
bundi
@verőce21: "A következetes gazdaságpolitika, meg kell, hogy hozza az elvárt, jó eredményeket"
azért erről lehetne vitázni...egyenlőre ugyanazt csinálják orbánék mint a görögök 6-7 éve...
és most jön az olimpiai nevezés is...meg a paks...meg annak járulékos költségei...és egyebek...
bundi
@verőce21: de ha utánanézel következetesen sok pénzt tol a magyar az államnak...többet mint a görögök...ez fenntartható?
ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6899478/2-07072015-AP-EN.pdf/797f4af9-c37f-4631-8211-5dd0b32fcb31

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.