Nem fogok látszatmegoldásokat javasolni címmel közölt terjedelmes interjút Angela Merkel német kancellárral a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap szombaton.

Angela Merkel arra a kérdésre, hogy érzékeli-e a konfliktusaikat és a kultúrájukat Németországba magukkal hozó menekültek végtelen áradata miatt a német lakosságban megjelent aggodalmat és zavarodottságot, elmondta, hogy pontosan ismeri az országhatáron és a településeken kialakult helyzetet, az aggodalmat és a zavart is érzékeli, akárcsak a "hihetetlen" segítőkészséget és tenni akarást.

Tartós megoldást keres

Szerinte az a döntő kérdés, hogy a németek mit kezdenek ezzel a kihívással, az ő válasza pedig az, hogy meg kell próbálni megbirkózni vele. "Kancellárként nem fogok látszatmegoldásokat javasolni", mert azok "két hétig sem tartanak, és utána még nagyobb a csalódottság amiatt, hogy mégsincs megoldva a probléma" – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta: "tartós megoldásokon" dolgozik, de ezek alkalmazása nem Németországon múlik és hosszabb időt vesz igénybe. "Addig őszintén azt mondom a polgároknak, hogy most megtapasztaljuk a szíriai háború hatásait Európában a sok ember formájában, akik a hazájukat és gyakran mindenüket elvesztették".

A bezárkózásra irányuló igyekezet, például kerítések révén, mint Magyarországon, "csak ahhoz vezetett, hogy a menekültek más utakat választottak, de kevesebben nem lettek" – fogalmazott.

Ebből az a következtetés adódik, hogy hatékonyan kell védeni az uniós külső határokat, el kell érni a menekültek méltányos elosztását az EU-ban, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetésére – mondta Angela Merkel.

A szírek hazatérnének

Arra a kérdésre, akarja-e, hogy minél több menekült visszatérjen a hazájába, elmondta: a háború, üldöztetés és terror elől menekülő emberek jogosultak a védelemre, de aki "tisztán gazdasági okok miatt jön, annak nincs jogosultsága a védelemhez nálunk, vissza kell térnie" hazájába.

A "legértelmesebb" megoldás az, ha a háborús menekültek a hazájuk közelében élhetnek elfogadható feltételek között, de ez "a körülmények drámai mértékű romlása" miatt a Szíria térségében működő menekülttáborokban sokaknak már nem volt lehetséges.

Hozzátette, hogy a tapasztalatok szerint minél rövidebb időt kell a hazától távol eltölteni, annál nagyobb a menekültekben az akarat a hazatérésre, és felmérések azt mutatják, hogy a Németországba érkezett szíriai menekültek nagy része vissza akar térni hazájába, amint véget ér a polgárháború.

A németországi helyzet értékeléséhez pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a legtöbb menekült csak három évre kap tartózkodási engedélyt, és azután felülvizsgálják, hogy továbbra is védelemre szorul-e – emelte ki a kancellár.

Nem lesz teljes határzár

Arra a felvetésre, hogy többször hangsúlyozta, nincs lehetősége dönteni arról, hogy ki jön Németországba, és azt is mondta, hogy Németország nem tudja lezárni a határát, Angela Merkel kifejtette: "azt mondtam, hogy nem áll hatalmunkban megmondani, mennyi ember jön hozzánk, de nagyon is hatalmunkban áll dönteni arról, hogy ki maradhat és ki nem".

A határokat pedig természetesen lehet ellenőrizni, és helyes döntés volt az ellenőrzés visszaállítása a bajor-osztrák határon. Ugyanakkor a határokat "nem tudjuk és nem is akarjuk teljesen lezárni", hiszen "ez még egy kerítéssel sem sikerülne, amint azt Magyarország példája mutatja" – hangoztatta a kancellár.

A német kormány a menekülthullám irányítására, rendezett mederbe terelésére törekedik. Ezt szolgálhatja a tranzitzóna intézménye is, amelyről még zajlanak az egyeztetések a koalíciós pártok között.

A "megfelelő irányítással és rendezéssel" Németországba érkező menekültek száma is csökkenthető, ugyanakkor az a legjobb, ha a menekülteket hazájuk közelében helyezik el – mondta Angela Merkel.

Minden menekültnek el kell fogadnia a német törvényeket

Arra a felvetésre, hogy amikor nemrég egy hosszú televíziós interjúban a menekültválságról beszélt, egyszer sem hangzott el az a szó, hogy "iszlám", a kancellár elmondta: a politikai üldözöttek vagy polgárháborús menekültek védelemhez fűződő, a német alaptörvényben rögzített joga nem tesz különbséget keresztények, muzulmánok, zsidók és buddhisták vagy ateisták között, ugyanakkor minden menekültnek el kell fogadnia a német törvényeket és szabályokat. Ezeknek része a férfiak és nők egyenlősége is.

"Bátorítok mindenkit, hogy ezt tegye félreérthetetlenül világossá" – mondta a német kancellár.

Kifejtette, hogy amikor tíz éve kormányfővé választották, első intézkedése a társadalmi integrációért felelős államminiszteri pozíció áthelyezése volt a kancellári hivatalba, és bevezették az integrációs kurzus intézményét.

Az "összes migráns, aki ma hozzánk jön, kap egy hatszáz órás integrációs tanfolyamot" – mondta Angela Merkel. Egyebek mellett azt is bevezették, hogy a házastársra vonatkozó családegyesítésnél rendszerint már a származási országban igazolni kell a német nyelvtudást. "Megtanultuk, hogy az integráció mindkét fél részéről erőfeszítéseket igényel, és ezzel nagy előrelépést értünk el" – mondta a kancellár.

Alaposzlopok

Hangsúlyozta: a szövetségi köztársaság erős alapokra épül, az alaptörvény, a szociális piacgazdaság, az EU- és NATO-tagság, valamint Izrael biztonsága olyan "alaposzlopok, amelyek mindig megtartanak bennünket".

Szabadon gyakorolhatja vallását és elmondhatja véleményét mindenki, aki Németországba jön, de "tisztelnie kell ezeket az alaposzlopokat", és ezt az elvet "érvényesíteni fogjuk minden újonnan érkezővel szemben" – tette hozzá a német kancellár.

Angela Merkel a menekültáradat feltartóztatását követelő bajor kormányfővel, Horst Seehoferrel kialakult vitáról egyebek között azt mondta, hogy "néhány fontos pontban" ugyan nem értenek egyet, de a "konkrét intézkedéseket" tekintve jórészt "egy húron pendülünk".

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

keresztapa
Az emigráns az vastagon lefogja sajnálni a Németország törvényeit, ők sajátos törvénnyel vannak amit Európa nem fog díjazni! Csak nehogy a német törvények kényszeredetten alkalmazkodjanak az emigránsok törvényeihez!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
Merkel nem tesz mást, mint a saját elképzelését rákényszeríti a német emberekre. Már nem azt hangsújozza, amit pár hónapja. Kicsoda ő, hogy a tartományok dolgába beleszóljon?! Alsó Szászországban, egy falu közmeghallgatásán, egy tartományi vezető, izzadva mondta, hogy gondoljanak bele emberek, mit tennének, ha naponta ezer és ezer ember elhelyezését kellene megoldani, amit központilag leosztanak nekik. A polgárok pedig, a gyerekeiket féltik és nem látják a végét a migránsok érkezésének. Zárt tábort követelnek és több rendőrt.

Ez már, nem demokrácia.
keresztapa
Az emigráns az vastagon lefogja sajnálni a Németország törvényeit, ők sajátos törvénnyel vannak amit Európa nem fog díjazni! Csak nehogy a német törvények kényszeredetten alkalmazkodjanak az emigránsok törvényeihez!
36
@keresztapa: Mindenesetre, azt a sokáig összeesküvés elméletnek tartott kijelentést, hogy a polgárság, maga követeli a demokratikus jogai megnyirbálását, már elérték. "Még több rendőrt követelnek a német emberek."
9000 biztonsági őrt pedig, toboroz a német állam.

Törvények és vallás tekintetében pedig, én az emlékezetembe véstem a magyar iszlám vezető szavait. "Európa akkor követte el a legnagyobb hibát amikor az államot és az egyházat szétválasztották."

Érdekes, hogy ezt Putyin is meglátta(de már Jelcin is). Régebbi és új felvételeket nézve az orosz parlamentről, az ortodox pópa, vagy maga a patriarcha, ott ül az elnök jobb oldalán.
keresztapa
@36: Katolikus vallásnál vannak nehezebb meg vannak egyszerűbb dolgok. Ortodox misénél a pap majdnem egész végig csak énekel, és a hívek csak nézik, és az egészet végig kell állni. Katolikusoknál meg az van hogy végig kell ülni, és a híveknek tudni kell mindig hogy mit mondjanak. Meg mikor áldozni kell, az ortodoxoknál az van böjtölnöd kell, és az áldozás napján nem ehetsz semmit amíg meg áldozol, utána meg már ehetsz. A katolikusoknál az áldozás előtt egy órával nem ehetsz csak. A Katolikusoknál áldozáskor a pap azt mondja hogy Krisztus teste, és egy ostyát kapsz, az ortodoxoknál meg egy kanálnyi bort. A gyónás a katolikusoknál úgy van hogy bemész egy kis helyre, leülsz, és pontosan tudnod kell hogy mit kell mondani, az ortodoxoknál meg le kell térdelened a pap elé, és csak néhány kérdést tesz fel. Ha az ortodoxoknál meg vagy keresztelve, akkor már gyónhatsz is, áldozhatsz is, a katolikusoknál meg úgy van hogy elsőáldozónak is kell lenned, meg elsőgyónónak is. Meg midkettőnél máshogy kell keresztet vetni. Az egyik nagyon fontos hogy az ortodoxoknál nincsenek hazugságok. Pl.: reformáció elindulásának okai, azért mert a pápa olyat talált ki hogy a templomok előtt áruljanak a szerzetesek búcsúcédulákat, és ha valaki olyat vesz, bármennyire is bűnös, biztos hogy a mennybe kerül. Az ortodoxoknál nem volt ilyen. És a szentképek is máshogy néznek ki, az ortodoxoknál túldíszített, a katolikusoknál egyszerűbb. Az állam és az egyház szétválasztása Európában a hatalom pártdiktálása miatt lett szétválasztva, mert egy párt sem osztotta meg az emberek feletti egyedi uralkodást. Itt a HIT és IDEOLÓGIA keringője miatt húztak választó vonalat.
Peller Anikó
"minden menekültnek el kell fogadnia a német törvényeket"

Viccel ez a banya vagy csak elborult az agya? Minden századik minősül csak menekültnek, de azok is leszarják a törvényeiteket. Ébresztő vízityúk.
paolo006
@36: @Peller Anikó: Merkelnek a kisujjában is több van mint nektek a fejetekben így együtt. Pancserok!
satan
@paolo006: Jó csúnya báb banya. Valaki arrogáns az miért művelt és tiszta látású?
paolo006
@satan: gondolod az arrogancia kizárja a műveltséget és a tisztán látást? Érdekes feltevés.
Fradigege
krv hosszú, nem olvastam el. El kell fogadnia. És, ha nem fogadja el? Akkor mi lesz? Nem lesz semmi. B-terv?
emerencia
Merkel kancellár dialektikusan gondolkozik. Ez a gondolkodásmód nehézkesnek tűnik mert minden emberre tekintettel kell lennie ugyanakkor mindenkitől elvárni a kompromisszum készséget a cél (demokrácia, béke, biztonság, jólét) érdekében. Egyszerűbb lenne valami gyors, látványos intézkedéssel ámítani a világot, a lufi kirobbanását pedig ráfogni egy vagy több bűnbakra. Ő mégis a nehezebb de hosszútávon várhatóan eredményesebb utat választotta és egyáltalán nincs egyedül. Nagyon sok buktatóval kell szembe nézniük.

Kívánom, hogy sikerüljön egy olyan Európát létrehozni, melyben az európai polgárok érdekei nem sérülnek és az újonnan jövők sem találkoznak embertelenséggel, ha csont nélkül tudomásul veszik, hogy nekik is feltétel nélkül be kell tartani az ideiglenesen vagy véglegesen befogadó ország törvényeit.
rugacs
@paolo006: Ez biztosan így van! Neki a kisujjában is sokkal nagyobb a zavar, mint mások fejében! Talán ha végre nem a kisujjából akarná kiszopni a megoldást, hanem - mint más normális ember - az eszével gondolná át, jobban járnánk! Más kérdés, h az időskori szenilitás már nála is egyre többszőr jelentkezik, így neki meg a fejében van lényegesen kevesebb, mint másnak a kisujjában...
rugacs
Az látszik, egyre többet magyarázkodik! És egyre hosszabban. A kerítés bevált, persze nem náluk, hanem a mi esetünkben! Hiszen a migránsok ugyan nem fogynak, de nem dulják fel az egész országunkat, nem bénítják meg a közlekedést. Ezt a határzárnak köszönhetjük. És a Szlovénokat látva, akik fotózzák is a bejövőket, talán már nem annyira ellenőrzés nélkül mennek tovább. Az meg h mit szeretne Merkel, egyelőre csak álom és félő az is marad. Mivel a migránsok már szétszéledtek náluk, a büdös életben nem fogják többet összeterelni azokat. Az pedig borítékolható, h nem fognak azok integrálódni, inkább lesznek párhuzamos életvitelek, és/vagy erősen növekvő bűnözés. Aki eljött ilyen messzire, sosem fog visszamenni...
paolo006
@rugacs: ha mindenki olyan tisztán gondolkodna mint ez a nő, és olyan becsűletes lenne, sokkal jobb lenne ez a világ. Nyilván ő sem hibátlan de melyikünk az. Ha egy ilyen ember lenne Magyarország vezetője akkor nem érne a szánkig a szar. Sajnos egyenlőre be kell érnünk a korrupció királyával, a látszatmegoldások mesterével, a gátlástalanság pápájával.
libellle
@Peller Anikó: aniko ur! Miert köze ahhoz, hogy mit csinál Merkel és a németek? A pénzünkel azt teszünk amit akarunk. Nem mi megyünk a magyar kormányhoz koldulni hanem az a disznobanda jön hozzánk. Ezenkivül oldja meg a hazájában azt a hatlamas maffiozi cselekedeteket amiket szeretett kormánya végez. Oldja meg ott a rendet és azt, hogy ne percröl percre hazudozásokkal álljon elö a büdös mocskos kormánya. Ellenben teljesen mindegy, hogy ki mit ir le maga marad egy agyamputált kormánytetü.
libellle
@36: Merkel nem tesz mást mint ami az alkotmányunkba le van irva. Miután mi nem banánköztársaság vagyunk és az alkotmányunk nem egy vicclap mint a Magyarország egyemberre szabott alkotmánya. Igy akkor tessék hülyeségeket irni, ha kellöen van informálva.
libellle
@satan: A szépséget nem pénzért osztogatták, az öregséghez mindenkinek joga van. A butáság az bün, és neked igy nagyon sok bünöd van
libellle
@Fradigege: Miután a rend nállunk nem ugy müködik mint Magyarországon eeért nem kell agódni. Magyarországon a rend ugy müködik, hogy mindenki azt csinál amit akar senki nem tud semmit senkit nem érdekel semmi és ezt europán belül a leg perfektebben müködik.
libellle
@emerencia: A gyors , látványos tetteket viktorkának kelett volna megtennie. Meg is tette a saját érdekeiben. Elmondta megmutatta a magyaroknak azt amit ö akart. Ellenben azt, hogy ö mindenkit beengedett és senkit nem regisztrált mert egyszerüen nem volt olyan helyzetben, hogy megvédja a határt, csupán azert, hogy gyengitse Europát. Hogy akarja ez tökfej nagymagarországotlétrehozni. Hahahahaha. Ma ma sincs olyan helyzetben mert ugyan felépitette a nagy falat de azon mindenki átjön. Titkos vonatokkal regisztrálás nélkül küldi tovább naponta az 5-7 ezer menekültet. Miert tudnak az Osztrákok regisztrálni? Na ja amennyiben ez sokáig igy megy azt gondolom hamarosan megunjuk ezt a témát, hogy harom országnak van kötelessége az EU-ban a többinek csak jogaik vannak. Amennyiben az országunk megszüntet mindennemü anyagi hozzájárulást az EU-hoz akkor azt gondolom megindul az egész volt sozialista országok népe. A kérdés csupán hová? Amennyiben mi lezárjuk a határokat, akkor merre indul az europai gazdasági-menekült.
keresztapa
Az iszlám veszélye nagyon is valóságos, nem fog magától eltűnni. Elég meg
-
nézni a történelmet!
Kötelességünk nekünk is felelősséget vállalni, amint azt elődeink is bátran –
gyakran hatalmas árat fizetve ezért – megtették: a jövő generációi számára meg
-védeni és továbbadni a nehezen kiharcolt értékeinket és szabadságunkat, lehetővé
téve számukra, hogy a boldogságra törekedjenek és megadni a lehetőségét annak,
hogy fejlődjenek és kibontakoztassák teljes emberi lehetőségeiket.
Az iszlám katonáival és a politikai korrektséggel való szembenállás a legneme
-
sebb emberi tulajdonságokat aktiválja és fejleszti: az őszinteséget, a bátorságot, a
megérzést, az együttműködést, a kemény munkát, az intelligenciát és az együtt
-érzést. Nem meglepő, hogy az iszlámellenes mozgalomban a legjobb emberekkel
találkozhatunk.
Egyértelmű, hogy a médiában és a jelenlegi politikusokban nem bízhatunk,
mivel nem közlik a tényeket az iszlámmal és a tömeges muszlim bevándorlás
következményeivel kapcsolatban. Ezért nekünk – a polgároknak – kell elmonda
-
nunk a nyilvánvaló igazságokat, elmondani a történeteinket, terjeszteni a fontos
híreket, tényeket és statisztikákat, valamint inspirálni a velünk együtt szavazókat
arra, hogy felelős vezetőket válasszanak
Fradigege
@libellle: ha nem fogadják el a német törvényeket akkor sincs semmi. Ezért tartunk itt, ahol tartunk.
satan
@paolo006: Nem feltevés tény. Élet vitele és a környezete is ere utal.
satan
@libellle: Témára lehetne koncentrálni?
Vannak a tények, belemagyarázni valamibe, képzelt kitalált dolgokat, felesleges. Nap az akkor is keleten kel, nyugaton nyugszik.
libellle
@Fradigege: Ti máshol tartotok mint mi. Ennyi!!
libellle
@satan: Te irtad, hogy öreg banya vagy valami hasonlókat èn a te hülye beirásodra válaszoltam.
satan
@libellle: Elemezd: "Jó csúnya báb banya." a téma hozzáolvasásával. Köszönöm.
varirmag
Mert az évtizedek óta ott élő törökök már integrálódtak, vagy nem ???
Akkor mirőé álmodozik a "Jó csúnya báb banya." ???
libellle
@varirmag: Természetesen valamennyire integrálódtak. Esetleg olyannyira mint a Magyarok vagy bármelyik nation.
csa-csa
ez a minimum! eleve minden ország kötelessége betartani egymás törvényeit amint átlépik a határaikat.
Fradigege
@libellle: Mi van? Te schmutzig friccerin vagy?
jancsipapa
Merkel : "- minden menekültnek el kell fogadnia a német törvényeket és szabályokat. Ezeknek része a férfiak és nők egyenlősége is." ----- Meg legyen világbéke ,jó időjárás és győzzön a Fradi ! ( Bayern?? )
libellle
@Fradigege: A hülye nyelvedet sajnos nem értem. Még a forditom is kapitulált. A schmutzig azt piszkost jelent. A friccerin hmm... volt egy valaki a mi történelmünkben akit Fritznek is hivtak. Ez Friedrich II. König von Preußen volt. Ez meghalt Potsdamban a kastély Sanssouciban 1786-ban. Vagyis én nem vagyok Preußin én egy Hessin vagyok. Hogy piszkos-e vagyok hmm... definitiv nem. Mindennap mosakszom a lekem tiszta segitökész vagyok azt mondják a barátaim nagyon kedves is vagyok. ( egyébként a te polgártársaid akiket tanitok a te országodban azok is azt mondják, hogy nagyon kedves vagyok. ) Ezenkivül magas szinten rendelkezem Emphatiával. Remélem kielégitö volt a válaszom.
verőce21
@libellle: (19:16) Akkor lehet, hogy Piszkos Fred vagy? :)
verőce21
Már a németek sem akarják elfogadni, ndks nő! Szászországban függetlenségi mozgalom indul: elszakadnának Németországtól és az Európai Uniótól.
Ezrek üzenik Merkeléknek Drezdából: "A saját népetek ellen vívott háborút el fogjátok veszíteni!"
libellle
@verőce21: pontosan a keletnémetek abban aszellemben nöttek fel mint a magyarok a komunizmus abszulut nyomot hagyott ezekben, és levetközni soha nem tudják. Igen álmodj te tovább az elszakadással kapcsolatban. ÈN remélem, hogy robban az EU. Igy majd lehet menni a keleti nyitás felé. Remélem akik thetik és integrálódni tudnak még idöben még idöben elhagyják azt az országot.
libellle
@verőce21: Kann es sein dass du ein vollidiot bist. ??? Ja ich bin überzeugt davon.
verőce21
@libellle: (13:11) A korábbi és a jelenlegi ellentmondásos hozzászólásaid alapján én már korábban meg voltam győződve ebbéli képességeidről!
("...álmodj te tovább az elszakadással kapcsolatban. ÈN remélem, hogy robban az EU) ?
Freewolf
Jé! Merkel feltalálta a forró vizet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.