David Cameron miniszterelnök elismerte, hogy kénytelen lenne Nagy-Britannia EU-tagságának feladásáért kampányolni a tervezett népszavazáson, ha az Európai Unió reformjával kapcsolatos követeléseinek nem tud érvényt szerezni.

A The Daily Telegraph információi szerint Cameron kormányzati munkatársaival tartott magánbeszélgetéseken kijelentette, hogy ha Brüsszel és a társállamok "teljesen figyelmen kívül hagyják" reformigényeit, és ha az ezekről folyó tárgyalásokon "nem kap semmit", akkor azért fog kampányolni, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Anglia kiléphet az Unióból, ha nem lesznek reformok

A brit kormányfő az elmúlt hónapokban nyilvánosan is tett burkolt utalásokat erre, többször is kijelentve: ha a reformigényekről folytatott tárgyalásai nem járnak eredménnyel, arra az esetre semmit sem zár ki a brit EU-tagság jövőjével kapcsolatban. A hivatalos londoni álláspont ugyanakkor továbbra is az, hogy a kormány bízik a sikerben, és így abban is, hogy Nagy-Britannia a megreformált EU tagja maradhat.

A The Daily Telegraph forrásai szerint azonban a Downing Street valójában "egyre borúlátóbban" ítéli meg az uniós társállamok vezetőivel folyó tárgyalások kilátásait, és a kormányfői hivatal szakértői most már "50 százalékot alig meghaladó esélyűnek" tartják, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad.

David Cameron a múlt hónapban ismertette hivatalosan a brit kormány EU-reformigényeit. A Brüsszelnek és a társállamoknak megküldött javaslatcsomagban kiemelt helyen szerepelt a legvitatottabb szigorítási terv is, amelynek alapján az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négyévi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Cameron a jóléti ellátások szigorítása mellett szeretné elérni azt is, hogy az EU-hoz ezután csatlakozó országokra mindaddig ne vonatkozzék a szabad munkaerő-áramlás alapelve, amíg gazdasági fejlettségük nem kerül sokkal közelebb a jelenlegi uniós tagországokéhoz.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...dehogy lépik...csak toporog és ágál.
Szókrakész
Ugyanazt teszik, mint anno Indiában.
Amíg a kizsákmányolást nem veszélyeztette a demográfiai robbanás és annak következményei, addig maradtak.
Most innen is szépen kihátrálnának.
Fradigege
Akkor lépjenek már ki. Évek óta ez a téma.
Szókrakész
@amaramaistanna: Sőt még be se léptek, de már kilépnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.