Theresa May brit miniszterelnök szerint maradéktalanul végre kell hajtani "a brit nép utasítását" arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, és e döntést mindenkinek el kell fogadnia, azoknak is, akik nem értenek egyet vele.

May a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében – amelyben az írás főcíme szerint azt fejti ki, hogy miért nem engedi "elszabotálni" a brit nép döntését a Brexitről – első ízben és közvetlenül reagál a londoni felsőbíróság azon minapi döntésére, hogy a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A brit kormány terve szerint London az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti a cikkely aktiválását, a felsőbírósági végzés azonban kérdésessé tette ezt a menetrendet.

Theresa May mindazonáltal megerősítette vasárnapi cikkében, hogy a kormány a legfelsőbb bíróságnál megfellebbezi a londoni felsőbíróság végzését.

A brit kormányfő szerint ez pusztán eljárásjogi vitának tűnhet, ám valójában fontos alapelvről van szó: a parlament szavazott arról, hogy a brit EU-tagságról szóló döntést a népre kell bízni, "a nép pedig hallatta hangját ebben a kérdésben, mégpedig határozottan".

A brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a részvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Vasárnap közölt cikkében Theresa May úgy fogalmaz: most a kormány felelőssége "ennek az utasításnak a maradéktalan végrehajtása", és a nép döntését azoknak a parlamenti képviselőknek is el kell fogadniuk, akik sajnálkoznak a referendum eredménye miatt.

A múlt csatáinak újbóli megvívása helyett arra kell összpontosítani a figyelmet, hogy az ország miként tudja egységesen "a lehető legtöbbet kihozni" a Brexit jelentette "nagy össznemzeti lehetőségből" – írta a brit miniszterelnök.

A legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője azonban közölte, hogy pártja csak erős feltételekkel lenne hajlandó megszavazni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását, ha a legfelsőbb bíróság is úgy dönt, hogy ehhez törvényhozási jóváhagyás kell.

Jeremy Corbyn a Sunday Mirror című vasárnapi baloldali brit lapnak nyilatkozva kijelentette: a Munkáspárt első számú feltétele az, hogy a brit gazdaságnak a kilépés után is teljes hozzáférése legyen az EU egységes belső piacához.

Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint ha Nagy-Britannia a kilépés után is hozzá akar férni az egységes uniós piachoz – ahogy azt a brit üzleti szféra is folyamatosan követeli –, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

Theresa May többször hangoztatott véleménye szerint viszont az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

A Sunday Mirror hangsúlyozza kommentárjában, hogy a kormányzó Konzervatív Pártnak mindössze 12 fős többsége van az alsóházban, és ha a kormánypárt Brexit-ellenes "lázadói" szövetkeznek az ellenzékkel, és a kilépési folyamat megkezdésének kérdésében a kormány ellen voksolnak, aligha lenne elkerülhető az előre hozott parlamenti választás.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
"...maradéktalanul végre kell hajtani "a brit nép utasítását" arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki ..."
Nálunk is van 1 zember, aki hasonló szöveggel kápráztatja el a híveit, lásd, népszavazás kapcsán tákolmány módosítás.
Csizmás Kond
...a lényeg, hogy most jól elvannak az üggyel...
lampa laz
"...maradéktalanul végre kell hajtani "a brit nép utasítását" arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki ..."
Nálunk is van 1 zember, aki hasonló szöveggel kápráztatja el a híveit, lásd, népszavazás kapcsán tákolmány módosítás.
human
@lampa laz: Csak a mi népszavazásunk nem volt érvényes.
lampa laz
@human: de ezt csak mi tudjuk, a nemzeti klub győzelmi mámorba fetreng a 98%-tól..
quadrocopter
@lampa laz: Az nem ember, hanem egy mocskos fertőző génkupac!
Jozefina
Ez is olyan hülye, mint orbán!!! Brit nép akarata??? Játsz az agyát, hogy milyen kemény, de fogadom, hogy arra játszik, hogy az EU-ban maradjanak!!! Két kulacsos, mint ov.!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.