A bukaresti magyar nagykövet kiutasítását és a budapesti román nagykövet hazahívását javasolja Traian Basescu volt román államfő "egyedüli méltó válaszként arra a sértésre", hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől.

Basescu: Az igazi Románia a Tiszáig terjed

A december 11-i választásokon pártja szenátorjelöltjeként induló politikus Facebook-oldalán pénteken tette közzé kioktató hangvételű, goromba jelzőkkel fűszerezett bejegyzését. Kirohanását követői közül többen a választási kampánynak tulajdonították és a szélsőségesen nacionalista pártvezér, a tavaly elhunyt Vadim Tudor stílusához hasonlították. A volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) a felmérések szerint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb határán billeg.

Basescu azzal magyarázta az elnöksége idején elképzelhetetlen hangvételt, hogy "most már szabadon beszélhet" és máskülönben a budapesti "politikai kalandorok" nem fogják megérteni, hogy az "igazi Románia a Tiszáig terjed".

Szijjártó Péter csütörtökön a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén, furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: megtiltotta minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a minisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon.

A román külügyminisztérium meglepetésének és értetlenségének adott hangot a budapesti döntést illetően, arra utalva, hogy az Európai Unióban és a NATO-ban alapérték a nemzeti jelképek iránti tisztelet.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Tarajos petike kirobban valamit a 2 állam között ...(?)
Várjuk a " román fidesz-nyaloncok " véleményét !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fekete
Ezeket a potrohos bocskorosokat protezsaltak Orbanek az EU-ba! Most meg az Alban ci-gokat
is nyomatjak.
Csizmás Kond
@Mézike: ...még azt is mondtam hogy kirgiz vagyok...de nem mindent kell elhinni...:)
F_Viktor
orbánék kisded játékának egyértelmű vesztesei a romániai magyarok lesznek!

Senki ne gondolja, hogy tarajos utasítása és annak nyilvánosságra hozatala a véletlen műve lenne, ez egy átgondolt akció volt, hogy a határainkon túl se élhessen békében a magyar.
Jozefina
Terjeszkedik a balkán??? ov nem véletlenül fegyberzi fel a rendőrséget!!! Szarban van a haza??? Sok hülye fideszes,addig bosszantotta a románokat, amíg megúnták. Nem kéne feszíteni a húrt!!!
moiszikf
A most ott élő magyarokkal se boldogulnak - az állandó b@szt@táson kívül - mihez kezdenének még vagy másfél millióval?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.