Romániában 5,2-5,3 százalékkal nő a jövő évben a nyugdíj – jelentette be Dragos Pislaru román munkaügyi miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy az erről szóló rendeletet már előkészítette a jelenlegi szakértői kormány, emlékeztetve arra, hogy ez összhangban van a nyugdíjtörvény rendelkezéseivel. A jogszabály megállapítja, hogy a nyugdíjat a kormánynak évente ki kell igazítania az infláció mértékével, valamint a bruttó átlag reálbér-növekedés 50 százalékával.

Romániában az idén negatív tartományban volt az infláció, de a bérek emelkedtek. A statisztikai intézet pénteken közölte, hogy októberben a tavalyi tizedik hónaphoz mérten a reálbérek 13,2 százalékkal nőttek.

Pislaru leszögezte, a jövő évi román állami költségvetést a vasárnapi parlamenti választás után felálló új parlament és kormány fogja elfogadni.

Romániában az elmúlt négy évben minden évben átlagban 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
viktor szopkin!!! Vélemény???Már a románok is elhúztak mellettünk!!!Geci!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@karma1: "nem ulhet le, allandoan setalnia kell, es o mondta nekem azt, hogy csak a kovetkezo napra bir gondolni, es legszivesebben mar eltunne ebbol a vilagbol."

Szörnyű embertelen világban élünk!!! Sokan nem tudják, hogy még egészségesen is nagyon kiborító talpon lenni órákig, hát még betegen. (Én pl.ezért vagyok most táppénzen az elsődleges munkaerőpiaci versenyszférás munkahelyemen. Nem örülök neki mert a mi bérezési rendszerünkben a táppénz különösen nagy anyagi hátránnyal jár pedig nem keresünk sokat. Ha ülő munkám lenne, dolgozhatnék.)

Nagyon sok idősb embert (betegeket is!!!) egzisztenciálisan tönkretesznek, másoknak pedig még életerősen, fiatalosan jár a nyugdíj +még egy munkahely egyszerre. A hatalmon lévők pedig meg vannak sértődve, ha letűnt (vagy mégsem???) sötét történelmi korok viszonyaihoz hasonlítják sokan azt ami a mai Magyarországon történik. :(((((((((((((((((
karma1
@emerencia: A torteneted szivenutott, de hidd el, mindenki jol tette, amit tett Neked elned kellett, a doktornak barmi aron gyogyitani, a csupasziv szomszednak pedig segitenie kellett.
Te is "karmaval" jottel a vilagra, mint mindenki mas, dolgod van a vilagban, amit vagy elvegzel ebben az eletedben, vagy nem, az attol fugg. Olvasd el Szepes Maria A voros oroszlan cimu muvet, (nagyon izgalmas, es a reinkarnaciot, ujraszuletest taglalja). Lehet, hogy nem hiszel ezoterikus dolgokban - nem kotelezo, nem vagy vele kevesebb! - de van, amikor csak ezoterikus valasz van egy kerdesre...
Eld az eletedet, ahogy tudod (remelem, a sok gond mellett vannak oromeid is), mert biztos vagyok benne, hogy nagyon sok embert tettel boldogga: lehet, hogy eppen ez volt a kuldetesed. Hidd el, tudom, mit beszelek, "valaki" segit bennunket odaatrol, es tudom, hogy az, ami otthon van, meg fog valtozni, nem tul sokara. Vigyazz Magadra, gyogyulj meg, amilyen gyorsan csak tudsz, remelem, minden jora fordul korulotted...:o))) Ha valaki, akkor Te nagyon megerdemled...:o)))
Es igen, a baratnommel is ezt teszik, valoban nem ulhet le, tudod, utoljara talan az Alcatrazban hoztak ennyire embertelen szabalyokat, meg Guantanamoban, dehat azok bortonok voltak...O is beteg volt (meg- es felfazott) es azzal fenyegettek, ha nem megy vissza egy heten belul dolgozni, akkor ezt a munkat is elvesziti.
Ilyet meg Afrikaban sem lehet mondani egy irastudatlannak, nemhogy ma, Magyarorszagon egy kozepfoku kepzettseggel rendelkezo, de onhibajan kivul sulyos beteg embernek...
emerencia
@karma1: Köszönöm szép szavaidat. Az ezoteria nem nagyon érintett meg engem de fiatalabb koromban scifi rajongó voltam ami nem múlt el nálam nyomtalanul. Meggyőződésem, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben és mindennek van oka ami történik velünk. Az a dolgunk a világon, hogy ezekből az okokból minél többet megismerjünk, levonjuk a megfelelő következtetéseket és megtegyük a lépéseket a távolabbi túléléshez. A mostani betegségem valószínűleg azért következett be mert öreg vagyok, kissé felmondta a szolgálatot az immunrendszerem. Hosszabb a regenerálódási időm mint fiatalon, ennek ellenére Kb. 5 éve nem sikerült magamat fizikailag teljesen kipihenni. Most kb. egy hónapot (2 hét szabi+2 hét táppénz) itthon pihenhetek elsősorban azért, hogy meggyógyuljak a konkrét bajomból másodsorban pedig, hogy a szervezetem többi része is regenerálódjon valamelyest. Reménykedem, hogy sikerülni fog és így valahogy megpróbálom kibírni még azt a 4,5 évet ami hátravan a rám szabott nyugdíjkorhatárig. :-)
Nessy
van egy javaslatom a Romániai, levélszavazatukkal a FIDESZ-t támogató nyugdíjasoknak! Csak az anyaországi 1,6 % emelést kaphassanak, és fizessék a magyar adókat!
Veleda
Van egy naív kérdésem, ha a románoknál ilyen jó a helyzet, miért kell nekünk évente több tonna ruhát, élelmet, küldeni, miért nekünk kell óvodákat kórházakat építeni, egyetemeket patronálni.
Románia is 10 éve kapja az EU-s támogatásokat. gazdálkodjanak abból.
human
A Románok elcseszték. Olcsó, túlhajszolt munkaerő kell ide. Az jól irányítható, ugrálni se mersze, se ideje.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.