A következő öt évben mintegy 500 millió dollár befektetés érkezik a Moltól Norvégiába, hogy az ottani kitermelési, kutatási tevékenysége sikeres lehessen – árulta el Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Észak-Európában, az Északi-sarkkör felett zajló folyamatok nagyon komoly biztonsági, környezeti és energetikai hatással vannak Európára, ezért Magyarország a jövőben még dinamikusabbá és szorosabbá teszi együttműködését az észak-európai térséggel.

Szijjártó: Norvégiában tervez fejlesztéseket a Mol

Fotó: MTI KKM/Szabó Árpád

A norvégiai Tromso városában az Arctic Frontiers elnevezésű nemzetközi konferencián részt vevő Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott, hogy ebben a folyamatban a főszerep Norvégiának jut majd, a magyar-norvég biztonsági, energetikai és gazdasági együttműködést jelentősen bővítik az elkövetkező években, aminek kulcsát a Mol norvégiai szerepvállalása jelenti.

Kifejtette: a Mol 2015-ben vásárolt meg Norvégiában egy kőolaj-kutatással és -kitermeléssel foglalkozó vállalatot, és mára a Mol 21 kutatási, kitermelési licenccel rendelkezik Norvégiában, ami a kutatási portfóliójának a megduplázását jelentette a vállalat számára. A Mol északi működése központjaként tekint Norvégiára, és a következő öt évben mintegy 500 millió dollár befektetés érkezik a cégtől Norvégiába, hogy az ottani kitermelési, kutatási tevékenysége sikeres lehessen.

Szijjártó: Norvégiában tervez fejlesztéseket a Mol

Hangsúlyozta: Norvégia a magyar energiabiztonság szempontjából is fontos szerepet fog játszani az elkövetkező időszakban. Magyarország már 2016-ban is vásárolt Norvégiából gázt, és úgy tűnik, hogy ezen együttműködésnek olyanok a feltételei, hogy érdemes a norvég gázt a magyar gázbeszerzési portfólióban tartani, így a jövőben Norvégiából vásárolandó gáz hozzájárul majd Magyarország energiabiztonságához.

Szijjártó Péter kiemelte: a gazdasági együttműködés terén az egészségbiztosítási rendszerek közötti együttműködés, norvég páciensek magyarországi egészségügyi kezelése, valamint a magyar élelmiszerexport növekedése lesz az a két kulcsterület, amelyre mindkét kormány nagy hangsúlyt fektet a jövőben.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Igy kezdödött a horvát INA (is), aztán jött a
nemzetközi körözés a hernádi elvtárs ellen.
Petya sokra viszed még...a lámpavasig !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Gondolom tárt karokkal fogadják őket! Először teleszarjuk az asztalt, aztán enni akarunk onnan! Gratulálok!
karma1
@lópicigáspár: Nem mondod? Most akkor a Baratsag Koolajvezetek Norvegiabol fog jonni??? Es a gazt hogyan fogjuk importalni? Zsebben? Es azt az 500 millio DOLLART melyik zsebebol rantja elo a magyar budzse?
lópicigáspár
@karma1: És a norvég olajkutak is mol kézbe kerülnek! Csak ezt ők még nem tudják! :D
karma1
@lópicigáspár: Ja, hat ha nem olvasnak ujsagot meg Interpol-korozest, akkor bizony igy jarnak...:o))) Kulonben meg nem vagy am elfelejtve, de amiota utoljara beszeltunk, egyfolytaban szakad az eso,...A tuzelot is olyankor hozzuk be a hazba, amikor egy kicsit csillapodik az eso,...
Szoval, a hernadi zsoltit beengedik? Es mar nem fogjak a norvegokat kilokni Magyarorszagrol, mint a civileket tamogatokat?
lópicigáspár
@karma1: Csak semmi kapkodás, nem ég a ház (még) pedig kapja a kazán a lengyel diót! :) Szóval semmi sem késő, és csak ha időd engedi! Így is nagy gesztus részedről! :)
volvós
Igy kezdödött a horvát INA (is), aztán jött a
nemzetközi körözés a hernádi elvtárs ellen.
Petya sokra viszed még...a lámpavasig !!!
cs.n.
Akkor ez most az északi nyitás? És ez miért jó a magyar állampolgároknak? Hogy a Mol százmillió dollárokért játszadozik Norvégiában, meg hogy itt kezelnek norvég pácienseket?
Zeta
@cs.n.: ezt csak ők tudják, mi majd fizetünk , rá!
Szókrakész
Az északi sarkvidéket 5 ország osztotta fel. Kanada, USA, Oroszo., Norvégia, Dánia
Kemény légierő felügyelet van. Mennek a titkos csatározások.
Ezért erőltették a kemtrélezést, HAARPolást, hogy olvadjon a sarkkör.
Rengeteg olaj és gáz van ott.
Az egész világ, gazdaság csak erről szól.
Az már mellékes, hogy hányan halnak meg emiatt, vagy, hogy hány állatfaj pusztul ki.
Szókrakész
Itt nem az ország jár jól, hanem ezek

molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/tarsasagiranyitas/igazgatosag

Amúgy is a MOL New Yorkban bejegyzett ...
Közünk nincs hozzá.
bakegya
STÍL-SOS-A HAZAI TEMETETLEN NYOMVONALAKAT HÁTRAHAGYVA ROBOG TOVÁBB A MOL-OTT IS OVI-MÉSZÁROS LÖLŐ CÉGCSOPORT 500 MILLIÁRDDAL nem kevés...VITÉZY ÁTTELEPÜL ÉSZAKABBRA AZ ADRIÁRÓL???!ORBÁN WE-GAZ,MA MÁR MAGYAR GÁZSZOLGÁLTATÓ nem hoz már A DÉL-TENGEREKEN elég hasznot!!!-lehet túl tolni a biciklit!-- ilyen és kisértetiesen hasonló nyomvonalasan befektetett mocskos ügyleteteken bukták be a MAGYAR ZEMBEREK MÁR 1999-BEN AZ"ÓCSÓBB GÁZ REZSI-HARCMŰVÉSZETI-SZABADSÁGHARCOT de "HAJ RÁ NARANCSTÁLIBOK-
KUTASSATOK-orsos vicctor és hernádi pityu be fogja bizonyítani,hogy a sarkkörökön túl is van élet,de még melegebb éghajlat is!!!DDD
karma1
@bakegya: Senki , soha nem tanul - latod, meg a kozelmult esemenyeibol sem...De legalabb valahogy veguk lesz...Plane, ha trump tanacsodaja lesz az orban-ellenes magyar politikus,... hat nem sok jot josolok ezeknek a tetveknek
eugen4402
Követeljük vissza a Ferenc József-földet!!!
Hajrá magyarok! Rá-rá Ráró, haj(szőr)rá... Mert így olyan "kopaszosan" hangzik.
not me
Norvégiában minimális a korrupció.
Most ez változni fog...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.